Grecia, tara in care ministrii apararii merg la puscarie

Contractele de armament au favorizat o cultura a cleptocratiei in Grecia anilor 2000 unde oficialii beneficiau de o adevarata impunitate in fata legii. Romania urmeaza indeaproape parcursul Greciei din acei ani. Grecia era in 2019 una din tarile cele mai corupte din UE cu un indice de 48 fiind intrecuta doar de Romania, Bulgaria si Ungaria, toate tari foste socialiste.

In Iulie 2017 Curtea de Apel din Grecia mentine o condamnare de 4 ani inchisoare pentru fostul ministru al apararii al Greciei din anii 2001-2004 Yiiannos Papantoniu si sotia acestuia pentru neraportarea in declaratia de venituri a 1.3 milioane de euro aflate in conturi din Grecia.

Acesta insa beneficiaza de clementa, atunci cind i se ofera posibilitatea de a “converti” in plata unei amenzi mai mult simbolice de 10 euro pentru fiecare zi de inchisoare, desi i se confisca o proprietate iar procurorul de sedinta noteaza ca acestia vor trebui sa explice provenienta licita a banilor din conturile elvetiene.

Yiannis Papantoniu si sotia arestati

In Octombrie 2018 Papantoniu si sotia sunt arestati pentru spalare de bani un martor afirmind ca a transferat in conturile acestora 2.3 milioane de euro primiti cash de la sotia acestuia. La acea data acestia negind ca banii ar fi fost primiti shpaga pentru contractul de modernizare a 6 fregate de catre firma Thales Olanda.

In Aprilie 2020, dupa 17 luni de inchisoare, el a fost eliberat pe cautiune in asteptarea trimiterii in judecata.

Insa Papantoniu nu este primul caz.

Tot in Octombrie, dar 2017, la trei ani dupa ce fusese condamnat impreuna cu sotia, fosta sotie si fiica, de catre o instanta ordinara, la 19 ani inchisoare pentru spalare de bani, bacsisuri de 40 milioane primite pentru aprobarea achizitiilor de armament, fostul ministru al apararii din perioada anilor 1996-2011, Akis Tzohatzopoulos este trimis inapoi in inchisoare intr-o decizie finala unanima a instantei de apel impreuna cu alte 8 persoane acuzate. In cazul sau sumele au fost seminificativ mai mari, 50 milioane de euro, si urmele au dus la un bancher de la Morgan Stanley care a fost condamnat in Elvetia la 15 luni inchisoare pentru spalare de bani.

Tsochatzopoulos cu sotia

Aceasta suma a fost parte dintr-un bacsis mai gras de 120 milioane de euro platit de catre firma germana Ferostaal, care a fost gasita vinovata si amendata cu 40 milioane de euro de catre justitia germana, pentru achizitionarea a 4 submarine din clasa U-214 pentru care Grecia se angajase sa plateasca 1.2 miliarde de euro insa pentru care la un moment dat platise deja 2 miliarde…caci pretul ajunsese sa fie umflat ulterior pentru a se plati mai multe bacsisuri.

Ultimul din cele 4 submarine a intrat in dotarea marinei grecesti in 2016 dupa multi ani de pertactrari datorita multiplelor deficiente gasite de ofiterii din marina elena trimisi sa receptioneze primul submarin lansat la apa la Kiel. Pentru citiva ani celelalte 3 submarine au zacut in doc in Grecia asteptind ca problemele sa fie rezolvate.

Chila submarin U-214 ruginind in docurile grecesti

Acest program era parte dintr-un program pe 10 ani de 17 miliarde de dolari pentru dotarea de urgenta a armatei grecesti datorita unor pericole iminente, Grecia avind cel mai mare buget al apararii dintre tarile NATO, niciodata sub 2.3-2.4 %…suna cunoscut nu ?

In acest caz a fost condamnat si adjunctul Directiei Armamente din Ministerul Apararii, Antonis Kantas, care a cooperat initial cu procurorii furnizind informatii despre bacsisuri primite in alte 5 cazuri cu firme din Germania, unul dintre acestea fiind cumpararea a 170 tancuri Leopard contra unei sume de 2.3 miliarde de dolari pentru care munitia cumparata a fost pratic zero, considerate fiind fara valoare oricum in conditiile unui razboi, dat fiind relieful Greciei.

Referinte

(1) https://sites.tufts.edu/corruptarmsdeals/the-greek-submarine-scandal/

(2) https://www.nytimes.com/2014/02/08/world/europe/so-many-bribes-a-greek-official-cant-recall-all.html

(3) https://www.defenseindustrydaily.com/greece-in-default-on-u-214-submarine-order-05801/

(4) https://www.spiegel.de/international/europe/complicit-in-corruption-how-german-companies-bribed-their-way-to-greek-deals-a-693973.html

(5) https://sites.tufts.edu/corruptarmsdeals/ericssons-sale-of-radar-systems-to-greece/

(6)https://greece.greekreporter.com/2012/04/11/former-socialist-minister-akis-tsochatzopoulos-arrested-for-money-laundering/

(7) https://www.bbc.com/news/world-europe-24428355

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Incompetenta sau Iresponsabilitate ? Offsetul interzis prin lege.

Tue May 26 , 2020
Offsetul interzis prin lege ? Greu de crezut, insa acest lucru se intimpla in Romania. Si mai greu de crezut, asa dupa cum vom vedea, este ca aceasta modificare legislativa a fost introduse in lege de catre guvernul tehnocrat, cel de care se legau sperantele romanilor pentru schimbarea directiei din subdezvoltarea cronica pe care este angajata Romania. O schimbare e drept de jure la o situatie de facto generata de impotrivirea sistemului la aplicarea Legii 354/2003 care stabilea neechivoc ca toate contractele de achizitii in valoare de peste 10 milioane de dolari trebuiau sa fie insotite de contracte de offset cu o valoare de minim 80 […]