Danemarca este un exemplu desavirsit pentru ceea ce ar trebui sa reperezinte in lumea civilizata controlul societatii civile asupra organismului militar. In plus este un exemplu de Constitutionalitate in domeniu achizitiilor de tehnica militara, legislatia adoptata fiind in interesul cetateanului si al suveranitatii nationale. Si nu in ultimul rind un exemplu de buna guvernare, cu un guvern care actioneaza in slujba cetateanului si al interesului national. Rezultatul este o legislatia de offset model pentru functionarea societatilor democratice.
Ca urmare a pozitiei ferme avuta atit de catre Guvern cit si de catre Parlament, Danemarca are o legislatie noua in domeniul offsetului (cunoscut sub numele de Cooperare Industriala), pe care o aplica cu consecventa intr-un mod cit se poate de transparent si structurat. Scopul este sa mentina un nivel tehnologic ridicat cit si un volum al exporturilor considerabil in companiile din sectorul de aparare.
In acest moment peste 40 de companii din acestor sector sunt angajate in contracte de Cooperare Industriala (CI) cu marile firme producatoare de armament, Lockheed Martin, GDELS, Thales-Olanda, Northrop, in programe dintre cele mai variate : SH-60, F-35 sau Piranha5.
Pozitia Danemarcei fata de Directiva 2009/81/CE
Danemarca mentine oficial offsetul si dupa intrarea in vigoare a Directivei 2009/81/CE
Inainte de intrarea in vigoare a Directivei 2009/81/CE a Parlamentului si Comisiei Europene, offsetul ( compensarea industriala) era un criteriu formal si obligatoriu in evaluarea ofertelor de achizitii de tehnica militara. Obiectivul urmarit de legislatia daneza fiind de a sustine indusria nationala de aparare si de a o mentine conectata la industriile similare din tarile cu o industriile de aparare din tarile cu tehnologie avansata.
Acesta se realiza prin impunerea de catre Ministerul Economiei a obligatiilor de Cooperare Industriala ( CI ) asupra Directiei de Logistica din Ministerul Apararii. In acest mod numai in intervalul 2000-2009 Danemarca a semnat contracte de CI avind ca rezultat obligatii de offset indeplinite de 3 miliarde de dolari.
https://uk.rigsrevisionen.dk/media/1886136/5-2010.pdf
In urma intrarii in vigoare a Directivei 2009/81/CE industria daneza a fortat Guvernul acestei tari sa negocieze cu CE ramanerea in vigoare in cadrului legislativ pentru Cooperare Industriala ( IC ). Danemarca a fost foarte ferma pe pozitie afirmind ca nu exista o “piata europeana de armament”, majoritatea achizitiilor avind loc la nivel national, fiind parte a unui grup de 16 state care si-au mentinut dreptul de a invoca Art. 346 al Tratatului si de a aplica offsetul de la caz la caz.
Dupa ce Primul Ministru danez a prezentat pozitia Danemarcei la reuniunea sefilor de state de la Bruxel din Decembrie 2013, Parlamentul Danez a aprobat in 2014 Legea Offsetului in domeniul Apararii ( Defense Offset Bill ) offsetul fiind trecut in responsabilitatea Autoritatii de Mediului de Afaceri din Ministerul Mediului de Afaceri si Cresterii Economice.
Actiune decisiva a Parlamentului pentru restabilirea controlului civil asupra Ministerului Apararii
Cu toate acestea s-a constatat, de catre un audit al Agentiei de Audit (Rigsrevisionnen) a Parlamentului danez (FOlketig ), ca Ministerul Apararii nu-si indeplinea obligatiile si nu informa decit in 10-20 % din cazuri Departamentul specializat din Ministerul Economiei. ( v. link ). In restul cazurilor Ministerul Economiei afla fie de la furnizorii straini fie prin “investigatii” proprii despre contractele in curs de negociere. I
In urma acestui audit s-a hotarit reformarea practicilor si a legislatiei in domeniu, pentru a determina Ministerul Apararii sa opereze in conformitate cu legislatia in vigoare.
In acelasi an a fost adoptata de catre Guvern o noua Strategie a Industriei Nationale de Aparare (v. link), care a stabilit printre altele zonele de tehnologii strategice, din industria de aparare, si care sta la baza Instructiunilor pentru Cooperare Industriala ( CI) din Danemarca :
- IT inclusiv cybersecurity
- Systeme C2-comunicatii si control
- Systeme de supraveghere si tehnologie radar
- Syteme si Echipamente de protectie si communciatii
- Componente pentru vehicule si nave militare critice pentru mentinerea acestora in operare.
