Un program “scoala” : “Polonezul” F-16 C/D Block 52

4

Programul de achizitie al celor 48 F-16 C/D Block 52, de la firma Lockheed Martin, de catre Ministerul Apararii din Polonia, ramine un program de referinta nu numai pentru calitatea si pretul aeronavelor dar si pentru conditiile financiare si industriale de exceptie negociate de partea poloneza.

Programul, a fost anuntat la sfirsitul anului 2002, la doar trei ani de la aderarea Poloniei la NATO, alaturi de Cehia si Ungaria, in 1999, cu doar citeva saptamini inainte de aderarea Poloniei la Uniunea Europeana. In acest context politic complex, Polonia a putut sa justifice alegerea facuta ca fiind bazata pe calitatea ofertei firmei Lockheed Martin nu numai in ceeea ce priveste pachetul de dotare si performante al aeronavelor dar si a celei de cooperare industriala si offset.

Analizind prin prisma programului F-16 romanesc, apare paradoxal faptul ca detaliile programului polonez demarat cu 10 ani inainte, sunt analizate si prezentate in amanuntime intr-un Studiu privind analiza costurilor de operare si exploatare ale acestor aeronave, prezentat in cadrul programului de MBA al scolii postuniversitare de aviatie navala din Monterey, California, apartinind Maiorului, de atunci, Aurel Cobianu, din chiar Ministerul Roman al Apararii.

Paradoxal dar si extrem de grav, pentru ca asa cum vom vedea, achizitia avioanelor F-16 A/B nu a respectat nici una din recomandarile din acest studiu si nici din experienta deja existenta in acel moment in Ministerul Apararii din Romania, facindu-se tot posibilul pentru gasirea unei formule care sa ocoleasca si sa neutralizeze offsetul in acelasi timp.

Programul polonez este deja cunoscut, nu voi mai insista asadar pe detaliile tehnice, o analiza comparativa cu programul romanesc F-16 A/B Block 15 MLU urmind sa o fac pe pagina dedicata acestuia din urma. Voi reaminti aici ca intre cele doua aeronave exista diferente substantiale atit in performantele aerodinamice, respectiv puterea motoarelor, suprafata aripii si greutatea utila cit si in cele privind dotarea cu echipamente electronice pentru lupta aeriana, diferenta intre radarul celor doua aeronave fiind cam de…100 km !

Voi puncta insa citeva aspecte esentiale ale programului de offset, care a insotit programul polonez de achizitie si care a fost unul dintre criteriile determinante in separarea cistigatorului. Daca cifrele, asa cum sunt prezentate in graficul de mai jos, sunt deja cunoscute, dezbatute, disputate, un lucru esential atrage atentia si anume modul in care partea poloneza a folosit negocierea competitiva cu mai multi ofertati in scopul obtinerii celei mai bune oferte financiare si de compensare industriala.

In afara de punctarea ofertei de offset, mai merita amintit ca oferta financiara a inclus conditii extrem de favorabile, partea poloneza platind doar dobinda la creditul de tip FMF in decursul primilor 8 ani ai programului, ceea ce a permis realizarea unor venituri din activitatile industriale, rezultate in urma implementarii programului de offset, care sa poata genera o parte din bugetul care acoperea plata ratelor scandente ale creditului.

Asa cum se observa din graficul de mai sus (Ref.1) si dupa cum a subliniat si Ambasadorul american Stephen D. Mull la receptia prilejuita de finalizarea cu succes a programului de offset polonez, in valoare finala de cca 6 miliarde de dolari ( cca 80 % din valoarea nominala negociata si in final 170 % din valoarea contractului de achizitie ) :

“In ansamblu, investitiile firmei Lockheed Martin in cele 30 proiecte de compensare industriala ( offset ) au furnizat un catalist pentru dezvoltare economica pe cuprinsul Poloniei…Industria poloneza este mai orientata catre viitor, are o strategie mai buna in selectarea produselor pe care le manufactureaza, mai orientata catre piata internationala. “

Programul de offset polonez s-a axat pe doua directii principale : offset direct, in industria de aviatie si indirect in industrii conexe, industria de automobile, petrochimie, energie ( centrale eoliene ) si transfer de tehnologie ( 10 %).

