O combinatie de Eurofighter si F-18 E/F si G Super Hornet pentru Luftwaffe ?

Germania a ales pragmatismul si echilibrul

Dupa eliminarea F-35-ului, oferit de concernul Lockheed Martin, in Ianuarie 2019 din competitia pentru noul avion de atac la sol si interdictie, Guvernul German a decis in favorea unei variante mixte care sa inlocuiasca “batrinul” Panavia Tornado.

Panavia Tornato-Alan Wilson, Flickr

Decizia Guvernului de la Bonn este in esenta una pragmatica, atit in plan economic cit si militar. In plan economic s-a decis in favoarea pastrarii locurilor de munca in Europa, care vor asigura continuitatea partenariatului Franco-German, si mai ales sustinerea obiectivului strategic asumat de cele doua tari pentru dezvoltarea noii generatii de avioane de lupta de generatia 6.

Erofighter-Matt Warley, Flcikr

IN plan militar decizia este una care merita mentionata ca un sprijin pentru mentinerea echilibrului de putere in Europa, solutia aleasa de Germania fiind la paritate cu amenintarile venite din partea noilor avioane din generatia 4+ ale Rusiei. O alegere a multirolului american de generatia 5, ar fi condus la o superioritate semnificativa a capacitatii fortelor NATO din Europa si la o incordare a relatiilor dintre puterile europene si aceasta in conditiile unui climat international complicat.

In acelasi timp decizia este una inteligenta, cele 90 de Eurofighter echipate probabil cu noul radar AESA CAPTOR-E urmind sa se alature altor 143 de avioane de acest tip aflate deja in dotarea Luftwaffe, acestea din urma echipate cu “conventionalul” pulse-Doppler care insa ofera aceleasi performante ca si extrem de perfromantul radar instalat pe SU-35. In aceste conditii numai Luftwaffe sigura, echilibreaza aviatia ruseasca, restul fortelor aeriene, Franta, Spania, Italia, Belgia fiind deja un bonus…

F-18 Super Hornet-Steve Cooke, Flickr

Sa nu uitam si cele 30 Super Horneturi, varianta E benificiind pe linga un radar performant si de multe upgrade-uri stealth care ii reduc semificativ suprafata radianta cit si capacitatea de a lua si lansa incarcaturi nucleare, contribuind astfel la echilibrul de forte si la mentinerea si intarirea capacitatii de descurajare si prevenire a izbucnirii unui conflict armat cu Federatia Rusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Bugetele apararii sub amenintarea Covid-19

Fri Apr 24 , 2020
Scaderile de GDP cauzate de perioada de carantina, au inceput sa-si produca impactul asupra cheltuielilor bugetare, inclusiv asupra cheltuielilor destinate bugetelor apararii. Cum era de asteptat primele care reactioneaza sunt aceleasi tari care au reactionat prompt si in cazul limitarii impactului negativ al pandemiei generate de virusul ucigas. Coreea de sud a anuntat deja primele masuri in privinta scaderii bugetului apararii. Cea mai interesanta este, cum era si firesc, cresterea accentului pe dezvoltarea productiei industriale proprii pentru cresterea ponderii acesteia in lantul integrat de furnizori si sprijinirea cresterii economice.https://www.army-technology.com/comment/south-korea-defense-budget-covid-19/ Mai la sud Thailanda anunta si ea ca taie 550 milioane din bugetul apararii pe fondul crizei […]