Pe data de 15 Aprilie, 2020, Australia si Chile au semnat actele de transfer a doua fregate purtatoare de rachete din clasa Oliver Perry in cadrul unei ceremonii desfasurate la Sidney.
Intrate in serviciu in 1993 cele doua fregate sunt relativ noi fata de batrinele Type 22 cumparate de Romania in 2001 direct de la cimitir pentru exorbitanta suma de 170 milioae de lire sterline.
In plus, fata de fregatele romanesti care sunt practic dezarmate, cele doua fregate australiene vor fi livrate cu tot completul de armament si sisteme electronice : rachete anti-nava RGM-84J/L Harpoon Block II missiles cu raza de atiune de 130 km, sistemele de rachete sol-aer SM-2MR Block IIIA Standard similar cu cele instalate pe distrugatoarele AEGIS, cu raza medie 70-180 km si RIM-162B Evolved Sea Sparrow (ESSM) cu raza scurta (60 km) destinat interceptarii rachetelor supersonice antinava si varianta Block 1B a CIWS Phalanx ca ultima resursa de aparare impotriva amenintarilor venite din aer si un tun Oto Melara Mk 75 76 mm/62 Compact Gun, in spatele carora sta un sistem de conducere a focului Mark 92 modernizat.
Destinatia principala a acestor fregate este insa lupta antisubmarin, fiind dotate cu un sonar Spherion acelasi care este instalat si pe fregatele din clasa ANZAC care vor ramane in dotarea marinei australiene cit si torpile Eurotorp MU90. Impreuna cu cele doua radare, cel de supraveghere aeriana AN-SPS-49 si cel de navigatie si detectie tinte navale AN-SPS-55, cu sistemul de detectie si protectie electronica, costul acestui complet de armament si sisteme electronice ajunge singur la cca 175 milioane de euro.
Exemplul Chile nu este insa singular. Este firesc atunci ca tinind cont de costurile prohibitive pentru statele cu bugete ale apararii sarace, asemenea produse care asigura inca capabilitati substantiale, chiar daca nu “ultimul racnet”, sa fie la mare cautare, mai ales atunci cind pretul este pe masura.
In 2017 Taiwan-ul a negociat achizitia a doua asemenea fregate de la Marina Americana, la un cost de 190 milioane de dolari care a inclus pe linga armamentul complet, testarea si verificarea sistemelor mecanice si electrice si si scolarizarea echipajelor.
Bahrainul este si el in curs de modernizare a celor doua fregate din aceisi clasa, prima primita cadou in 1996 si a doua cumparata in 2018 pentru 80 milioane de dolari. Modernizarea este estimata la 80 milioane de dolari pentru prima nava si 150 milioane de dolari pentru cea de-a doua, inclusiv asigrarea logistica, costuri considerate piperate de cei de la Naval News. Sa notam ca pretul unei astfel de fregate actualizat este de cca 700 milioane de dolari, iar o fregata de utima generatie costa peste un miliard de dolari.
Este de asteptat ca fregatele ramase sa fie la mare cautare in perioada urmatoare pe fondul scaderii bugetelor apararii generate de efectul crizei economice datorata impactului COVID-19.
Sa mai notam ca Romania isi propune, in cadrul programului corvete, sa modernizeze cele doua fregate de virsta apropiata primei fregate din Bahrain, pentru o suma de 400 milioane de euro, un cadou suplimentar facut firmei cistigatoare a licitatiei de corvete, deghizat pentru “publicul larg” sub denumirea de offset, o compensare inversa in acest caz, premiera mondiala in domeniu.
In acelasi timp Ucraina vecina a primit si ea o oferta pentru doua fregate clasa Oliver Perry la un pret ceva mai putin de jumatate din suma pe care Romania vrea sa o plateasca pentru a “moderniza” doua nave care se apropie de venerabila virsta de 40 ani.
Ref. 1-Jane’s Navy International, Australia transfera fregate clasa Adelaide catre Chile, https://www.janes.com/article/95688/australia-transfers-adelaide-class-frigates-to-chile
Ref. 2-Naval Today, https://navaltoday.com/2017/05/10/taiwan-anticipates-arrival-of-us-navy-frigates/
Ref. 3-Naval News, https://navalnews.net/royal-bahrain-navy-upgrades-its-frigate-sabha/
Ref. 4- Naval News, https://navalnews.net/the-u-s-has-approved-the-refurbishment-of-frigate-sold-to-bahrain/