Discrepanta majora de pret la achizitia tancurilor Abrams M1A2 SEPv3.

1.5 miliarde de dolari, nici mai mult nici mai putin, este diferenta de pret care apare in notificarea trimisa, spre aprobare, de Agentia specializata a Departamentului de Stat catre Congresul american, fata de suma transmisa spre aprobare Parlamentului Romaniei, de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru achizitia tancurilor Abrams M1A2 SEPv3.

Dezinformare sau incompetenta ?

Nu ar fi prima data cind Ministerul Apararii Nationale dezinformeaza Parlamentul si publicul larg. Am analizat recent cum s-a desfasurat campania de dezinformare in privinta achizitiei sistemelor Patriot, pentru a masca faptul ca s-a achizitionat in graba o versiune depasita moral de multi ani si care acum a ajuns sa fie deja inlocuita in serviciu de catre versiuni mult imbunatatite.

Dar sa vizualizam intii ce inseamna aceasta diferenta de 1.5 miliarde de dolari. Este vorba de o crestere de la 1 miliard suma estimata de specialistii militari ai generalului inginer Teodor Incicas si raportata generalului Daniel Petrescu, si valoarea estimata de DSCA, Agentia specializata a Departamentului de Stat, de 2.5 miliarde dolari.

Mai mult decit o dublare a valorii estimate pentru crearea acestei capabilitati atit de necesare si intirziate pentru armata romaniei, ai carei “specialisti” au dormit in papuci in birourile din Uranus, vreme de 25 ani…iar acum sunt incapabili sa execute o achizitie performanta.

Inseamna aceste 1.5 miliarde doua spitale regionale sau doua poduri ca cel de la Braila, insa se pare ca pentru cei carora le-au fost date pe mina zeci de miliarde de dolari, spre a fi cheltuiti FARA NICI UN FEL DE CONTROL, caci asa spune doamna senator Pauliuc, sefa Comisiei de profil din Senat : “rolul nostru este sa dam legi nu sa controlam” , rolul parlamentarilor fiind strict de a ridica mina la aprobarea legilor de achizitie si…basta. Daca cineva isi permite sa voteze contra sau sa puna o intrebare, cazul unui fost parlamentar userist, nu mai prinde nici macar lista la urmatoarele alegeri, caci sistemul este in tot si in toate. Si cind spun la sistem ma refer aici la fosta Directie a 4 a Securitatii, din care s-a “plamadit” DGIA, si care de curind a vrut sa redevina de jure ceea ce este de facto, un brat inarmat al partidului…

Si in acest caz MApN nu ezita sa dezinformeze din start, reprezentantii acestuia declarind editiei locale a Europei Libere ca ” achizitia de catre partea romana urmeaza a se realiza la valoarea estimata si aprobata de Parlamentul Romaniei” :

“După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranța aprovizionării, MApN va implica industria națională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat”

Mai sa fie. La care aprobare se refera militarii ? Pentru ca daca vor retrimite spre aprobare, cum de altefel este de anticipat, parlamentarii vor ridica cuminti minutza, si vor aproba orice crestere, asa ca nu se va putea spune ca cineva a mintit. Insa afirmatia, incompleta, va fi interpretata de aici inainte de catre “cetateanul de rind”, ca o asigurare ca pretul este cel deja aprobat pina in momentul in care va fi pus din nou in fata faptului implinit si va accepta ca de fiecare data pentru ca “asa e la noi, ce poti sa faci”, sau ” te asteptai la altceva” ? Si deja siteuri de stiri de larga audienta, cum este cel al Hotnews, au inceput sa furnizeze “explicatii” dar care…nu exista de fapt, titrind : “MApN explica”, preluind gingavelile subordonatilor lui Ciuca…

In final, nu pot sa nu remarc diferenta de pret fata de contractul de vinzare a unui numar de tancuri de 5 ori mai mare catre Polonia, 250 de tancuri Abrams M1A2, tot versiunea cea mai moderna a acestuia, SEPV3, pentru o suma de 4.7 miliarde de dolari, mai putn decit dublul celei platite de Romania.

Intrebarea care se pune in mod firesc este de ce plateste Romania mai mult decit dublu si unde se duce diferenta de bani, intr-o tara ca este pe primul loc la coruptie in Uniunea Europeana si unde generalii in rezerva isi trag comisioane de 10-20 % din valaorea contractelor si cara milioanele cu sacosele. Ah, nu stiati ? Nu v-a informat mass media “libera”, chiar daca exista depozitii filmate…Subiectul este tabu. Se executa acihzitii de zeci de miliarde intr-un domeniu recunoscut pentru coruptia omniprezenta si Romania nu are nici un fel de lege care sa o previna si limiteze. Asta poate explica si graba cu care s-a lansat aceasta avalansa de achizitii, chiar daca multe nu vor putea incepe ani de aici inainte…antamarea Komisionului !

O analiza comparativa a celor doua achizitii, care va include si evaluarea celorlalte echipamente si sisteme incluse cit si a munitiei aferente, in zilele care urmeaza. Insa “dezbracind” contractul de contributia acestora se va putea observa ca diferenta va ramine in aceiasi “marja”, ca sa folosesc un cuvint din vocabularul generalului Ciuca, cu observatia ca polonezii cum era de asteptat cumpara munitie de 400 milioane de dolari, mai diversificata,4 tipuri, in timp ce MApN, pentru un numar de tancuri de 5 ori mai mic, de 100 milioane de dolari si doar doua tipuri. Si aici veti constata lipsa unei munitii esentiale…fara de care tancurile astea ramin doar niste “stropitori” inofensive in fata tancurilor inamice.

Editia internationala a Europei Libere ia si ea in colimator diferenta de pret si comenteaza ca “motivul diferentei nu a fost clar imediat”. Sa nu ne facem probleme insa, doamna senator Pauliuc si parlamentarii din subordine stau smirna si asteapta doar comanda sa aprobe noul pret care va fi cerut de militari.

In loc de epilog :

  • https://www.rferl.org/a/nato-romania-buying-abrams-tanks-united-states/32679517.html
  • https://romania.europalibera.org/a/tancuri-abrams-romania/32678912.html
  • https://www.defensenews.com/land/2023/11/09/state-dept-approves-25b-sale-of-abrams-tanks-to-romania/
  • https://www.hotnews.ro/stiri-defense-26673202-tancuri-abrams-pentru-romania-sua-anuntat-suma-2-5-mld-dolari-dar-romania-aprobat-doar-1-mld-pentru-achizitie.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

F-35, Tichia de margaritar a candidatului Iohannis la sefia NATO. Romania fluiera a paguba.

Wed Mar 13 , 2024
La sfirsitul anului 2014 obligatiile de offset ale firmei Lockheed Martin erau in suma totala de 13 miliarde de dolari. 8 ani mai tirziu, la sfirstiul anului 2022 valoarea ramasa a acestui tip de obligatii crescuse la suma de 16 miliarde de dolari. Pentru firme ca Lockheed Martin acest gen de obligatii sunt un lucru obisnuit, firma fiind extrem de bine pregatita pentru satisfacerea acestora, asa dupa cum am vazut atunci cind am examinat programul polonez F-16. “It is common for international customers to require contractors to comply with their industrial cooperation regulations, sometimes referred to as offset requirements, and we have entered into foreign offset […]