Narew-Industria de aparare poloneza la ora examenului de maturitate

Semnarea contractului SHORAD Narew, in prima zi a Expozitiei de Tehnica Militara MSPO 2021, a fost precedata, pe 24 Aug, 2021, de un eveniment petrecut cu mai putin fast si trecut aproape neobservat. Atunci Armata de Uscat a Statelor Unite a anuntat firma cistigatoare pentru viitorul sistem anti-aerian Indirect Fire Protection Counter Capability, IFPC, destinat contracararii amenintarilor reprezentate de rachetele de croaziera si de drone, aceasta fiind una din lacunele majore ale sistemului Patriot , versiunile PDB 8.0/8.1, aflate in productie.

Sistemul IFPC, care urmeaza sa se adauge sistemelor SHORAD actuale si sa fie integrat cu versiunea post PDB 8.1 a sistemului Patriot, care foloseste sistemul C2 de tip IBCS intr-un sistem de aparare anit-aeriana integrat multi-strat ( IAMDS), va acoperi un segment important de amenintari reprezentat de rachetele de croaziera si de drone, in tandem cu sistemele M-SHORAD si Patriot, in aria de acoperire cu raza scurta si medie de actiune. Deasemeneea el urmeaza sa fie distribuit in apararea anti-aeriana a capitalei Americane, care este asigurata in prezent de sistemele NASAMS suplimentate de 2 baterii recent achzitionate ale sistemului Iron Dome, in rolul de IFPC-faza 1a. Impreuna, acestea asigura de aici inainte apararea atit impotriva avioanelor cit si a amenintarilor mai noi reprezentate de rachetele de croaziera si de drone.

Integrare IFPC cu sistemele THAAD, Patriot si M-SHORAD via C2-IBCS intr-un sistem IAMDS multi-strat.

Competitia, desfasurata in lunile Aprilie-Mai, a adus in acelasi poligon, sistemul Iron Dome al firmei Rafael, care foloseste rachetele Tamir din aceiasi familie cu SkyCeptor si Stunner si radarul 3D de tip AESA EL/M-2084 al firmei ELTA, si o firma americana mai putin cunoscuta, Dynetics, a carei experienta in domeniu se rezuma pina in acest moment la proiectarea si dezvoltarea de lansatoare, fara ca vreunul dintre prototipuri sa fi fost omologat si acceptat de Departamentul Apararii American.

Nu cred ca a fost o surpriza nici pentru cei de la Raytheon ca Dynetics a cistigat competitia, din care a lipsit o alta colaborare a celor de la Raytheon, cea cu firma norvegiana Kongsberg, impreuna cu care ofera sistemul NASAMS, Norvegian Advanced Surface to Air Missile System, pe linga preferinta pentru un system “all American” cintarind si refuzul firmei israeliene de a oferi, in mod absolut firesc, algoritimii de ghidare folositi de sistemul Iron Dome, prezentati de oficialii americani din Departamentul Apararii drept “critical source code necessary to integrate with Patriot System”

Daca in urma cu trei ani, inainte ca proiectul american IFPC sa fi fost anulat in prima faza si sa se fi decis procurarea de urgenta a mai multor baterii ale sistemului Iron Dome, se cunosteau posibilele optiuni pentru tipul de racheta ce urma sa fie folosit, una dintre aceastea fiind Sky Hunter, versiunea americanizata de Raytheon a rachetei israeliene Tamir, deocamndata nu se cunoaste ce racheta au folosit cei de la Dynetics. Nu ar fi in final o surpriza ca aceasta sa fie chiar racheta SkyHunter care la 190,000 USD costa de 2 ori mai mult decit versiunea israeliana Tamir, dar de 2.5 ori mai putin decit AMRAAM 120-C sau AIM-9X, folosite de NASAMS, care bat catre 500,000 USD fiecare.

Narew, varianta europeana a sistemului american IFPC ?

Si daca firma americana va trebui sa dezvolte si sa livreze un prototip integrat cu sistemul Patriot/IBCS pina in 2023, pentru a incepe apoi testele de interceptare, in Europa o industrie la fel de “verde” in domeniu este pe cale de a incepe odiseea creerii unui sistem similar, acolo unde poate primi sprijin chiar din partea firmei firmei Raytheon, care s-a aratat dispusa sa sprijine integrarea software-ului polonez cu cel al C2-ului IBCS.

