Kongsberg, contractele cu Romania-20 milioane disparute din conturi

1

Contractul bateriilor de coasta scufundat
de torpila MApN

Firma Kongberg este cea care furnizeaza sistemul de rachete NSM ( Naval Strike Missile ), vindut in Statele Unite prin intermediul firmei Raytheon. In ROmania contractele anterioare ale firmei ar fi fost insotite de plati ilegale de peste 20 milioane dolari.

In urma cu doua saptamini Ministerul Apararii din Romania, prin semnatura ministrului Ciuca, a pus in dezbatere publica o Hotarire de Guvern pentru anularea rezultatului licitatiei Bateriilor de Coasta, cistigata de firma MBDA si atribuirea contractului catre “Guvernul Statelor Unite” respectiv firmei Raytheon, cea care integreaza sistemul NSM al firmei Kongberg pentru piata americana. La fel, dupa cum am vazut deja, cum o fac firmele poloneze pentru piata poloneza.

Asa dupa cum am aratat in citeva rinduri, sintagma de atribuire catre “Guvernul Statelor Unite” nu este altceva decit o chichita avocateasca strecurata de MApN in legea lor de functionare pentru ocolirea offsetului.

In plus fata de ocolirea offsetului, valoarea contractului, aprobata deja in Parlament, a fost crescuta de la 137 milioane de euro la 200 milioane de euro.

Kongberg, contracte cu Romania in valoare de 165 milioane de dolari in perioada 1999–2008

In perioada celor 9 ani mentionati, firma norvegiana KOngsberg a anuntat urmatoarele contracte in Romania:

  • In 2000, Kongsberg Defense Communication a semnat cu Ministerul Apararii un contract in valoare de cca 45.5 milioane dolari ( NOK 425 million ) pentru sisteme de comunicatii
  • In 2001, un contract cu Ministerul de Interne pentre politie si graniceri in valoare de cca 31 milioane dolari ( NOK 278 million )
  • In 2002, contract cu Ministerul de Externe in valoare de cc 14 milioane de dolari ( NOK 120 millioane)
  • In 2003, contracte in valoare de 35milioane de dolari ( NOK 300 million )
  • In 2004, 2006 contracte de 40 milioane de dolari.
  • In 2007, compania iese de pe piata romaneasca

In total, contractele din aceasta perioada, s-au ridicat la suma de 165 milioane de dolari ( NOK 1.47 miliarde), suma care pare mica acum in comparatie cu paranghelia achizitiilor aflate in curs sau planuite sa se efectueze in viitorul apropiat. Ce uimeste insa este procentajul sumelor platite drept comision, aproape 15 % din aceasta suma, bani care s-ar fi evaporat fara stirea conducerii firmei !

Okokrim, DNA-ul norvegian intra pe fir

In 2014, ca urmare a unui pont, primit pe filiera colaborarii internationale, Okokrim, descinde la sediul firmei Kongsberg, care este acuzata de coruptie, spalare de bani si evaziune fiscala. In acelasi timp ambasada Norvegiei informeaza DNA-ul care simuleaza o reactie rapida pentru ca apoi sa lase lucrurile sa treneze pina la prescrierea faptelor.

Firma Kongberg reactioneaza si spune ca deja a investigat cazul dar ca “nu a gasit suficiente dovezi”.

De aici incolo lucrurile iau o intorsatura rocambolesca. In 2016 Okokrim scoate firma Kongsberg de sub urmarire, din “lipsa de probe”, ( in fapt toate cele 21 de investigatii lansate de Okokrim in Norvegia pina in 2018 au fost clasate din “lipsa de probe” sau urmarirea a fost dispusa pentru persoane aflate la un nivel mediu in ierarhia firmelor, cum a fost si in cazul firmei Kongberg).

Imediat dupa absolvirea firmei Kongsberg de toate acuzatiile criminale, Dag Tore Sekkelsten, fostul director executiv pentru Europa de Est, este acuzat de delapidare si spalare de bani pentru o suma depasind 200 milioane NOK ( cca 24 milioane de dolari).

