Domnule, stii ca poti fi acuzat de TRADARE ?

Intilnirea dura deja de o ora. Cu o seara inainte primisem un telefon de la Dumitru Costin, Presedintele BNS : “Vino maine la Bucuresti, te rog, te pun in fata Ministrului Apararii si generalilor”. A doua zi, cu ultimii bani din casa pe luna in curs, am luat un bilet la tren si am plecat la lupta.

Eram acum in sala mare de conferinte de la MApN, de partea cealalta a mesei fiind ministrul Sorin Fruzaverde si toata conducerea Ministerului. Avusesem timp sa-i identific si studiez pe citiva dintre generali, cel mai proeminent fiind generalul Badalan, Seful Statului Major General. De citeva ori privirile ni se incrucisasera…Fuma tacticos si nu se angaja in discutie.

Sorin Frunzaverde cu Secretarul Apararii RObert Gates in 2007. Sursa : MoD US Gov

In fata mea, la dreapta ministrului Frunzaverde sedea generalul Ilina, seful Departamentului pentru Industria de AParare din MEC, de la acea data. In ciuda subiectului discutiei, industria de aparare, se pastra la fel de rezervat, greul fiind purtat de sefii celor doua delegatii. Discutia progresa greu, insistasem sa nu intervin decit la sfirsit, dupa ce voi fi ascultat punctele de vedere puse pe masa. MApN juca la temporizare, tactica lui nea Angelo…pentru ei remiza era echivalenta unei victorii…

Aveam timp sa ma gindesc, dar gindurile mi-au zburat involuntar la cele intimplate in ultimele luni…

*****

Intilnirea de la Cotroceni din 1997 ma lasase oarecum debusolat. Asteptasem ca si ceilalti romani momentul 89. Dupa care asteptasem inca 6 ani plecarea de la putere a celor cu care nu pactizasem nici inainte de 89. Rezultatul insa a fost o dezamagire totala. Ceea ce pentru cvasi totalitatea tarilor dezvoltate, constituise sau inca mai constituia o pirghie puternica de dezvoltare, inclusiv Franta, Italia, UK, Olanda, Suedia, Norvegia, Israel, Elvetia, Belgia, ca sa nu mai vorbesc de cele in curs de dezvoltare, pentru Romania, noua conducere democratica, nu prezenta nici un fel de interes.

“Hai sa te duc la Ciorbea”; am refuzat, pe de o parte nu-mi inspira incredere, pe de alta parte cum putea el sa fie diferit de conducerea de la Cotroceni. ( Un memoriu al meu ajunsese inca din toamna lui 96 la Dorin Marian cel care ulterior impreuna cu Catalin Harnagea avea sa mijloceasca afacerea EADS. ). Rezultatul a fost exact opusul celui anticipat…dar despre asta poate alta data.

Apoi, in 1999, am acceptat sa ma intilnesc cu Primul Ministru Radu Vasile.

Domnule si noi facem compensari

Trebuie sa recunosc ca Radu Vasile a fost si a ramas o surpriza placuta. Simteai deschiderea si sinceritatea. Si simteai ca si el simte omul din fata lui. Era un om al dialogului cum putini am intilnit in peregrinarile mele.

Am inceput intr-un birou mic peste drum de biroul de Prim Ministru. Nu i-am spus despre ce era vorba. I-am prezentat insa avantajele. Economice, sociale, politice. A devenit toto mai interesat si ne-a invitat in biroul lui.

Dupa ce s-a asezat in fotoliul de prim ministru s-a uitat la mine si m-a rugat sa continui. Era momentul sa arunc nada. In felul asta iti dai seama daca e un peste mare, un guvide sau ceva plevusca. Dupa cum musca. Metoda asta am aplicat-o in toate relatiile la inceput. M-a scutit de mari dezamagiri. Nu-mi plac dezamagirile. Desi sunt situatii cind speri ca cel din fata ta sa nu fie un guvide, cum mi s-a intimplat peste ani cu unul din ministrii tehnocrati.

