Site icon

Aventuri la Marea Neagra-Nu nisip si soare,doar baze militare

Baza Militara Mihail Kogalniceanu urmeaza, daca planul MApN va primi unda verde, sa devina una dintre sau cea mai mare “baza militara din sud-estul Europei”. Ca orice decizie de acest gen, geneza ei va ramine imbracata intr-o aura de mister si un “parfum” greu, emanat de mentalitatea de cazarma care se introneaza pe zi ce trece la Bucuresti, sub patronajul presedintelui CSAT si al Romaniei.

Presedintele Iohanis in mediul in care se simte stapin

Mihail Kogalniceanu. Nu, aeroport. Da, baza militara. Cea mai mare.

In anul 1979, pe Aeroportul Kogalniceanu au aterizat/decolat aproape 800,000 de turisti, majoritatea straini. La distanta de aproape 40 ani, in 2017 pe Aeroportul comercial Kogalniceanu mai aterizau doar 125,000 pasageri. Daca consideram sezonul estival ca avind 100 zile asta ar insemna o medie de 1250 turisti/zi, adica 10 zboruri in total.

Un pic mai la sud, cele doua aeroporturi bulgaresti, Varna si Burgas, au avut un rulaj de 4.9 milioane de pasageri in anul 2019. 35,000 zboruri in total pe an, 173 destinatii, 97 linii aeriene. Aeroporturile opereaza in tot cursul anului, in timpul sezonului estival 1700 de lucratori sezonieri alaturindu-se celor 70 de angajati permanenti.

Tot la nivelul anului 2017, Litoralul romanesc avea doar putin peste 100,000 locuri de cazare si doar 60,000 in hoteluri, in timp ce numai statiunea Sunny Beach este “invadate” in permanenta de 300,000 turisti pe zi in cursul verii.

Unul din hotelurile din Sunny Beach

Romanii sunt foarte mindri de frumusetea tarii si de potentialul ei turistic. E greu sa vii pe acest fond de mindrie, suprapus peste frustrarile zilnice pe care le incearca majoritatea romanilor datorata proastelor guvernari si sa adaogi ca ponderea turismului in PIB situeaza Romania undeva pe locul 160 in lume. Nu va mai vrea nimeni sa auda de o inca raminere in urma si un alt rusinos esec national.

So totusi; va veti fi pus intrebarea, sau poate unii ati si raspuns la ea deja, ce legatura are asta cu apararea, cu offsetul ? Cu poza de pe coperta ?

Eu pot sa va spun doar ce cunosc eu si cum vad eu situatia. Se pare ca majoritatea compatriotilor o vad altfel si la Bucuresti, Iasi, Timisoara, Oradea, Cluj, Tulcea si mai ales Constanta. Si psihologic apare firesc daca ne gindim la cele mentionate anterior. E normal ca lumea sa caute un alt motiv de mindrie si speranta si asta li se livreaza abil, desi nu prea subtil, prin mass media sponsorizata de guvern, pentru ca toata lumea sa se bucure ca vor veni americanii.

Ne-au ales pe noi si ne vor apara. Uite-asa :

https://defence-offsets-ro.com/wp-content/uploads/2022/01/Fortunes-of-War-Romania_-June-1940-E3-Emma-Thompson-Kenneth-Branagh_2.mp4

Din noua Baza Militara Mihail Kogalniceanu, pe care Romania o va construi cu peste 2 miliarde de euro bani de la buget, o va intretine si o va oferi spre folosinta trupelor americane trimise de Congresul american sa apere Romania.

Chiar si in acest context, defavorabil pentru exprimarea unor opinii diferite, care s-a accentuat si se va accentua in continuare datorita tendintelor militariste si autoritare manifestate de regimul semi-prezidential de la Bucuresti, mi se pare normal sa amintesc ca dezvoltarea turismului a facut parte pina si din acordurile de offset semnate la vremea lor de tari ca Spania si Turcia atunci cind au cumparat avioanene F-18 respectiv F-16.

Tin minte cind i-am explicat acest lucru unui parlamentar PNT-CD cum a facut ochii mari si mi-a spus ceva de genul ” hai dom’le lasa prostiile”, pina i-am aratat negru pe alb. Calculul e simplu, 3 milioane de turisti pe vara pe litoralul bulgaresc sunt 3 miliarde de euro. Cu taxele luate se poate construi o baza in citiva ani. Ar iesi practic GRATIS.

In conditiile in care MApN a trimis Parlamentului cererea de aprobare a acestei investitii, gindita de Guvernul pesedist al doamnei Viorica Dancila, sper ca macar de data aceasta, indiferent de rezultatul lor, dezbaterile sa fie unele serioase si aplicate si nu obisnuita bataie de joc exprimata printr-un vot unanim rezultat in urma a o jumatate de ora de alocutiuni sforaitoare in sprijinul “partenariatului nord-atlantic” .