In Mai 2021, semnarea de catre Ministerul Apararii din Polonia a documentatiei pentru faza conceptuala a programului SHORAD, Narew, marca trecerea la o noua faza pentru Industria de aparare poloneza. Pentru prima data concernul polonez PGZ urma sa fie desemnat contractant principal, cu rolul de a integra diversele componente ale sistemului, dintre care parti esentiale ale acestuia urmeaza sa fie furnizate in conceptie proprie de industria de aparare poloneza.

Negocierile pentru programul SHORAD, Narew, s-au desfasurat in paralel cu programul Wisla-Patriot, pe parcursul a aproape 7 ani de zile avind la baza o strategie cu obiective clare in provinta maximizarii beneficiilor industriale-offset, permitind partii poloneze sa obtina si informatiile tehnice, care sa o ajute sa-si defineasca mai bine cerintele si zona de capabilitati, pe care sa-si axeze propria dezvoltare si transferul de tehnologie.

In 2014 Inspectoratul pentru Armamemte din Ministerul Apararii din Polonia incepea discutiile tehnice destinate pregatirii licitatiei pentru achizitionarea unui numar de sisteme SHORAD, cu raza de acoperire de 25 km care sa actioneze ca un complement pentru sistemele cu raza medie de actiune PATRIOT.

In 2016, Dupa 2 ani de discutii cu firmele interesate, Raytheon, MBDA, Diehl Defense sau Rafael dar si cu alte companii interesate in a participa la programul polonez, Northrop Grumman sau Lockheed Martin, Inspectoratul pentru Armamente polonez anunta ca cerintele sistemului au fost redefinite, raza de acoperire a fost crescuta la 40 km iar sistemul ca atare nu va mai fi furnizat de o companie straina, componentele acestuia, radarele, sistemul C2, rachetele urmind a fi fie dezvoltate sau produse pe plan local, firmele din cadrul PGZ urmind sa detina rolul de integrator.

Insa Polonia nu se grabeste, dupa inca mai mult de un an, in Decembrie 2017, anunta ca va folosi radare din productie indigena si va dezvolta propriul C2, urmind sa selecteze unt tip de racheta de la firmele specializate, favorita fiind racheta SkyCeptor, varianta fara booster, pentru care firma Raytheon se angajase deja sa dezvolte o capabilitate de productie in Polonia, ca parte a programului de offset aferent programului Wisla.

Acest moment vine ca o incununare a unei strategii de dezvoltare a unor capabilitati cheie, aplicata cu determinare pe parcursul negocierilor pentru programul WISLA-Patriot, in cursul carora partea poloneza s-a axat pe trei trei directii de actiune esentiale, in vederea maximizarii transferului de tehnologie si a implicarii industriei poloneze, in complementaritate cu programul Narew pentru sistemele SHORAD :

  1. Tehnologie pentru sisteme radar
  2. Tehnologie pentru sisteme C2, C3, C4
  3. Tehnologie si fabricatie a rachetelor

Radare poloneze pentru sistemul NAREW

Radarul Pasiv P-18 PCL/PET

Radarele de tip PCL-PET sunt radare de tip pasiv care actioneaza in complementaritate cu radarul principal de tip activ, in cazul in care acestea sunt fie bruiate fie distruse fie “stinse” pentru a nu fi descoperite si distruse.

Dupa cum le arata si denumirea acest tip de radare pot utiliza una sau ambele metode urmatoare :

  • Localizarea Pasiva Coerenta-Passive Coherent Location (PCL)-utilizind spectrul de radiatii reflectate rezultat al emitatoarelor locale de tip radio, TV sau GSM
  • Urmarirea Pasiva a Emitatoarelor-Passive Emitter Tracking (PET)-bazata pe detectia radiatiilor electromagnetice generate de sistemele de la bordul avioanelor ( radarul de bord, sistemul de navigatie, IFF-ul sau sistemele de comunicatii ).

in cazul polonez, fuziunea celor doua tipuri de sisteme reusind se pare sa asigure o localizare 3D a tintelor, cu o precizie satisfacatoare, inclusiv a celor de tip stealth.

Radarul pasiv polonez P-18 PCL/PET

Ideea nu este noua, radarele sau mai bine spus sistemele de ascultare de acesst tip, fiind disponibile in tarile din fostul tratat de la Varsovia, sistemul cehesc Tamara fiind creditat cu descoperirea avionului stelath F-117 doborit in timpul razboiului din Fosta Yugoslavie. Sisteme similare au fost dezvoltate si in fosta Uniune Sovietica, sistemul Kolchuga fabricat in Ukraina, insa precizia acestora era insuficienta in anii 80-90, datorita lipsei de maturitate a tehnologiei la acea vreme, precizia fiind de cca 150 m orizontal si 1000 m vertical.

