Achizitia F-16 AM/BM din Norvegia, NU este o solutie viabila.

La mijlocul anilor 90, eram surprins sa citesc in presa de specialitate ca, in cursul exercitiilor comune efectuate de tarile NATO, avioanele F-16 A/B OCU, din dotarea forteleor aeriene daneze, norvegiene, olandeze, erau pur si simplu surclasate in lupta aeriana de MiG-29-urile Luftwaffe, ramase mostenire de la defuncta Germanie Democrata.

Iata cum descrie locotenent comandorul Johann Koeck, comandantul escadrilei de Mig-29, rezultatul acestor exercitii comune cit si reactia pilotilor de F-16 :

“But when all that is said and done, the MiG-29 is a superb fighter for close-in combat, even compared with aircraft like the F-15, F-16 and F/A-18. This is due to the aircraft’s superb aerodynamics and helmet mounted sight. Inside ten nautical miles I’m hard to defeat, and with the IRST, helmet sight and ‘Archer’ I can’t be beaten. Period. Even against the latest Block 50 F-16s the MiG-29 is virtually invulnerable in the close-in scenario. On one occasion I remember the F-16s did score some kills eventually, but only after taking 18 ‘Archers’. We didn’t operate kill removal (forcing ‘killed’ aircraft to leave the fight) since they’d have got no training value, we killed them too quickly. (Just as we might seldom have got close-in if they used their AMRAAMs BVR!) They couldn’t believe it at the debrief, they got up and left the room!”

Practic, in lupta aeriana, MiG-ul 29 german, o varianta mai slaba a MiG-29-ului rusesc, era imbatabil, chiar si in fata mai noilor F-16 C/D block 50. Doar dupa ce incasau peste o duzina de lovituri, avioanele F-16 reuseau sa marcheze si asta pentru ca nu erau retrase din lupta si se puteau pozitiona favorabil, in timp ce lupta continua.

AIM-9M vs AA-11 Archer. Credit: Carlo Kopp. www.ausairpower.com

Secretul l-a reprezentat pentru multa vreme combinatia IRST, casca cu dirijare a rachetei si racheta AA-11 cu achizitie “off-borresight”, cuplata la casca cu dirijare, oferind un unghi de pina la 60 grade pentru a realiza”lock-on-ul tintei”.

Zona de angajare si lock-on a variantei AIM-9X comparativ cu cea a rachetelor AIM-9M

Strategia vestului, a Statelor Unite in special, bazata pe racheta BVR AIM-120 C-5/7, europenii dezvoltind intre timp racheta ASRAAM, pentru a contracara Archerul, a avut nevoie de o perioada de timp pentru a dezvolta o racheta cu capabilitati similare in lupta aeriana, pentru a inlocui AIM-9M si a oferi sanse comparabile avioanelor de tip F-16 si F-18 in fata flotei de SU-35 si MiG-29 SMT.

La ora actuala rachetele AIM-9X Block II ofera capabilitati similare, aria de angajare si raza de actiune fiind estimate ca similare rachetelor Python 4, ale firmei Rafael, care au fost proiectate sa depaseasca performantele rachetei AA-11 Archer.

Manevra de distrugere a tintei “high off-boresight”

Deocamdata flota romana, chiar si cu aceste “noi” second hand-uri ( urmeaza sa discutam despre versiunea Tape 6.5 si daca ea a fost adopata de Norvegia….), va ramine compusa din aceiasi “soimi orbi la vinatoare” , cu acelasi radar APG-66(v2). Intr-o confruntare BVR acestia vor fi lipsiti de sansa in fata avioanelor rusesti, ceea ce va face improbabila posibilitatea angajarii intr-o lupta aeriana, in care sa poata folosi o dotare ulterioara cu rachetele AIM-9X.

In aceasta situatie sper ca misiunile incredintate tinerilor piloti, aflati sub comanda comandorului Miclos, sa fie doar de atac la sol, caci altfel vor fi practic trimisi la o lupta lipsita de sanse din start. Iar toata aceasta achizitie va ramine doar ca o noua afacere lucrativa pentru firma Kongsberg, cea care va efectua revitalizarea acestor vechituri si clientii acesteia din Romania…

  • 1) https://www.16va.be/mig-29_experience.htm
  • 2) http://www.ausairpower.net/TE-Gen-4-AAM-97.html
  • 3) https://www.thedrive.com/the-war-zone/29158/the-aim-9x-sidewinder-may-finally-evolve-into-a-completely-new-and-longer-range-missile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Romania isi permite doar norvegienele F-16 second hand ?

Wed Dec 15 , 2021
Noul Ministru al Apararii, sociologul Vasile Dincu, preia pe neve directia trasata inca in urma cu 9 ani de fostul sau sef de partid, Victor Ponta, care considera ca F-16 second hand este destinul Romaniei : “Singura soluţie care mi se pare realistă este să ne orientăm spre cumpărarea avioanelor aflate deja în uz. Două ţări sunt dispuse să ni le vândă în acest moment: Portugalia şi Olanda’’, indicind ca posibilitatea achizitionarii de avioane F-16 noi, impreuna cu Croatia si Bulgaria, pare “irealista”.” In final Romania avea sa aleaga, pentru o suma enorma, care se apropie de 1 mld de dolari, cele 12 F-16 A/B Block 15, […]