Site icon

C2-IBCS si radarul LTAMDS in dotarea Patriotului polonez. Romania ? Oh, Romania…

In urma cu mai bine de trei ani semnalam ca sistemul Patriot cumparat de Romania are mari lacune, in comparatie cu sistemul Patriot polonez, contractat in aceaisi perioada de timp, dar negociat timp de multi ani inainte. Sistemul polonez, botezat WISLA, urma sa fie echipat cu noile C2-IBCS si radarul LTAMDS, care aduc o imbunatatire dramatica a performantelor acestuia, prin acoperirea acelor lacune semnificative, pe care nu le mai repet aici, cei interesati putind sa accesseze link-urile la articolele anterioare dedicate acestui subiect.

Trei ani au trecut repede. Dupa ce in urma cu citeva luni publicam stirea ca primele IBCS-uri erau deja in drum spre Polonia, iata ca a venit si momentul in care se confirma comanda pentru primul lot de 12 radare LTAMDS cu acoperire de 360, de tip AESA, pentru sistemul antiaerian polonez WISLA-PAtriot ce urmeaza a fi integrat intr-un sistem integrat multistrat, din care va face parte si sistemul NAREW.

6 Radare LTAMDS au fost deja produse si sunt in curs de operationalizare a unui batalion US Army pina in Decembrie 2023

Intre timp Romania se lauda cu vechea versiune, cea existenta careia i-a dat si un nume, Nadia, de la Nadia Comaneci caci, coform firmei Raytheon radarul de pe varianta romaneasca, cel actual, de tip PESA, ar fi echipat cu “cea mai avansata tehnologie”, in pofida faptului ca acesta nu incorporeaza nici tehnologia cu nitrura de Ga si cea de tip AESA a radarului LTADMS cu avantajele ce deriva din utilizarea acestui tip de tehnologii, raza de acoperire aproape dubla si rezistenta crescuta la jamming :

Un nume total neinspirat pentru un radar de nota 7, cel mult 8, daca ne gindim ca Nadia a fost cea care a luat primul 10 din istoria gimnasticii..

In acelasi timp, tot la acest inceput de toamna, polonezii declara operationalizarea primei baterii Patriot cu noul IBCS, un succes major al strategiei de inzestrare cu tehnologie de ultima generatie in domeniul apararii antiaeriene, care si-a dovedit eficacitatea in decursul unor teste efectiuate impotriva unor amenintari deosebit de dificile, greu de contracarat cu vechiul sistem. Iar noile radare vor ajunge si ele sa fie livrate si operationalizate in decursul anului 2025, 4 dintre ele fiind in curs de operationalizare deja cu un batalion al armatei de uscat a Statelor Unite pina la sfirsitul acestui an.

Inca din 2018 Polonia a cotractat cea mai noua versiune a sistemului Patriot

Pentru Romania, reprezentantii la virf ai armatei si ai politicului, si in special generalul Ciuca, se apropie un moment al bilantului, cind se va trage linia si se va putea constata ceea ce am spus de la inceput. Ca s-a cumparat, intr-un numar excesiv de unitati de foc, 7 !, un sistem invechit deja, pentru a caror modernizare vor mai trebui cheltuite sume substantiale de ordinul sutelor de milioane, poate chiar trecind de miliardul de dolari, in timp ce componente nou noute ale sistemului, dar depasite moral, vor trebui aruncate pur si simplu la gunoi.

Si, ca si cum aceasta achizitie a unei tehnologii invechite, depasite moral, nu ar fi fost indeajuns la ea se mai adauga doua carente esentiale :

“mentenanta”, intretinerea pe romaneste, a fost uitata. s-a luat creditul de angajament, s-au tinut discursurile, s-a taiat panglica, dupa care Dumnezeu cu mila.

