In plin sezon estival, cind mesajul politic ajunge mai greu la romanul plecat in vacanta, doamna senator Pauliuc are un puseu de constiinta civica si trimite in “eter” un mesaj mustind de politicianism la modul “superlativ”.
Pe siteul Senatului Romaniei apare un comunicat, care anunta poporul ca doamna senator a depus un proiect de lege “important pentru tara”. (Ref.1)
Prembulul este naucitor. Aflam ca doamnei i s-a permis aceasta actiune ca urmare a “deciziilor succesive ale CSAT” :
“Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, a depus la Parlament un proiect de act normativ privind reglementarea contractelor compensatorii în perspectiva achiziţionării de echipamente şi tehnică militară pentru dotarea Armatei române în conformitate cu Strategia Naţională de Apărare şi deciziile succesive ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.”
Adica, spune doamna senator, domnia sa, ca reprezentant ales al cetatenilor Romaniei, a luat lumina de la CSAT ? De cind CSAT-ul stabileste care sunt prioritatile legislative in Romania ?
Dar mai rar o fraza in debutul unui astfe de comunicat care sa contina atitea inadvertente.
Adica cum “in perspectiva achizitionarii” ? Ce s-a facut pina acum, inclusiv recentele aprobari, submarine, rachete, drone, iar drone, iar rachete, tancuri, alea ce au fost ? Mai precis, daca legea este atit de importanta pentru industria de aparare si chiar pentru economia nationala, de ce a tinut senatoarea Pauliuc aceasta lege la sertar inca un an si jumatate de cind ne-a “amenintat” prima data cu ea ? Desi luarile de pozitie dateaza e cel putin 5 ani de zile !
Caci iata ce scria Indira Crasnea in Umbrela Strategica din 21 Noiembrie 2021 ( Ref. 2) :
“O nouă lege a offset-ului va fi depusă la Parlament, cel mai probabil pe 6 decembrie, proiectul de lege fiind o inițiativă a PNL, a declarat senatoarea liberală Nicoleta Pauliuc”
“O initiativa a Peneleului”, retineti; peneleul, partidu ala care a votat pe banda rulanta toate legile de achizitii, FARA OFFSET, chiar si atunci cind deputatii si senatorii PSD au solicitat si depus la comisiile de aparare amendamente concrete pentru a aplica offsetul, asa cum s-a intimplat la aprobarea Legii de achizitie a bateriilor de coasta. ( Ref. 7) ( Ref. 8).
Si din pacate inadvertentele, ca sa nu spun dezinformarea, continua in tot restul comunicatului.
De vina e acarul Paun !
Exista o vorba in popor : gura pacatosului adevar graieste. In incercarea de a-i disculpa pe militari de la respingerea, anihilarea, amputarea offsetului, doamna Pauliuc gaseste vinovatul : legislatia, bat-o vina. Militarii saracii s-au incurcat in legislatie, si mai mult , daca ne aducem aminte de la contractul Piranha, i-au convins si pe cei de la Ministerul Economiei, in a carui responsabilitate era aplicarea legislatiei existente sa-si vada de treaba , mai pe sleau sa inchida ochii.
“Această lege unitară vine să rezolve un cadru legislativ foarte fragmentat şi vechi de mai bine de 20 de ani, care a creat premisele ca operaţiunile compensatorii sau de tip offset să nu poată fi aplicate de-a lungul timpului.”
Cu aceasta fraza intram in faza de dezinformare, caci asa cum scriam inca din 2017, CSAT-ului invocat de doamna Pauliuc, ( Ref. 3), fiind sesizat inca de atunci, iar Romania avea si are inca o lege a offsetului, L354/2004, care desi amputata de guvernul Ponta, pentru a lua avionele la mina a doua din Portugalia, deschizind calea altor avioane la mina a doua, din Norvegia, aceasta putea fi remediata rapid, inclusiv printr-o Ordonanta de Guvern. Asta daca s-ar fi vrut, mai ales ca asa cum afirma doamna senator, preluata deja de “presa de partid si de stat”, o astfel de lege bine aplicata poate fi un motor de dezvoltare economica.Insa amputarea lui Ponta a fost intarita de cea a lui Ciolos-Iohanis in 2016, care au modificat si legea de functionare a MapN pentru a exclude contractele G2G de la aplicarea offsetului. Militarii sustinid ca au facut asta ca sa respecte…legislatia americana ! (Ref.8)
Daca Romania are o lege a offsetului, care cu doua amendamente, la care ma voi referi imediat, putea sa devina o lege care sa nu mai poata fi ocolita, incalcata si neaplicabila pentru contractele G2G, de ce nu a dispus CSAT-ul, presefintele Iohannis, generalul Ciuca, Peneleu, majoritatea parlamentara formata in urma cu aproape doi ani, amendarea IMEDIATA, prin Ordonanta de urgenta si inlaturarea din L354 a paragrafelot introduse pentru favorizarea firmelor straine in detrimentul statului roman ?
