MApN cumpara invechitul Abrams M1A-Un nou program “unicat” ?

MApN cumpara invechitul Abrams. Unicitatea programelor MApN a fost data pina acum de ocolirea cu obstinatie a offsetului. Si, cu o singura exceptie notabila, programul corveta multifunctionala, toate programele majore de inzestrare au avut un alt lucru comun : sursa unica. Ocolirea achizitiilor pe baze competitive folosind principiul “calului troian” : o achizitie “urgenta” si aparent minora, ca apoi la achizitia majora de peste un miliard, sa se invoce, CA SINGUR CRITERIU, incalcind toata legislatia achizitiilor publice in domeniu, comunitatea in continuarea cu acelasi furnizor, a se vedea programul Piranha.

Cu greu ne gasim cuvintele-Tancul Abrams are un caracter de “unicitate”

Am fost martorul inceputului procesului de degradare al procesului de achizitii din anii 90. Nici nu stiu daca se poate spune degradare, pentru ca, inca din acea perioada, caracteristica era exhibarea aroganta a unei profunde lipse de profesionalism, dublata de superficialitate si suficienta, la nivelul tuturor nivelurilor de executie si conducere din MApN, care pe masura trecerii timpului s-a acutizat tot mai mult, ca acum sa ramina o pastisa jalnica, un surogat cu iz de “nechezol”, o butaforie penibila, a ceea ce ar fi trebuit sa se constitue intr-una din pirghiile principale de politica externa, dar si de dezvoltare economica a Romaniei.

Caci, asa cum am aratat, in multiplele treceri in revista de pina acum, asta inseamna si au insemnat negocierile legate de procesul de achiztii militare, pentru cvasi-totalitatea tarilor devoltate din Europa si de oriunde pe aceasta planeta, fie ca vorbim de Franta si Germania, de Danemarca, de Spania, de Belgia, Olanda, si Norvegia, de Canada, Elvetia sau Finlanda, de tari est si central europene cum sunt Ungaria, Cehia, si mai ales Polonia, incepind de la programul F-16 Block 52 si pina la recentul program Wisla-Patriot, nu numai cheltuieli dar si obtinerea unor investitii, transferuri de tehnologie cu exportri legate care sa conduca la o dezvoltare economica sustenabila a unor ramuri industriale cheie cu inalt nivel tehnologic integrate in industria de profil la nivel european si mondial.

Destin implacabil

Inceput in anii 2015-2016, programul de inzestrare al armatei romane nu a lasat nici o urma pina acum in economia nationala. In afara de ceremonii si vorbe in vint, nimic, zero, nada, fie ca vorbim de Patriot, de HIMARS, asa zisele programe G2G la care ministerul apararii a interzis offsetul prin lege, de elicopterele Sikorski din Polonia pentru Ministerul de Interne, de Piranha sau de Iveco, cu butaforiile de rigoare. S-au platit miliarde, la unele programe chiar in avans, pentru ca, nu-i asa, banii de la buget trebuiau cheltuiti !, si nu s-a pus nici o piatra pe care sa se poata construi ceva solid. Pas cu pas s-au cheltuit 10 miliarde de dolari fara a negocia obtinerea niciunor avantaje industriale si tehnologice asa cum o fac toate tarile UE si inclusiv Statele Unite.

Lipsa de viziune si incompetenta au cintarit greu in inclinarea balantei catre o politica de vasalitate, acolo unde deciziile nu se mai iau la Bucuresti, Romania fiind condamnata, de aici inainte, economic financiar si militar, la dependenta fata de un mult clamat partenariat strategic”, hranit deocamdata doar din vorbe si achizitii fortate, exagerate, de echipament militar, majoritatea depasit, care este pe cale de a fi inlocuit de variante mult imbunatatite, menite sa adreseze carentele actuale, cum este cazul sistemelor HIMARS si Patriot; ca sa nu mai vorbim de ultra-depasitul F-16 A/B Block 15 tape 5.2, varianta portugheza si mai nou norvegianul cu minime imbunatatiri si la fel de vechiul radar APG-66(v2) care lua bataie de la MiG-ul 29 inca din anii 90….

O noua achizitie cu caracter de “unicitate” : tancul Abrams M1A. Cu imbunatatiri. Zimbiti va rog !

Incepind cu unicatele MiG-21 LanceR si PUMA SOCAT, mai toate programele de inzestrare ale armatei romane au avut un caracter de unicat, adica s-a negociat putin si prost, s-a invirtit in jurul cozii si l-a sfirsit totul s-a facut pe ascuns, la repezeala, justificarile fiind de fiecare data la fel de abracadrabante ca si in cazul de fata : tancul Abrams are un caracter de unicitate, ne spune unicul si nemaintilnitul sef al achizitiilor armatei, un general pe nume Incicas. Si ca sa intareasca argumentele prezentate, invoca autoritatea….Statului Major al Fortelor Terestre, lucru menit, in opinia acestuia, sa simplifice intelegerea noastra, a cetatenilor de rind, cei care, conform unor declaratii mai vechi facute de presedintele generalilor, Iohanis, nu ar trebui sa ridice capul la asemenea subiecte, nefiind de nasul lor.

Ne invirtiram in jurul lui Leopard 2 pina luaram…Abrams.

Cum de altfel nu sunt nici de nasul parlamentarilor, carora li se flutura enigmatic, intr-o sedinta in plen, o cerere “prealabila”, deja aprobata de sefii lor, din birourile celor doua camere, si pe care o voteaza cu voiosie si entuziasm, mai ceva ca la Marea Adunare Nationala, a celui care ne-a lasat in urma lui aceasta alcatuire nefasta numita Parlamentul Romaniei.

