Efectul magic al offsetului-Aviation Valley

Pe 18 Aprilie 2003 Polonia a luat nu numai decizia de achizitie a 48 de avioane F-16 C/D Block 52, cele mai moderne la acea vreme, dar si cea de a dezvolta o industrie moderna si viabila de aparare si aviatie, prin semnarea unui contract de offset substantial. Offsetul sau Participarea Industriala cum mai este cunoscut urma sa fie folosit apoi sistematic in achizitiile militare practicate de statul polonez cu efecte spectaculoase in dezvoltarea industriei de profil.

Unul din domeniile care a beneficiat in mod semnificativ de pe urma contractului de offset asociat achizitiei de avioane F-16, a fost fabricarea de componente, constructia si testarea de motoare turbojet, incepind cu motoarele PW-100-229, instalate pe avioanele F-16 C/D, valoarea exporturilor catre Canada ale componentelor si motoarelor ajungind la 358 milioane de dolari in 2017.

Este deja mai mult sau mai putin cunoscuta preocuparea marilor companii de a reduce costurile prin dezvoltarea de furnizori in pietele cu costuri mai reduse, inclusiv cu forta de munca, ceea ce a condus la dezvoltarea si diversificarea investitiei initiale careia i s-au adaugat in timp noi capabilitati.

Astfel incepind cu 2011 P&W Reszow a trecut la asamblarea de APU-uri ( Auxilaary Power Units), cca 40 fiind asamblate in fiecare luna avind clienti majoritatea firmelor din domeniu : Airbus, Boeing, COMAC, Embraer, LM sau Mitsubishi.

Investitiile nu s-au oprit aici, in unele cazuri fiind folosite si fonduri europene, astfel ca astazi PZL Reszow este perfect integrata in grupul Prattt & Whitney, devenit intre timp, printr-o serie de achiztii si fuzionari, parte a companiei Raytheon, avind un personal de 4000 de oameni si contribuind semnificativ la cifra exporturilor acestei industrii ,care a crescut impresionant incepind cu 2003, ajungind in 2019 la peste 400 milioane de dolari numai cu Canada, de la o cifra de de 15-20 milioane inainte de semnarea contractului F-16, asa cum se vede din figura de mai jos.

source: tradingeconomics.com

PZL Reszow este doar un prim exemplu al clusterului industrial dezvoltat incepind cu 2003 pe baza aplicarii offsetului, cind s-au pus bazele asociatiei non-profit Aviation Valley ,care a condus la o transformare radicala a industriei poloneze de profil, a carei productivitate a crescut de peste 3 ori. Astfel, daca in 2003 companiile reunite in aceasta asociatie aveau o cifra de afaceri de cca 250 milioane de dolari, cu aproape 10000 de angajati, astazi in jur de 24000 de angajati produc de cca 2 miliarde de dolari la nivelul anului 2018.

Poate ar trebui reamintit ca la nivelul anilor 90, echivalentul romanesc al PZL Reszow, Turbomecanica, detinea tehnologii si avea colaborari vechi cu firme vestice, in timp ce la PZL Reszow se fabrica motorul Walter sau motoare sovietice.

Diferenta de viziune insa a facut ca firma Turbomecanica sa treaca printr-un proces de privatizare si listare la bursa controversat, prin care actiunile fabricii au ajuns in posesia managementului de atunci, pentru ca azi sa nu mai conteze practic in peisajul industrial si economic. Mai putn cunoscut este faptul ca firma General Electric, ca si alte firme din domeniu au depus eforturi de angajare a acesteia si a industriei romanesti intr-un proces similar cu cel din Polonia insa acestea au fost respinse cu indirjire de cei care de fapt urmareau sa puna mina pe intreprinderile fanion cum erau la acea data Turbomecanica, IAV Bacau sau ROMAERO.

Foto : Banc de testare motor F-100-229; Credit : Flickr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Canada-Respectul pentru contribuabil-18 avioane F-18 uzate din Australia cu 90 milioane de dolari

Sun May 17 , 2020
90 milioane de dolari, atit au costat 22 de avioane F-18 uzate pe care Canada le-a achizitionat din Australia pentru a acoperi deficitul de capabilitati al RCAF pe termen scurt, pina la finalizarea deciziei de achizitie pentru cele 88 aeronave destinate sa inlocuiasca batrinele “Hornet”. Valoarea totala a contractului, 500 milioane, poate fi inselatoare, asa cum se poate vedea din defalcarea costurilor facuta de reprezentantul Ministerului Apararii din Canada intr-un articol din cotidianul canadian National Post. Se poate vedea din articol ca in aceasta suma sunt incluse si piese de schimb aditionale, infrastructura, salarii, costuri de modernizare, inclusiv o rezerva de 50 milioane de dolari, 18 […]