Ghici ciuperca ce-i…
Dupa anuntul din Noiembrie 2021, doamna senator Pauliuc dispare in ceata. Trece Decembrie, intram in 2022 si deodata lucrurile se precipita.
In Martie 2022 are loc intr-una din salile Parlamentului, dezbaterea organizata de BNS cu tema : “Dezvoltare economică și tehnologică, balanță comercială echilibrată, dezvoltarea capitalului uman și creșterea capitalului social, stabilitate și continuitate în finanțarea achizițiilor de tehnică militară, prin folosirea mecanismelor de compensare-offset”, la care dupa cum se poate vedea a fost invitata si doamna senator, si unde s-a distribuit participantilor si o ampla prezentare care in circa 100 slideuri facea o pledoarie pentru offset si invita toate partidele politice ca la cheltuirea celor 2.5 % din PIB sa alature si un pact pentru offset.
Senatoarea Pauliuc, aflata in starea “joc de glezna cu arma la picior” pina la loc comanda, se precipita, desi stimata doamna stiti ca mai exista o vorba, “nu poti sa si ai si sa si maninci prajitura”, in traducere pentru dumneavoastra, nu poti si sa faci joc de glezna si sa pretinzi ca esti preocupata de soarta tarisoarei. E deja de Caragiale…
In 25 Mai organizeaza si dinsa o dezbatere, dedicata revitalizarii industriei de aparare si in 9 Iunie ( 2022) lanseaza in dezbatere publica !, un proiect de lege menit a inlocui legea actuala, ca de ce sa fie simplu cind se poate complicat. Deja presa de partid si de stat anunta legea ca un dat, si mierea si laptele curgind roiuri, riuri. ( Ref. 4) . Doar ca doamna senator nu se grabeste, la ce s-ar grabi cind sunt inca achzitii de multe miliarde care trebuie sa intre pe legislatia existenta, care nu-i asa e vinovata !, asa ca aceaisi presa are ocazia sa mai scrie un nou imn de slava un an, o luna si zece zile mai tirziu, in ziua de gratie 20 Iulie, 2023 . ( Ref. 5) . Si vor mai scrie, caci la fel ca la inceputul anilor 2000, cind enervat de impotrivirea militarilor Adrian Nastase a lansat-o prin OUG si acum e drum lung…
Lupul paznic la oi
Nu stiu cum arata legea in forma ei actuala, dupa un an de consultari “publice”. Cea de acum un an introducea niste prevederi care ridica serioase semne de intrebare privind interesele real avut de cei interesati in a introduce o noua lege. Am vazut deja ca unul dinstre acestea era de a disculpa pe cei care timp de 20 ani au incalcat repetat aceasta lege, in pofida faptului ca legea insasi prevede sanctiuni inclusiv de natura penala. \pe linga incalcarile asociate ale codului penal.
Dar inainte de a face vorbire despre acestea o precizare pentru doamna Pauliuc sau cine i-o fi scris komunicatul.
Doamna senator, ati avut 5 ani timp sa va “aclimatizati” macar cu notiuni, principii si prevederi legislative esentiale. Art. 346 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene nu este doamna despre “principiul promovarii avansului tehnologic si principiul corelativ al protectiei mediului”. Ce prostii sunt astea ? Pe linga ca acest comunicat este o manipulare si o dezinformare ieftina mai faceti si asemenea confuzii de elevi fara “bacaloriat”…
“De asemenea, Parlamentul României are obligaţia de a promova o legislaţie compatibilă cu articolul 346 din Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene referitor la principiul promovării avansului tehnologic și principiul corelativ al protecției mediului.”