In 10 minute alesii poporului isi vor da blagoslovenia fara a avea macar curiozitatea sa intrebe in ce consta “unicitatea” prudsului ales de “Statul Major al Fortelor Terestre” ( pai aveau si ei dreptul nu ? a fost aviatorii, au fost tot ei cu taxiurile de lux, da marina, marina, corvetele ? lasa ca lor le dam niste submarine acum, da mai tirziu, cam odata cu…F-35).

Conform “Monitorului Apararii” ,”unicatul” achzitionat de MApN este varianta sau versiunea SEPV3, aflata deja in exploatarea Fortelor Terestre ale amatei americane. Ce nu spun niciunele dintre site-urile care fac publicitate acestei stiri este ca “unicatul” SEPV3 este o versiune aflata “intre” SEPV2 si mult si semnificativ imbunatatita versiune SEPV4, aceasta din urma fiind planificata sa intre in dotarea armatei SUA in 2024-2025.

Hopaaa, deci varianta romaneasca, isi va pierde “unicitatea” in numai doi ani ? De prisos sa mai spunem ca SEPV4 are intr-adevar imbunatatiri ( enhacements) care ii vor conferi caracter de unicitate, menite sa faca diferenta pe cimpul de lupta, cei interesati putindu-se informa asupra acestora in ref. 1 sau dind click pe textul link de mai sus. Cu alte cuvinte achizitia veteranului Abrams se va perima in doar citiva ani ???

Si. cum se intimpla mai mereu si deobicei in acest domeniu, fabricantii au deja pe planseta urmatorul tip de tanc, asa cum se intimpla si in acest caz, noul Abrams X, avind turela cu incarcator automat, fara echipaj, inclusiv blindaj la plafonul acesteia, cit si un tun suplimentar de 20 mm, urmind sa reprezinte o noua generatie de tancuri care va incorpora multe din lectiile razboiului din Ukraina. Cei interesati pot citi mai multe aici. ( Ref. 2). si viziona filmul de prezentare aflat pe youtube.

Tancul de generatia a 4a Abrams X

Configuratia cu autoloader si turela fara echipaj a noului AbramsX urmind in…senila tancului rusesc T-14 Armata, la fel ca si alti fabricanti de prestigiu, concernul sud coreean Hyunday, sau firma germana Rheinmettal cu noul KF51. Pentru cei interesati mai multe date despre acest din urma proiect, inclusiv al incarcatorului automat si noului tun de 130 mmm gasiti mai multe date aici.

Cam,….simplut, procesul de selectie si modul de gindire, la specialistii “fortelor terestere”, domnule general Incicas, nu credeti ? Tot va fac sa zimbiti cei care spun ca cumparati un tanc de conceptie invechita ? La fel ca si in cazul sistemelor Patriot si HIMARS si bineinteles prin metoda preferata de generalii MApN, cea prin care ati exclus offsetul, unilateral, din asa zisele contracte guvern la guvern ( G2G).

Dupa cum veti constata, unicitatea va trece extrem de repede in toate aceste cazuri de mai sus. Dar in urma voastra, a generalilor care au condus destinele ministerului, incepind cu anul 2016, va ramine o pata neagra pe istoria armatei romane. Pentru ca in timp ce lumea din jur este orientata cu fata la viitor, generalii care conduc armata romana au ramas insurubati in mentalitatile si metehnele trecutului, ramase acum complet scapate de sub control, intr-o societate incapabila sa-si gaseasca ritmul normal, in care institutiile statului, in frunte cu Presedintia si Parlamentul sunt simple butaforii, iar Guvernul, guvernul….chiar nu vreau sa calific in vreun fel institutia condusa de un plagiator asudat si gingav. Si pe deasupra general la virful armatei romane.

Ramineti pe receptie. Urmeaza…ca vad in CSAT s-a lansat oficial si formal si “viitorul”, vechiul program “Serbanici-Dobritoiu”, stiti la ce ma refer, nu ? Eh, se poate, F-35, ca nu se putea fara o tichie de margaritar…

  • 1) https://www.thedrive.com/the-war-zone/our-first-look-at-the-armys-upgraded-m1a2-sepv4-abrams-tank
  • 2) https://www.outono.net/elentir/2022/10/09/abramsx-general-dynamics-presents-the-replacement-for-the-m1-abrams-mbt/
  • 3) https://www.defenceprocurementinternational.com/features/land/the-kf51-mbt-from-rheinmetall-is-a-new-tank-for-a-new-era

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

WISLA Patriot polonez primeste IBCS. Romanii se plimba mindri cu Piranha 5.

Sun Jun 11 , 2023
Timpul trece repede, vor fi in curind trei ani sunt de cind am publicat unul dintre articolele in care prezentam schimbarile radicale care urmau sa fie introduse in arhitectura sistemelor Patriot, pentru a corecta lacune esentiale semnalate in toate fazele de detectare, urmarire si distrugere a tintelor aeriene. Una dintre acestea, o reprezenta noul Centru de Comanda si Controls, C2, cunoscut sub denumirea de IBCS ( Integrated Battle Command System), care va deveni, cum spuneam inca din titulul unui articol urmator ” creierul sistemului Patriot” si nu numai, caci acesta a fost gindit sa devina creierul intregului sistem integrat multistrat de aparare aeriana, IAMD ( Integrated […]