Intrucit detaliile sunt deja cunoscute , ma voi margini la a puncta citeva obiective strategice realizate prin implementarea acestuia :

  • in domeniul energetic investitii in tehnologii si capacitati de fabricare ( rafinaria din Gdansk ) a combustibiliilor de aviatie si de lichefiere a gazelor naturale.
  • in domeniul automotive : deschiderea unei noi linii de fabricatie petru Opel Zafira si modernizarea si cresterea productiei liniei existente de Opel Astra.
  • In domeniul aviatiei : investitii in realizarea unei capacitati de reparatii si testare a motoarelor F-100-PW-229.
  • Investitie de capital in PZL Swidnik. Cumpararea/exportul de piese de elicoptere si de avioane.
  • Achizitia PZL Mielec de catre Sikorski

Daca este sa luam in calcul numai realizarea capacitatii de reparare si testare a motoarelor P&W, studiul maiorului Cobianu, arata ca unul din obiectivele majore al programului de offset polonez a fost indeplinit cu success, capacitatea de reparatie a motoarelor P&W aducind beneficii substantiale in plan economic, financiar si social. Astfel la o flota de avioane F-16 C/D, valoarea costurilor de reparatie ale echipamentelor si motoarelor reprezinta circa 40 % din costurile totale de operare ( TOC ) din care valoarea aferenta motoarelor este de 50 %. ( v.fig de mai jos ). Ref.1

Astfel ca studiul Mr. Cobianu conchide pe buna dreptate ca :

  • Managementul ciclului de viata al sistemului de armament (TLCSM) reprezinta fundatia pe care se sprijina un management eficient al unui sistem de armament.
  • Elementul de baza al TLCSM este elementul logistic al ciclului de viata, cu alte cuvinte cit de accesibil este din punct de vedere al costurilor suportul logistic ? Mai pe romaneste, exista riscul ca lipsa fondurilor sa conduca la incapacitatea de a zbura numarul de ore necesar pentru antrenarea pilotilor si in extremis sa conduca la canibalizarea unora dintre avioane ?
  • Costurile totale de operare ( TOC ) are trebui sa fie o prioritate atunci cind se decide o achizitie majora care implica fonduri considerabile.

In final, cele mai importante ramin beneficiile pe care transferul de tehnologii si investitiile directe le genereaza pe termen lung, asa cum remarca ambasadorul american Stephen D. Mull in discursul sau la receptia oferita de firma Lockheed Martin cu prilejul incheierii programului de offset aferent Programului F-16, din May 30, 2015:

“More importantly, the technologies, capabilities, and direct investments delivered through the F-16 offset program will yield benefits to Poland long into the future.

I am delighted with the success of the F-16 program in Poland, and I am confident these successes are only the beginning of burgeoning U.S.-Poland industrial cooperation. The United States government strongly supports Poland’s ambitious defense modernization program and sees it as an opportunity to deepen industrial cooperation between our countries “

Referinte :

(1) Aurel Cobianu, Konrad Madej-Analiza si prognoza costurilor de operare si exploatare ale avionului F 16 C/D-Scoala Navala Postuniversitara, Monterey, California

(2) Cuvintul Ambasadorului american Stephen D. Mull la receptia oferita de firma Lockheed Martin cu prilejul incheierii programului de offset aferent Programului F-16, din May 30, 2015.

(3) Barre R. Seguin-De ce a ales Polonia F-16 ?, CentrulGeorge C. Marshall pentru studii de securitate, Iunie 2017

4 thoughts on “Un program “scoala” : “Polonezul” F-16 C/D Block 52

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Aventuri la Marea Neagra-in curind

Fri Apr 17 , 2020
In curind o analiza la zi a situatiei strategice in zona Marii Negre Balansul Ucrainei inceput in Aprilie 2008 la Summitul de la Bucuresti cind i s-a aminat aderarea la NATO sine die a fost intrerupt brusc in Martie 2014 odata cu anexarea de facto a peninsulei Crimeea. De atunci evenimentele s-au succedat cu repeziciune Rusia facind pasi semnificativi pentru recuperarea unui dezavantaj strategic perceput din ce in ce mai acut de puterea de la Kremlin. 1. https://www.news.com.au/technology/innovation/military/dangerous-time-tensions-rise-as-nuclear-foes-iran-israel-and-the-us-face-off/news-story/47b6d23a5b74ee2afe984d961c494154 2. https://warontherocks.com/2015/06/the-budapest-memorandum-and-the-russia-ukraine-crisis/