Ceremonii, vorbe ramase pe hirtie, lipsa de seriozitate

Industrie Politica de Aparare Romania 711

Dragi prieteni,

Patriot, HIMARS, Piranha, Damen, sint marile programe de inzestrare ale Romaniei. Prezentate de fiecare data la superlativ de catre guvernanti si mass media, despre care insa se cunoaste prea putin, mentalitatea guvernantilor romani fiind ca acestea nu sunt destinate “publicului larg”.

Incepem aici o analiza comparativa, care va include multiple exemple a unor programe similare in tari dintre cele mai diverse. O analiza care va lua in discutie evolutia cadrului legislativ pe plan national si international din care se va putea vedea fara putinta de tagada caracterul de unicat, antinational, al legislatiei romanesti.

Va voi prezenta in acest context si actiunile pe care le-am intreprins in ultimii douazeci de ani…reactiile autoritatilor romane, acolo unde au fost si vom putea vedea impreuna impactul extrem de negativ in plan militar, economic si social pe care l-au avut deciziile guvernantilor romani.

Sa incepem asadar cu acest Preambul, o imagine plastica a neputintei grotesti la care s-a ajuns dupa 30 ani de distrugere sistematica a infrastructurii economice din domeniul industriei de aparare, acolo unde am ajuns ca astazi sa nu mai contam dar unde ajunsesem sa producem, repet producem, tancuri, avioane de antrenament, elicoptere, unde nu se punea problema ca pentru asigurarea “mentenantei” unui tip de avion cum este F-16 sa cerem asistenta din…Portugalia, la nivelul tehnologic pe care il avea industria de aviatie din Romania.

Ce mai fabricam in aceste zile ?

Zgomot mare la MApN. “Cercetatorii” militari au proiectat si omologat targa cu coviltir, filtre si pompa. Ministrul apararii, primul ministru, presa, audio-vizual, izoleta este prezentata ca o mareata realizare a “cercetarii” militare.

Acum 5 ani Presedintele Iohanis a fortat angajarea Romaniei pe o spirala ametitoare a cheltuielilor militare, ridicind bugetul apararii la 2 % din PIB, cu 7 ani inaintea termenului agreat de tarile NATO in acordul de la Cardiff.

A urmat o adevarata avalansa a…angajarii de credite pentru programe “esentiale de securitate”, Patriot, HIMARS, Piranha, Damen, nu mai putin de 7.5 miliarde de euro angajate in mai putin de un an, in cursul anului 2017, de guvernele pesediste, conduse de Primii Ministri Grindeanu, Tudose, Dancila avind ca Minsitri ai Apararii pe Les, Fifor, si aprobate pe repede inainte in Parlament.

Dar nu inainte ca CSAT-ul la propunerea Ministerului Apararii Nationale, sa aprobe anularea offsetului pentru “produsele” cumparate prin ceea ce apoi a fost promovat cu asiduitate in Romania, “acordul guvern la guvern”, pentru a furniza guvernului o portita pentru a le exclude de la aplicarea acestei legi. Astfel ca la cele 7.5 miliarde de dolari, in afara de citeva mici programele gen sudarea turelei de la transportor in Romania, offsetul total la aceste programe se aproapie de…zero.

Stau si ma intreb, daca atnci atunci cind si-a pus semnatura pe o legislatie care contravenea prevederilor Constitutiei, presedintele Iohanis a realizat nu numai acest lucru, dar si faptul ca asertiunile domniei sale, din discursul tinut la semnarea pactului, aveau sa ramana doar simple vorbe goale ?

“armata poate sa devina un furnior de dezvoltare economica…investitii straine…locuri de munca pentru romani…un acord implicit pentru dezvoltarea industriei nationale de aparare”

Klaus Iohanis, Presedintele Romaniei, Ceremonia de semnare a Pactului pentru Aparare

Caci ce spunea Presedintele Iohanis la min 7:10 ? “Pina acum s-au spus multe vorbe….dar au ramas pe hirtie…este momentul sa tratam cu toata seriozitatea…”

La 5 ani de la acest discurs, NIMIC. Doar spretacolul dezolant al romanilor care comenteaza extaziati pe pagina MApN marea realizare a fabricarii primelor 15 targi cu coviltir.

Asta in timp ce TOATE tarile din UE cit si cele asociate, campioane fiind Austria, Polonia, Danemarca, Elvetia, Norvegia, Olanda, au o legislatie ferma, structuri si institutii ale statului bine inchegate si abilitate sa-si faca datoria pentru a practica offsetul cu obstinatie si a crea locuri de munca cu precadere in industria de aparare dar si in industriile conexe, capabile sa sustina o economie si un sector de aparare puternice. In timp ce industria de aparare a Romaniei nu mai produce aproape nimic.

Foto : Mediafax, Alexandru Dobre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.