Schimbari Radicale Ale Sistemului Patriot La Orizont

In prima jumatate a urmatorului deceniu sunt prevazute schimbari radicale ale sistemului Patriot, care vor afecta semnificativ arhitectura actuala a acestuia si vor conduce la o crestere semnificativa a performantelor, avind menirea de a-l face capabil sa contracareze cu succes noile tipuri de amenintari, unele existente deja si intrate in dotarea unor armate din afara blocului NATO.

In momentul semnarii contractului de achizitie de catre Romania, in valoare de 3.9 miliarde de dolari, sistemul Patriot se afla in plin proces de modernizare, urmind sa primeasca, in etape succesive, imbunatatiri substantiale, pina la mijlocul anilor 2020.

Intr-o prima etapa, aflata in curs de implementare, se urmareste remedierea unei serii de deficiente ale versiunii aflate in serviciu, la nivelul anului 2017, cunoscuta sub denumirea de PDB-7 (Post Deployment Build 7).

Cea de-a doau etapa, care este in faza de dezvoltare, va include schimbarile radicale mentionate la inceput. Am prezentat deja, intr-o analiza postata anterior, semnificatiile inlocuirii actualului Centru de Control si Comanda ( Engagement Control Station) AN / MSQ-132 ,cu noul Centru Integrat de Comanda al Luptei ( Integrated Battle Command System ), cea de-a doua, la care ma voi referi aici, fiind noul tip de radar AESA, bazat pe utilizarea semiconnductorilor de GaN, cu acoperire de 360 grade, care va inlocui radarul sectorial de tip PESA, AN/MPQ-65.

Patriot PAC-3/PDB-7

Suntem deja familiarizati cu faptul ca intr-o democratie autentica trebuie sa existe un sistem de “verificare si echilibru”, “checks and balances”, asa cum am vazut de exemplu in cazul Danemarcei si care opereaza peste tot in lumea cu adevarat democrata. Acest sistem este menit sa impiedice derapajele care poat aparea in functionarea institutiilor din subordinea puterilor statului.

Poate cel mai perfectionat sistem de checks and balances exista si este pus in aplicare in Statele Unite. In subordinea Congresului American functioneaza un organism puternic de control al “Responsabilitatii Guvernamentale” cunoscut sub denumirea de Government Accountability Office ( GAO) . Acest departament, intr-un raport inaintat comisiilor de specialitate ale Congresului in 2016, scotea in evidenta trei tipuri de probleme care afectau performantele sistemelor Patriot si capacitatea acestora de a face fata cerintelor schimbate ale teatrului de razboi modern :

a) multiple deficiente ale sistemului Patriot, PAC-3/PDB-7, aflat in serviciu, la nivelul performantelor si al fiabilitatii :

Performante :
Sistemul Patriot are o abilitate scazuta sa:
• contracareze amenintari variate din partea TBM ( Tactical Ballistical Missile) -ex.(Nota mea) rachete balistice de tipul Iskander-M;
• contracareze atacuri/masuri contra electronice (ECM) ;
• clasifice, identifice, discrimineze intre toate tipurile de avioane, rachete, obiecte; si
• sa gaseasca, engajeze si distruga la altitudinile si raza de actiune necesare pentru neutralizarea amenintarilor viitoare
Fiabilitate:
Radarul si sistemul Patriot in intregime nu au indeplinit cerintele de fiabilitate din caietul de sarcini.

b) capabilitati operationale cerute de militari

c) lacune ale capabilitatilor sistemului

  1. Necesitatea de a functiona ca parte integranta intr-un “System al Systemelor”, de aparare antia-aeriana “multi-strat”, cunoscut sub numele de IAMDS ( Integrated Air Management Defence System )
  2. Descoperirea, angajarea si distrugerea tintelor, inclusiv a rachetelor hipersonice la altitudinile si raza de actiune necesare, cu o acoperire de 360 grade.

Solutiile pentru rezolvarea celor trei tipuri de probleme mentionate la punctele a)-c) se afla la ora actuala in diverse stadii de dezvoltare si implementare asa cum vom vedea in continuare.

Sistemul Patriot PAC 3+/PD-8

Configuratia PAC-3+/PDB-8 este menita sa adreseze partial deficientele actuale ale sistemului aflat in serviciu, PDB-7, mentionate la pct. a) , mai sus.

