Razboiul cu Iranul iminent? Mike Pompeo, vizita ultimei sanse.

Ocoleste vizita lui Mike Pompeo, Romania ?

Studioul lui Oreste geme de experti. Aceleasi discutii sterile, lipsite de substanta, cu care este obisnuit publicul romanesc. Ba unul dintre noii veniti chiar trage cu ochiul si citeste de pe fituica fraze sablon…

Unul dinstre subiecte, recent anuntata, vizita Secretarului de Stat american Mike Pompeo in Europa Centrala si De Est. Si la un moment dat, min 34:40 se insinueaza un pic din lateral intrebarea cheie : ” De ce credeti ca vizita…OCOLESTE Romania :

https://www.youtube.com/watch?v=UexTpprYBEg&t=1150s

La care urmeaza o litanie de supozitii incoerente, in genul celor produse de copiii care nu si-au invatat lectia. Din pacate insa, chiar sa si vrut, raspunsul la astfel de intrebari nu este scris in carti.

Excedati de un acut sentiment de importanta de sine si vizibil afectati de un sindrom cronicizat al importantei Marii Negre in echilibrul de forte la nivel regional si global, analistii de la Bucuresti par sa fi pierdut contactul cu realitatea de fapt si cu prioritatile si amenintarile actuale la echilibrul de forte la nivel global.

Un posibil raspuns, Tinta vizitei este de fapt…Iranul.

“We are very short of good options and I think there is a very high likelihood that we will see the destruction of Iran by the United States”

Dr. Dan Plesch,

Directorul Centrului de Studii Internationale si Diplomatie, SOAS ( Scoala de studii Orientale si Africane, University of London

Cind inca din 2007, intr-un studiu dedicat situatiei din Iran, Mike Plesch atragea atentia asupra unei posibile crize care sa evolueze intr-un conflict armat cu acesta, China era inca o notiune lipsita de continut pe esichierul puterilor globale.

Intre timp situatia s-a schimbat substantial, programul chinez de inarmare evoluind intr-un ritm accelerat, cu o amenintare directa la suprematia globala a Statelor Unite, pe linga securitatea si stabilitatea in Marea Chinei de Est. Productia de avioane performante din clasa F-16 si F-15, motoare de avion, corvete, fregate, portavioane se desfasoara intr-un ritm accelerat, intentia vadita fiind de a asigura o paritate cu fortele pe care le pot desfasura STRATCOM in Sud Estul Asiei si in Zona Oceanului Indian si a Golfului Persic.

Unde este Iranul totusi in aceasta ecuatie ? Si ce legatura poate fi intre vizita Secretarului de Stat american si un posibil conflict cu Iranul ?

S-a pierdut oarecum din vedere faptul ca in Octombrie expira sanctiunile aplicate Iranului, privind importurile de armament conventional, aplicate pe baza Rezolutiei 2231 din 2015. Practic acesta poate, pe baza unui export masiv de petrol, sa inceapa un program program de re-inarmare rapid.

Din acel moment status-quo-ul din Orientul Mijlociu va fi pus sub semnul intrebarii, avind in vedere programele in domeniul cercetarii nucleare pe care le desfasoara Iranul si prognoza ca acestea vor putea conduce la realizarea armei nucleare in urmatorii 5-10 ani. De altfel acesta a fost si unul dintre subiectele abordate in discutiile desfasurate cu premierul Boris Johnson, cu trei saptamini in urma, aratind ingrijorarea Washingtonului fata de o potentiala ridicare a sanctiunilor aplicate Iranului, pe 18 Octombrie, cind expira acordul din 2015.

La momentul Iulie 2020, raportul AIEA mentiona citeva probleme inca nerezolvate, in evaluarea anuala a situatiei din Iran, legate de stadiul cercetarilor si mai ales al rezultatului acestora, in domeniul productiei de uraniu imbogatit. Iar in traseul vizitei Secretarului de Stat Mike Pompeo este inclusa si Austria, de fapt discutii cu directorul general AIEA, care-si are sediul la Viena, Rafael Mariano Grossi.

China, partenerul strategic al Iranului

La ora actuala, din punct de vedere militar, Iranul se afla intr-o pozitie mult mai precara decit Irakul din timpul lui Saddam Hussein. In citiva ani insa situatia se poate schimba substantial, si asta poate contari decisiv in planurile americane care nu par sa ia in considerare si o alternativa a negocierilor in zona.

Sa ne uitam, fara a examina acum in detaliu, doar la una din potentialele achizitii care poate intari pozitia Iranului in zona si in fata unui potential conflict cu Statele Unite.

J-10C -foto credit Yahoo News

J-10C este un avion de lupta “usor” cu caracteristici asemanatoare lui F-16 Block 70V, a carui combinatie de radar AESA cu racheta BVR PL-15, este creditata cu performante superioare celei de pe Viper, fie cu AMRAAM C-120C sau 120D, si implicit a celor din versiunile Bock 50/52 si Block 60 ( Emirate). Relevant pentru ambitiile si perseveranta Chinei de a-si pune planurile in aplicare este faptul ca nu mai putin de 8 aparate au fost pierdute in timpul zborurilor de incercare, printre care si unul pilotat de una din primele femei pilot din China.

Pretul relativ scazut, 25 milioane de dolari, i-a facut pe iranieni sa renunte la oferta de MIG-35, asteptarile fiind ca in prima faza Iranul sa procure citeva escadrile care sa inlocuiasca vechile F-4 si F-5.

La asta se pot adauga baterii de rachete antiaeriene si alte elemente care pot face ca in citiva ani proiectia de forta a Chinei in zona Golfului Persic sa ajunga comparabila cu cea din Marea Chinei de Este unde raportul de forte este in plina schimbare in favoarea ei ( vezi Ref. 7, Raportul Rand Corporation).