Revenind la lege. Ia sa vedem daca o mai gasim, ca trecu un an…
Bune doamna, ne ametiti cu tot felul de principii intr-un preambul de drept scholastic si la articolul 40 puneti lupul paznic la oi ? Adica noi nu citim pina acolo ? Toti cei care sunt interesati in shpagi, pardon comisioane de consultanta, nu stiti ce sunt alea ? Da de firma Kongsberg ati auzit ? Stiti cum au disparut din contabilitate 20 milioane de dolari, cam 12 % din valoarea contractelor cu institutiile pe care dumneavoastra, in fine cei care ….aia din spate…vreti sa-i puneti la cirma agentiei ? (Ref. 6) Investigatia Okrimului norvegian fiind oprita pentru ca domnisoara din sufrageria lui Oprea, Kovesi, nu a colaborat ?
Pai daca din contracte de 165 milioane s-au shpaguit 20, va dati seama la contracte de miliarde ? Si va dati seama ce partide se pot finanta cu sutele alea de milioane ?
40(1) În cadrul Agenției se organizează și funcționează Comitetul de coordonare.
(2) Comitetul de coordonare este format din câte un reprezentant al:
- Serviciului Român de Informaţii;
- Serviciului de Informaţii Externe;
- Serviciului de Telecomunicaţii Speciale;
- Serviciului de Protecţie şi Pază;
- Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat;
- Ministerului Apărării Naţionale;
- Ministerului Afacerilor Interne;
- Ministerului Afacerilor Externe;
- Ministerului Economiei.
Si le mai dati si alibiul. Chiar daca nici o tara, si am dat exemple, nu se sinchiseste de Directiva aia europeana pe care femeia cu parul galben de la Economie a spus ca nu auzise de ea, bine ea era de la cooperatie de la defunctul Gioni.., dvs. ii puneti tocmai pe cei interesati SA NU SE APLICE OFFSETUL, ca altfel niema komisonul ala gras de peste 10 %, sa determine daca contractele sunt esentiale ? Adica preluati argumentul Comisiei Europene, si il livrati partilor interesate ca un cec in alb, alibi suprem,
“analizează informațiile și propunerea motivată prevăzute la art. 4 alin. (1) și dispune:
1. măsura încheierii contractului de achiziţie publică de interes esențial și procedura de atribuire aferentă, în cazul în care încadrează achiziția publică în prevederile art. 346 din TFEU”
cine poate ridica macar privirea la instelatii, musai cu doctorate, care vor compune acest comitet de coordonare, cind vor decide ca….ati ghicit, contractul nu este esential, ca…n-are nimic de a face cu mediul inconjurator, ca despre asta ziceati in komunicat ca era art. ala 346 ?
Cind pentru ei nu exista lege in tara romaneasca ,unde ei sunt legea, asa cum au demonstrat pina acum, mi se pare o gluma proasta sa-i faci legal tocmai pe lupi paznici la stina.
- 1) https://www.senat.ro/StiriSenatDetaliu.aspx?ID=87FD41F2-5F94-433B-B9B4-A855DCD341C3
- 2) https://umbrela-strategica.ro/pauliuc-noua-lege-a-offset-ului-va-fi-depusa-in-decembrie-la-parlament/?fbclid=IwAR0cCCKfiimhbXyuv9mhPCfi-v5kX1ShW5AkjcbNRr6GqbbcfJOYNZ-xBG0#
- 3) https://defence-offsets-ro.com/achizitiile-de-tehnica-militara-amenintare-la-adresa-securitatii-nationale/
- 4) https://www.defenseromania.ro/legea-offset-ului-se-modifica-romania-infiinteaza-o-noua-agentie-si-extinde-obligativitatea-offset-ului-si-pentru-achizitiile-g2g_616785.html
- 5) https://www.defenseromania.ro/a-fost-depusa-noua-lege-a-offsetului-in-romania-contractele-g2g-nu-vor-mai-fi-scutite-de-offset-pauliuc-industria-de-aparare-din-cenusareasca-in-motorul-economiei_623689.html
- 6) https://defence-offsets-ro.com/kongsberg-contractele-cu-romania-20-milioane-disparute-din-conturi/
- 7) https://defence-offsets-ro.com/achizitia-bateriilor-de-coasta-legea-trece-intrebarile-ramin/
- 8) https://defence-offsets-ro.com/achizitia-bateriilor-de-coasta/
- 9) https://defence-offsets-ro.com/legislatia-americana-interzice-offsetul-dezinformarea-strategica-a-mapn/