Link-16 pentru RoAF F-16 A/B Block 15 MLU

Echiparea si performantele versiunii M3 a avioanelor F-16 Block 15 MLU, achizitionate din Portugalia, pe care Romania afirma ca ar fi modernizat-o la standardul M5.2, sunt putin cunoscute publicului, fiind invaluite intr-un val de secretomanie de-a lungul procesului de achizitie.

In teatrul de razboi modern, capacitatea avioanelor de lupta de a distribui si utiliza informatiile data cu diverse platforme de supraveghere si si sisteme de lupta, aeriene si terestre, este un element esential. La fel de importanta este capacitatea de functionare in “retea” a unui grup de avioane de lupta, pentru a impartasi in timp real informatii despre tintele descoperite, de a lua o decizie centralizata de alocare a tintelor si chiar de a transfera “lock-on” -ul de la o platforma la alta.

Principalele beneficii furnizate de utilizarea transmisiilor data prin Link reprezentate de :

  • imbunatatirea, respectiv micsorarea, semnificativa a timpului destinat de catre pilot pentru intelegerea situatiei tactice ( situational awareness).
  • distributia informatiei intre platformele din retea faciliteaza luarea unor decizii coordonate si angajarea luptei din pozitii avantajoase
  • posibilitatea de a angaja lupta cu radarul propriu “stins” ceea ce face detectia mai dificila de catre inamic.

Este poate cunoscut ca avioanele F-16 Block 15 MLU, achizitionate din Portugalia, au fost modernizate cu o platforma MIDS/LVT Link-16 furnizata de firmele Digital Data Link (DLS) si Viasat. Mai putin cunoscut insa este gradul de integrare al acestei platforme pe varianta M3 si stadiul modernizarii la varianta M5.2 instalata pe cele 12+5 aeronave, desi se cunoaste deja intentia de a o moderniza la standardul 6.1, care integreaza versiuni imbunatatite ale datalink-ului 16 cit si noi variante de armament, inclusiv AMRAAM-ul 120D, cu raza de actiune aproape dubla fata de varianta C-7 . Bineinteles, ca si in alte cazuri similare, cu un R la final…pentru ca este neclar cit din beneficiile noii versiuni AMRAAM vor putea fi realizate cu vechiul radar AN/APG-66 V(2).

Pentru moment, sa ne familiarizam, din selectia prezentarii incluse, cu acest concept si cu nivelele de integrare, sa intelegem ce inseamna un Level 2 sau un Level 3 si sa incercam sa avem o viziune a ceea ce inseamna Level 4, instalat pe F-15 C/D/E, si F-18 E/F, sau F-22, F-35 care incorporeaza Joint Airborne Layer Networking (JALN) fie IFDL sau MADL, solutii similare cu cele existente pe europenele JAS-39 Grippen, Rafale si Typhoon.

Voi reveni la acest subiect cind voi publica analiza comparata a radarului APG-66v(2), instalat pe aceste aeronave.

Urmeaza sa constatam impreuna daca declaratia facuta de ministrul Dusa la momentul achizitiei se sustine sau nu.

Image credit, Prescient

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Iron Dome-Solutie interim pentru apararea impotriva rachetelor de croaziera

Sat May 2 , 2020
Sistemul israelian Iron Dome urmeaza sa fie procurat pentru a asigura paza Capitoliului. Este un fapt cunoscut ca sistemul Patriot nu asigura apararea impotriva rachetelor balistice cu raza scurta de actiune, SRBM, gen Iskander-M, dar si mai important a dronelor si a rachetelor de croaziera, fiind conceput ca un sistem stand-alone pentru amenintarile tipice anilor 90 si in special din Orientul Mijlociu. Insa sistemul Patriot este in curs de modernizare, noul sistem de control IBCS urmind sa asigure incepind cu 2023 integrarea senzorilor lansatoarelor si radarelor bateriilor Patriot cu cele ale sistemelor de rachete cu raza scurta si foarte scurta de actiune si a noului tip […]