Site icon

De la vaporul cu banane la vaporul cu rachete.

Vin(z)atorii de iluzii

In traditia cu care ne-am obisnuti deja, “canalele de stiri militare”, acolo de unde isi iau, sau isi luau pina recent, informatia, mai mult sau mai putin amatorii din domeniu, s-au intrecut si de data asta sa fie primii in a relata stirea sosirii “primelor elemente ale primelor….ale sistemelor HIMARS”. Ajungindu-se pina acolo incit Sistemul HIMARS, depasit moral deja, sa fie prezentat ca “un pas urias” pentru asigurarea securitatii nationale…

…”daca nu citesti stirea de presa esti neinformat, daca citesti esti dezinformat”, aceasta afirmatie facuta de Denzel Washington intr-un interviu in care se referea la nevoia de a fi primul in relatarea stirilor, fara a fi preocupat si de aratarea adevarului, este deja un fenomen raspindit si in rindul “canalelor militare” romanesti , asa cum am vazut deja intr-un articol precedent. Am aratat in acel articol, cu exemple relevante, cum s-a incercat, in mod repetat, propagarea in rindul publicului a ideii false ca armata, MApN, ar fi “ajutat” industria de aparare, si ar fi “Investit” in economia romaneasca sume diverse, depinde la ce moment erau vehiculate, fie 1.5 miliarde, fie 3.9 miliarde lei.

Denzel Washnigton despre nevoia “stiristilor” de a fi primul

Ca si in alte dati, nu au lipsit elementele de dezinformare, desi majoritatea site-uri specializate in domeniu si canale de stiri s-au multumit de aceasta data sa redea un comunicat tern al MApN, din care am aflat doar ca procurarea sistemelor HIMARS s-a facut data fiind preocuparea pentru participarea Romaniei la actiuni cu precadere in afara teritoriului national : “atât pe teritoriul naţional, cât mai ales în afara acestuia”.

Una din exceptii a fost articolul din “Umbrela Strategica” a doamnei Indira Crasnea de unde am aflat ca :

“Un lansator HIMARS poate trage până la….două rachete PrSM, care pot lovi ținte la peste 500 de kilometri.” si ca achizitia are asa o “valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari “...

pentru ca la un moment dat autorul sa dea friu liber imaginatiei :

“Distanța de la coasta României până la Sevastopol, Crimeea, unde se află baza principala a Flotei ruse a Mării Negre, este de puțin peste 300 de kilometri.”

Concursul de liber alese, la saritura peste cal, este cistigat, detasat de aceasta data, de un site obscur, G4Media, care titreaza un articolas de 4 paragrafe cu un titlu “cirlig” de senzatie, care probabil ca a dat fiori reci liderilor de la Kremlin :

“PAS URIAS PENTRU SECURITATEA NATiONALA : Primul lansator multiplu de rachete cu bataie mare A AJUNS IN PORT”.

Mentiune speciala si de data aceasta site-ului “Calea Europeana”, care la fel de bine s-ar putea intitula : Sa se dea banane la toata lumea, care propaga constant in deacum incetatenita limba de lemn partenariatul transatlantic in care ROmania cumpara armament in voiosie “pentru bunastarea, progresul si civilizatia…” devenite “partenariatul strategic”. Unde dai, unde te intorci, in Romania toata lumea lucreaza pentru cauza “partenariatului strategic”, asa ca si titlul articolului trebuie sa reflecte “atasamentul” pentru cauza “partenariatului” :

“România, primul aliat NATO dotat cu rachete HIMARS” _Calea Europeana

Sa le luam asadar pe rind.

Adevarul Nr. #1 : Romania NU ESTE primul aliat NATO dotat cu rachete HIMARS.

Sistemul HIMARS cu un singur pod de lansare pentru 6 rachete de tipul G-MLRS M31A1 sau o racheta ATACMS a evoluat din sistemul cu lansator senilat M270MLRS dotat cu doua poduri de lansare, rachetele fiind acelasi.

Mai mult, sistemul a fost dezvoltat in comun de tari europene, Italia, Franta, Germania, UK si Statele Unite, astfel ca pentru operatorii europeni au fost produse pe plan local. Varianta de racheta cu bataie de 70 km G-MLRS M30A1 a fost echipata cu un cap de ghidare INS/GPS european “intarit” cu un modul “anti-spoofing” pentru a fi rezistente in conditii de razboi radio-electronic. In afara de acestea, sistemele M270A1 se mai afla in dotarea FInlandei si Greciei care au si capabilitate ATACMS.

