Valoarea modernizarii aparatelor F-16 Fighting Falcon din Portugalia ridica serioase semne de intrebare. Care este costul echipamentelor, cum se raporteaza la suma totala ce urmeaza a fi platita, de 174.5 milioane de dolari si care va fi valoarea de intrebuintare a acestor modernizari, urmeaza sa examinam pe parcursul urmatoarelor analize si in cotinuare pe masura ce aceste achizitii graduale se vor derula. Deocamdata se pare ca, daca se merge in acest mod, se va depasi cu mult valoarea unor aeronave noi. Si in plus industria nationala va fi privata de beneficiile ce ar fi putut rezulta din aplicarea offsetului.
Exact in urma cu 7 ani Romania lua decizia de a achizitiona 12 avioane F-16 A/B Block 15 MLU, “modernizate” cu un lot de echipamente achizitionate din Statele Unite ale Americii prin programul FMS/LOA. Printre acestea se aflau si 13 GPS-INS (EGI) LN-260 si 15 terminale C3I de tip MIDS-LVT.
Zilele trecute aflam dintr-un anunt al agentiei de profil americane, DSCA ( Defence Security and Cooperation Agency ), ca guvernul Romaniei a solicitat achizitionarea unui “pachet” de echipamente pentru modernizarea abia achizitionatelor F-16 modernizate, cit si achizitionarea de suport logistic suplimentar. Mai jos sunt enumerate echipamentele si serviciile aferente instalarii acestui pachet de echipamente, restul urmind sa fie probabil, acel suport logistic despre care nu se cunoaste nici nomenclatorul nici provenienta, este din surplusul Ministerului Apararii, este achizitionat prin sisemul de licitatii electronic al acestuia, este din sursa unica, etc. Vom vedea insa valorile estimative pentru cele doua grupe de furnituri de mai sus si ne vom face o imagine a ceea ce inseamna de fapt aceasta “modernizare” si cit poate sa coste acest suport logistic aditional din costul total estimat a fi de 174.5 ( exact .5) milioane dolari.
- 8 terminale ( impropriu denumite “systeme”) LN-260 Global Positioning System (GPS);
- 19 terminale ( impropriu denumite “sisteme) Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio Systems (MIDS JTRS)
- un numar nedeterminat de transpondere AN/APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (IFF);
- echipamente radio ARC-210;
- KIV-78 Cryptographic Appliques;
- “alte” echipamente de comunicații sigure, navigație și echipamente de criptare; ( indeajuns de nesemnificative pentru a nu fi mentionate specific-Nota mea )
- software pentru Joint Mission planning System (JMPS)
- modificări minore ale aeronavelor; ( cel mult cablaje sau elemente de structura pentru atasarea noilor “cutii”-Nota mea )
- suport pentru integrare și testare;
- echipamente de suport logistic, software și software suport;
- pregătire personal
- servicii de engineering, publicatii si documentaie tehnica
C3I MIDS-Link 16
Sistemele Multifunctionale de Distributie a Informatiilor ( Multifunctional Information Distribution System-MIDS), de tipul Link 16, sunt sisteme de comunicatii data de mare capacitate, securizate, de tip broadcast ( difuzare nediscriminata in retea), care permit schimbul multilateral de informatii in cimpul tactic intre operatori diversi, si intre acestia si centrul/centrii de comanda si control. Acest tip de comunicatii permite schimbul de informatii aproape in timp real si asigura constientizarea situatiei operationale intre unitatile combatante ale diverselor categoriilor de forte, terestre, navale, aeriene, pentru a coordona angajarea optima in lupta a acestora.
La ora actuala co-exista doua produse care satisfac cerintele de baza ale acestui sistem : MIDS-LVT ( LVT-Low volume terminal ) si MIDS-JTRS ( JTRS-Joint Tactical Radio System). MIDS-LVT a fost dezvoltat in comun de Germania, Spania, Italia, Franta si Statele Unite pe cind MIDS-JTRS este o dezvoltare a sistemului MIDS-LVT, intreprinsa doar de Statele Unite, pentru a dezvolta o platforma SW modulara bazata pe standardul POSIX ( Portable Operating System Interface).
Avantajul acestui tip de arhitectura modulara rezida in abstractizarea platformei HW si a “straturilor” de SW ale sistemului de operare, driverelor, libraries, board support package, similar sistemelor de operare Android, Linux, pe care se pot “cupla” diversele aplicatii SW cu multiple avantaje :
- dezvoltarea unor familii de terminale radio pe diverse platforme HW
- adaugarea de functionalitati noi cu costuri minime de dezvoltare si certificare
- configurarea functionala adaptata la nevoile utilizatorului
MIDS-LVT
MIDS-LVT este instalat la ora actuala pe majoritatea platformele americane si ale statelor NATO. Pe linga Link 16, acest tip de terminal asigura in varianta LVT (1) comunicatii voce si navigatie TACAN ( VOR/DME-ul militar). Varianta achizitionata de Romania in 2013 este posibil sa nu includa modificarea Block Upgrade 2 (BU2) care adauga citeva functii care vor deveni obligatorii incepind cu 2025 pentru securizarea criptografica a semnalului si cea de frequency remapping.
MIDS JTRS
MIDS JTRS este ceea ce se cheama inlocuire “form, fit, function” adica interfetele mecanice, electrice si SW se mentin, functionalitatile se mentin, practic “doar” o schimbare a arhitecturii HW-SW de la varianta “embedded SW” la varianta de arhitectura SW modulara, independenta de platforma HW care este “invizibila” la nivel de sistem si utilizatorului final.