- Materiale si procese avansate.
https://danishbusinessauthority.dk/sites/default/files/national-defence-industrial-strategy.pdf
Conform cadrului legislativ danez, companiile furnizoare sunt responsabile de identificarea partenerilor locali sau a oportunitatilor de investitii, putind fi ajutate in acest sens de organizatiile patronale similare celei existente in Romania, PATROMIL. Echivalentul danez al PATROMIL, Danish Defence Industries Association ( Ref.4), are dupa cum am vazut o influenta deosebita inclusiv in influentarea legislatiei si a aplicarii acesteia. Responsabilitatea guvernului este doar de a promova legislatia si a o aplica, prin evaluarea ofertelor si prin cuantifica indeplinirii obligatiunilor de compensare industriala.
Semnificativ pentru nivelul de comunicare cu societatea civila este nivelul de transparenta la care se desfasoara tot procesul de monitorizare a modului cum companiile furnizoare isi indeplinesc obligatiunile de compensare industriale fata de statul danez. Pe site-ul Autoritatii Mediului de Afaceri din Ministerul Economiei fiind publicate valorile ramase neindeplinite din valoarea totala a contractului semnat intre furnizor si Autoritate.
https://danishbusinessauthority.dk/foreign-obligors
In aceste conditii nu este de mirare ca Industria de aparare din Danemarca, desi cea mai mica din grupul statelor nordice reuseste sa aiba o cifra de afaceri de circa 450 milioane de dolari anual din care peste 75 % sunt exporturi. Comparativ industria de aparare din Romania a exportat doar in valoare de 120 milioane de dolari la nivelul anului 2017(v. Ref.5) .
Dincolo de cifre, sunt diferente majore care apar la o examinare mai atenta. Industria de armament a Romaniei si-a mentinut atit caracterul cit si strategia de abordare autarhica, astfel ca viabilitatea pe termen mediu este cit se poate de redusa, in timp ce prin folosirea judicioasa a procedurilor de offset industria daneza este perfect integrata in lantul de supplieri al marilor producatori de armament, asigurindu-si astfel viabilitatea pe termen mediu si lung.
Un al doilea aspect este nivelul tehnologic diferit, acolo unde Danemarca, prin mecanismele offsetului a orientat investitiile si cooperarile catre domenii cu nivel tehnologic ridicat. Romania in schimb nici macar nu s-a obosit sa realizeze macar o contrapartida simpla pervertind sensul offsetului pe care l-a asociat cu “fabricarii” pe plan local, adica asamblarii atit in programul de transportoare cit si in cel de corvete, ambele cu o foarte redusa ativitate de export. Pe linga aceasta, ceea ce spre exemplu ajunge sa fie creditat drept offset nu este decit o plata suplimentara care creste pretul contractului asa cum este de pilda asa zisa “investitie” de 50 milioane de euro din cadrul programului Piranha5.
Efectele neaplicarii politicilor de offset, care sa stimuleze aparitia unor locuri de munca de inalta calificare, vor continua sa se manifeste in diferentele semnificative in PIB-ul raportat la locuitor, in conditiile in care Romania are unul din cele mai mari procentaje din PIB realizat de sectorul industrial, cit si in contributia negativa in deficitul crescut al balantei de plati, care a ajuns la 20 miliarde de dolari in 2019.
Referinte
(1) Defense News, Danish Defense Firms Expect Boost From F-35, https://www.defensenews.com/air/2016/11/03/danish-defense-firms-expect-boost-from-f-35/
(2) Naval today, Denmark receives final two MH-60R Seahawk helicopters, https://navaltoday.com/2018/08/02/denmark-receives-final-two-mh-60r-seahawk-helicopters/
(3) Tamir Eshel, Denmark to buy hundreds of Swiss Piranha 5 APCs to replace aeging M-113s, https://defense-update.com/20150502_piranha_denmark.html
(4) Danish Defence and Industries Association, Annual Report 2019-2020, https://www.danskindustri.dk/globalassets/billedarkiv/medlemsforeninger/fad/fad-facts-and-figures-2019-2020.pdf
(5) https://balkaninsight.com/2018/04/02/romania-s-arms-exports-up-but-lag-behind-the-region-04-02-2018/
(6) https://danishbusinessauthority.dk/sites/default/files/guidelines-for-industrial-coperation-in-denmark.pdf
2 thoughts on “Danemarca-Un stat in slujba cetateanului”