Semnat in 1979, Programul BAC 1-11, care prevedea “fabricarea” a 22 avioane in Romania, a atirnat o piatra de moara de gitul industriei de aviatie autohtone, care in urmatorii 20 ani urma sa se scufunde implacabil sub povara lispei de resurse financiare si a managementului defectuos.
Putini stiu insa ca atunci a fost posibila venirea Airbus in Romania pierzindu-se o oportunitate uriasa de dezvoltare a industriei si economiei romanesti in ansamblu.
Prin alegerea de catre cuplul Ceausescu, sustinuti de generalul Stanculescu a programului BAC, Romania a ratat sansa de a deveni partener sau furnizor al grupului Airbus, care venise cu multiple oferte pentru GAB/CNIAR , ceea ce ar fi asigurat viabilitatea acestei industrii atit pe plan financiar cit si tehnologic si in planul resurselor umane.
300 milioane de lire sterline aruncate pe o plimbare cu caleasca, tovarasa decretind atunci : ” Noi nu o sa facem podele pe care sa calce capitalistii ( asta intelesese din oferta Airbus ), noi o sa facem avioane tovarasi !”.
Este momentul in care se lanseaza puternic, “Victoras”, si isi incepe cariera pe relatia Bucuresti, cel care peste ani va intermedia afacerea fregatelor aruncate la fier vechi, Barry George, un protejat atunci a lui George Pop, a carui sotie se spune ar fi devenit proaspata proprietara a unui Cadillac Zephire de culoare roz.
Fast forward 40 ani de ani mai tirziu la Bucuresti politicienii romani se iau la intrecere sa prinda macar o basca sau o stringere de mina.