“Domnule Prim Ministru, exista o politica economica care face toate aceste beneficii posibile. Compensarea”, zic. Si ma opresc. Well, aici vezi calibrul omului. Din ce e facut.

A fost atunci in privire, mimica fetei, pozitia corpului, un amestec unic de eleganta, “prostie”, asumare, ceva “boieresc” cum spun romanii. “Domle, zice, si noi facem compensari, uite luam energie si dam otel, petrol si dam camioane si deblocam economia”, intr-o vadita incercare de a nu ma da pe usa afara, convins fiind ca vorbeam despre o modalitate financiara care se practica pe larg la vremea aceea.

A fost odata

“Domnule, eu sunt profesor de istoria economiei la ASE dar nu am auzit de offset-ul asta”

Mi-am cerut scuze pentru capcana intinsa, i-am explicat in citeva cuvinte, a ris cu pofta, ne-a prezentat icoanele, dupa care am trecut la masa lunga din fata biroului, unde ne-am asezat in jurul documentatiei pe care o adusesemcu mine. Am petrecut vreun sfert de ora explicindu-i si dindu-i exemple. La un moment dat usa se intredeschide si apare capul lui Traian Remes, care da sa se retraga.

Radu ar fi putut sa ne expedieze atunci elegant, daca nu l-ar fi interesat, caci Remes tocmai aterizase de la Washington de la FMI. A facut insa altceva. “Vino, vino domnu’ Remes sa auzi si dumneata” si am mai discutat vreun sfert de ora. Dupa care zice : “gata, trecem la treaba, il dam lui Petrisor Peiu si incepem.” Dupa trei saptamini a inceput criza guvernamentala…si inapoi la prima baza.

“Domnule Bunescu, puteti sa-mi spuneti in doua fraze, ce ati face daca maine ar fi sa puneti in practica offsetul ?”

Aceasta a fost intrebarea noului Prim Ministru, Mugur Isarescu la distanta de 6 luni de intilnirea avuta cu Radu Vasile, dupa obisnuitele minute de politeturi de la inceputul unei discutii.

M-am clatinat pentru o fractiune de secunda. “Pina aici mi-a fost, Money talks, Bullshit Walks”. Era make-or-brake. Atunci l-am vazut cu adevarat pe interlocutorul meu. Ne priveam in ochi, tin minte ca mi s-a parut mai fit decit m-as fi asteptat la un bancher, am tras aer in piept si m-am auzit spunind :

“Un program de 10 miliarde de dolari pe 10 ani cu offset”

si am continuat : “O structura, Agentie, in subordinea Primului Ministru si o legislatie in paralel cu anuntarea acestui program plus o campanie mediatica care ar putea salva Conventia Democratica de la infringere in alegerile care vin.”

La sfirsit, dupa jumatate de ora de discutii exploratorii, ne-am despartit fara promisiuni. “Sa vedem ce pot sa fac, tinem legatura”.

Atunci a fost prima data cind s-a discutat un asemenea program. 16 ani inainte de a-l readuce in atentia factorilor de decizie din institutiile statului roman in 2016. Cind l-au ingropat definitiv si pentru totdeauna. S-a mentinut cifra de 10 miliarde, s-a eliminat offsetul.

Caci de fiecare data cei aflati la cirma acestora au facut tot posibilul sa-l anihileze. Dar acum au gasit o noua modalitate prin care sa-l elimine definitiv, sub aparenta conlucrarii intre Ministere, se “implica” indusrtia romaneasca, dar “in masura in care este posibil”. Mai trec 10 ani se mai cheltuiesc 10 miliarde.

