Lockheed Martin F-35A, victorie a la Pirus in Elvetia

Victoria F-35A, in competitia elvetiana Air2030, pare a fi una scump platita. Chiar si in situatia in care succesul financiar al programului pare a fi asigurat de comenzile de aparate asumate de catre cele 8 tari ramase in program dupa eliminarea Turciei, prin memorandumul privind Productia, Asigurare Logistica ( Sustainment) si Continuarea Dezvoltarii ( Follow-on Development ), pe scurt PSFD, care se ridica in total la aproximativ 3300 de aparate in variantele A/B/C, dintre care 2443 sunt inca planificate a fi achizitinate de catre Statele Unite, si care sunt planificate a fi livrate pina in anul 2034.

Prin acest Memorandum, printre altele, tarile participante la program se angajau sa contribuie alte peste 12 miliarde dolari la costurile de dezvoltare initiale, care s-au ridicat, pina la momentul intrarii in fabricatia de serie, la 58 miliarde de dolari, costurile totale pentru R&D,neajustate cu inflatia, neajustate cu inflatia, fiind estimate in May 2020, la 70 miliarde USD.

Asta deoarece conditiile obtinute de catre Armasuisse, agentia elvetiana de achizitii pentru produse militare, in cursul rundelor succesive de tratative, arata ca in lupta cu celelate entitati competitoare, Boeing, Dassault si Eurfighter, firma Lockheed Martin, cea care livreaza produsul final, a fost nevoita sa lase la masa negocierilor citeva miliarde bune, pentru a cistiga competitia de cost total, care include costul de achizitie cit si cel de suport logistic pe ciclul de viata si a se impune drept cistigatoare in finalul acestei competitii.

In plus, de la 0% offset, sustinut inclusiv in ultima runda de oferte, LM a fost nevoita sa accepte 60 % offset pentru contractul de livrare a celor 36 aparate F-35A. Din acesta 20 % va fi offset direct, iar 40 % va fi offset indirect directionat catre domenii economice considerate prioritare ( industrie constructoare de masini, metalurgica, constructii de vagoane, industria electronica si electrotehnica, optica, ceasuri, chimica si produse din cauciuc, aviatie sau IT )de catre Elvetia, o tara recunoscuta pentru promovarea acerba a offsetului in acest tip de tranzactii.

La aceasta se adauga un procentaj de 100 % offset pentru contractul aferent celor 5 Unitati de Foc Patriot, pe care va trebui sa-l indeplineasca impreuna cu firma Raytheon. Ambele compensari vor trebui sa fie indeplinite in termen de 4 ani de la semnarea contractului si se adauga la cele 25 miliarde pe care firma LM le are de indeplinit, aferente contractelor aflate in derulare deja.

Va fi interesant de urmarit stadiul indeplinirii acestor obligatii, intrucit de la 1 Iulie 2021 a intrat in vigoare in Elvetia o noua legislatie de offset care prevede, pentru o mai buna transparenta, instituirea unui registru de offset , similar cu cele existente in Canada sau Danemarca, unde sa se publice stadiul indeplinirii acestora pentru fiecare contractor.

De reamintit ca in versiunea elvetiana sistemele Patriot, configuratia PDB 08, vor fi dotate doar cu rachete GEM-T, destinate interceptarii tintelor aeriene turbojet/ramjet, specialistii elvetieni argumentind faptul ca apararea impotriva rachetelor balistice cu raza scurta si medie de actiune si a rachetelor de croaziera este fie dificil de realizat si depaseste posibilitatile bugetare ale unei tari mici, fie nu este necesara datorita pozitiei geografice care situeaza Elvetia in afara razei de bataie a acestora, astfel ca aceasta este in masura sa raspunda acestui spectru redus de amenintari.

Cererea de oferta a avut 600 pagini fiind structurata pe trei capitole, Specificatia Tehnica, un chestionar cu 2000 de intrebari ale caror raspunsuri au fost apoi evaluate de specialistii elvetieni si oferta finaciara care a inclus in costul de achizitie, pe linga pretul aeronavelor si pretul armamentului, al pachetul logistic initial, dar si a echipametelor pentru planificarea misiunii si a celor legate de antrenametul pilotilor.

Evaluarea ofertelor s-a facut evaluind Beneficiile aduse de acestea ( numai asa putindu-ne referi la achizitiile militare ca fiind niste “investitii” si nu simple cheltuieli ) relativ la costurile totale de achizitie ( costurile de achizitie plus costurile de “mentenanta”/suport logistic), criteriile care au stat la baza evaluarii Beneficiilor fiind : Eficacitatea, Suportul Logistic ( mentenanta ), Cooperarea si Compensarea ( Offsetul ).

