F-16 A/B Block 15 MLU Soimul orb la vinatoare

In curind o analiza comparativa a capabilitatilor aeronavelor F-16 A/B Block15 MLU intrate in dotarea Fortelor Aeriene Romane.

MiG-35

Cum se compara cu aeronavele F-16 C/D Block 52+ aflate in dotarea Fortelor aeriene poloneze, cu cele din generatia Block 70/72 cu noul radar AESA, care vor intra in dotarea fortelor Aeriene din Bulgaria si Slovacia si cu JAS-39 Grippen din dotarea fortelor aeriene din Ungaria si Cehia sau cu Eurofighter Typhoon aflat in dotarea mai multor tari NATO, Germania, Marea Britanie sau Italia. Si cum nu au nici o sansa in fata avioanelor de generatia 4+/4++ din dotarea Fortelor Aeriene din Rusia.

Mircea Dusa-un padurar pierdut in meandrele politicului

Pina atunci sa ne reamintim ce declara Ministrul roman al Apararii de la acea data, Mircea Dusa, intr-un interviu la postul de televiziune B1, referitor la decizia luata de achizitionare de aeronave la mina a treia F-16 A/B Block 15 aduse la standardul MLU :

“armata de specialisti care se afla in spatele meu ma asigura ca un avion modernizat este un avion nou”. (Ref. (1))

Victor Ponta-Groparul

dupa ce cu un an inainte, primul Ministru Victor Ponta stabilise linia directoare pentru subalternul sau din Guvern :

“Singura soluţie care mi se pare realistă este să ne orientăm spre cumpărarea avioanelor aflate deja în uz. Două ţări sunt dispuse să ni le vândă în acest moment: Portugalia şi Olanda’’, indicind ca posibilitatea achizitionarii de avioane F-16 noi, impreuna cu Croatia si Bulgaria, pare “irealista”. Ref. (3)

si care a fost decizia la care au ajuns specialistii in domeniul inzestrarii din Polonia, pusi in fata aceleiasi situatii :

Bartosz Kownacki ( Ministrul adjunct al apararii ) a declarat :…”Analizata achizitiei de avioane F-16A/B a fost intrperinsa de Ministerul Apararii Nationale, Statul Major General si Inspectoratul pentru Armament si concluzia a fost clara ca aceasta nu era directia corecta”

Costul modernizarii avioanelor la mina a doua ar fi ridicat si capabilitatile lor ar fi reduse”. a spus Kownacki

Adjunctul Comandantului Fortelor Armate Poloneze, Gen. Jan Sliwka a subliniat ca Polonia a fost “surprinsa” de cit de mult a platit Romania pentru modernizarea unui lot de avioane F-16 A/B Block15 MLU achizitionate din Portugalia.

“Costa mai mult decit pretul unui numar similar de avioane noi. Putem spune ca, costul achizitiei de avioane F-16 uzate ar fi mai mare decit cel al cumpararii de avioane noi si de aceea nu vom merge in directia aceea.”

F-16 A/B Block15 MLU este doar prima, dintr-un lung si costisitor sir de achizitii, care, asa cum vom vedea, au doar un impact minim in dezvoltarea capabilitatilor de aparare si cresterea securitatii statului roman.

Referinte

Ref. (1)-Romania cumpara avioane F-16 din Portugalia – prima transa de 100 de milioane de euro, achitata (Video), http://www.ziare.com/stiri/mapn/romania-cumpara-avioane-f-16-din-portugalia-prima-transa-de-100-de-milioane-de-euro-achitata-1261971

Ref.(2)-Polonia doboara achizitia de avioane uzate F-16, https://www.flightglobal.com/poland-shoots-down-used-f-16a/b-acquisition/123467.article

Ref.(3) Victor Ponta: România nu își poate permite decât avioane F-16 de ocazie, https://www.capital.ro/victor-ponta-romania-nu-isi-poate-permite-decat-avioane-f-6-de-ocazie-168189.html

Ref. (4) http://www.defense-aerospace.com/article-view/release/18356/first-upgraded-portuguese-f_16-rolls-out.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

O combinatie de Eurofighter si F-18 E/F si G Super Hornet pentru Luftwaffe ?

Fri Apr 24 , 2020
Germania a ales pragmatismul si echilibrul Dupa eliminarea F-35-ului, oferit de concernul Lockheed Martin, in Ianuarie 2019 din competitia pentru noul avion de atac la sol si interdictie, Guvernul German a decis in favorea unei variante mixte care sa inlocuiasca “batrinul” Panavia Tornado. Decizia Guvernului de la Bonn este in esenta una pragmatica, atit in plan economic cit si militar. In plan economic s-a decis in favoarea pastrarii locurilor de munca in Europa, care vor asigura continuitatea partenariatului Franco-German, si mai ales sustinerea obiectivului strategic asumat de cele doua tari pentru dezvoltarea noii generatii de avioane de lupta de generatia 6. IN plan militar decizia este […]