-achizitiei romanesti i s-a interzis prin legea romaneasca, aprobata de toate partidele politice si promovata de Ministerul Apararii si CSAT, aplicarea legislatiei de offset. Coroborat cu neaplicarea acestuia la toate celelalte programe de achizitie, fie ca au fost si continua sa fie prin acelasi mecanism de Foreign Military Sales, asa zisul G2G, fie ca sunt prin contracte directe cu companiile producatoare, aceasta va conduce la o criza bugetara majora in urmatorii ani, acest tip de achizitii nefiind sustenabile, spre deosebire de cel cu offset practicate de majoritatea tarilor, inclusiv Polonia, cu exceptia celor din zona golfului Persic unde petrolul inca genereaza sume exorbitante de dolari in beneficiul acestora. Nu este insa cazul in Romania…

Cumparat cu bani grei, 4 miliarde dolari la ordinul generalului Ciuca, care acum se vrea si este dorit ca viitor presedinte al Romaniei, Patriotul romanesc are sansa sa ramina “cel mai nou sistem vechi”, un Patriot modest si sarac, consecinta fireasca a incompetentei si neputintei din domeniu, si sa constitue premisele unui esec de proportii, un posibil studiu de caz la nivel international.

“Cel mai nou sistem vechi”, caci atit firma Raytheon cit si MApN continua sa dezinformeze opinia publica romaneasca, afirmind constant ca “Romania este singura tara…care a primit versiunea cea mai recenta a acestor sisteme”, o tehnica de dezinformare rudimentara, care spune un adevar partial dar ascunde esenta. Mai ales ca din Martie 2023, inaintea acestui ultim val de dezinformare, acesta nu mai era nici macar un adevar partial, caci Polonia deja primise IBCS-ul, operationalizat deja in Septembrie. In August insa Raytheon Romania a mai tras o salva, dar nu a spus nimic, a tacut chitic, nici de noul IBCS, nici de radarul LTAMDS. Caci corect ar fi fost sa spuna : doar Polonia a primit o versiune mai noua, care include noul C-2 de tip IBCS iar din Decembrie un batalion american va fi echipat cu noul tip de radar, nu-i asa domnilor de la Raytheon Romania ??? Ca sa nu mai vorbim de faptul ca inca din Decembrie 2021 US Army plasase un contract de 1.4 mld de dolari pentru producerea primelor loturi de IBCS.

Jenant. Absolut jenant sa privesti cum si reprezentanti ai MApN dezinformeaza fara sa clipesca, fara sa le fie jena opinia publica romaneasca, de contribuabilul roman care le plateste solda, hainele, mincarica.

https://defence-offsets-ro.com/wp-content/uploads/2023/10/SISTEMUL-DE-RACHETE-SOL-AER-CU-BATAIE-MARE-PATRIOT.mp4
Fara comentarii

In curind insa, cum spuneam, vine si ora bilantului. Deja sistemul romanesc, INCOMPLETE OPERATIONALIZAT, pina in toamna anului 2023 nefiind executate trageri in poligon cu acest sistem, nu mai este cel mai nou, doar “cel mai nou vechi”, iar radarul acestuia nu este nicidecum “cea mai avansata tehnologie”.

Romania a receptionat , dar nu si operationalizat, 4 sisteme Patriot in deja invechita varianta PAC 3+/ PDB8.0. Mai sunt trei sisteme de livrat. Tot in varianta veche; daca militarii vor vrea sa schimbe configuratia, in favoarea noului centru de comanda si control si a noului tip de radar ii anunt de acum ca vor trebui sa plateasca daune firmei Raytheon.

Asta este cind ai institutii care impacheteaza fum ca CSAT-ul, un Parlament inert, populat cu impostori, o sefa a comisiei de Aparare din Senat care nu controleaza nimic, doar are grija sa aprobe ce i se pune pe masa de catre militari si mai ales sa tina offsetul sub obroc si un Minister al Apararii deprofesionalizat la cheremul atotputernicului Ciuca si unei panoplii de politicieni cel mult irelevanti, Les, Dusa, Tudose, Fifor, Dobritoiu care au sfirsit prin a compromite iremediabil sansa de a transforma armata romana in acea forta de temut care sa descurajeze un potential inamic.