WISLA Patriot polonez primeste IBCS. Romanii se plimba mindri cu Piranha 5.

Timpul trece repede, vor fi in curind trei ani sunt de cind am publicat unul dintre articolele in care prezentam schimbarile radicale care urmau sa fie introduse in arhitectura sistemelor Patriot, pentru a corecta lacune esentiale semnalate in toate fazele de detectare, urmarire si distrugere a tintelor aeriene.

Una dintre acestea, o reprezenta noul Centru de Comanda si Controls, C2, cunoscut sub denumirea de IBCS ( Integrated Battle Command System), care va deveni, cum spuneam inca din titulul unui articol urmator ” creierul sistemului Patriot” si nu numai, caci acesta a fost gindit sa devina creierul intregului sistem integrat multistrat de aparare aeriana, IAMD ( Integrated Air and Missile Defence).

Remarcam deasemenea ca Sistemul Patriot polonez, contractat in aceiasi perioada cu cel romanesc si integrat in Polonia in cadrul programului Wisla, care are negociat un amplu program de offset de nu mai putin de 50% din valoarea totala a contractului, urma sa beneficieze de ambele imbunatatiri esentiale, atit de noul C2 cit si de radarul cu acoperire de 360, LTADMS, cunoscut fiind faptul ca radarele sistemelor actuale nu fac decit o acoperire sectoriala de 120 grade. Si iata ca cele trei ICBS-uri, care fac parte din sistemele Wisla-Patriot, comandate de Polonia, sunt acum pe drum, urmind ca pina la sfirsitul verii sa devina operationale. Ele fac parte dintr-un prim lot livrat la sfirsitul fazei de productie initiala, inceputa in Decembrie 2021, din aprilie 2023 programul IBCS primind aprobarea pentru productie de serie.

Romania, codasa clasei

In 2017, Florin Vladica, un absolvent al unei facultati agricole, al carui merit era ca fusese omul de incredere al condamnatului Tender, este numit de Sorin Grindeanu la conducerea DPA si la numai doua luni dupa numirea pe acest post este primul care se grabeste sa anunte ca bantustanul de la marginea Europei va achizitiona renumitul sistem Patriot in configuratia deja perimata si care era in curs de schimbare. Spre deosebire de programul polonez unde negocierile, analizele, studiile au durat ani de-a rindul, procesul de decizie al programului romanesc a fost extrem de scurt, durind doar citeva luni.

Ulterior Vladica avea sa fie recuperat de firma Raytheon, impresionata evident de calitatile acestuia, calitati dovedite in relatia cu regimuri de tip african. ( Ref. 4) (Ref. 5) , in timp ce condamnatul la 12 ani si 4 luni de inchisoare, Ovidiu Tender, este eliberat conditionat de obscura judecatorie din Tirgu Jiu, dupa numai 4 ani de detentie, iar in mod misterios procurorii DIICOT nu fac nici un recurs.

Bineinteles ca achizitia s-a facut si nu se putea face altfel decat prin acord de tip guvern-la guvern, FMS/LOA, la fel cum fac toate statele lumii, dar care doar in Romania este exclus prin lege de la aplicabilitatea legii offsetului, mai intii pe vremea guvernului Ponta si intarit apoi in 2016 de tandemul tehnocrat Ciolos-Motoc prin modificarea Legii 346/2006 de functionare a MApN.

3.9 miliarde de dolari, atit vor costa in final aceste sisteme, pentru care Romania va trebui sa mai cheltuiasca alte miliarde, pentru a le aduce la configuratia deja actuala, la momentul la care jumatate dintre ele au fost livrate. Intre timp militarii romani isi plimba mindri Piraniile prin Polonia in timp ce guvernul Ciuca le mai comanda inca 150 bucati, sa fie de rezerva.

Referinte

  • 1) https://www.defensenews.com/industry/2023/03/30/northrop-primes-the-pump-for-polands-battle-command-system/
  • 2) https://news.northropgrumman.com/news/releases/northrop-grummans-ibcs-approved-for-full-rate-production-readying-transformational-system-for-fielding-around-the-globe
  • 3) https://defence24.com/armed-forces/ibcs-and-polish-patriot-systems-are-making-progress
  • 4) https://newsweek.ro/investigatii/vladica-agentul-dublu-de-la-aparare
  • 5) https://defapt.ro/vladica-ex-armamente-audiat-la-dna/
  • 6) https://observatornews.ro/politic/premierul-tudose-mesaj-catre-o-romanca-din-diaspora-va-asteptam-cu-drag-acasa-220436.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Presedintele ghinion. Apararea, alt obiectiv prea indepartat.

Thu Jul 13 , 2023
“Toate s-au realizat: şi în infrastructură, şi în dotare şi în personal….progresul este notabil şi sustenabil. Avem o dotare mult superioară…. Potrivit preşedintelui, toate aceste sunt posibile „fiindcă am alocat încă din 2016 2% din PIB pentru apărare, iar începând din acest an am trecut la 2,5% din PIB şi aşa vom rămâne, Chiar este posibil să creştem în următorii ani”. In stilu-i deja cunoscut, Presedintele Iohannis mai adauga o insulta daunelor provocate romanilor si Romaniei. Daca l-a inceput i-a ametit pe romani cu promisiuni, acum, cind se apropie ceasul scadentei, curg autoaprecierile la superlativ. Considerat a fi “un punct de pornire” programul “Romania educata” este […]