F-16 A/B Block 15 MLU Soimul orb la vinatoare

In curind o analiza comparativa a capabilitatilor aeronavelor F-16 A/B Block15 MLU intrate in dotarea Fortelor Aeriene Romane.

MiG-35

Cum se compara cu aeronavele F-16 C/D Block 52+ aflate in dotarea Fortelor aeriene poloneze, cu cele din generatia Block 70/72 cu noul radar AESA, care vor intra in dotarea fortelor Aeriene din Bulgaria si Slovacia si cu JAS-39 Grippen din dotarea fortelor aeriene din Ungaria si Cehia sau cu Eurofighter Typhoon aflat in dotarea mai multor tari NATO, Germania, Marea Britanie sau Italia. Si cum nu au nici o sansa in fata avioanelor de generatia 4+/4++ din dotarea Fortelor Aeriene din Rusia.

Mircea Dusa-un padurar pierdut in meandrele politicului

Pina atunci sa ne reamintim ce declara Ministrul roman al Apararii de la acea data, Mircea Dusa, intr-un interviu la postul de televiziune B1, referitor la decizia luata de achizitionare de aeronave la mina a treia F-16 A/B Block 15 aduse la standardul MLU :

“armata de specialisti care se afla in spatele meu ma asigura ca un avion modernizat este un avion nou”. (Ref. (1))

Victor Ponta-Groparul

dupa ce cu un an inainte, primul Ministru Victor Ponta stabilise linia directoare pentru subalternul sau din Guvern :

“Singura soluţie care mi se pare realistă este să ne orientăm spre cumpărarea avioanelor aflate deja în uz. Două ţări sunt dispuse să ni le vândă în acest moment: Portugalia şi Olanda’’, indicind ca posibilitatea achizitionarii de avioane F-16 noi, impreuna cu Croatia si Bulgaria, pare “irealista”. Ref. (3)

si care a fost decizia la care au ajuns specialistii in domeniul inzestrarii din Polonia, pusi in fata aceleiasi situatii :

Bartosz Kownacki ( Ministrul adjunct al apararii ) a declarat :…”Analizata achizitiei de avioane F-16A/B a fost intrperinsa de Ministerul Apararii Nationale, Statul Major General si Inspectoratul pentru Armament si concluzia a fost clara ca aceasta nu era directia corecta”

Costul modernizarii avioanelor la mina a doua ar fi ridicat si capabilitatile lor ar fi reduse”. a spus Kownacki

Adjunctul Comandantului Fortelor Armate Poloneze, Gen. Jan Sliwka a subliniat ca Polonia a fost “surprinsa” de cit de mult a platit Romania pentru modernizarea unui lot de avioane F-16 A/B Block15 MLU achizitionate din Portugalia.

“Costa mai mult decit pretul unui numar similar de avioane noi. Putem spune ca, costul achizitiei de avioane F-16 uzate ar fi mai mare decit cel al cumpararii de avioane noi si de aceea nu vom merge in directia aceea.”

F-16 A/B Block15 MLU este doar prima, dintr-un lung si costisitor sir de achizitii, care, asa cum vom vedea, au doar un impact minim in dezvoltarea capabilitatilor de aparare si cresterea securitatii statului roman.

Referinte

Ref. (1)-Romania cumpara avioane F-16 din Portugalia – prima transa de 100 de milioane de euro, achitata (Video), http://www.ziare.com/stiri/mapn/romania-cumpara-avioane-f-16-din-portugalia-prima-transa-de-100-de-milioane-de-euro-achitata-1261971

Ref.(2)-Polonia doboara achizitia de avioane uzate F-16, https://www.flightglobal.com/poland-shoots-down-used-f-16a/b-acquisition/123467.article

Ref.(3) Victor Ponta: România nu își poate permite decât avioane F-16 de ocazie, https://www.capital.ro/victor-ponta-romania-nu-isi-poate-permite-decat-avioane-f-6-de-ocazie-168189.html

Ref. (4) http://www.defense-aerospace.com/article-view/release/18356/first-upgraded-portuguese-f_16-rolls-out.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

O combinatie de Eurofighter si F-18 E/F si G Super Hornet pentru Luftwaffe ?

Fri Apr 24 , 2020
Germania a ales pragmatismul si echilibrul Dupa eliminarea F-35-ului, oferit de concernul Lockheed Martin, in Ianuarie 2019 din competitia pentru noul avion de atac la sol si interdictie, Guvernul German a decis in favorea unei variante mixte care sa inlocuiasca “batrinul” Panavia Tornado. Decizia Guvernului de la Bonn este in […]
Translate »