Strategia daca nu este dublata de tactica este calea cea mai anevoioasa spre victorie. Tactica fara strategie este zgomotul dinaintea infringerii.
Sun Tzu
Strategia Nationala de Aparare a Romaniei, trimisa spre aprobare Parlamentului, este un document schiop, cu un continut stufos, care nu reuseste sa raspunda unor obiective majore asteptate de la orice strategie : Simplitate, esentializare-concentrare, identificarea clara a situatiei actuale, a obiectivelor cit selectionarea si separarea directiilor principale de actiune de cele secundare.
Interesul national
Interesul national ar fi trebuit sa fie o esentializare a unui concept care, odata planificat si aplicat, sa fie in masura sa asigure indeplinirea cu succes a acestei viziuni strategice. Prin esentializare inteleg selectarea acelor directii principale pe care sa se concentreze apoi resursele si sa se urmareasca cu determinare punerea in practica si realizare obiectivelor ce deriva din acestea.
Ni se propun in schimb nici mai mult nici mai putin decit…15 elemente distincte ale interesului national (v. Sectiunea 2.2). Intre acestea Identitatea si demnitatea nationala, ingredientele de baza in formarea umui atribut esential in dezvoltarea si mentinerea unei societati reziliente, MORALUL, nu isi gasesc locul.
Identitatea si demnitatea nationala-lipsa la apel
Strategia Nationala de Aparare este o strategie pe trei picioare, lipsita de echilibru si consistenta, care in final sunt numai…doua, apartenenta la NATO si UE.
In schimb lispeste unul dintre cele mai importante elemente care definesc Interesul National, care poate fi regasit in orice strategie de acest gen. In plus un alt element, desi inclus in aceasta lunga lista, este apoi golit de continut, prin declaratii vagi, care nu vor putea sta la baza unui plan de actiune concret, la fel cum s-a intimplat si in perioada scursa de la strategia precedenta.
Ar fi fost de asteptat ca, cei care au produs aceasta strategie, sa fi fost cit de cit familiari cu principiile definite de Carl von Clausewitz, in urma cu 200 ani, care care au ramas cit se poate de actuale si sunt studiate si astazi la Academiile Militare cu traditie, inclusiv West Point.
Ar fi cunoscut atunci un lucru simplu, ca razboiul este o incercare a calitatilor morale si a “fortei fizice” si ca aceste element de maxima importanta trebuie sa se regaseasca alaturi de “triada” externa, intre pilonii pe care se sprijina strategia de securitate si aparare a tarii. La fel cum, spre exemplu, se regaseste in cea a Poloniei, publicata cu doua saptamini inainte :
- Intarirea indentitatii nationale si protejarea patrimoniului national
care este inlocuit in mod bizar cu un interes de securitate alternativ, in masura sa serveasca doctrina nationala promovata de alte state din zona si sa dezechilibreze si mai mult aceasta strategie schioapa :
Dezvoltarea economica si sociala echilibrata
Asigurarea conditiilor pentru o dezvoltare economica “sustenabila” este mentionata fara a fi pusa in context social sau de mediu. In continuare documentul este lipsit de continut cind vine vorba de stabilirea obiectivelor si a directiilor de actiune concrete.
Aceasta lipsa de substanta, care caracterizeaza Strategia Nationala de Aparare, trimisa spre aprobare Parlamentului, este vizibila si in definirea obiectivelor si directiilor de actiune in directia intaririi industriei de aparare. La fel cum este lipsita de substanta tratarea amenintarii definite la paragraful 4.3, privind deturnarea actului de decizie de catre “grupuri ilegitime” definita la paragraful 5.1.4 doar prin “identificarea si semnalarea” acestora. Cu alte cuvinte “identificam”, “semnalam” si…puenm la sertar in loc sa “neutralizam”?
Intr-o societate aflata la limita sustenabilitatii economice, grevata de o emigrare masiva, modalitatile si directiile de actiune pentru refacerea increderii populatiei in institutiile publice si in perspectiva economica a Romaniei ar fi trebuit sa constituie elemente de baza ale strategiei. Insa lipsa specificitatii acestora va intirzia in continuare adoptarea unor masuri concrete, cu atit mai mult cu cit directiile de actiune impotriva coruptiei au devenit si ele extrem de vagi si lipsite de forta.
Impreuna, degradarea continua a identitatii nationale si a mediului economic vor conduce la continuarea deteriorarii moralului si coeziunii populatiei, fara de care “rezilienta” mentionata repetat in document, probabil datorita sonoritatii, va ramine doar un deziderat pe hirtie si va deveni un obiectiv tot mai indepartat si geu de indeplinit.
Coruptia este expediata la “si altele”
O lacuna majora din Strategia Nationala de Aparare, observata de majoritatea canalelor media si comentatorilor politici, a fost “retrogradarea” fenomenului de coruptie, care caracterizeaza societatea romaneasca, de la nivelul de riscuri si vulnerabilitati la citeva mentionari secundare, o desubstantivare si desentializare semnificativa raporata la situatia de fapt.
Va urma