Programul “Guvernului meu” in domeniul apararii, Reforma Ciuca si Nasui, a debutat cu un document straniu, un pas sontic dar sigur catre abisul tot mai aproape al prapastiei tehnologice care va separa in curind Romania sau ce va mai ramine din ea de restul Europei civilizate.
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 825 din 27 august 2021, este publicata Hotărârea nr. 912/2021 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului de înzestrare “Sistem UAS tactic-operativ clasa II“, care, asa cum ar afirma fostul primul ministru Ciolos, nu aproba de fapt achizitia, aceasta urmind a fi aprobata de Parlament, carevasazica guvernul Citu nu are nici o vina ( sau merit, dupa caz..dar nu este cazul nici aici cum nu a fost nici la guvernul Ciolos ).
Noaptea ca hotii
Dupa cum relateaza Mihai Diac in Romania Libera, HG 912/2021 nu se regaseste pe ordinea de zi a sedintei guvernului din 19 august, care este data acestei HG. Dealtfel HG 912 nu se regaseste nici pe site-ul MApN la rubrica de transparenta decizionala, intrerupta in luna Aprilie la dispozitia ministrului Ciuca.
Gata, s-a terminat cu transparenta decizionala, care nu place la noii puternici ai Romaniei in frunte cu presedintele Klaus Werner Iohanis, prea putin, de fapt deloc dispus la dialog social. Cit despre seful Armatei lui, fostul maior Ciuca, acesta a dat dovada in prea multe ocazii de incapacitatea de a lega macar doua cuvinte, darmite de a lega un dialog, caci despre a contribui cu ceva in afara de cuvintul “Yes” nu cred ca se pune problema.
Fara o strategie, sontic, sontic cazind in prapastie
Hotarit lucru, militarii romani, cei care au compus textul HG-ului traiesc in plin ceausism autarhic.
Textele hotaririlor si legilor promovate de MApN contin invariabil aceiasi formulare specifica vremurilor in care Romania “producea” tancuri, transportoare, avioane, nave, elicoptere, ca sa numesc doar citeva,
“Interesul esențial de securitate pentru statul român îl constituie consolidarea/realizarea pe teritoriul național a unei capacități de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru UAS-TO, pentru asigurarea securității aprovizionării, pe timp de pace”
Par. 2, HG 912/2021
Cel putin asa s-ar putea crede initial, desi ca mentalitate ramine neschimbat, autarhismul ramine doar la nivel declarativ, lipsa de profesionalism, incompetenta, raminind trasaturi dominante care ies in relief la o examinare mai atenta, caci “capacitatea de productie” va produce si ea ceva acolo, adica mai nimic :
pentru asigurarea securității aprovizionării, pe timp de pace, dar mai ales pe timp de criză și război, în vederea producerii sistemelor electrice, mecanice și hidraulice din compunerea UAS-TO, structurii platformei aeriene și a structurii containerului destinat stației terestre de comandă control aferente UAS-TO, integrării finale și testării sistemelor UAS-TO, precum și realizării mentenanței de nivel complex pe durata ciclului de viață al UAS-TO.
Par. 2, HG 912/2021
caci in lipsa ELECTRONICII, APARATURII ELECRO-OPTICE, IFF-ULUI, o industrie nationala trebuie sa fie total handicapata ca sa nu fie in stare sa proiecteze, dezvolte, testeze si produce in serie un vehicul aerian din clasa UAV-urilor. Doar ca fara ele poate sa produca mii si mii ca nu au nici o valoare, alta decit de personal hobby, iar fara statia de control de la sol nu se poate vorbi de nici un UAS ( Unmanned Aircraft System).
Asadar ce va produce Romania ? Ce se va consolida in Romania ? Ce altceva decit o capabilitate FALIMENTARA, la fel ca si in cazul transportoarelor sau al bateriilor de coasta, e drept in cazul acesta din urma, falimentul fiind prognozat in lege…
ZERO !
Adica ceva gen targa cu coviltir. Doua tevi, o bucata de foaie de cort, si restul componentelor aduse din import. Si dupa ce cheltuiesti o groaza de bani sa dezvolti fabricatia pentru o serie limitata de componente, se termina filmul. Cum ar spune actualii guvernanti o asemenea abordare este NESUSTENABILA ! Dar asta au inteles pina si cei care au redactat documentul propagandistic al Hotaririi de Guvern, abili in a insera in paragraful 3.4, ca acest lucru se va intimpla :
În funcție de alocarea fondurilor bugetare pentru achiziția sistemelor, începând cu UAS-TO nr. 3, blah, blah
Para. 3.4, HG 912/2021
in traducere libera, VRAJEALA.
