Istoric

Introducere


Aceasta pagina isi propune sa raspunda la citeva intrebari esentiale legate de decaderea pina la disparitie a unei industrii care la caderea comunismului cumula un potential uman si tehnologic cu care putine tari, in afara celor dezvoltate, se puteau lauda in acel moment.


Decembrie 1989 a gasit Industria de aviatie componenta esentiala a industriei de aparare, ca si celelate ramuri industriale, intr-un impas major. In esenta insa era vorba despre aceleasi cauze majore care se repetau la nivelul intregii societati, minciuna si incompetenta generalizata la nivelul institutiilor statului, instaurate de regimul personal al lui NC si de catre camarila din jurul.

Aceasta pagina incearca sa caute citeva raspunsuri la citeva intebrari esentiale, fara de care cercul vicios al ultimeor decenii nu va putea fi rupt si nu se va putea incepe o reforma solida a institutiilor care au condamnat prin deciziile lor sau prin lipsa de decizie dezatrul din aceasta zona strategica a apararii si securitatii nationale a Romaniei :

Ce s-a intimplat si cum a fost posibil ca aceasta industrie sa dispara in Romania in timp ce in Polonia s-a dezvoltat exponential, in Bulgaria, Cehia s-au mentinut si re-tehnologizat iar in Ungaria a inceput sa se dezvolte ceeea ce in Romania dispare ?


Cum a ajuns Romania sa ceara ajutorul Portugaliei a carei industrie nu se compara in urma cu 30 ani cu cea a Romaniei ca nivel tehnologic si uman ? Cum au ajuns tari ca Turcia, Brazilia, Grecia sa-si dezvolte industriii de invidiat cind in anii 80 erau comparabil similare cu cea din Romania ? Ce au facut si fac tari ca Danemarca, Norvegia, Elvetia, Austria, Canada, India sau chiar UK, Germania, Italia, Franta petru a-si proteja interesul national si in cele din urma suveranitatea nationala.


Este situatia de acum diferita fata de cea din 1989 ? Au fost minciuna si incompententa inlocuite cu transparenta si profesionalism la nivelul institutiilor statului si factorilor de decizie ?


Ce rol au avut institutiile statului roman in tot acest timp si in fine, este aceasta situatie o fundatura fara iesire sau exista posibilitatea unui reviriment ?


Sper ca aceste intrebari sa va fi stirnit interesul pentru a afla niste posibile raspunsuri si cred ca informatiile si detaliile furnizate de aici inainte, provenite dintr-o experienta unica in acest domeniu, sa genereze poate un dialog constructiv din care sa se formeze germenii unui nou inceput.


Va multumesc si va astept cu intrebari si comentarii constructive !