Pentru a diminua subiectivismul a fost folosita o metoda complexa dar extrem de riguroasa de evaluare, Procesul de Ierarhie Analitica ( Analytical Hierarchical Process-AHP) care a permis ca rezultatul evaluarii celor 2000 de intrebari sa fie alocat pe sub-criterii in care au fost impartite cele 4 criterii principale, ca apoi sa permita compararea “cap la cap” a cite doua oferte si stabilirea ofertei cistigatoare.

Ceea ce creste insa complexitatea evaluarii este alocarea unei “intensitati”, un parametru de importanta, pentru fiecare criteriu la toate nivelurile, ex. La nivelul 1, Mentenanta poate avea o intensitate de 1.25 ori mai mare decit Efectivatatea, ceea ce ar schimba raportul dintre 55 % si 25 %, din acest motiv nefiind suficient pentru o oferta sa cistige la acest capitol, bazat doar pe cistigarea criteriului dominant.

Analiza Cost-Beneficiu a fost cistigata de F-35A la ambele capitole, cu o mentiune pentru partea de “Beneficiu” care a fost cistigata cu o margine confortabila se afirma in Raportul Armasuisse, in conditiile in care se arata, toate cele 4 produse au intrunit baremul necesar pentru a satisface cerintele operationale si de performante din caietul de sarcini.

Insa marea surpriza a competitiei elvetiene AIR2030 a venit la capitolul evaluarii costurilor totale, acolo unde, se afirma in Raportul Armasuisse, oferta LM pentru F-35A a cistigat cu un cost total ( costul de achizitie insumat cu costul de suport logistic-nu include costurile client, ex. costul combustibilului) de 15.5 miliarde CHF, la peste 2 miliarde de CHF de oferta urmatoare.

Avind in vedere ca achizitia a costat cca 5.07 miliarde CHF/5.48 mld USD, este firesc sa ne intrebam ce s-a intimplat peste noapte la capitolul costuri de intretinere/logistica, acolo unde ora de zbor pentru F-35A este inca 38,000 USD, cu mult peste ora de zbor pentru F-18 E/F Super Hornet, Eurofighter sau Rafale, iar perspectivele reducerii la dezideratul 2025 de doar 24,000 USD se arata deocamdata a fi pur teoretice.

Daca luam in calcul datele oficiale publicate pentru programul F-35, care conduc la la un cost mediu pe aeronava de 540 milioane de USD ( approx 485 milioane CHF) pe durata ciclului de viata, pentru fiecare dintre cele 2443 ce sunt planificate a fi cumparate de catre Departamentul Apararii din Statele Unite, la un cost total care a ajuns sa fie estimat la 1.3 trilioane de dolari pe durata programului, costul de operare mediu pentru 36 aeronave varianta A/B/C ar fi ajuns la 17.8 mld CHF.

Fig. Programul F-35.Cresterea costurilor asigurarii logistice estimate pe durata ciclului de viata pentru procurarea a 2443 F35/A/B/C

Aceasta valoare, chiar ajustata la tipul de aeronava procurat de elvetieni, si prin deducerea valorii combustibilului, ar fi condus la un minim de 14 mld CHF pentru suportul logistic, care insumat cu valoarea de achizitie de 5.07 mld CHF ar fi facut oferta LM necompetitiva din punct de vedere al costului total.

Raportul Armasuisse incearca la sfirsitul sectiunii 4.1 sa ofere o explicatie pentru aceasta surpriza majora, care insa nu poate decit sa genereze controverse de aici inainte. Se afirma astfel ca numarul de ore de zbor necesare antrenamentului si indeplinirii misunilor va fi cu 20 % mai redus comparativ cu cel al competitiei, in timp ce, datorita andurantei mai bune si a simplitatii in operare !, eficienta misiunilor de antrenament in cazul F-35A va creste semnificativ astfel incit numarul de decolari si aterizari sa fie redus cu 50 % , baza de referinta in acest caz fiind experienta cu aeronavele F-5 si F-18 aflate in exploatare ??

In privinta costurilor de achizitie lucrurile stau si mai simplu, costul estimat al unui “fly-away recurring” F-35A, aeronava plus motor, situindu-se la maxim 90 milioane de dolari pentru tarile partenere, incepind cu Block 14, in timp ce costul unui F-18 E/F Block 3 este de cca 67 milioane dolari. In privinta costului F-35A exista o anumita confuzie generata de costul vehiculat in presa de profil, de 80 milioane de dolari, acesta fiind costul maxim doar pentru partea de “air vehicle”, care include structura si sistemele, motorul fiind procurat separat de la firma P&W. De retinut ca pretul final care include si costurile fixe pentru productie/utilaje, pachetul logistic initial, costul modificarilor, este in general 30 % din costul de achizitie, care pentru versiunea F-35A, ajunge astfel la cca 130 milioane dolari maxim.

