Ceremonii, vorbe ramase pe hirtie, lipsa de seriozitate

1

Dragi prieteni,

Patriot, HIMARS, Piranha, corvetele Damen, sint marile programe de inzestrare ale Romaniei. Prezentate de fiecare data la superlativ de catre guvernanti si mass media, despre care insa se cunosc prea putine date concrete, atit in privinta angajamentelor financiare cit si a configuratiei si performantelor, mentalitatea guvernantilor romani fiind ca acestea nu sunt destinate “publicului larg”.

Programe care au fost concepute pentru a ocoli legislatia de offset, fie prin anihilarea prevederilor acesteia, fie prin campanii extinse de dezinformare practicate chiar de institutiile si reprezentantii statului roman, prin care s-au pervertit permanent intelesul si substanta aesteia, cu intentia acreditarii a tot felul de surogate, gen”fabricat in Romania” pe post de compensare industriala ( offset).

Incepem aici o analiza comparativa a acestor programe, care va include multiple exemple a unor programe similare in tari dintre cele mai diverse. O analiza care va lua in discutie evolutia cadrului legislativ pe plan national si international, din care se va putea vedea, fara putinta de tagada, caracterul de unicat, antinational, al legislatiei romanesti.

Va voi prezenta in acest context si actiunile pe care le-am intreprins in ultimii douazeci de ani…reactiile autoritatilor romane, acolo unde au fost, si vom putea vedea impreuna impactul extrem de negativ in plan militar, economic si social pe care l-au avut deciziile guvernantilor romani.

Sa incepem asadar cu acest Preambul, o imagine plastica a neputintei grotesti la care s-a ajuns dupa 30 ani de distrugere sistematica a infrastructurii economice din domeniul industriei de aparare, acolo unde am ajuns ca astazi sa nu mai contam, dar unde ajunsesem sa producem, repet producem, tancuri, avioane de antrenament, elicoptere, unde nu se punea problema ca pentru asigurarea “mentenantei” unui tip de avion cum este F-16 sa cerem asistenta din…Portugalia, la nivelul tehnologic pe care il avea industria de aviatie din Romaniala nivelul anului 1990.

Ce mai fabricam in aceste zile ?

Zgomot mare la MApN. “Cercetatorii” militari au proiectat si omologat targa cu coviltir, filtre si pompa. Ministrul apararii, primul ministru, presa, audio-vizual, izoleta este prezentata ca o mareata realizare a “cercetarii” militare.

Acum 5 ani Presedintele Iohannis a fortat angajarea Romaniei pe o spirala ametitoare a cheltuielilor militare, ridicind brusc, fara nici un fel de pregatire, bugetul apararii la 2 % din PIB, cu 7 ani inaintea termenului agreat de tarile NATO, in acordul de la Cardiff.

SI daca la Ministerul Educatiei liberala Monica Anisie a respins ideea cresterii bugetului acestui minister pe motiv ca sumele suplimentare nu pot fi cheltuite fara o planificare minutioasa nu acelasi lucru s-a intimplat la Aparare.

A urmat o adevarata avalansa a…angajarii de credite pentru programe “esentiale de securitate”, Patriot, HIMARS, Piranha, Damen, nu mai putin de 7.5 miliarde de euro angajate in mai putin de un an, in cursul anului 2017, de guvernele pesediste, conduse de Primii Ministri Grindeanu, Tudose, Dancila avind ca Minsitri ai Apararii pe Les, Fifor, Tutureanu, si aprobate pe repede inainte in Parlament.

Dar nu inainte ca CSAT-ul la propunerea Ministerului Apararii Nationale, reprezentat atunci de generalul Nicolae Ciuca, Seful Statului Major General si Ministrul tehnocrat Mihnea Motoc, sa aprobe anularea offsetului pentru “produsele” cumparate prin ceea ce apoi a fost promovat cu asiduitate in Romania, “acordul guvern la guvern”, cu scopul de a furniza guvernului o portita pentru a le exclude de la aplicarea legislatiei care prevedea inca din 2003 obligativitatea offsetului in contractele de achiztii de tehnica speciala.

Astfel ca la cele 7.5 miliarde de dolari, in afara de citeva mici programele, gen sudarea turelei de la transportor Piranha,vopsirea cabinei de camion IVECO, offsetul total la aceste programe se apropie de…zero.

Stau si ma intreb, daca atunci atunci cind si-a pus semnatura pe o legislatie care contravenea prevederilor Constitutiei, presedintele Iohanis a realizat nu numai acest lucru, dar si faptul ca asertiunile domniei sale, din discursul tinut la semnarea pactului, aveau sa ramana doar simple vorbe goale ?

“armata poate sa devina un furnior de dezvoltare economica…investitii straine…locuri de munca pentru romani…un acord implicit pentru dezvoltarea industriei nationale de aparare”

Klaus Iohanis, Presedintele Romaniei, Ceremonia de semnare a Pactului pentru Aparare

Caci ce spunea Presedintele Iohanis la min 7:10 ? “Pina acum s-au spus multe vorbe….dar au ramas pe hirtie…este momentul sa tratam cu toata seriozitatea…”

La 5 ani de la acest discurs, NIMIC. Doar spretacolul dezolant al romanilor care comenteaza extaziati pe pagina MApN marea realizare a fabricarii primelor 15 targi cu coviltir.

Asta in timp ce TOATE tarile din UE cit si cele asociate, campioane fiind Austria, Polonia, Danemarca, Elvetia, Norvegia, Olanda, au o legislatie ferma, structuri si institutii ale statului bine inchegate si abilitate sa-si faca datoria, pentru a practica offsetul cu obstinatie si a crea locuri de munca cu precadere in industria de aparare dar si in industriile conexe, capabile sa sustina o economie si un sector de aparare puternice, aceasta fiind baza reala a asigurarii capacitatii logistice si a rezilientei despre care se vorbeste ca despre un obiectiv deja realizat si un deziderat care devine tot mai indepartat.

In timp ce industria de aparare a Romaniei nu mai produce aproape nimic, iar ultima sansa de revigorare a acesteia este anulata discretionar de catre chiar cei care, in mod teoretic, ar fi trebuit sa fie cei mai interesati in mentinerea capabilitatilor acesteia.

Foto : Mediafax, Alexandru Dobre

One thought on “Ceremonii, vorbe ramase pe hirtie, lipsa de seriozitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Piranha V, un taxiu de lux pentru Armata de uscat

Tue Apr 28 , 2020
Pe data de 20 Octombrie 2017, MApN punea in discutie publica, proiectul legii pentru procurarea celor 227 transportoare Piranha V, de la firma General Dynamics European Systems, cu sediul in Elvetia. Mai jos public comentariile pe care le-am trimis la MApN in cadrul consultarii publice. Comentariile aratau inca de atunci ca acesta achizitie a fost o eroare de la un capat la altul dar si faptul ca se baza pe multiple incalcari ale legislatiei in vigoare, rezultatul previzibil fiind un dezastru financiar, economic si militar, in dauna interesului national. Singura schimbare care a intervenit in tactica MApN, pentru a simula intentia de legalitate, a fost ca […]