Despre mine

1103

Am povestit intr-o postare anterioara care a fost reactia unui inalt functionar al statului roman caruia i-am prezentat in premiera conceptul offsetului in anul 1997. Salt in timp acum, ne aflam in 2007, an care ma gaseste in Anglia angajat la firma Airbus.

In poza aici cu Cristian Tarara presedintele Agentiei Romane de Offset, in timpul unei “vizite de lucru” pe perioada vacantei. Agentia fusese infiintata ca urmare a intrarii in vigoare a L354 din 10 iulie 2003 pentru aprobarea OUG nr. 189/2002 privind operatiunile compensatorii referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Aveam sa aflu ca legea pe care o promovasem activ pina la plecarea din tara in anul 2000, actiuni la care ma voi referi in postarile urmatoare, fusese amputata in mod decisiv in timpul procesului legislativ, de una dintre cele mai importante prevederi, facind-o practic ineficienta si lipsita de obiect.

Desi se prevedea obligativitatea unui offset de 80 % din valoarea contractului, acesta nu era un criteriu in evaluarea ofertelor de achizitie la fel cum se practica in celelalte tari europene si nici nu exista nici un fel de obligativitate pentru evaluarea ofertelor si incheierea contractelor specifice de offset premergator contractului de achizitie. Era stipulata doar incheierea unui acord cadru in termen de 60 zile de la incheierea contractului de acestuia cu penalitati minime. Se anula astfel o pirghie esențială pe care statul român sa o fi putut folosi in procesul de negociere.In plus asa cum vom vedea nici macar aceasta prevedere nu a fost respectata, si a fost ulterior pervertita in mod grosolan de cei pusi in pozitia de a o aplica.

Si daca asta nu ar fi fost suficient, situatia din teren arata si mai intunecata, militarii, generalii activi sau in rezerva actionau facind pentru a impiedica punerea ei in practica facind in permanenta presiuni pentru a paraliza activitatea Agentiei si cresterea acesteia intr-un organism puternic al statului roman.

Ulterior pentru a dilua si mai mult aceasta politica economica, Agentia, care atunci era in subordinea Primului Ministru, a fost inglobata in Ministerul Economiei pentru a-i slabi si mai mult semnificatia si gradul de vizibilitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.