Strategia Nationala de Aparare, premisa unui stat esuat

Identitatea nationala uitata

Strategia daca nu este dublata de tactica este calea cea mai anevoioasa spre victorie. Tactica fara strategie este zgomotul dinaintea infringerii.

Sun Tzu

Strategia Nationala de Aparare a Romaniei, trimisa spre aprobare Parlamentului, este un document schiop, cu un continut stufos, care nu reuseste sa raspunda unor obiective majore asteptate de la orice strategie : Simplitate, esentializare-concentrare, identificarea clara a situatiei actuale, a obiectivelor cit selectionarea si separarea directiilor principale de actiune de cele secundare.

Interesul national

Interesul national, ar fi trebuit sa fie o esentializare a unui concept care odata planificat si aplicat sa fie in masura sa asigure indeplinirea cu succes a acestei viziuni strategice. Prin esentializare inteleg selectarea acelor directii principale pe care sa se concentreze apoi resursele si sa se urmareasca cu determinare punerea in practica si realizare obiectivelor ce deriva din aceastea.

In schimb ni se propun nici mai mult nici mai putin decit…15 elemente distincte ale interesului national (v. Sectiunea 2.2), unul dintre acestea, Identitatea si demnitatea nationala, care constitue un factor esential in dezvoltarea si mentinerea atributului cel mai important in cistigarea unui razboi, MORALUL, neregansidu-se in stufosul ghiveci care sta apoi la baza definirii obiectivelor si directiilor de actiune.

Identitatea si demnitatea nationala-lipsa la apel

Strategia Nationala de Aparare este o strategie pe trei picioare, lipsita de echilibru si consistenta, care in final sunt numai…doua, unul dintre cele mai importante elemente care definesc Interesul National, care poate fi regasit in orice strategie de acest gen, lipsind, iar cel de-al doilea, desi inclus in aceasta lunga lista, fiind apoi golit de continut, prin declaratii vagi, care nu vor putea sta la baza unui plan de actiune concret, la fel cum s-a intimplat si in perioada scursa de la strategia precedenta.

Ar fi fost de asteptat ca, cei care au produs aceasta strategie, sa fi fost cit de cit familiari cu principiile definite de Carl von Clausewitz, in urma cu 200 ani, care care au ramas cit se poate de actuale si sunt studiate si astazi la Academiile Militare cu traditie, inclusiv West Point.

Ar fi cunoscut atunci un lucru simplu, ca razboiul este o incercare a calitatilor morale si a “fortei fizice” si ca aceste element de maxima importanta trebuie sa se regaseasca alaturi de “triada” externa, intre pilonii pe care se sprijina strategia de securitate si aparare a tarii. La fel cum, spre exemplu, se regaseste in cea a Poloniei, publicata cu doua saptamini inainte :

  1. Intarirea indentitatii nationale si protejarea patrimoniului national

care este inlocuit in mod bizar cu un interes de securitate alternativ in masura sa serveasca doctrina nationala promovata de alte state din zona si sa dezechilibreze si mai mult aceasta strategie schioapa :

Dezvoltarea economica si sociala echilibrata

Asigurarea conditiilor pentru o dezvoltare economica “sustenabila” este mentionata fara a fi pusa in context social sau de mediu. In continuare documentul este lipsit de continut cind vine vorba de stabilirea obiectivelor si a directiilor de actiune concrete.

Aceasta lipsa de substanta, care caracterizeaza Strategia Nationala de Aparare trimisa spre aprobare Parlamentului, este vizibila si in definirea obiectivelor si directiilor de actiune in directia intaririi industriei de aparare. La fel cum este lipsita de substanta tratarea amenintarii definite la paragraful 4.3, privind deturnarea actului de decizie de catre “grupuri ilegitime” definita la paragraful 5.1.4 prin “identificarea si semnalarea” acestora.

Intr-o societate aflata la limita sustenabilitatii economice, grevata de o emigrare masiva, modalitatile si directiile de actiune pentru refacerea increderii populatiei in institutiile publice si in perspectiva economica a Romaniei ar fi trebuit sa constituie elemente de baza ale strategiei. Insa lipsa specificitatii acestora va intirzia in continuare adoptarea unor masuri concrete cu atit mai mult cu cit directiile de actiune impotriva coruptiei au devenit si ele extrem de vagi si lipsite de forta.

Impreuna, degradarea continua a identitatii nationale si a mediului economic vor conduce la continuarea deteriorarii moralului si coeziunii populatiei fara de care “rezilienta” mentionata repetat in document, probabil datorita sonoritatii, va ramine doar un deziderat pe hirtie.

Coruptia este expediata la “si altele”

O lacuna majora din Strategia Nationala de Aparare, observata de majoritatea canalelor media si comentatorilor politici, a fost “retrogradarea” fenomenului de coruptie, care caracterizeaza societatea romaneasca, de la nivelul de riscuri si vulnerabilitati la citeva mentionari secundare, o desubstantivare si desentializare semnificativa raporata la situatia de fapt.

Va urma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Flota Rusa a Marii Negre-element de descurajare sau de constringere ?

Sun Jun 14 , 2020
Corveta Clasa Karakurt. Credit : Roboronoexport
Translate »