Miliarde de dolari pentru modernizarea sistemelor Patriot

Romania va trebui sa cheltuiasca sume considerabile de bani, pentru modernizarea sistemelor Patriot, achizitionate prin semnarea de catre guvernul Romaniei a Scrisorii de Acceptanta, FMS/LOA, in noiembrie 2017.

Asa cum mentionam intr-o analiza precedenta, versiunea PDB 08 a sistemului Patriot,care este achizitionata de Romania, este in curs de modernizare, viitoarea configuratie “editia 2022” urmind a rezolva lacunele esentiale ale configuratiei actuale:

  • Incapacitatea de a functiona intr-un sistem integrat “multi-strat”, care sa “fuzioneze” informatiile de la senzori multipli, cu scopul elaborarii unei solutii pentru folosirea optima a celui mai bun tip de efector : Patriot (fie PAC-2 GEM+-T, fie PAC-3 MSE, SHORAD sau THAAD.
  • Capacitatea redusa de neutralizare a rachetelor de croaziera si a viitorarelor rachete hipersonice
  • Acoperirea insuficienta a radarului sectorial de numai 120 grade, care lasa arii neacoperite, chiar si in cazul folosirii a 3 radare, pentru furnizarea unei acoperiri circulare.
  • raza de actiune insuficienta a radarului AN/MPQ-65 care nu sprijina performantele crescute ale rachetelor PAC-3 MSE.

Un anchetat penal si viitor condamnat, omul de incredere al unui evazionist, condamnat definitiv, si un viitor ministru liberal

Parlamentul, anexa a MApN

In 20 Aprilie, la o saptamina dupa trimiterea la Parlament spre aprobare a INCEPERII PROCEDURILOR DE ACHIZITIE, conform legislatiei romanesti, in timpul unui exercitiu comun cu trupele americane in poligonul de la Smirdan la care participa si Insarcinatul cu Afaceri AI al Ambasadei Statelor Unite, Seful SMG de atunci si actualul Ministru liberal al Aparari si omul condamnatului penal Ovidiu Tender, care ispasea la acea vreme o pedeapsa de 12 ani si patru luni, Florin Vladica, Secretar de Stat cu Armamentele in MApN, incercau sa-si ia fata unul altuia, declarind ca Romania INTENTIONA sa achizitioneze rachete, spuneau ei, Patriot si ca o cerere de oferta FUSESE DEJA TRIMISA catre partea americana.

Ovidiu Tender-condamnat pentru evaziune, spalare de bani, grup infractional organizat. Omul lui de incredere, Florin Vladica, a stat la butoanele “afacerii Patriot”

Deh, fiecare cit pricepe. Rachete, Unitati de Foc, Baterii, Batalioane, Sisteme, Aparare Aintiaeriana Integrata, tot aia. Nu si-a pus nimeni intrebarea, ce cauta in fruntea unui departament de importanta strategica, omul de incredere al unuia din jefuitorii strategici ai Romaniei ?

Insa majoritatea au sesizat iritarea lui Liviu Dragnea, cel aflat intr-un razboi cu Justitia romaneasca, care urma sa sfirseasca printr-o vicotrie a la Phirus pentru aceasta din urma. In pofida curtarii asiduee a “partenerului strategic”, Dragnea urma sa sfirseasca dupa gratii, insa nu pentru vreuna din megaescrocheriile pentru care este si acum cercetat, ci pentru o marunta gainarie de genul carora se fac cu miile in Romania. De catre toate partidele.

Intra in scena un folclorist

Ce-i mai potrivit decit un folclorist pentru Doina de jale a achizitiei Patriot ?

Un folclorist specialist in Aparare

In epoca Dragnea, guvernele PSD vin si pleaca astfel ca toamna anului 2017 il gaseste pe folcloristul Mihai Fifor, ferm angajat in a demonstra atasamentul aparatului de partid pesedist la cauza “partenariatului strategic” si la valorile democratiei americane. Acesta declara inca de la inceputul lunii Octombrie la forumul de afaceri romano-american ca achizitia sistemelor Patriot “este in grafic”.

Tot in acea perioada, in preajma aprobarii de catre Parlament a propunerii de lege, urmata la un scurt interval de semnarea scrisorii de acceptanta, folcloristul Fifor declara : “Nu este vorba despre achiziţia sistemului de rachete Patriot, dar, cu excepţia lui, toate celelalte contracte, care nu intră pe regula G2G, vor repecta legea offset-ului….Sunt bani mulţi care se vor întoarce în România. Vă pot da exemplul colaborării cu Rheinmetall şi cu General Dynamcs”.

