F-35, Tichia de margaritar a candidatului Iohannis la sefia NATO. Romania fluiera a paguba.

La sfirsitul anului 2014 obligatiile de offset ale firmei Lockheed Martin erau in suma totala de 13 miliarde de dolari. 8 ani mai tirziu, la sfirstiul anului 2022 valoarea ramasa a acestui tip de obligatii crescuse la suma de 16 miliarde de dolari.

Pentru firme ca Lockheed Martin acest gen de obligatii sunt un lucru obisnuit, firma fiind extrem de bine pregatita pentru satisfacerea acestora, asa dupa cum am vazut atunci cind am examinat programul polonez F-16.

It is common for international customers to require contractors to comply with their industrial cooperation regulations, sometimes referred to as offset requirements, and we have entered into foreign offset agreements as part of securing some international business…..The customer’s expectations in respect of the scope of offset commitments can be substantial, including high-value content, and may exceed existing local technical capability….furthermore certain of our development agreements involve products and services that are outside of our core business” afirma cei de la LM in raportul anual pe anul 2022.

Afimatiile de mai sus nu mai reprezinta o surpriza pentru cei care au urmarit acest site. Doar Romania a facut si va continua sa faca exceptie si asta datorita modificarilor legale promulgate in CSAT, care au scutit in mod absolut nejustificat, de la aplicarea legislatiei de offset, contractele Guvern la Guvern, cum sunt considerate achizitiile de tip FMS/LOA.

Coreea de Sud cere, si primeste…3 sateliti

Coreea de Sud a fost unul dintre primii clienti internationali pentru avionul de generatia a 5a a firmei Locheed Martin.

Achizitia, in 2014, a 40 avioane F-35 , pentru suma de 7 miliarde de dolari a fost insotita de un pachet consistent de offset, apreciat la cca 50 % din valoarea acestui contract.

Inedit pentru acest tip de operatiuni a fost includerea in pachetul de offset a furnizarii unui numar de 3 sateliti, dintre care unul de telecomunicatii militare. Ca sa sublinieze si mai mult gradul de flexibilitate si inventivitate al acestui tip de operatiuni, satelitii nu au fost furnizati de firma LM ,ci comandati unor firme europene, printr-o firma terta infiintata in acest scop in Luxemburg.

Si pentru ca tot le place oficialilor romani, in speta Ciolacu, Ciuca si Incicas sa se plimbe, sa se intoarca cum s-au dus, sa mai amintesc ca atunci cind se mira la realizarile industriei din Coreea de Sud, pachetul de offset aferent acestui contract a inclus si tehnologiii pentru proiectarea si fabricatie avionului KF-21, in 17 sectoare cheie.

Amintesc asta in contextul in care generalul Incicas il inducea in eroare pe reporterul emisiunii ROmania te Iubesc de la PRO TV, cum ca el si colegii lui, generalii din MApN transmit anual si pe zece ani inainte nevoile MApn, doar ca industria locala de aparare…nu poate. Pai cum sa poata daca tot el impreuna cu aceaiasi colegi s-au pus de-a curmezisul la orice offset, care ar fi inlesnit aceste transferuri de tehnologie atit de necesare industriei autohtone de aparare ? Si nu e numai cazul Romaniei.

Gen. Incicas : vina este a industriei ca nu poate furniza ce ne dorim. Uita sa aminteasca ca industria a fost vaduvita de transferurile de tehnologie, care sa o poata face competitiva, ca urmare a intereselor consultantilor proveniti din zona militara, care au condus la neaplicarea offsetului in toate contractele incheiate pina in prezent.

Am dat deja exemplul unor state precum Danemarca, Elvetia, Belgia, Olanda, Canada, Cehia, Ungaria sau Polonia. Insa absolut toate statele au facut si fac uz de aceasta metoda pentru a-si creste gradul de tehnologizare si competitivitatea industriei locale, inclusiv Franta, Germania sua Marea Britanie. Si inclusiv Statele Unite au prin legea “buy american” o modalitate de protejare a intereselor proprii.

Coreanul KF-21 a beneficiat de tranfer de tehnologie de la firma Lockheed Martin in 17 sectoare cheie

Elvetia si Finlanda opteaza pentru F-35 la pachet cu un offset consistent

Si Elvetia si Finlanda au optat in ultimii doi ani pentru oferta firmei Lockheed Martin in defavoarea competitiei reprezentata de firmele europene Dassault si Saab sau de firma americana Boeing.

Am arata deja intr-un articol anterior cum Elvetia a negociat si obtinut un offset de 60 % din valoarea contractului de achizitie, 20 % direct si 40 % indirect.