Adevarul Nr.#2 : Achizitia HIMARS nu a avut o valoare de “aproximativ” 1.5 miliarde de dolari. A costat 1.75 miliarde de dolari

Un plus de 250 milioanede dolari. O bagatela vor spune majoritatea romanilor. Noi spargem 20 miliarde pe an datorie externa, ne mai impiedicam de 250 milioane ?

De fapt cele 1.5 miliarde au fost initial vreo 700 milioane de euro, cca 900 milioane de dolari asa dupa cum relata Newsweek. Politicienii au folosit in scop politic dar fara mare tragere de inima : “au gresit la estimare” , spunea unul dintre ei.

Realitatea este un pic diferita insa. Intr-o prima faza la cele 900 milioane pentru “Major Defense Equipment” (MDE), sau mai adaugat asa din pix vreo 325 milioane pentru piese de schimb, training si contractori. Vreo firma care are in costuri 5 dolari pentru sticla de apa, gen Haliburton.

Apoi devine interesant. In Martie 2019, la un an dupa semnarea contractului, MApN suplimenteaza contractul cu o comanda pentru 45 de Humvee M1152A1 “armor ready” , in plus fata de cele 15 in mod normal necesare pentru cele 9 baterii HIMARS ( Ref.1), inca 54 camioane de alimentare ( desi contractul cu Iveco era la orizont), dar si alte 48 de C2-FCS, de tip AFADTS (Advanced Field Artillery Tactical Data System) . De remarcat ca tot acest echipament, de tipul MDE, a fost estimat la o valoare de 24 milioane de dolari la care s-a adugat si de aceasta data inca 225 milioane de dolari pentru ” piese de schimb, baterii, echipamente de comunicatii, laptopuri, servicii de proiectare” totalul acestora, care nu sunt din gama MDE, intrecind deja 500 milioane de dolari.

Ca, la final, la peste un an de la semnarea LOA, “specialistii” MApN sa se gindeasca ca poate ar fi bune si niste radare de detectie a focului inamic, 6 la numar, AN/TPQ-53, care impreuna cu aceleasi echipamente nerestrictionate ca MDE, sa mai adauge inca 250 miliaone de dolari, ajungindu-se astfel la 1.75 miliarde in final. Un fel de autostrada Transilvania.

Adevarul Nr.#3 : Lansatorul NU TRAGE inca rachete PrSM cu distanta de bataie de 500 km. Acestea vor deveni operationale abia in 2025.

Un raport din 2015 al RAND corporation semnala ca sistemele MLRS si HIMARS le lipseste distanta de lovire pe care citeva din sistemele similare, de calibru crescut ale Federatiei Ruse si in special ale Chinei o au fata de acestea.

Prezentare comparativa a sistemului HIMARS. Sursa RAND Corporation

Acest lucru se mentine si la nivelul anului 2021, raportul RAND estimind ca datorita modernizarilor in curs la acea data situatia urma sa se inrautateasca in viitorul apropiat, ceea ce, asa cum se poate constata, se intimpla deja si va continua si in urmatorii 3-5 ani pina cind noile tipuri de rachete pentru sistemele MLRS270 si HIMARS 142 vor deveni operationale.

Capabilitati comparative HIMARS, BM-30 Tornado si WS-2

Pentru a tine pasul cu capabilitatile deja existente si operationale din dotarea Chinei si a Federatiei Ruse, firmele americane sunt in curs de dezvoltare si testare a doua noi tipuri de rachete pentru sistemele MLRS si HIMARS.

Prima este un noul Extended Range ( ER) GMLRS care va inlocui rachtele M30A1 cu o distanta de bataie de 150 km. ER GMLRS era pregatita sa inceapa testele de tragere in Noiembrie 2020 cu o data tinta de operationalizare in 2023. Deja tari ca Finlanda au primit aprobarea pentru achizitia de poduri ( containere) necesare pentru lansatoarele de rachete M30A2. Aceste poduri cit si un nou tip de Fire Control System vor fi necesare si Romaniei pentru a moderniza varianta A1 abia cumparata…

Cit despre inlocuitoarea ATACMS, noua Precision Strike Missile ( PrSM), cu raza de bataie de 499 km, acolo va trebui sa mai asteptam pina in 2025 cind este planificata sa devina operationala.

