Ventilatoare produse in Romania ?

La inceputul lunii Aprilie 2020, de la inaltimea functiei detinute, Ministrul Economiei declara la Digi24 ca, in citeva saptamini !, se va ajunge la situatia de a avea ventilatoare produse in Romania !

Optimismul era probabil alimentat de o doza mare de ignoranta, avind in vedere lipsa unei experiente dovedite in domeniul cerceterii, omologarii si productiei, a orice fel de echipament, a Ministrului Virgil Popescu, care afirma cu acel prilej :

Eu cred că până acum a fost o direcţie strategică greşită a economiei româneşti să nu avem în ţară un producător de echipamente medicale, cum e acest ventilator…Ocupantul fotoliului de Ministru, liberalul Virgil Popescu

Insa exact in aceaisi perioada isi dadea obstescul sfirsit Intreprinderea de Tehnica Medicala, singura care produsese pina atunci ventilatoare in Romania. Ca multe alte companii industriale si aceasta avea o mare vina : era situata pe un teren a carui valorificare putea produce un profit mare peste noapte si fara nici un fel de efort si risc.

Cit credit putem atunci sa-i dam celui desemnat sa conduca destinele economiei romanesti, de catre ocupantul fotoliului de premier, brasoveanul sagunist Ludovic Orban, care la numai citeva zile, vine si intareste cele afirmate de colegul de guvernare, molipsit se pare atit de catre entuziasmul dar mai ales de ignoranta acestuia :

Vom produce ventilatoare….La Ministerul Apararii este in curs de realizare, un prototip de ventilator, care va fi un produs autohton.

Ludovic Orban, Prim Ministru, 16 Aprilie, 2020

Desi posibil, acest lucru apare extrem de putin probabil, dupa esecul lamentabil de la Dragomiresti, de producere a unor masti in Romania, totusi si managerul ROMARM, Gabriel Tutu, provenit din zona serviciilor secrete si academiilor de securitate, pare sa fi gasit calea de revigorare a industriei nationale de aparare, altfel nu vad de ce ar fi declarat de curind ca ROMARM va produce in curind “produse militare de inalt nivel tehnologic”, unul dintre acestea putind fi totusi, chiar ventilatorul “in curs de realizare” inca din luna Apriie la Ministerul Apararii…

SI mai putin probabil avind in vedere ca nu se publicase nici o stire pina la acea data, privind o pretinsa dezvoltare, fabricare si omologare a unui asemenea tip de produs de catre industria romaneasca cu atit mai putin de catre cea din subordinea ROMARM. Atingerea obiectivului de a avea ventilatoare produse in Romania este deja invaluit intr-o ceata groasa, specifica luptei politice din preajma alegerilor. Pe fondul cresterii periculoase a cazurilor si deceselor datorate infectiilor cu COVID-19 care plaseaza ROmania in zona rosie a continentului European.

Intre timp insa…

Uzbekistanul produce ventilatoare

CU sprijin Slovak si rusesc, JV CHIRANA, un joint venture stabilit in luna Aprilie, a livrat deja la sfirsitul lunii Iunie ! primul produs OMOLOGAT, unui spital din Tashkent.

Pakistanul produce ventilatoare

300 ventilatoare pe luna, conform anunturilor facute de guvernul de la Islamabad.

Ungaria produce ventilatoare

Ungaria produce ventilatoare pe baza unui design furnizat de o firma americana.

In acelasi timp, o universitate din Ungaria a colaborat cu industria de profil si au patentat deja un nou produs special pentru COVID-19. Un alt proiect dezvoltat de Univesitatea din Budapesta, finalizind deja la sfirsitul lunii Mai un prototip de ventilator, fiind gata de industrializare.

De remarcat, in cazul Ungariei, abordare liberala, specifica economiei de piata, in care guvernul a finantat proiecte eligibile, acestea fiind realizate apoi in partenariat de Universitati si Industrie, fie privata, fie de stat.

