Programul “Corveta Multifunctionala”-navigind pe valuri de fake-news

De la SIGMA la GOWIND

Programul “Corveta Multifunctionala”, initiat in 2016 pentru Fortele Navale, a fost inca de la inceput grevat de serioase probleme legislative. De la achizitie din sursa unica in favoarea firmei Damen, s-a ajuns in final, dupa multe demersuri, la folosirea procedurii competitive specificate in mod expres de Legea 195/2012. In final, licitatia organizata de MApN a fost cistigata de concernul frances DCSNS, devenita Naval Group, cu tipul Gowind 2500.

Hotarirea de Guvern emisa de guvernul Ciolos, la propunerea Ministrului Apararii, Mihnea Motoc, cit si procedurile aferente, au fost modificate succesiv de guvernele Grindeanu si Tudose. Abia la a treia tentativa legislativa s-a ajuns la includerea in faza preliminara, de calificare, a unei conditii vagi de offset in procedura de achizitie. Fara insa ca offsetul sa fie inclus in criteriile de departajare, bazate pe satisfacerea unor cerinte cantitative si calitative.

Cu alte cuvinte in afara de “mentenanta” si fake-news-ul gen, “modernizarea fregatelor T22 este offset”, nimic concret. Oferta cistigatoare putea sa includa doar 10 % offset, chiar daca cea de pe locul 2 ar fi inclus 100 % offset, iar departajarea s-ar fi facut tot la o diferenta de pret de 25 mii de dolari.

In fapt, asa dupa cum am mentionat deja si cum vom vedea mai departe, documentatia de licitatie a fost intocmita cu scopul vadit de a diminua si exclude aplicabilitatea offsetului la aceasta achizitie.

Achizitiile G2G scutite de offset prin Lege !?

In luna Iunie a anului 2016 am avut o intrevedere cu unul din ministrii membru al guvernului de tehnocrati, caruia i-am expus succint un plan de achizitii de 10 miliarde de dolari bazat pe offset, explicandu-i bineinteles si in ce consta offsetul si care ar fi fost avantajele aplicarii acestuia.

Eram in gradina la Pelisor, o ambianta care invita la reflectie, relaxare, insa efectul vorbelor mele a fost exact opusul. Intr-o stare de agitatie si revarsind asupra mea un debit verbal consistent, interlocutorul nu numai ca nu a auzit ce ii spusesem, insa a tinut sa-mi sublinieze hotarit ca “nu sunt bani la buget”, “tara este saraca”, ca in final sa se uite la mine cu o privire aspra, si sa ma intrebe inchizitorial: “Domnule, dumneata lucrezi la KGB ?”.

Aveam sa aflu mai tirziu ca, in August acelasi an, CSAT-ul la propunerea aceluiasi Guvern tehnocrat, a luat Hotarirea prin care se aproba schimbarea Legii de functionare a MApN, Legea 346, pentru a elimina offsetul offsetul din achizitiile guvern la guvern. A urmat, dupa cum se stie, un val de achizittii realizat prin acorduri de tip FMS, g2g, care toate au fost scutite astfel de offset. Ceea ce se stie mai putin este faptul ca si in documentatia de achizitie a corvetelor a ramas prevazut…in proceduri, ca achzitia majortiatii echipamentelor si sistemelor sa se faca pe baza de acorduri de tip g2g. Obligatoriu !

Prin urmare, in timp ce la televizor, incepind pe presedintele Iohannis in 2015, continuam sa vedem declaratii facute de factori de decizie in frunte cu generalul Ciuca care afirmau ca “armata poate sa fie si un izvor de relansare economica..sa creeze locuri de munca”.

In acest context s-au remarcat cei doi actori principali in demararea acestei achzitii, Dacian Ciolos si Mihnea Motoc, care dupa ceau avut tupeul sa elimine offsetul din achizitiile G2G si au avut si obraznicia, impreuna cu generalii din subordine, sa includa obligativitatea furnizarii sistemelor si armamentului numai prin acest tip de achzitii, au lansat cea mai mare tirobomba post-decembrista pentru a lis se pierde urma, afirmind ca renuntarea la contract urma sa afecteze 25000 ( douazeci s cinci de mii ) de romani dar si “investitii de 1600000000 ( un miliard sase sute de milioane) EURO.

Cum spuneam, spre surpriza mea, pentru ca tara “era saraca” si bugetul era mic, iar lucrurile astea nu se rezolva de la o luna la alta, incepind cu Octombrie 2016, s-a dat drumul la un suvoi de achizitii, una mai urgenta decit alta. Prima dintre acestea, desfasurata sub imperiul urgentei absolute, a fost dedicata Programului Corveta Multifunctionala.

Insa planul de inzestrare in valoare de 9.8 miliarde de euro, care includea si acest Program, avea sa fie aprobat in CSAT abia in Iulie 2017. Iar toate aceste achizitiii s-au desfasurat pe repede inainte si cu 0 offset. Legal, de vreme ce offsetul fusese interzis prin legea romaneasca de alesii neamului.

Document : Comentarii trimise la HG pentru achizitia corvetelor

Aceasta achizitie, promovata printr-o HG, a fost viciata inca de la inceput de incalcari majore ale legislatiei in vigoare, asa cum aratam in comentariile trimise la MApN inca din 2016, prezentate mai sus, si care a condus la multiple iteratii ale documentatiei de achizitii si ale Hotaririi de Guvern, pina la forma finala din 2018.