Acest prim lot de imbunatatiri, atit la nivelul performantelor cit si cel al fiabilitatii, conoscute sub denumirea de Configuratia PAC3+/PDB-8 ( Post Depolyment Build 8) este in curs de implementare, urmind a fi finalizate in anul 2021. In urma cu exact un an, 9 din cele 15 batallioane Patriot ale US Army primisera deja kit-ul de modernizare PAC3+/PDB-8. Aceleasi inmbunatatiri sunt oferite statelor care detin sisteme Patriot cit si celor care achizitioneaza, sunt in curs de achizitionare ale acestui sistem.

Nu ma voi referi la toate imbunatatirile aduse de configuratia PDB-8, pentru rezolvarea acestor deficiente. Ma voi opri doar la schimbarea care afecteaza radarulul de tip PESA ( Passive Electronic Scanned Array) model AN/MPQ-65, sectorial, aflat in exploatare inaintea aplicarii acesteia.

Modificarea relevanta pentru performantele radarului, o reprezinta schimbarea tipului de procesor, dublata de un nou software, varianta noua, radarul -65A, avind o raza de descoperire a tintei de 160-180 km cu 30 % mai mare fata de modelul anterior. Raza de actiune care va fi posibila odata cu adaugarea noii variante de SW care insoteste aceasta configuratie.

Noul tip de procesor este relevant deasemenea intrucit va fi in masura sa asigure integrarea cu noul Centru Integrat de Comanda al Luptei ( IBCS) prevazut in face parte din noua arhitectura a sistemului incepind cu anul 2023.

AN/MPQ-65 Radar. Patriot Configuratia PAC-3+/PDB8. Credit Eric Lohman, Pinterest

In continuare insa radarul sistemului Patriot, care va ramine in serviciu multi ani de aici inainte, va oferi doar o acoperire sectoriala de 120 grade, fiind necesare 3 asemenea radare pentru a oferi o acoperire de 360 grade, considerata necesara pentru a raspunde noilor tipuri de amenintari, incluzind noile rachete de croaziera si dronele.

Deasemenea, in pofida cresterii razei de descoperire, performantele radarului AN/MPQ-65A nu sunt considerate a fi suficiente pentru utilizarea deplina a capabilitatilor noului interceptor PAC-3 MSE. Aceasta afecteaza capabilitatea de neutralizare eficienta a noilor tipuri de amenintari, inclusiv rachetele balistice si de croaziera actuale dar si viitoarelor rachete hipersonice. Este cunoscut ca noile tipuri de rachete balistice nu mai “cad” pur si simplu pe o traiectorie balistica, avind capacitatea de a manevra pina la 30 g in faza finala, motiv pentru care descoperirea cit mai timpurie si elaborarea unei solutii de interceptare capata o importanta primordiala.

Sistemul Patriot Configuratia PAC 3+/PDB 8.1

Principala schimbare introdusa de configuratia PDB 8.1 este o noua interfata “luptator”-masina, care include imagini 3D, menu-uri de cautare de tip drop-down similare celor din jocurile video, usor de folosit, cit si status pages menite a sintetiza si furniza o imagine simplificata a datelor complexe furnizate de sistem.

In plus, se estimeaza ca acest tip de interfata va reduce semnificativ timpul de instruire al operatorilor, multi dintre ei familiarizati cu jocurile video.

Aceasta configuratie va fi finantata inclusiv de tarile partenere, urmind a fi apoi oferita contra-cost celor interesate incepind cu anul 2021.

Schimbari radicale ale sistemului Patriot

Schimbarile prevazute a fi implementate de catre cele doua configuratii mentionate mai sus sunt considerate ca fiind insuficiente pentru a rezolva lacunele sistemului prezentate la punctul c).

Ele urmeaza a fi adresate de viitoarea schimbare de arhitectura, care este prevazuta sa intre in serviciu in anul 2023. Astfel, arhitectura sistemului urmeaza sa sufere schimbari radicale, avind scopul de a rezolva cele doua lacunele esentiale ale versiunii PAC-3+/PDB 8.1 :

  • Incapacitatea de a functiona intr-un sistem integrat “multi-strat”, care sa “fuzioneze” informatiile de la senzori multipli, cu scopul elaborarii unei solutii pentru folosirea optima a celui mai bun tip de efector : Patriot (fie PAC-2 GEM+-T, fie PAC-3 MSE, SHORAD sau THAAD.
  • Acoperirea insuficeinta a radarului sectorial de numai 120 grade, care lasa arii neacoperite, chiar si in cazul folosirii a 3 radare, pentru furnizarea unei acoperiri circulare.

