Programul “Corveta multifunctionala”-o mare de dezinformare

Programul “Corveta multifunctionala”, pornit in sunet de fanfara de guvernul tehnocrat, avea sa se loveasca inca de la lansare de o mare agitata.

Asa cum aratasem in prima parte a seriei de articole ,pe care o voi dedica, acestui program, acesta avea nu numai vicii de procedura dar era dezavantajos la toate capitolele : specificatie, pret si participare industriala.

Desi presa a inceput sa traga semnale privind iregularitatile comise in respectarea legislatiei in vigoare, guvernul tehnocrat a perseverat, aprobind HG 906/2016, pe final de mandat, in data de 29 Noiembrie 2016. Dupa cum se poate observa, in HG se AUTORIZA MApN sa semneze “acordul cadru si acordurile INTERGUVERNAMENTALE” atribuite firmei Damen in baza procedurii specifice si a circumstantelor ( acestea indicau o stare de urgenta si iminenta unui conflict armat ).

Tehnocratii Ciolos si Motoc lanseaza perdele de fum

Paradoxal, imediat dupa re-venirea la putere, si ocuparea fotoliului de ministru, fostul Secretar de Stat Les, cel care isi pusese semnatura pe documentatia de initiere a acestei achizitii, devine si cel sub a carui semnatura SE ANULEAZA Hotarirea de Guvern emisa de guvernul tehnocrat. Era momentul guvernului Dragnea I, condus de marioneta Grindeanu.

Urmeaza un moment penibil, in care tehnocratii Motoc si Ciolos ies la rampa cu un comunicat plin de afirmatii fara fundament ( “interesul esential de securitate este constituirea unei capabilitati industriale navale….care ulterior va fi in masura sa asigure lucrarile de MENTENANTA -obsesia “mentenantei”-Nota mea ) care contine una dintre cele mai gogonate minciuni ale tranzitiei de 30 ani :

Prin anularea acestei proceduri de achiziție, Guvernul actual trebuie să-și asume și că renunță la construcția unor nave militare în șantierele navale din România, din Galați și Constanța, unde lucrează peste 25.000 de români și care asigura în același timp un nivel de investiții de peste 1,6 miliarde Euro.

Dacian Ciolos, Fost Prim Ministru
Cifra de afaceri si Investitii Damen-SNG-2015

Sa nu fi stiut domnul Ciolos ca la Galati lucreaza 2300 persoane si in anul 2015 cifra de afaceri fusese de numai 105 milioane Euro ? Ca in total Damen a investit 85 milioane de Euro in acest santier in perioada 1999-2015 ? La ce investitii se referea atunci fostul prim ministru si actual Europarlamentar ? Din multimea de consilieri sa nu fi fost macar unul care sa cunoasca care sunt datele reale ale acestei problematici atunci cind a semnat HG si acel comunicat remis catre presa in Martie 2017 ?

Pesedistii Tutuianu si Tudose pluseaza si…rateaza

Dupa anularea primei HG, urmeaza o perioada de acalmie si in mijlocul vacantei, pe 16 August 2017, MApN pune in discutie o noua Hotarire de Guvern. Nimic schimbat doar numele firmei cistigatoare este extras afara.

Pe cale de consecinta 🙂 , ma adresez ministrului Tutuianu si Sefului Statului Major de atunci, generalul Ciuca, cu o scrisoare pe care o trimit apoi si la Presedintia Romaniei, in care semnalez problemele existente in redactarea acestei Hotariri. Aceasta pentru a institui un punct de referinta si a nu lasa deschisa usa pentru scuze de genul : n-am stiut, n-am cunoscut.

In aceasta aratam :

a) Argumentatii false

b) Impactul economico-social negativ al neaplicarii offsetului

c) Renuntati la contractele guvern la guvern care defavorizeaza Romania

Administratia Prezidentiala intervine-vom vedea oare si rezultate de durata ?

MApN raspunde si anuleaza noua documentatie

si o prima eroare : modernizarea fregatelor Type 22R nu este si nu poate fi offset. Este de fapt un bonus pentru firma cistigatoare.

Va urma

Poza coperta : Corveta clasa Karakurt intrata in dotarea Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Romania la misto-continua caruselul minciunilor si vorbelor goale

Fri Sep 11 , 2020
Stau si ma intreb, revazind desfasurarea de pina acum a evenimentelor, daca nu cumva, programul transportorului de trupe, APC, Piranha V, a luat mintile unor surogate de proasta calitate care populeaza scena politica si guvernamentala din Romania ultimilor ani. “Cooperarea STRATEGICA ( in Romania toate cooperarile sunt STRATEGICE, adica profiturile companiilor externe maxime si Romania fluiera a paguba-Nota mea ) este un exemplu excelent despre modul in care planificam sa modernizam fortele armate cu tehnologie moderna ( Doamne fereste-Nota mea ). Reprezinta deasemnea a mare oportunitate pentru economia romaneasca sa intareasca si sustina baza noastra industriala ( ptiu drace-Nota mea !) in acest segment important INCLUZIND […]