Cehia produce ventilatoare

Cehii au dezvoltat prototipul unui nou ventilator in citeva saptamini. L-au testat si omologat apoi, inclusiv la nivelul UE, produsul certificat fiind disponibil pentru a fi livrat inca din luna Iunie. Remarcabila in acest caz a fost initiativa civica, care a initiat o campanie de stringere de fonduri pentru finantarea unui amplu set de programe destinat contracararii efectelor pandemiei. Initiativa civica care se formeaza acolo unde Identitatea Nationala actioneaza a un coagulant si o matrice de suport a Securitatii Nationale in ansamblu, un element care, asa cum aratam, este neglijat inca din Strategia Nationala de Securitate ( Aparare) a Romaniei.

Auto Negarea offset-ului duce la pierderea competitivitatii

Asa cum am vazut deja, cind am examinat cazul Elvetiei, aceasta a produs unul dintre cele mai transante si pertinente raspunsuri in respingerea masurilor subsidiare, care erau insinuate in Directiva Europeana D81, menite a aboli offsetul in tranzactiile cu echipament militar.

Elvetia a aratat inca de la inceput ca nu va renunta la offsetul indirect, pe linga cel direct, considerind ca industriile duale au un rol major in asigurarea securitatii nationale, iar offsetul in ansamblu are un rol esential in a mentine un areal de profesii atractive in sectoare cu tehnologie ridicata.

Acelasi lucru l-au facut si Polonia, cu care guvernantii de la Bucuresti sunt mindri sa se afiseze ca au un “partenariat strategic” , Danemarca, Olanda, Spania, Italia, Ungaria, Cehia, Slovacia, cum am vazut din analizele publicate pina acum si cum o sa vedem in continuare

Spre deosebire de integralitatea tarilor mari, mijlocii si mici, din Europa si alte continente, guvernantii ROmaniei, dupa o lunga perioada de neglijare si incalcare a legii, au ales ca Romania sa fie altfel, si au autointerzis practic offsetul, scontindu-l in afara legii. Procedind astfel, comptetitivitatea unor industrii esentiale descreste treptat, pina la anihilare, cu impact direct asupra securitatii si suveranitatii nationale, Romania urmind a deveni in totalitate dependenta de marinimia ajutoarelor exterioare. O veriga slaba, care nu va putea subzista fara sprijin extern. Sau care va cadea prada anarhiei si regimurilor totalitare. Ambele variante vor veni insa cu un pret mult mai mare decit asigurarea suveranitatii si a unui trai decent cetatenilor Romaniei, care vor continua pina atunci sa emigreze in numar apreciabil.

Si cu asta am spus ca tot ce era de spus pe acest subiect. Ar mai fi de adaugat, poate, faptul ca sistemul care controleaza regimul de la Bucuresti nu mai este nici macar capabil sa faca achizitii, nici unul dintre ventilatoarele contractate in luna Aprilie nu a fost livrat pina acum, ba mai mult, firmele selectate ca furnizori, de fapt intermediari, disparind pur si simplu cu banii platiti in avans.

Si evident nimeni nu va plati nici de data asta. Realitatea continuind sa fie mascata in spatele unor actiuni festiviste sau de propaganda, cu nimic diferite de perioada ceausista a anilor ’80 sau de cea neo-comunista de la inceputul anilor ’90.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Achizitia bateriilor de coasta-Sirul abuzurior continua la MApN

Mon Aug 17 , 2020
In data de 13 August, pe site-ul Directiei Juridice din Ministerul Apararii, a fost publicat proiectul unei Hotariri de Guvern, semnat de ministrul Ciuca, destinat a anula licitatia inceputa in anul 2018 si de a desemna “Guvernul Statelor Unite” drept cistigator al programului pentru Achizitia bateriilor de coasta. O formulare inedita, care insa, privita prin prisma legislatiei romanesti naste serioase semne de intrebare. Caci, asa dupa cum am aratat, Bucurestiul, a scos in afara legii offsetul in asa zisele contracte “Guvern la Guvern”, motivarea, falsa de altfel, fiind ca “Guvernul american nu permite offsetul in achizitiile de tip LOA/FMS” . Folosindu-se de aceasta afirmatie mincinoasa, MApN […]