GAO-20-439 Defense Acquisitions Annual Assessment ( Ref. 12)

Adevarul Nr.#4 : Chiar si dupa receptia ultimului lansator, sistemele HIMARS NU VOR FI UN PAS URIAS pentru securitatea nationala

Sa vedem acum care va fi raportul de forte in urmatorii 5 ani ani, cind putem estima ca MApN va putea sa beneficieze de cele doua noi tipuri de rachete, ca sa intelegem in ce masura actualele sisteme procurate de Romania reprezinta acel PAS URIAS pentru securitatea natioanla, comparindu-le cu cele deja existente in arsenalul Federatiei Ruse, pe care Romania s-a avintat sa o declare stat inamic, in Strategia Nationala de Securitate.

Dupa cum am vazut mai sus,din raportul RAND, la nivelul anului 2015, sistemul rusesc BM-30 Smerch ( Tornado) depasea ca raza de bataie sistemele M270/M142, desi se poate observa acuratetea era de 200 m la distanta maxima, rachetele fiind lansate pe traiectorii balistice fara a beneficia de mijloace de ghidare suplimentare.

Incepind cu Septembrie 2019 insa, unitatile armatei ruse au inceput sa fie echipate cu noul tip de sistem, Tornado-S, cu o raza de bataie de 120 km si o precizie declarata la 1 m, fiind ghidate prin sistemul GPS rusesc GLONASS, cu back-up centrala inertiala. Acestea au fost deja integrate pentru a putea opera in comun cu noile tunuri autopropulsate Msta-SM, si cu rachetele Iskander-M, cu raza de bataie de minim 500 km, care nu mai au nevoie de prezentare.

Adaugati la asta si rachetele de croaziera Kalibr-C, trageti linia, si evaluati ce inseamna de fapt pentru securitatea Romaniei contravaloarea celor 1.75 miliarde de dolari.

Si pentru ca intre Romania si Polonia nu mai poate fi vorba de nici o comparatie, nu voi mai adauga ca si de data asta polonezii au facut o alegere echilibrata, procurind pentru 400 milioane de dolari, doar 20 lansatoare, si un numar total de 60 rachete, asteptind cu siguranta noul sistem cu rachetele ER GMLRS si PrSM.

Este de prisos sa mai adaug ca in citiva ani Romania nu-si va mai permite luxul de astazi sa cumpere pe baza de credite de angajament ( angajeze datorii) in situatia in care datoria publica va continua sa creasca intr-un ritm de 10 % anual asa cum este estimat la aceasta data.

Referinte :

  1. FM 3-09.60 (FM 6-60) Multiple Launch Rocket System (MLRS) Operations, Aug., 2008
  2. https://newsweek.ro/actualitate/dosarul-armelor-fifor-a-dublat-pretul-lansatoarelor-himars
  3. https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_reports/RR700/RR716/RAND_RR716.pdf
  4. https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_reports/RR2100/RR2124/RAND_RR2124.synopsis.pdf
  5. https://asc.army.mil/web/portfolio-item/ms-prsm/
  6. https://asc.army.mil/web/news-alt-amj18-long-range-for-the-modern-age/
  7. https://www.caleaeuropeana.ro/romania-primul-aliat-nato-dotat-cu-rachete-himars-elementele-primului-sistem-lansator-himars-au-ajuns-in-portul-constanta/
  8. https://www.g4media.ro/pas-urias-pentru-securitatea-nationala-primul-lansator-multiplu-de-rachete-cu-bataie-mare-himars-a-ajuns-in-romania.html?fbclid=IwAR2OEg6Bz0h1DN8bXIVU_wbzXdiM81SmgACpDkadENQhYwDZtlM4RV2F-SM
  9. https://nationalinterest.org/blog/reboot/what-makes-china%E2%80%99s-new-phz-11-multiple-launch-rocket-system-big-deal-174380
  10. https://www.federalregister.gov/documents/2020/07/17/2020-15505/arms-sales-notification
  11. https://nationalinterest.org/blog/buzz/tornado-s-russia%E2%80%99s-new-rocket-launcher-looks-quite-dangerous-173059
  12. United States Government Accountability Office-Report to Congressional Committees, June, 2020
  13. https://www.armyrecognition.com/january_2019_global_defense_security_army_news_industry/first_tornado-s_mlrs_supplied_to_russian_southern_district.html
  14. https://www.armyrecognition.com/defense_news_september_2020_global_security_army_industry/russian_tornado-s_mlrs_fires_new_missile.html