Functiile de baza raman aceleasi, transmisie date, Link 16, criptata, cu rata de transfer date ( throughput) marita si cu frequency remapping, TACAN, voce, oferind facilitatea de a fi usor de modernizat prin adaugarea de functii noi asa cum am aratat mai sus. Practic inlocuirea unui terminal MIDS-LVT cu unul MIDS JTRS este de tipul “plug and play”.
Alegerea Romaniei
Ce fac Fortele Aeriene Romane in colaborare cu Directia Armamente din Ministerul Apararii Nationale ?
La fel ca si in cazul Patriot Romania achizitioneaza “varianta aflata in productie”, terminalul MIDS LVT, desi terminalul MIDS JTRS era deja aprobat incepind din 2012 pentru a fi produs si instalat pe avioanele F-18 E/F Super Hornet sau E-8C ale Marinei. Incepind din 2015 Ministerul Apararii din SUA incepe sa comande MIDS JTRS pentru a fi instalat si pe aeronavele F-16, in special in perspectiva adaugarii noilor functionalitati CMN-4 si TNTT la care nu ma voi opri in aceast articol, nefiind relevante pentru scopul acestuia.
Doua sunt problemele care ridica semne de intrebare serioase legate de profesionalismul si probitatea acestei achizitii. Prima rezida, ca si la sistemele Patriot, in oportunitatea achizitionarii unui sistem aflat in faza “terminala”, chiar daca este “cel aflat in productie”, care urma sa fie inlocuit inainte de livrarea aparatelor de un produs nou cu capabilitati similare in varianta de baza. Pentru ca a veni la numai citiva ani de la receptionarea avioanelor, inca neoperationalizate, si a inlocui un echipament achizitionat special pentru acestea cu altul dintr-o generatie noua, inseamna pur si simplu risipa si scoate in evidenta lipsa de profesionalism a celor care fac aceste achizitii. Si mai rau ar fi sa se dovedeasca ca aceasta varianta nu este necesara pentru F-16 A/B romanesti.
Ma voi ocupa de acest aspect intr-un articol viitor, cind vom parcurge impreuna ghidul pentru clienti al companiei VIASAT, una dintre cele doua companii alaturi de consortiul DSL, furnizoare ale terminalelor MIDS. Daca la achizitia initiala a terminalelor MIDS-LVT este clar ca decizia nu a avut in vedere criteriile din acest ghid, fie modernizarea MIDS-LVT existente cu ECP ( Engineering Change Proposal ) BU2, fie achizitionarea noului tip de terminal MIDS JTRS care ofera si posibilitatea adaugarii noilor functii CMN-4 si TNTT, sa speram ca macar acum aceste criterii au fost luate in considerare.
Ce stim pina acum este ca 12 terminale MIDS-LVT aproape noi si echivalente cu cele MIDS JTRS in configuratia de baza, vor fi aruncate. Bani risipiti.
Sa examinam acum despre ce suma este vorba, pentru ca de la prima privire, suma de 174.5 apare mult umflata, si cind spun mult, este vorba de un ordin de marime, de 5-10x, pretul echipamentelor asa cum vom vedea nefiind mai mare de 20 milioane de dolari
Cit costa un terminal MIDS JTRS ? Dar 19 ?
Intre 300.000 si 325.000 USD per bucata. Circa 7 milioane in total.
Fara indoiala, asa cum am aratat deja, Link 16 este o capabilitate esentiala a unui avion de lupta, fara de care nu se poate concepe operarea si indeplinirea cu succes a misiunilor, fie A-A fie A-S, in teatrul de razboi modern. Ramine de vazut daca inlocuirea unui terminal, care asigura deja capabilitati de nivel Level 3, cu un terminal care va necesita modificari majore pentru a asigura capabilitati la nivelul Level 4, si a folosi complet capabilitatile terminallui JTRS, a fost oportuna si benefica in acest caz particular. Mai jos un “teaser”vizual al acestor modificari.
Problema pe care o examinez aici este strict cea a pretului. Canada de exemplu a platit circa 290.000 USD/buc . 152 terminale cu 44 milioane de dolari. SUA, UK, si Australia au platit si ele intre 300.000 si 327.000 USD.
Pentru cele 19 echipamente vorbim asadar de o suma de ordinul a 7 milioane de dolari. Si asa cum vom vedea in partea a doua, adaugind celelate echipamente ajungem la maximum 15-20 hai 25 milioane.
Ce reprezinta atunci restul de 150 milioane ? Servicii de inginerie ? Software ? Support logistic ? Intrebari care in Romania acestor zile nu isi vor gasi niciodata raspuns. Imposibil, spun eu. Asta in situatia in care “Falconurile” romanesti sunt inzestrate cu un radar antic iar Grecia isi modernizeaza flota de 125 de F-16 cu un pachete complex care include si noul radar AESA APG-83 pentru cca 1.8 mld dolari, suma finala negociata, cca 15 milioane de dolari per avion.
In partea a 2-a a analizei dedicate acestei modernizari, ma voi opri asupra costurilor celorlalte echipamente, in special a sensorului de navigatie INS/GPS LN-260, instalat deja pe primele 12 avioane, cei 8 comandati acum fiind probabil destinati a fi instalati pe cele 5 aeronave comandate ulterior in Portugalia si aflate in curs de livrare si ca piese de rezerva.