Ulterior victoriei din Elvetia, Lockeheed Martin a cistigat competitia si in Finlanda, pentru 64 aparate in valoare totala de 8.4 miliarde Euro, dislocind aceiasi colaborare pe care aceasta o avea cu firma Boeing, de unde contractase in urma cu 30 ani avaionele F-18 Hornet. Ca si in acel caz si acest nou contract este insotit de un offset consistent, firma Patria semnind deja un contrat pentru fabricarea a 400 de fuselaje anterioare pentru avionul F-35. Un pachet de offset de minim 30 % din valoarea contractului a fost dealtfel o conditie obligatorie pentru toti participantii la aceasta competitie.

Romania isi interzice prin lege offsetul. Iohannis se pregateste pentru a prelua sefia NATO.

In 2016, inainte de a incepe programul de achizitii de zeci de miliarde de dolari, CSAT-ul a aprobat interzicerea offsetului, in asa zisele programe Guvern la Guvern, de fapt achizitiile desfasurate prin mecanismul FMS.

S-au cumparat imediat sisteme Patriot, HIMARS, baterii de coasta, se achiztioneaza tancuri Abrams, avioane F-35, toate scutite prin lege de offset. Nici la contractele comerciale offsetul nu s-a aplicat, in pofida declaratiilor unor ministri ca Fifor sau Nicolae Ciuca, cum e cazul contractului Piranha, dar si in pofida prevederilor legale, inclusiv de natura penala, pentru cazurile in care legislatia in domeniu este eludata cu buna stiinta de cei care sunt platiti sa o aplice.

Legea offsetului ( operatiunilor compensatorii) L354/2003 ( OUG189/2002), acum abrogata si inlocuita cu…. o “abureala”, prevedea la art. 43 pedepse intre 6 luni si 5 ani, in cazul in care se eludau cu buna stiinta prevederile acestei legi:

(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancționează și înțelegerea contractantului cu membri ai Oficiului sau cu operatori economici români, în scopul denaturării rezultatului procedurii de încheiere a acordurilor de compensare sau de executare a obligației de compensare.

Desi astfel de fapte se comit acum, in aceste zile, saptamini, luni, si desi contractele incheiate in baza acelei legi o fac inca aplicabila, institutiile statului intorc ochii in alta parte. M-am referit deja la situatia dezastruoasa din contractul Piranha, ma voi referi in curind si la cea din contractul Iveco, ambele obligatii de offset fiind scadente in Martie 2024, iar o marcare a lor ca fiind indeplinite, de catre fostul OCATS, ar fi mai mult decit o denaturare a adevarului…

Lipsa de reactie a institutiilor statului, SRI, Procuratura generala, DNA, la incalcarile repetate ale legislatiei de offset, nu va face decit sa confirme ca interesul national este perceput in mod diferit la nivelul de conducere a acestor institutii, si nu va face decit sa creasca suspiciunea ca actiunile candidatului Iohannis si ale CSAT-urilor din subordine nu au fost decit actiuni premeditate pentru netezirea drumului acestuia la sefia NATO.

In plus, cei care au comis aceste incalcari repetate ale legislatiei de offset, pot sa rasufle usurati de aici inainte. Noua lege, pe linga faptul ca nu are nici un fel de prevederi legale, este doar o insailare de orice, alsind o mare marja de manevra aceluiasi CSAT sa hotarasca daca si cit offset se poate face ( cu alte cuvinte lupul paznic la oi) , a eliminat si acele prevederi care sa penalizeze evantualele infractiuni sau contraventii.

Si oricum cine mai respecta legea in Romania ???

  • 1) https://www.defensenews.com/air/2015/03/19/lockheed-strikes-s-korean-f-35-offset-deal/
  • 2) https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/eo/documents/annual-reports/lockheed-martin-annual-report-2022.pdf
  • 3) https://www.janes.com/defence-news/news-detail/adex-2019-lockheed-martin-progresses-f-35-offset-projects-in-south-korea
  • 4) https://defense-studies.blogspot.com/2014/09/kfx-to-benefit-from-f-35-offsets.html
  • 5) https://www.defensenews.com/air/2015/03/19/lockheed-strikes-s-korean-f-35-offset-deal/
  • 6) https://www.defensenews.com/industry/techwatch/2021/04/09/south-korea-unveils-prototype-of-homegrown-kf-x-fighter-jet/
  • 7) https://defapt.ro/achizitie-secreta-de-sisteme-manpad-coreene/
  • 8) https://defence-offsets-ro.com/lockheed-martin-f-35a-victorie-a-la-pirus-in-elvetia/
  • 9) https://www.defense-aerospace.com/finlands-patria-signs-deal-to-assemble-f-35-front-fuselages-as-direct-offsets/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.