*****

Se facuse liniste in sala. Sorin Frunzaverde era frustrat, obosit. Ma uitam la Ilina, care sedea in fata mea. Zimbea. I-am zimbit inapoi. Simt privirea lui Frunzaverde cum se intoarce catre mine si aud :

“Vreau sa aud si parerea consilierului tau”

“Domnule Bunescu, dumneavoastra ce ati fi facut ? “( Discutia, inevitabil esuase in “greselile trecutului”pina atunci). Huhahh ! Era o minge pe fileu. 7-8 perechi de ochi de generali si colonei din stinga ministrului se intorsesera ca la o comanda catre mine. Ma uit la Ilina. Inca zimbea…

“Domnule Ministru eu nu as fi facut contractele ELBIT !”

Stupoare. Parca le-as fi luat aerul. Lui Ilina ii inghetase zimbetul pe fata. Nucleara, cum se spune in presa romaneasca, acum. Deodata erau in defileu. Eu si cei de partea opusa a mesei eram sus pe inaltimi. Erau militari. Simteau situatia. Pierdusera.

Eram pregatit. Liniste grea. Sorin Frunzaverde lasa capul in jos. Badalan tragea cu nesat din tigara si-mi arunca priviri ucigatoare.

Sorin Frunzaverde ridica usor capul si privindu-ma, pentru prima data relaxat, spune : ” Domnule Bunescu, nici eu nu le-as fi facut”.

Perplexitate. Primul isi revine Ilina : “Domnule Ministru, nici eu nu le-as fi facut”. Militarii se predasera. Fara sa traga un foc. Auzeam doar un murmur…, “da, da, nici eu, sigur”.

“Bine si ce e de facut acum ?”

ma intreaba Ministrul, dupa ce transam nefericitul proiect LanceR care impreuna cu programul BAC 1-11 au aruncat Romania inapoi cu 50 ani…

Domnule Ministru, spun, am un program complet, nu numai de relansare a industriei de aparare, dar care va contribui…. si ii insir toate beneficiile offsetului. Sunt gata sa transmit aceste informatii specialistilor desemnati de Dvs. , etc.

Domnule, stii ca ai putea fi acuzat de TRADARE ?

Intilnirea s-a incheiat apoi repede, a ramas sa ma intilnesc cu consilierul ministrului, iar Ministrul, cu presedintele BNS, s-au dus sa dea declaratii presei, televiziunii, in timp ce eu m-am trezit inconjurat de un grup de generali si colonei.

“Domnul Bunescu sa stiti ca si eu sunt fiu de taran, sunt patriot”, generalul Ilina, numai zimbet, cu o servieta tip mapa, incercind parca sa-mi cistige bunavointa. Din birouri incepusera sa apara si alti ofiteri, viitorul general Medar, apare si Kuki Borislavski care trinteste un violent ” Ba, am auzit ca v-a facut knock-out baiatul”, dupa care imi stringe mina cu bucurie, incintat parca, toti dornici sa afle ce s-a intimplat.

In timpul asta Ilina incerca sa afle, ce e, cum e, despre ce e programul, eu mai in gluma mai in serios il aminam cu raspunsul, caci mi se parea amuzant si trist in acelasi timp sa fii Seful Departamentului Industriei de Aparare si sa nu fi intreprins nici o actiune in directia promovarii offsetului, in cazul in care ar fi fost o necunoastere asa cum am constat in acea perioada, la 99 % dintre cei care aveau atributii in domeniu incepind de la secretari de stat si pina la Prim Ministri sau consilieri prezidentiali. Iar cei care auzisera cit de cit nu erau constienti de importanta acestuia sau pur si simplu aveau alte interese.

Ii spun asadar, ca programul e in geanta care era la picioarele mele, in siguranta. La un momet dat se pierde cu firea, i se schimba aspectul jovial al fetei si cu o privire rea imi spune : ” Domnule daca nu imi spui stii ca ai putea fi acuzat de TRADARE !?”.