IN acest scop viitorul sistem Patriot actualizat va include un nou tip de radar, cu acoperire de 360 grade, cit si noul Centru de Comanda Integrat al Luptei ( IBCS).

Radarul LTAMDS cu acoperire de 360 grade-Credit, Raytheon

Noul radar, cunoscut si sub numele de LTAMDS ( Lower Tier Air & Missile Defense Sensor ), face parte din gama radarelor de tip AESA, care ofera, fata de radarele clasice, citeva avantaje notabile, printre care rezistenta crescuta la jamming, capacitatea de detectie de catre sistemele de avertizare radar, RWR, mult diminuata, cit si performante semnificativ crescute, chiar si in versiunea clasica care utilizeaza semiconductori cu Arsenura de Galiu ( Gallium Arsenide-GaAs).

Noutatea noului radar o reprezinta utilizarea semiconductorilor pe baza de Nitrat de Galiu ( Gallium Nitride-GaN) in circuitele de putere, caracterizati de o foarte buna eficienta termica.

Conform afirmatiilor lui John Kelley, Director in grupul Raytheon Missiles, utilizarea acestora a permis cresterea semnificativa a puterii radarului, ceea ce a condus la o dublare a razei de actiune, comparativ cu ultima varianta existenta in exploatare ( radarul de tipul AN/MPQ-65A al variantei PDB 8). La ora actuala radarul LTAMDS fiind creditat cu o raza de cautare si descoperire de peste 260 km.

Probabil, va intrebati deja ce configuratie a achizitionat Romania ? Si, ca si pina acum, care este varianta poloneza ?

Urmeaza ca in partea a doua sa examinam comparativ, ca si in alte cazuri similare, cele doua achizitii.

Referinte

(1) Modernization of the Patriot air defense system project PDB8, https://weaponews.com/weapons/65354138-modernization-of-the-patriot-air-defense-system-project-pdb8.html

(2) Raytheon Wins U.S. Army Patriot Radar Replacement Competition, https://dsm.forecastinternational.com/wordpress/2019/10/17/raytheon-wins-u-s-army-patriot-radar-replacement-competition/

(3) Patriot force halfway thru major modernization, https://www.army.mil/article/225044/patriot_force_halfway_thru_major_modernization

(4) Fire Control Radars offered to the Polish Armed Forces in procurement of a Medium-Range Air and Missile defence system “Wisła” – development and potential of technology transfer, https://pulaski.pl/en/fire-control-radars-offered-to-the-polish-armed-forces-in-procurement-of-a-medium-range-air-and-missile-defence-system-wisla-development-and-potential-of-technology-transfe/

(5) United States Government Accountability Office, Report to Congressional Committees, Patriot Modernization, Oversight Mechanism needed to track Progress and Provide Accountability-https://www.gao.gov/assets/680/679236.pdf

(6) Raytheon : Robotized Factory speeds up Army LTAMDS Radar, https://breakingdefense.com/2020/03/raytheon-robotized-factory-speeds-up-army-ltamds-radar/

(7) Raytheon integrates new interface into Patriot PDB 8.1 upgrade, https://www.army-technology.com/news/raytheon-wmi-patriot-pdb-8-1/

(8) From Grey Spaghetti To Color-Coded Targets: Raytheon’s New Interface For Patriot, https://breakingdefense.com/2018/10/48948/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Kongsberg, contractele cu Romania-20 milioane disparute din conturi

Mon Sep 7 , 2020
Firma Kongberg este cea care furnizeaza sistemul de rachete NSM ( Naval Strike Missile ), vindut in Statele Unite prin intermediul firmei Raytheon. In ROmania contractele anterioare ale firmei ar fi fost insotite de plati ilegale de peste 20 milioane dolari. In urma cu doua saptamini Ministerul Apararii din Romania, prin semnatura ministrului Ciuca, a pus in dezbatere publica o Hotarire de Guvern pentru anularea rezultatului licitatiei Bateriilor de Coasta, cistigata de firma MBDA si atribuirea contractului catre “Guvernul Statelor Unite” respectiv firmei Raytheon, cea care integreaza sistemul NSM al firmei Kongberg pentru piata americana. La fel, dupa cum am vazut deja, cum o fac firmele […]