Sistemul Patriot polonez-Sustenabil pe perioada ciclului de viata

Inca de la inceputul tratativelor pentru procurarea sistemului Wisla-Patriot, guvernantii polonezi, indiferent de culoarea politica, si-au fixat drept obiectiv un offset de 50 % din valoarea totala a contractului, axat pe trei trei directii de actiune esentiale, in vederea maximizarii transferului de tehnologie si a implicarii industriei poloneze :

 1. Tehnologie pentru sisteme radar
 2. Tehnologie pentru sisteme C2, C3, C4
 3. Tehnologie si fabricatie a rachetelor

Intr-un articol anterior m-am referit pe scurt la programul de offset care se concretizase intr-un memorandum semnat in 2018 intre firma Raytheon si partea poloneza. In prezent 14 companii din consortiul PGZ (echivalentul ROMARM) sunt in angajate in diverse faze de implementare ale acordurilor de industrializare derivate din acest acord aferente programului WISLA-Patriot :PGZ (consortium leader), Huta Stalowa Wola (HSW), MESKO, PIT-RADWAR, Wojskowe Zakłady Elektroniczne (WZE), Jelcz, Autosan, Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Centrum Techniki Morskiej (CTM), Wojskowe Zakłady Uzbrojenia (WZU), Zakłady Mechaniczne (ZM) Tarnów, Wojskowe Zakłady Lotnicze nr 1 (WZL 1), Wojskowe Zakłady Lotnicze nr 2 (WZL 2), PCO si Wojskowe Zakłady Łączności nr 1 (WZŁ 1)

Huta Stalowas Wola (HSW), construieste deja lansatoarele M903 pentru sistemele poloneze, ceea ce i-a permis sa aibe acces la tehnologiile folosite la fabricarea acestora si va conduce la diminuarea costurilor pe durata de viata a programului. In Ianuarie 2021 HSW era in grafic pentru construirea celui de-al doilea lansator din cele 20 comandate pentru faza I a programului.

Pentru WZE, contractul de offset, aferent sistemului Wisla-Patriot, a reprezentat, alaturi de cel aferent pentru sistemul NSM fabricat de firma Kongberg, o adevarata bula de oxigen fiind axat pe trei grupuri principale de proiecte privin productia si intretinerea componentelor electronice ale lansatoarelor si a sistemului de comanda a gazodinamicii motorului racheta pentru comanda traiectoriei

Grup 1 : Proiecte legate de productia si intretinerea sistemului electronic de comanda al lansatorului ( ELES) si a modului de comunicare si transmisie date, DLTM, care fac legatura fie prin fibra optica fie prin VHF/UHF intre lansator/rachete si centrul de comanda al focului, ECS.

Grup 2: Controlerul electronic ( MCU-Motor Controller Unit) al motorului electric de actionare al lansatorului Patriot-Capacitate de Productie si Intretinere ( Mentenanta). Acesta este parte a ELES si asigura pozitionarea lansatorului in functie de comanda primita de la centrul de comanda al focului, FCS.

Schema de principiu modul ACS pentru comanda mecanica a duzelor de evacuare gaze

Group 3: Productia si intretinerea ( mentenanta) blocului de comanda a traiectoriei ( Attitude Command Section-ACS ) cu generator cu gaze al rachetei PAC-3;

Teldat este un alt exemplu al unei firme care si-a dezvoltat o baza de produse si de clienti, atit prin sprijinul direct al Ministerului Apararii polonez cit si in urma acordului de offset cu firma Raytheon. De citiva ani, Teldat produce routerele pentru sistemul Patriot, iar tranferul de tehnologii i-au permis dezvoltarea sistemului network centric C4ISR, Jasmine, si a unei familiii de terminale de date, la nivelul standardelor NATO.

Zakłady Mechaniczne (ZM) Tarnów produce servocomenzile liniare si rotative care realizeaza din punct de vedere mecanic pozitionarea lansatorului pe trailerul instalat pe camioanele Ielcz.

Firma poloneza PIT-Radwar, despre care am mai discutat aici, a fost selectata pentru un transfer de tehnologie care i-a permis sa produca antenele IFF pentru sistemul Patriot. Aceste antene vor fi incluse in sistemele poloneze cit si in cele livrate Suediei sau Romaniei.

Wojskowe Zakłady Lotnicze (WZL) 1, un fel de URMV romanesc, specializata in intretinerea elicopterelor rusesti Mi17, Mi-24, a fost aleasa de Lockheed Martin pentru a fabrica componente pentru rachete, in timp ce WZL 2 urmeaza sa beneficieze de un nou offset aferent programului F-16.

La sfirsitul anului trecut, firma Raytheon a transmis presei un comunicat prin care anunta ca trimis firmei ROMAERO “prima comada” pentru fabricarea de piese pentru sistemul Patriot. Nu au fost furnizate alte detalii privind tipul de piese sau marimea comenzii. In comunicat se subliniaza sprijinul firmei Raytheon pentru dezvoltarea unei baze industriale puternice in Romania. Asta in pofida faptului ca Romania a interzis offsetul in contractele G2G.

Valoarea celor 7 Unitati de Foc, “standard 2020”, achizitionate de Romania, este de 3.9 miliarde de dolari. Fara “mentenanta”, care a fost uitata.

.

 • 1) https://www.defence24.com/wisla-programme-transfer-of-technology-three-domains-of-key-importance-analysis
 • 2) https://www.defence24.com/poland-in-the-pac-3mse-supply-chain-interview
 • 3) https://www.milmag.eu/news/view?news_id=3513
 • 4) https://www.defence24.com/contract-concluded-wisla-launchers-will-be-manufactured-in-stalowa-wola
 • 5) https://www.defence24.pl/polska-firma-dostarczy-kontenery-dla-wisly
 • 6) https://www.defence24.pl/mspo-2019-wze-sa-w-lancuchu-dostaw-systemu-patriot
 • 7) https://www.defence24.pl/teldat-z-czterema-gwiazdkami-od-raytheona
 • 8) https://www.teldat.com.pl/oferta/produkty/systemy/91-spt-jasmin-system-systemow.html
 • 9) https://www.pitradwar.com/oferta/kategoria/4,radiolokacyjne-systemy-rozpoznania
 • 10) https://www.defence24.pl/polskie-anteny-iff-dla-patriotow
 • 11) https://en.hsw.pl/company
 • 12) https://www.defence24.com/poland-in-the-pac-3mse-supply-chain-interview
 • 13) https://www.defence24.com/wzl-1-concludes-its-wisla-programme-offset-agreement
 • 14) https://radar.rp.pl/wydarzenia/mspo/19547-wyrzutnie-dla-wisly-zbuduje-huta-stalowa-wola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Ati auzit de tovarasul Simota ?-Speak truth to power !

Sat Mar 6 , 2021
In memoria celui care a fost un camarad si caracter deosebit, Mihai Rotaru, pentru toleranta, intelegerea si maturitatea dovedite, un om e o aleasa tinuta morala si profesionala. Ofiterul de Securitate care raspundea de “obiectivul” unde lucram de 4 ani, detasat fiind in economia nationala, sedea pe canapeaua din sufragerie de unde ne fixa cu o privire nu tocmai prietenoasa pe mine si pe Anca. “Am auzit ca ai video, spuse. Am venit sa vad si eu un film”…era nervos..continua sa ma fixeze cu privirea…”NU E BINE MA DANE ! nu e bine deloc…esti un non-conformist…”…o ceata groasa imi coborise pe ochi, in minte imi rasuna […]