Site icon

Catastrofal !Ciuca si MApN au uitat de “mentenanta” sistemelor Patriot.

Mentenanta sistemelor Patriot nu a fost inclusa in contractul de achizitie.

Oricit ar parea de surprinzator, “mentenanta” fiind un cuvint atit de indragit de militari, probabil datorita sonoritatii, militarii au uitat de ea. Insa nu numai ca au uitat-o in contractul de achizitie, dar se pare ca nici macar un studiu de costuri nu a fost facut, astfel ca recent, a parvenit stirea ca acesta a fost contractat la firma Raytheon care urmeaza sa identifice si operatorii romani ce vor putea executa operatiuni de mentenanta.

Ciudat poate parea faptul ca nu mai departe de o luna in urma, la ceremonia-ce le mai plac guvernantilor romani taierile de “pamblica”-prezentarii unor elemente componente ale sistemelor Patriot, Ministrul Ciuca, in stilu-i cunoscut de acum, afirma ca identificarea acestora va fi facuta de chiar domnia sa impreuna cu Ministrul Popescu de la Economie.

Costuri care se adauga necesitatilor de modernizare in valoare de alte miliarde de dolari, si in lipsa unui program de offset, perfect posibil vezi cazul Poloniei, pe care militarii au avut insa grija sa-l interzica in contractele FMS, strecurata abil in legislatie sub sintagma contractelor “guvern la guvern” si care ar fi putut balansa costurile exorbitante ale modernizarii, absolut necesare daca se doreste incadrarea in parametrii stabiliti tot de militari in “Carta Alba a Apararii” cit si cele ale “mentenantei” care si la un raport de 0.5 ar adauga alte 2 miliarde pe parcursul unui ciclu de exploatare de 20 ani.

Cum a fost posibila o asemenea gafa monumentala ?

“Este un adevar universal acceptat ca orice organizatie care ia in considerare achizitia unui mijloc fix ar trebui sa ia in considerare nu numai costurile initiale de achizitie dar si costurile ulterioare asociate cu operarea si suportul ( “mentenanta”) acestuia.”

David Kirkpatrick, The Whole Life Cost of Defence Equipment, page 284-306 din Economia Politica a Apararii, editata de Ron Matthews, Cambridge University Press, 2019

David Kirkpatrick este profesor emerit la University College in Londra, a lucrat in Ministerul Aparii din UK pina in 1995 in domeniul analizei operationale si a prognozei costurilor fiind responsabil pentru evaluarea investitiilor in sistemele aeriene. La University College a fost coordonatorul grupului de defence engineering desemnat Centru de Excelenta pentru cercetare si educatie post-absolvire in domeniul achizitiilor militare.

Dupa cum arata in articolul citat, ignorarea Costurilor Totale pe durata Ciclului de Viata-Whole Life Cost (WLC) doar pentru ca sunt “prea dificil de evaluat” conduce in mod nejustificat la situatii in care in bugetele apararii nu vor fi prevazuti suficiente fonduri pentru a asigura suportul pe durata serviciului.

In Marea Britanie de exemplu, inca din 1996 Ministerul Apararii a mandatat utilizarea WLC in evaluarea, selectia si managementul achizitiilor transpuse in Directiva JSP 507, Guide to Investment Appraisal and Evaluation, care insista ca acesta sa fie folosita in toate propunerile pentru proiectele de achizitii.

Pe repede inainte insa, in numai 6 luni de zile de la anuntarea programului, MApN a luat cea mai rapida decizie din istoria unor astfel de contracte, care se negociaza in ani de zile pentru a obtine conditiile de pret si offset cele mai bune. Si, deloc surprinzator, pentru contraperformantele militarilor in toate contractele de achizitie si a usurintei cu care acestia risipesc sume de bani ametitoare, a uitat de o regula dealtfel simpla pe care o mentioneaza si firma Raytheon in anuntul publicat referitor la “viitoarea colaborare industriala” :

“You wouldn’t buy a new car without thinking through a solid maintenance plan.
 
Same goes for defense equipment. Understanding how to care for a system makes all the difference in keeping it healthy and running. “

Domnul Ciuca si militarii din subordine nu au insa asemenea preocupari. Ei se duc in Parlament, parlamentarii ridica mina cu voiosie, si bugetul trebuie sa gaseasca bani. Cine sunt insa parlamentarii si cite parale fac, stim deja. Si nu sunt semne ca situatia se va remedia dupa alegerile care se apropie. Poate dimpotriva, avind in vedere concentrarea puterii tocmai in miinile sistemului care a promovat o asemenea politica iresponsabila in domeniul achizitiilor.

Pentru achizitii s-au gasit. A fost simplu. “Credite de angajament”. Alaturi de “mentenanta” sunt doua sintagme dragi militarilor.

Si cind nu vor mai fi bani domnilor ? Cum veti mentine tehnica in exploatare ? Cu minciuni cum ati facut si inainte de 89 ? La care nu ati renuntat nici acum dupa 30 ani ?