Intre 2006 si 2010 statul polonez a primit cel mai mult offset de la SUA derivat in majoritate din beneficiile industriale obtinute aferent programului F-16. Ulterior Polonia a fost una dintre tarile care s-a pozitionat hotarit impotriva aplicarii procedurilor Directivei 2009/81/EC de interzicere a offsetului si care a mentinut offsetul inclusiv in legislatia nationala care a fost adusa la zi printr-o noua lege a offsetului publicata in 2014.
Ulterior in perioada anilor 2016-2017, in care institutiile statului roman se preocupau si reuseau sa scoata offsetul din legislatia nationala, furnizind Parlamentului informatii false, statul polonez continua structurat si eficient promovarea acestuia iar astazi firmele poloneze devin furnizori ai unor echipamente importante pentru firma Raytheon.
Asa dupa cum am vazut intr-un articol precedent, negocierile pentru offsetul asociat achizitiei sistemelor Patriot-Wisla, s-au incheiat cu realizari notabile pentru partea poloneza, printre acestea fiind integrarea fabricatiei de componente majore si a rachetelor SkyCeptor.
Astazi efortul depus de partea poloneza in decursul acelor negocieri continua sa-si arate roadele. In luna Mai 2020, firma poloneza PIT-RADWAR, care a achizitionat o gama larga de tehnologii pentru fabricarea pe plan local a interogatorelor si transponderelor pentru sistemele IFF ( Identificare Prieten Inamic) MarkXII/Mode5, si care semnase inca din 2014 un MoU curpinzator cu firma Raytheon, a livrat on nou lot de antene comandat de aceasta pentru sistemele Patriot.
Oare cum se simte actualul Ministru al Apararii, generalul Ionel Ciuca, stiind ca a semnat si girat cu semnatura sa Decizia prin care CSAT a scos offsetul din legislatia nationala pentru contractele LOA/FMS asa zisele G2G ? Cum se simt ceilalti militari din conducerea MApN care au participat la promovarea acestei schimbari legislative ?
Ce simt ceilalti factori de decizie din institutiile statului roman care si-au dat mina la “macelarirea”, ca sa folosesc un termen la moda, legislatiei de offset, si prin aceasta au privat nu numai economia de profil si insasi capacitatea de aparare a tarii, dar si actualele si viitoarele generatii de tineri specialisti de posibilitatea unor locuri de munca la nivelul secolului in care traim, in Romania ?
Intrebarile sunt mai mult retorice, pentru ca asa cum am vazut din recentele actiuni si declaratii, institutiile statului roman continua si mai accentuat pe linia ultimilor treizeci de ani, cu atit mai mult cu cit o restartare a economiei de profil, ajunsa intr-o stare de degradare extrema, se va dovedi o sarcina uriasa chiar si pentru specialisti de prima mina.
Si in plus banii de achizitii s-au cam epuizat pentru urmatorii 5 ani cel putin urmind sa platim cele 4.3 miliarde pentru Patriot, 1.5 miliarde pentru HIMARS, 1.6 miliarde pentru corvete, 1 miliard pentru transportoare toate fara offset si toate bazate pe credite externe.
Ne ramin doar misiuni propagandistice in teritoriu si ceremonii de lansare a unor produse de nivelul tarilor din lumea a treia.
Foto Credit Coperta: M. Dura/Defence24.com
Și cu liniile alea de la Dărmănești care au costat 1 milion $ ! Și nu produc nimic !Cine promovează aceste afaceri păguboase ptr Romania ???Cine sunt tâlharii ???
Parerea mea este ca situatia este complet scapata de sub control si se merge pe ideea, unde merge miliardu merge si milionu.