Se asteapta Iranul la un atac militar american ?

Ultimele actiuni si imagini ale de forta, ale partii iraniene, prezentate in mass media internationala, par sa indice o crestere a temerilor Iranului cu privire la iminenta unui atac american.

De altfel, daca este sa analizam in detaliu datele trecute sumar in revista mai sus si doar cele citeva referinte atasate, putem constata ca in citva ani situatia pe plan militar se va schimba dramatic iar pe fondul lipsei de negocieri, singura alternativa de recistigare a suprematiei in zona, razboiul, va deveni inacceptabila pentru partea americana, care se va putea confrunta cu un numar mult prea mare de victime intr-o astfel de situatie.

Iata de ce, dintr-un punct de vedere strategic, vizita lui Mike Pompeo si discutiile de la IAEA poate fi interpretata ca o actiune a ultimei sanse inainte de luarea unei decizii, care inclina tot mai mult in favoarea unei actiuni militare de neutralizare a Iranului.

Acest punct de vedere poate fi confirmat prin coroborarea cu evenimentele desfasurate recent in zona. La sfirsitul lunii trecute Seful Statului Major Intrunit, Generalul Mark Milley a facut o vizita neanuntata in Israel unde a avut intilniri cu reprezentantii militari si ai serviciilor de informatii.

In aceiasi perioada, imediat dupa aceasta vizita, au avut loc actiunile Iranului, menite sa comunice o imagine de forta, capabila sa faca fata unui atac american, care mai mult au confirmat insa, temerile Teheranului in fata unui atac, pe care acesta apare sa il perceapa ca fiind iminent.

Este putin probabil insa ca imaginea unor rachete balistice lansate din subteran si cu atit mai putin cea a unui atac sustinut cu rachete antinava lansate de pe sol si din barci de asalt sa fi avut efectul scontat, de intimidare si descurajare a unei potentiale interventii.

Si pe zi ce trece devine tot mai putin probabil ca Statele Unite vor putea evita pierderea suprematiei de putere la nivel global, fara neutralizarea puterii militare de la Teheran, acum.

Iar din pacate, perspectiva aplicarii unor noi sanctiuni Iranului apare ca fiind extrem de improbabila, pe fondul cresterii aspiratiilor de dominare la nivel global ale Chinei, indiferent de rezultatul discutiilor dintre Secretarul de Stat american si Directorul General AIEA.

In acest context Washingtonul pare a fi lasat fara alternativa in fata unei alegeri care pare ca se impune de la sine.

(1) Iran could be destroyed in devastating “shock and awe” blitz, under devastating US “war plan”, https://www.express.co.uk/news/world/1184292/us-iran-news-world-war-3-middle-east-latest-gulf-updates-tirrant-tehran-washington

(2) Iran-US tensions: ‘Very high risk’ of threats escalating into open warfare, warns expert, https://www.express.co.uk/news/world/1234242/iran-news-usa-news-trump-soleimani-iran-air-strikes-iraq-world-war-3

(3) US military Chief visits Israel amid tensions with Iran, https://gulfnews.com/photos/lifestyle/in-pictures-lebanon-protests-a-boon-for-street-vendors-1.1573302709581?slide=5

(4) How good is China’s J-10C fighter? We ask Justin Bronk from the RUSI think-tank, https://hushkit.net/2019/02/26/how-good-is-chinas-j-10c-fighter-we-ask-justin-bronk-from-the-rusi-think-tank/

(5) China’s Military Technology Now Close to Parity With U.S., Report Warns, https://www.newsweek.com/china-military-technology-parity-us-report-research-investment-pentagon-1442565

(6) Beating the Americans at Their Own Game, https://www.cnas.org/publications/reports/beating-the-americans-at-their-own-game,

(7) An Interactive Look at the U.S.-China Military Scorecard, https://www.rand.org/paf/projects/us-china-scorecard.html

(8) U.S. Must Act Now to Maintain Military Technological Advantage, Vice Chairman Says, https://www.defense.gov/Explore/News/Article/Article/1557052/us-must-act-now-to-maintain-military-technological-advantage-vice-chairman-says/

(9) NPT safeguards agreement with the Islamic Republic of Iran, https://www.iaea.org/sites/default/files/20/06/gov2020-30.pdf

(10) Iran sparks US army base panic in Middle East after mysterious underground missile test, https://www.express.co.uk/news/world/1317305/Iran-US-tensions-World-War-3-Middle-East-Revolutionary-Guard-latest-news

(11) Resolution 2231 (2015), Adopted by the Security Council at its 7488th meeting, on 20 July 2015, https://web.archive.org/web/20150819092747/http://www.un.org/en/sc/inc/pages/pdf/pow/RES2231E.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Ventilatoare produse in Romania ?

Fri Aug 14 , 2020
La inceputul lunii Aprilie 2020, de la inaltimea functiei detinute, Ministrul Economiei declara la Digi24 ca, in citeva saptamini !, se va ajunge la situatia de a avea ventilatoare produse in Romania ! Optimismul era probabil alimentat de o doza mare de ignoranta, avind in vedere lipsa unei experiente dovedite in domeniul cerceterii, omologarii si productiei, a orice fel de echipament, a Ministrului Virgil Popescu, care afirma cu acel prilej : Eu cred că până acum a fost o direcţie strategică greşită a economiei româneşti să nu avem în ţară un producător de echipamente medicale, cum e acest ventilator…Ocupantul fotoliului de Ministru, liberalul Virgil Popescu Insa […]