De partea cealalta marile firme de aparare din Statele Unite si tarile NATO sunt inca intr-o faza de dezvoltare a unor sisteme similare, radarul Silent Sentry al firmei Lockheed Martin de la sfirsitul anilor 90 nefiind finalizat printr-o varianta cu intrebuintari similare, astfel ca golul a fost umplut de firma ceheasca ERA, al carei radar de generatia a 4-a,VERA NG, este exportat in peste 20 tari, inclusiv in SUA si tarile NATO.

Radarul 3D de avertizare timpurie P-18PL

O noutate pentru sistemele de aparare antiaeriana dezvoltate de tarile NATO va fi utilizarea radarului activ in banda VHF de conceptie poloneza P-18PL.

Acesta va fi utilizat in combinatie cu radarul pasiv P-18 PCL/PET pentru detectia timpurie a tintelor, incluzind rachetele balistice si de croaziera, la distante de peste 400 km ambele urmind a fi integrate cu C4I-ul IBCS al sistemului Wisla, care va asigura partea de sensor fusion utilizata in optimizarea solutiei adoptate si alegerea celui mai potrivit efector pentru doborirea tintelor.

Radarul 3D in banda VHF P-18PL

Pe linga cresterea razei de actiune, radarul in banda metrica mai ofera si avantajul descoperirii tintelor optimizate stealth cit si un grad de supravietuire crescut, fiind mai greu de combatut cu rachete anti-radiatie. Acest din urma avantaj nu este de neglijat, daca avem in vedere ca intr-un scenariu de lupta, durata de supravietuire a unui radar este de 20-30 min.

Radarul de conducere a foculului, de tip AESA, Sajna

Sistemul Narew va fi dotat cu un radar de conducere a focului de tip AESA tot de conceptie si fabricatie poloneza. Acesta la fel ca si cele doua radare de avertizare timpurie, P-18PL si P-18 PCL/PET, va fi un produs al colaborarii dintre firma PIT-Radwar cu Universitatea din Warsovia si Centrul National pentru Cercetare si Dezvoltare urmind a beneficia de semiconductori pe baza de Nitrat de Galiu, tehnologie obtinuta in cadrul offsetului aferent programului Wisla.

Racheta Skyceptor, varianta fara booster ?

sau racheta MBDA CAMM/CAMM-ER ?

Stim deja ca racheta Skyceptor derivata din cea folosita de sistemul israelian David Sling, Stunner, a fost oferita de catre Raytheon si Rafael pentru a fi fabricata in Polonia. Aceasta oferta a fost dealtfel reiterata in prima zi a expozitiei MSPO 2021 de catre reprezentanta firmei Raytheon.

Cu 200 de rachete PAC-3 MSE comandate deja, polonezii nu par sa se grabeasca in semnarea unui contract, desi oferta Skyceptor este cuprinsa in acordul de offset pentru faza a doua a sistemului Wisla. Pentru programul Narew, Rafael impreuna cu Raytheon vor sa ofere Poloniei o varianta fara booster a rachetei SkyCeptor ceea ce ar asigura o baza tehnologica si de fabricatie comuna pentru cele doua sisteme, Patriot si Narew.

De la stinga la dreapta : Python 5, Tamir( Iron Dome), Derby, Derby-booster, Barak8, Stunner

Desi rachetele Tamir si Stunner si-au dovedit capabilitatile oferta MBDA pentru rachetele CAMM si CAMM-ER are destule puncte de atractie In special faptul ca racheta este proiectata pentru a putea fi mentinuta in lansator pe intreaga durata a ciclului de viata, fara a necesita intretinere, va putea aduce economii de costuri semnificative, iar in cazul specific al ofertei Narew este deschiderea aratata pentru transferul de tehnologie, fabricatie, nu numai pentru rachete dar si in domeniul C2 unde se pare ca partea poloneza inca nu are un partener care sa-i asigure succesul dezvoltarii unui C2 performant la nivelul IBCS-ului firmei Northrop.