Dintre problemele majore de legalitate si de promovare REALA a interesului national, pe care le avea documentatia HG, care urma sa aprobe aceasta achizitie, prezentate in sumarul Scrisoarii de inaintare a comentariilor la cele trei documente ( HG, Nota de Fundamentare si Anexa cu Procedura specifica) inclusa mai jos, cele mai importante si care sareau in ochi erau a) ocolirea intentionata a offsetului, si b) pervertirea sensului acestuia atunci cind era mentionat.

Am vazut deja, in cazul Danemarcei si al Elvetiei, cum tari mult mai bogate si cu un nivel de trai mult mai ridicat, care si-ar putea permite luxul pe care si-l permite in mod fals Romania, sa cumpere cu bani cash, DIN CREDITE, au o politica economica extrem de exigenta in privinta aplicarii offsetului.

Aceste tari nu sunt nici pe departe o exceptie ci reprezinta regula si asta pentru ca toate tarile sunt interesate in obtinerea unor avantaje maxime in domeniul compensarilor industriale. Ar fi fost asadar de asteptat ca un guvern tehnocrat, format in mediul European, sa indrepte lucrurile in aceasta directie, insa lucrurile au fost conduse in directia diametral opusa.

Ocolirea offsetului

In textul HG, aferent Programului Corveta Multifunctionala, se prevedea aprobarea ca ROmtehnica sa procure “echipamentele, munitiile si serviciile” prin “acorduri/contracte inter-guvernamentale”.

Cu riscul de a-i plictisi pe cunoscatori, reamintesc ca Legea offsetului fusese deja amendata pentru a exclude contractele guvern la guvern de sub incidenta aplicarii acesteia.

Asta deoarece in anul 2013, pentru a se inlesni achizitia de aeronave F-16 A/B Block 15 la mana a doua de la guvernul Republicii Portugalia, LEGEA Nr. 354 din 10 iulie 2003 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 189/2002 privind operatiunile compensatorii (offset) ,referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala a fost amendata prin Legea 20/2013 de aprobare a OUG 7/2010, care continea un articol nou fata de continutul ordonantei ,si a formei adoptate de Senat cu 3 ani inainte ! si anume:

Art. 51. Prevederile art. 5 nu se aplica in cazul achizitiilor finantate din fonduri externe nerambursabile acordate Guvernului Romaniei, pentru suma finantata, si nici in cazul contractelor atribuite de un guvern altui guvern.

Ce nu stiam la data cind am trimis primul set de comentarii la MApN, era faptul ca, in August 2016, acelasi Guvern tehnocrat mersese si mai departe cu schimbarea legislatiei, pentru a intari aceasta prevedere, trimitind CSAT-ului spre aprobare un proiect de schimbare a Legii 346/2006 de functionare a MApN care prelua aceasta prevedere si o intarea.

Pentru publicul larg, acest lucru scapa ochiului, o corveta e ceva mare cu niste armament si ceva electronica, cit pot sa coste astea si ce daca sunt procurate direct prin acorduri guvern la guvern ? Mai ales atunci cind toata afacerea este rostogolita in presa intr-un ambalaj de cuvinte mestesugite : “fabricat in Romania”.

Problema insa este ca “Fabricarea in Romania” va insemna mai putin de jumatate din suma/procentajul din figura de mai jos alocat pentru manopera ( labor), caci locurile de munca create in Romania vor fi in majoritate cu calificare redusa : tinichigii, mecanici, electricieni, vopsitori, platiti cu salarii de mizerie pentru care manopera complexa nu poate depasi 25 $/ora, cel mult. In final asta ar insemna cca. 7-8 % din pretul final va insemna manopera, ceea ce este mult prea putin, atit cantitativ cit si calitativ, raportat la practica internationala si posibilitatile Romaniei.

Costuri estimate corveta clasa MILGEM

Dupa cum se poate vedea costul armamentului si echipamentelor electronice este de obicei peste 60 %, practic pentru fiecare dintre cele 4 corvete o suma de cca 200 milioane de euro fiind scoasa de sub incidenta acestei legi, dintr-un foc. Cum nici propulsia, nici echipamentele nu ar fi fost compensate-e de intrebat aici daca macar tabla s-ar fi laminat la Galati ?-suma totala, exclusa de la offset ar fi fost de cca 1 miliard de euro pentru cele 4 corvete.

Pervetirea sensului offsetului

A fost de-a dreptul deconcertant sa constat avalansa dezinformare si de ceea ce se cheama “fake news” folosite in promovarea Programului Corveta Multifunctionala, care avea sa se mentina constant apoi in decursul urmatoarelor demersuri similare.

Inca din textul Procedurii specifice, care insotea aceasta HG se inducea ideea falsa ca acordarea unui contract de modernizare a fregatelor englezesti Type 22 era o actiune compensatorie “prioritara”, desi aceasta era mai degraba un bonus la premiul deja acordat, prin achizitia din sursa unica.

Foto : Corveta usoara clasa Buyan purtatoare de rachete de croaziera Kalibr, Ministerul Rus al Apararii

Va urma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Fregatele Oliver Perry se vind ca piinea calda

Sun Apr 26 , 2020
Pe data de 15 Aprilie, 2020, Australia si Chile au semnat actele de transfer a doua fregate purtatoare de rachete din clasa Oliver Perry in cadrul unei ceremonii desfasurate la Sidney. Intrate in serviciu in 1993 cele doua fregate sunt relativ noi fata de batrinele Type 22 cumparate de Romania in 2001 direct de la cimitir pentru exorbitanta suma de 170 milioae de lire sterline. In plus, fata de fregatele romanesti care sunt practic dezarmate, cele doua fregate australiene vor fi livrate cu tot completul de armament si sisteme electronice : rachete anti-nava RGM-84J/L Harpoon Block II missiles cu raza de atiune de 130 km, sistemele […]