Afirmatiile extrem de ferme de mai sus au fost mai mult ca sigur sustinute de experienta si cunostintele in domeniu ale licentiatului in folclor, apucat brusc de o pasiune arzatoare pentru stiiintele securitatii nationale.

https://www.facebook.com/valeriu.nicolae.39/posts/10224162743719454

Ce sistem au primit romanii

In Noiembrie 2017, omul de incredere a lui Ovidiu Tender, urma sa semneze sub privirile demnitarilor romani, documentele care angajau Romania la achizitionarea a 7 Unitati de Foc varianta PDB 08. Florin Vladica a fost eliberat din functie abia in Ianuarie 2018, Ovidiu Tender urmind a fi eliberat la aproximativ un an dupa aceea, din inchisoare insa, dupa ce ispravise abia un sfert din pedeapsa de 12 ani si 4 luni. Pentru “buna purtare”. Procuratura nu a facut recurs…

„Românii primesc cel mai nou sistem Patriot pe care îl avem în prezent. Dacă ar fi să faceţi comparaţia cu alte pieţe, dumneavoastră primiţi ediţia 2020 a sistemului Patriot”

Joseph DeAntona, Vicepresedinte Raytheon, Noiembrie 2019

Ce inseamna asta, am vazut deja in articolul dedicat “ceremoniei” de “acceptanta” a primei unitati de foc. Este versiunea PDB 08, care nu raspunde la nici una dintre lacunele sistemului, mentionate la inceputul acestei analize si care urmeaza sa fie inlocuit in curind de “editia 2022”.

Cite miliarde vor fi necesare pentru modernizarea configuratiei romanesti la “editia 2022” a sistemului Patriot

La putin timp de la semnarea achizitiei celor 7 UF, in valoare de 4 miliarde de dolari, de catre puterea de la Bucuresti, Polonia a semnat in martie 2018, contractul pentru prima faza a unui Sistem AA Integrat ( IAMD) care include si un prim element esential al acestui sistem, “creierul” IBCS, care va asigura integrarea senzorilor si selectarea celui mai potrivit tip de “efector”.

Aceasta capabilitate este strict necesara pentru a fi in masura sa asigure o aparare eficienta in fata noilor tipuri de amenintari mentionate mai sus, a carei lipsa a fost scoasa in evidenta dupa atacul cu drone si rachete de croaziera din Arabia Saudita din anul 2019.

“Prin achizitionarea IBCS, Polonia va urma aceiasi directie cu Armata de Uscat a Statelor Unite. Polonia va avea flexibilitatea de a alege orice radar si orice interceptor, optimiza intergrarea dintre senzori si efectori si tine pasul cu evolutia amenintarilor.

Dan Verwiel-Vicepresedinte Missile Defence and Protection Systems, Northrop Grumman

IBCS-ul fabricat de catre firma Northrop Gruman, urmeaza sa inlocuiasca treptat actualul ECS fabricat de catre Raytheon, iar Polonia a evitat, prin aceasta achizitie, costurile suplimentare derivate din aceasta necesitate stringenta, scoasa in evidenta de achizitionarea de catre Pentagon a doua sisteme Iron Dome.

Costurile asociate cu aceasta parte a contractului nu sunt deloc neglijabile, situindu-se, conform afirmatiilor oficialilor polonezi, la cca 15 % din valoarea totala, de 4.75 miliarde de dolari, a contractului WISLA, care a inclus un total de 14 IBCS. Pentru cele doua baterii, 4 unitati de foc, constind in 16 lansatoare si 4 radare, costul aferent IBCS-urilor este de 350 milioane de dolari, iar in total de 713 USD pentru toate cele 14 IBCS contractate.

Daca estimam ca aceasta prima transa consta in 6 IBCS, pentru a operationaliza cele 4 UF contractate in prima faza, costul unui IBCS, inclusiv partea de SW, se va situa undeva intre 55-60 milioane USD, suma care se coreleaza cu procentajul de 15 % mentionat mai sus. La aceasta se adauga inca 4 RIU ( Radar Interface Unit ) si numarul de antene compatibile cu reteaua IFCN, care vor trebui inlocuite si ele de catre Romania.