Ceea ce nu l-a impiedicat pe propagandistul MApN, Mihai Diac, sa titreze articolul cu un titlu bombastic :
Armata va cumpăra drone de atac produse în România !
Mihai Diac, Reporter Romania Libera
Cred ca col. Turcescu este un pic invidios…desi nu prea are pe ce, sau mai bine zis pe cine. Pentru ca de fapt armata va cumpara SISTEME din categoria ISTAR ( Intelligence, Surveillance, Target Acqisition and Reconeissance) si nicidecum “drone de atac” la care centrul de comanda, partea electronica ma refer, softwareul, transmisiunile, gps-ul, etc., reprezinta tehnologia de virf, si fie ca Diac nu intelege fie ca interesul este sa prezinte lucrurile intr-o maniera deformata…
Este drept ca CONTAINERUL in care va fi adapostit centrul de comanda urmeaza a fi fabricat in Romania si in mod sigur prezentat de ministrul Ciuca sefului Citu ca o mare realizare a sectorului IT, pardon, mestesugaresc, ca de acolo vin securicii promovati de Gioni Popescu, de la UCECOM…
Ati auzit de PESCO ?
Ala eu, ala eu, ala eu, ce PESCO domle, lasa-ma cu prostiile astea, sa facem si noi un surub, o piulita acolo…cam la asta se reduc aspiratiile MApN si MEC…
Hai totusi macar asa de amoru artei si formei fara fond sa nu murim chiar prosti. Mai sunt si baietii aia de la SRI, mai invata si ei ceva…
Ne reamintim de Directiva 2009/81/EC a Comisiei Europene, prima Directiva cu caracter supra-national. Intentia declarata este de a asigura o piata comuna europeana in domeniul industriei de aparare bazata pe principii de transparenta, nediscriminare si tratament egal. Desi cuvintul offset nu apare nicaieri explicit in textul directivei, multiple ghiduri de implementare ( fara impact juridic) incearca sa motiveze eliminarea offsetului in interiorul Uniunii Europene.
Intentia nedeclarata insa, in aparenta contradictie cu Legislatia primara Europeana, v. art. 346 TFUE, a fost de eliminare a offsetului, confirmata apoi prin multiplele proceduri de infringement deschise impotriva statelor membre, care au continuat si continua sa aplice offsetul bazat pe exceptia oferita de Legislatia primara, art. 346 TFUE.
Ei bine, PESCO-Permanent Structured Cooperation, o initiativa a Frantei si Germaniei, pe fondul respingerii acestei Directive de catre tarile membre, se vrea a fi o noua strategiei de eliminare treptata a acestuia, prin consolidarea industriei de aparare in paralel cu dezvoltarea si consolidarea unor capabilitati de inalta tehnologie pe teritoriul tarilor membre. Capabilitati care in majoritatea lor exista in prezent pe teritoriul tarilor exportatoare, astfel ca, in lipsa investitiilor si tehnologiilor, tarile care nu vor intelege trendul actual vor ramine in afara si se vor gasi in curind in imposibilitatea de a sustine o politica de securitate efectiva.
Strategia nu este noua sau originala. In 2004 un raport al Comisiei Interministeriale a Executivului American, constituita de Presedintele Bush pentru a limita efectele offsetului, recomanda, ca una din strategii, cresterea numarului de programe de colaborare gen F-35, astfel ca tari ca Danemarca, Norvegia, Canada, Turcia, Olanda, Italia, si chiar UK, sa poata participa ca furnizori doar in limita investitiilor in program si a capabilitatilor industriale.
O alta strategie recomandata de Comisia Interministeriala a Departamentului de Stat incepe sa plateasca dividende si in Europa. Ulterior raportului si consultarilor cu un grup de tari europene exportatoare de armament, Franta, Germania, Italia, Spania, Suedia si UK, s-a institutionalizat o runda de consultari periodice pe baza unui document elaborat de aceasta Comisie in 2008 “ Cadrul dialogului dintre Departametul Apararii al Statelor Unite ale Americii si cele 6 tari europene semnatare a Scrisorii de Intentie legat de Limitarea Efectelor Adverse ale Offsetului in Comertul cu Armament”.