Este interesant de remarcat ca, desi firma afirmase in 2014 ca la controalele interne totul fusese gasit in regula, in 2015 acesta a fost dat afara, inainte ca investigatia Okokrim sa fie finalizata. Cu alte cuvinte 24 milioane de dolari dispar din conturile firmei intre anii 2000-2006 si nimeni nu semnaleaza nimic pina in 2014 ? Greu de crezut dar daca asa spun cei de la Kongberg…

Shpaga in paradisuri fiscale si catre un general din serviciile secrete romanesti

Cum era de asteptat, in apararea sa, Dag Tore Sekkelsten a vorbit despre faptul ca contractele de consultanta, prin care s-au sifonat banii catre consultanti din ROmania, au fost cunoscute de conducerea firmei.

In marturia facuta in fata instantei acesta a declarat ca nu a avut nici un rol in efectuarea platilor, acestea facindu-se direct din conturile de la sediul central al firmei in Norvegia.

Platile au fost facute in conturi secrete cu nume de cod din paradisuri fiscale, Isle of Man, Delaware, St.Vincent, in conturi din Austria, Ungaria si Romania, si catre un general din serviciile secrete din ROmania, pentru asa zise contracte de consultanta si agent pentru care nu s-a prestat nici un fel de servicii ( altele decit traficul de influenta).

Directorul Kongsberg este condamnat in final la 4 ani si 8 luni inchisoare. A comis greseala sa sifoneze si el o suma amarata de sub un milion de dolari in contul unei societati care se ocupa cu ingrijirea mamei sale.

In Romania DNA-ul a facut joc de glezna pina acuzatiile s-au prescris. Din cind in cind mai linisteau apele depunind o cerere de incepere a urmarii penale catre “cimpul tactic”. Unul dintre personajele mentionate fiind “omul de afaceri”, fostul general STS, Dorelu Gavrilu Tramureanu. Asta asa la misto, praf in ochii prostilor.

Fara colaborarea DNA, Okokrim nu a putut sa urmareasca cetateni romani neavind jurisdictie.

Daca ar fi fost vorba de citeva milioane poate am mai fi inteles. Ce surprinde insa aici este marimea comisionaelor platite de peste cca 15 % din valoarea contractelor !

15 %, bani negri, care pot finanta campanii electorale si mentine la putere un sistem corupt, populat cu zeci si zeci de generali in rezerva, care intermediaza azi afaceri de miliarde dolari, total scapate de sub control.

Referinte

(1) Økokrim henlegger korrupsjonsaken mot Kongsberg Gruppen-https://e24.no/naeringsliv/i/xRB1wl/oekokrim-henlegger-korrupsjonsaken-mot-kongsberg-gruppen

(2) Implementing the OECD bribery convention, PHASE 4 Report : Norway, http://www.oecd.org/corruption/anti-bribery/Norway-Phase-4-Report-ENG.pdf

(3) Kongsberg Gruppen Charged With Corruption-Norwegian Company Says Its Own Internal Probe Turned Up Insufficient Evidence, https://www.wsj.com/articles/kongsberg-gruppen-charged-with-corruption-1393363070

(4) Norway Drops Corruption Charges Against Kongsberg, https://www.defenseworld.net/news/16846/Norway_Drops_Corruption_Charges_Against_Kongsberg#.X1Z8kHlKg2w

(5) Trial starts over corruption at Kongsberg, https://www.newsinenglish.no/2017/08/31/trial-starts-over-corruption-at-kongsberg/

(6) Kongsberg director sentenced to four years and eight months in prison, https://newsbeezer.com/norwayeng/kongsberg-director-sentenced-to-four-years-and-eight-months-in-prison/

One thought on “Kongsberg, contractele cu Romania-20 milioane disparute din conturi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Adevarul despre achizitiile rachetelor antitank Spike

Tue Sep 8 , 2020
Modul in care s-au realizat achizitiile rachetelor antitanc Spike scoate inca o data in evidenta un adevar dureros, prezent in toate achizitiile majore realizate de Ministerul Apararii : achizitiile s-au realizat in transe, fara implicarea industriei nationale, cu incalcarea legislatiei existente in domeniul offsetului. S-a cheltuit astfel o suma considerabila de bani, pe un volum semnificativ de sisteme de generatia a 4a, care incepind cu anul 2018 au inceput sa fie inlocuite cu cele din generatia a 5a, cu peformante mult imbunatatite capabile sa faca fata cu succes la noile tipuri de amenintari, reprezentate de tancurile T-90 si T-14. Se poate constata si in acest caz […]