Astfel, in cazul in care Romania va dori sa modernizeze sistemele comandate deja, suma aferenta se poate ridica la peste jumatate de miliard de dolari, ECS-urile si AMG-urile urmind sa fie bune de aruncat la fier vechi.

Radarul care asigura o acoperire de 360 grade fara unghiuri moarte

In Octombrie 2019, Raytheon a primit prima comanda pentru 6 radare LTADMS, radarul de tip AESA cu acoperire de 360 grade care urmeaza sa devina parte din standardul “editia 2022” al sistemului Patriot. Noul tip de radar, care va putea conlucra via IBCS cu alte tipuri de senzori ( radare fixe, marine, radarul SHORAD/IFPC, F-35) va face posibil ca sa “nu existe unghiuri moarte pe cimpul de lupta”.

“Acum, nu mai este timp pentru “unghiuri moarte””

Raytheon

Polonia, care a cumparat doar 4 radare sectoriale cu acoperire de 120 grade, urmeza sa procure acest tip de radar pentru bateriile planificate sa fie achizitionate in faza a doua a programului WISLA.

Intre timp, offsetul de 50 % contractat cu cele trei firme furnizoare, Raytheon, Lockheed Martin si Northrop, urmeaza sa-si faca simitite efectele, la fel ca si in cazul achizitiei celor 48 avioane F-16, astfel ca povara bugetara va fi mult mai usor de sustinut si la fel si echilibrul balantei comerciale.

Ce va face Romania ? Costul unui radar poate ajunge la 100 milioane de dolari, caci la costul unitar de mai sus se vor adauga si costurile de dezvoltare, care trebuiesc fie finantate separat fie amortizate, un astfel de program ajungind sa coste citeva miliarde bune de dolari.

Daca stam sa tragem linie, vedem ca modernizarea, strict necesara, va putea costa Romania peste un miliarde dolari, catre 1.5 miliarde chiar, si comparind cu suma platita de polonezi si cu beneficiile economice rezultate din programul de offset aferente programului WISLA, nu putem sa nu ne intrebam, cine plateste pentru superficialitatea, aventurismul, lipsa de profesionalism a celor care au achizitionat varianta sistemului Patriot care este pe cale sa fie scoasa din uz ?

Cind se va vedea, daca se va dori vreodata cu adevarat, o schimbare in modul de operare a structurilor administrative si institutiilor statului, care au un rol in luarea deciziilor, in domeniul achizitiilor de armament pentru instaurarea unui climat de transparenta, profesionalism, de respectare a legilor si Constitutiei Romaniei ?

Foto credit coperta : Jason Cutshaw

(1) Lifenews.ro -https://lifenews.ro/2019/11/14/raytheon-romania-va-primi-editia-2020-a-sistemului-patriot/

(2) https://www.economica.net/rachetele-patriot-comisia-de-aparare-din-camera-deputatilor-a-dat-raport-favorabil-pentru-proiectul-de-achizitionare_146493.html

(3) https://www.businessinsider.com/us-buys-israeli-iron-dome-de-facto-admits-patriot-missile-failures-2019-2

(4) https://www.defence24.com/pentagon-procures-the-brain-for-the-polish-air-defense-system-delivery-on-time

(5) https://www.upi.com/Defense-News/2019/03/15/Northrop-Grumman-awarded-713M-for-missile-defense-system-for-Poland/5021552567222/

(6) https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/ausa/2019/10/14/no-time-for-a-blind-spot-raytheon-goes-big-with-patriot-radar-replacement/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Prevenirea si Combaterea Mecanismul coruptiei in achizitiile de tehnica militara

Wed Sep 30 , 2020
Prevenirea si combaterea mecanismului coruptiei in achizitiile de tehnica militara ar fi trebuit sa fie o preocupare majora pentru insitutiile cu atributiuni in acest domeniu INAINTEA inceperii shoppingului de catre ministrii si Secretarii de Stat care s-au perindat la comanda Ministerului Apararii : Motoc, Les, Dusa, Vladica, Tutuianu, Fifor si ultimul pe lista actualul ministru Ciuca. Am vazut deja cum in cazul altor tari, exemple ca cele ale Greciei si Taiwanului, coruptia este un factor care altereaza eficienta achizitiilor militare. Exemplele sunt departe de a se termina aici iar pentru conducerea unei tari ca Romania, cu un nivel ridicat de coruptie, acest fenomen ar fi trebuit […]