Ca urmare, in paralel, la nivel european, aceste tari initiau Directiva 81 si Codul EDA, referitor la aplicarea offsetului si mai recent initiativa PESCO, promovata, pentru a calma spiritele tarilor importatoare, sub forma unui “proces”, care practic va converge in formarea acelei Baze Technologice si Industriale Europene (EDTIB), despre care a inceput sa se discute in urma cu 10 ani si care de curind a inceput sa prinda forma si sa devina una din politicile cheie la nivel European. Dar despre PESCO vom vorbi mai in detaliu in zilele, saptaminile si lunile urmatoare.
Important de retinut pentru moment este ca
Romania, Oh, Romania !
In 90 am fost in Italia la meciurile din preliminarile Capionatului Mondial. Eram intr-un La Standa cind au inceput sa se proiecteze pe ecrane imagini cu “Il minoriti a Bucharest”. Si daca pina atunci intonatia italienilor era admirativa, incepind cu acea zi devenise una de compasiune…
Caci Romania isi dadea singura cu bita-n cap. Niste neputinciosi, mai intii de toate, ca si acum, rauvoitori ca si acum, incompetenti si incapabili, avizi de putere, dadeau ca si acum o bita-n cap democratiei si viitorului acestei tari.
Caci fie dai fizic cu bita, fie produci fraze ca cea citata mai sus, efectul dorit si rezultat este acelasi : anihilarea oricarei forme de dialog, de democratie, anatemizarea “dusmanilor poporului”, un “cap in gura” celor care indraznesc sa aibe opinii diferite, in numele “intereselor esentiale de securitate ale statului roman”. Suna bine, nu ?
Ei bine, PESCO, a demarat in tromba in Decembrie 2017, dupa ani de lincezire, fiind aprobate pina acum 46 programe si 6 directii prioritate. Dar despre asta in detaliu, in saptaminile urmatoare.
Si una din directiile prioritare ale PESCO este cea pentru Sisteme Aeriene fara Pilot condusa de Italia si Cehia, acolo unde in cele doua programe aprobate deja, unul pentru Centrul de Comanda pentru trupele de uscat si al doilea pentru cel pentru marina, Romania nu face parte.
Caci Romania s-a inscris si ea ca sa fie la vreo 10 chestii micute, nesemificative, fara impact serios financiar si tehnologic, preferind sa risipeasca banii pe achizitii fara offset, fara a investi de la buget pentru a putea dezvolta capabilitati semnificative in domeniu si a putea fi parte la programele care vor da forma viitoarei industriii de aparare europene.
Aceasta a fost o decizie a CSAT care sper ca s-a luat pe baza unei strategii care sa fi corelat resursele umane si financiare, cu obiectivele, programele prioritare ale Romaniei si cu cele PESCO, pentru dezvoltarea unei industrii conectate si viabile si nu una autarhica de tip ceausist.
277 milioane USD pe 7 sisteme Watchkeeper ? Fara offset ?
HG 912/2021 nu face nici un fel de referire la Legea 354/2003 care aproba ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 189 din Decembrie 20002 “privind operațiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziții pentru nevoi de apărare, ordine publică și siguranță națională”.
Armata, ca in orice stat democratic, nu bananier, a stabilit deja pentru industrie aria de capabilitati tehnologice in care trebuie sa se limiteze : cablaje electrice care in Nord America au fost transferate in Mexic si batutul de nituri la structuri. In lipsa offsetului, care sa faciliteze investitii si transfer de tehnologie, locurile de munca cu valoare adaugata ridicata de care vorbea recent un trecator Prim Ministru al Romaniei, vor ramine doar in propaganda de la alegerile de partid si parlamentare.
Insa si mai deranjant este pretul de 40 milioane pe sistem. In conditiile in care cu tot cu programul de cercetare, dezvoltare, 54 sisteme Watchkeeper 450, furnizate de joint venture-ul dintre Thales si Elbit, au costat pina acum 1.2 miliarde de dolari, un asemenea sistem, la costurile de R&D din Europa nu poate sa coste mai mult de 10-12 milioane USD, la o amortizare de 200-250 sisteme vindute.
Pai pina la 40 milioane USD/sistem, cit vrea sa plateasca, neaparat, MApN, este drum lung…
Din pacate la atit se reduce strategia ministrilor Ciuca si Nasui, miliarde platite “operatorilor romani”, GDELS Romania si IVECO Romania si “Zero taxe pe salariul minim”. Intr-o tara in care, daca s-ar aplica salariul minim european, majoritatea celor din sectorul privat vor lucra pe salariul minim, nu e greu de imaginat din ce isi va mai comanda ministrul Ciuca jucariile.