Epilog

Ioan Ion, Seful Departamentului pentru Armamente, 2007. Foto : Arhiva MapN

Am avut apoi citeva zile intilniri cu colonelul Ion Ioan, consilierul Ministrului, provenit de la Cugir. I-am lasat si copii din notele mele scrise de mina, din taieturile din reviste, chiar exmple de legislatii ca cea din Turcia, i-am explicat. L-am mai vazut odata pe Sorin la el in birou, nu era prea optimist. Dupa ultima intilnire ne-am despartit pe scarile de la minister. Se oferise sa ma duca cu masina, insa mi s-a parut o jalnica consolare, asa ca am coborit dealul pe jos, la fel cum urcasem in fiecare zi pe la poarta din spate.

La citeva luni distanta aveam sa parasesc Romania, la alte citeva luni Conventia a pierdut alegerile, PNTcd-ul a disparut, dar deja divagam in domeniul politicului…

Generalul Ilina a recunoscut intr-o consfatuire la Cotroceni in 2001 ca “s-au facut si greseli domnule Presedinte”, dupa care s-a pensionat, nu inainte de a mai primi o stea. Ca multi dintre colegi si-a deschis apoi o firma de consultanta in domeniul comertului cu armament cu care ar fi concurat chiar MApN.

In 2006, sau 2007, tandemul Frunzaverde, Ion Ioan acum seful Directiei Armamente, au facut contractul cu Alenia pentru avioanele Spartan. Fara Offset. Ba chiar mai mult. Pina si mentenanta in loc sa ajunga la ROMAERO a fost contractata cu Alenia acum Leonardo. Chiar daca contractul s-a facut separat apoi si italienii au mai primit un cadou de peste 100 de milioane de euro. Ca sa explic : in deplina cunostinta de cauza, pentru ca amindorura le explicasem in ce consta offsetul, col. Ioan fiind la acea data Seful Departametului de Armamente, si cunoscind ca exista o legislatie pe care o incalcau, cei doi, cu ofiterimea din dotare, au semnat in dispretul legii un contract care prejudicia grav economia nationala, ROMAERO Baneasa, apreciata ca fiind o intreprindere strategica, fiind o victima a acestui contract, in loc sa fie un beneficiar asa cum ar fi fost normal.

Pina si bulgarii, fara industriei de aviatie, au negociat un offset de 50 %.

Militarii isi impusesera punctul de vedere, desi cu chiu cu vai, OUG-ul offsetului fusese promovata in 2002 pe agenda lui Adrian Nastase si aprobata. De la inceput avea sa fie anihilata si mai apoi amputatata succesiv, ultima data decisiv in CSAT-ul din 31 August 2016.

Va urma

PS-maine va vui din nou social media cu o non-stire. Intilnirea ministrului Ciuca cu un grup de sindicalisti…ca sa afle ca…. s-a trimis o adresa la MEC. Nimeni nu cred ca a pus vreo intrebare incomoda referitoare la prevederile anti-offset introduse de acesta in Legea de functionare a MApN. Insa vom ajunge si acolo.

Referinte :

  • https://jurnalul.ro/special-jurnalul/cine-umfla-doua-milioane-de-euro-din-spartan-112146.html?fbclid=IwAR3wfRpgptJRQhl_DRgcbifgQB1tCb328LtIWEmg3Bs6rgkRI0Xj0rPp_k8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Grecia, tara in care ministrii apararii merg la puscarie

Sun May 24 , 2020
Contractele de armament au favorizat o cultura a cleptocratiei in Grecia anilor 2000 unde oficialii beneficiau de o adevarata impunitate in fata legii. Romania urmeaza indeaproape parcursul Greciei din acei ani. Grecia era in 2019 una din tarile cele mai corupte din UE cu un indice de 48 fiind intrecuta doar de Romania, Bulgaria si Ungaria, toate tari foste socialiste. In Iulie 2017 Curtea de Apel din Grecia mentine o condamnare de 4 ani inchisoare pentru fostul ministru al apararii al Greciei din anii 2001-2004 Yiiannos Papantoniu si sotia acestuia pentru neraportarea in declaratia de venituri a 1.3 milioane de euro aflate in conturi din Grecia. […]