Deorece cele 70 miliarde reprezentind costurile de R&D costurile au fost finantate separat de cele de achizitie, vinzarea catre un stat nemembru al programului este firesc sa includa si cota aferenta recuperarii acestora, si depinzind de numarul de aparate folosit pentru calculul amortizarii, fie el 2500, 3000, sau 3500, ele se vor adauga conform Memorandumului PSFD la costul unui aparat pentru “intern”, putind varia intre 20 si 30 milioane dolari/aparat. Conform MoU, aceste costuri pot fi diminuate sau chiar anulate, astfel ca valoare unui produs pentru acest tip de piata poate varia intre 130 ( zero costuri de R&D recuperate) si 160 milioane USD ( recuperare maxima costuri R&D serie de 2500 unitati).

Un calcul sumar ne arata ca la recuperarea minima de 20 milioane/aparat doar costul aparatelor s-ar fi situat la valoarea de achizitie, de 5.48 mld dolari, care insa include si costurile unui inventar substantial de armament, sisteme C4I, sisteme de razboi electronic, sistemul de logistica ALIS, simulatoare si computere pentru antrenamentul pilotilor, antrenamentul personalului, pentru un contract de asemenea dimensiuni sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari.

Sute de milioane de dolari care fie au fost diminuate din costurile de R&D ( fiind totusi putin probabil ca tarile membre si chiar Departamentul Apararii american sa cedeze aceasta oportunitate) fie din profitul firmelor participante ( LM, Northrop, BAe Systems ).

Este astfel posibil, parafrazind o butada devenita celebra, datorata istoricului si filozofului grec Plutarch, ca inca o victorie ca asta, fie in Finlanda, fie in Canada, sa zdruncine si mai mult programul F-35, aflat la un moment de rascruce, confruntat cu optiuni drastice mergind pina la cea a folosirii avioanelor numai in cazuri de nevoie, si/sau reducerii numarului de unitati achizitionate, daca nu se reduc drastic costurile de operare.

Referinte

  • (1) https://www.defensenews.com/air/2021/03/18/development-costs-for-the-f-35s-modernization-program-increased-by-19b-in-a-year/
  • (2) https://www.defensenews.com/congress/2021/03/05/ripping-f-35-costs-house-armed-services-chairman-looking-to-cut-our-losses/
  • (3) https://www.gao.gov/products/gao-21-505t
  • (4) https://thehill.com/blogs/congress-blog/economy-budget/545040-the-f-35-may-be-unsalvageable
  • (5) https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/poland-f-35-joint-strike-fighter-aircraft
  • (6) https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/finland-f-35-joint-strike-fighter-aircraft-air-air-missiles-and-air
  • (7) https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/switzerland-f-35-joint-strike-fighter-aircraft-and-weapons
  • (8) https://www.forbes.com/sites/niallmccarthy/2018/09/14/the-evolution-of-the-f-35s-unit-cost-infographic/?sh=1c728d9b7501
  • (9) https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2021/6/7/questions-about-costs-force-mix–could-spell-trouble-for-f-35a
  • (10) https://ilmavoimat.fi/en/-/flight-training-system-ready-for-transition-to-hx-era
  • (11) https://www.gao.gov/products/gao-18-75
  • (12) https://www.forbes.com/sites/erictegler/2020/06/22/us-navy-just-got-its-first-new-fa-18-super-hornets—here-are-the-key-upgrades/?sh=607d9b1d3d38
  • (13) https://www.navy.mil/Resources/Fact-Files/Display-FactFiles/Article/2383479/fa-18a-d-hornet-and-fa-18ef-super-hornet-strike-fighter/
  • (14) https://www.defensenews.com/air/2021/07/07/watchdog-group-finds-f-35-sustainment-costs-could-be-headed-off-affordability-cliff/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Romania educata sau Romania inarmata ? 4 % pentru aparare ?

Tue Jul 20 , 2021
“Romania educata”, programul de tara al caporalului Iohannis, bate pasul pe loc de 5 ani. Timp in care bugetul apararii a cunoscut o crestere spectaculoasa, de la 1.5 % din PIB la aproape 4 % din PIB, desi printr-un artificiu de raportare el este mascat la 2 % din PIB. Intr-un interviu cu Dragos Patraru, la Starea Natiei, la sfirsitul anului 2019, Ministrul de atunci al Educatiei, Monica Anisie, incerca sa argumenteze cum nu se pot consuma fonduri suplimentare la Ministerul Educatiei, in cazul in care acestea ar fi fost crescute brusc la 6 % din PIB, alocarea in 2019 fiind de circa 3 % PIB, […]