Cu siguranta insa polonezii nu vor uita, in cursul negocierilor, ca rachetele sistemelor israeliene au fost proiectate pentru a contracara amenintarea reprezetata de noua generatie de rachete balistice si de croaziera din gama Iskander, capabile sa faca manevre evazive in faza terminala, motiv pentru care in proiectarea algoritmilor de interceptare au fost folosite rezultate din studiile cercetatorilor israelieni asupra creierului uman.

9M720-Iskander-varianta de export a rachetei balistice 9M723

Narew-Cel mai mare contract in istoria contractelor din domeniul apararii din Polonia

In prima zi a Expozitiei de Tehnica Militara MSPO 2021, Ministrul Apararii din Polonia si Presedintele concernului polonez PGZ au semnat cel mai mare contract de achizitie de tehnica militara polonez, care consfinteste peste 6 ani de runde de negocieri, deschizind in acelasi timp calea pentru investitii, transfer de tehnologie si partenariate cu firmele consacrate in domeniu, precum MBDA sau Rafael.

Este un contract mamut, dupa cum apreciaza specialistii in domeniu, in valoare de peste 6.6 miliarde de dolari, putind ajunge pina la 13 miliarde de dolari, din care stim ca deja peste 50 % urmeaza a fi cheltuiti pe produse dezvoltate pe plan local sau “polonizate”.

Desi ramin inca semne de intrebare, contractele pentru rachete si Centrul de Comanda si Control, C2, fiind inca in negociere sau in studiu, avind in vedere experienta acumulata de industria poloneza pe parcursul ultimilor 20 ani, de cind s-au inceput programele de transfer de tehnologie si investitii aferente programelor de offset, cit si programele de dezvoltare proprii, se poate estima ca obiectivele programului Narew, de incepere a testelor de incercare in 2026, vor fi atinse cu succes.

Referinte

  • (1) https://www.defensenews.com/land/2017/12/12/poland-will-piece-together-its-own-solution-for-short-range-air-defense/
  • (2) http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/158585/poland-details-shorads-plans%2C-jassm-buy.html
  • (3) https://www.defensenews.com/land/2021/08/24/heres-who-the-us-army-has-tapped-to-build-an-enduring-capability-to-counter-drones-and-cruise-missiles/
  • (4) https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/eurosatory/2018/06/21/one-of-these-3-missiles-could-be-the-armys-next-interceptor-to-protect-against-indirect-fires/
  • (5) https://www.defensenews.com/land/2020/08/03/raytheon-and-rafael-to-build-iron-dome-in-us/
  • (6) https://www.cbsnews.com/news/israel-iron-dome-rockets-gaza-hamas/
  • (7) https://www.jpost.com/international/us-army-decides-against-israels-iron-dome-to-counter-aerial-threats-677667
  • (8) https://www.defence24.com/polish-army-changes-the-narew-shorad-system-requirements-polish-industry-to-act-as-the-main-contractor
  • (9) https://www.defensenews.com/land/2017/12/12/poland-will-piece-together-its-own-solution-for-short-range-air-defense/
  • (10) https://breakingdefense.com/2019/03/army-reboots-cruise-missile-defense-ifpc-iron-dome/
  • (11) https://www.defence24.com/polish-narew-system-as-an-element-of-national-security
  • (12) https://www.defence24.com/future-of-the-polish-radar-technologies-report
  • (13) https://www.israeldefense.co.il/en/node/36491
  • (14) https://www.c4isrnet.com/intel-geoint/sensors/2018/11/20/the-czech-tech-to-overcome-russian-jammers/
  • (15) https://www.defence24.pl/mspo-2021-polskie-wsparcie-dla-obrony-powietrznej
  • (16) https://www.defence24.com/narew-shorad-a-unique-and-key-impulse-for-the-polish-industry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Dezastrul Piranha-"Fabricat" nu inseamna nici "eficient", nici "credibil"

Thu Sep 16 , 2021
Dimpotriva, aceasta metoda, de asa zisa aplicare a offsetului, “fabricatia” ( fie sub licenta, fie in ,joint venture), in loc sa genereze beneficii industriale si economice, s-a dovedit falimentara si nu a facut decit sa discrediteze offsetul, programul romanesc Piranha V fiind in impas tocmai din acest motiv. Ceea ce poate se doreste si urmareste si in Romania. Caci nu este exclus sa auzim in curind din partea unor ministri cel putin incapabili daca nu rau intentionati, ma refer la ministrii Virgil Popescu si Nicolae Ciuca, ca offsetul in sine este o metoda ineficienta din punct de vedere economic. Avertizam intr-unul din articolele anterioare, la fel […]