SAAB JAS-39 Gripen C/D MS20. Un adversar redutabil.

In 2012 Guvernul Suedez a aprobat continuarea contractului de leasing pentru cele 14 avioane SAAB JAS-39 Gripen C/D, intrate in dotarea Fortelor Aeriene Ungare in anul 2008, cu inca 10 ani. Una din clauzele principale ale reiinoirii acestui acord prevede aducerea acestor avioane la acelasi standard cu cele aflate in dotarea Fortelor Aeriene Suedeze, Versiunea MS 20.

In mod similar, dupa aprobarea extinderii contractului de leasing incheiat cu Republica Ceha in 2005, pentru acelasi numar de avioane, acestea au fost si ele modificate si aduse la nivelul Versiunii MS20.

SAAB JAS-39 MS 20-un adversar redutabil cu performante la nivelul gen 4+

Desi mai putin vehiculate in mass media, informatiile referitoare la Versiunea MS20, care au circulat insa in rindul specialistilor din domeniu, au furnizat imaginea unei transformari spectaculoase, chiar dramatice bazate pe cresterea impresionanta a performantelor principalilor senzori, a echiparii si performantelor sistemelor de armament.

SAAB JAS-39 MS20-Avion generatia 4+

Radarul PS-05/A Mk4

Deja, la data extinerei contractelor de leasing, varianta Mk3, existenta in dotarea celor doua forte aeriene, oferea o raza de descoperire a tintelor aeriene cu RCS >4m2, de minim 120 km, fiind cu 50 % superioara celei oferite de radarul APG-66(V2) ce echipeaza varianta MLU a avioanelor F-16 Block 15 din dotarea Fortelor Aeriene Romane.

In 2015 SAAB apare cu versiunea Mk4 ,care ofera o imbunatatire spectaculoasa a performantelor atit in modul aer-aer cit si in cel aer-sol. Astfel raza de descoperire este crescuta cu 150% in modul aer-aer, ajungind la aproape 300 km, similar cu radarul CAPTOR-M de pe avioanele Eurofighter Typhoon.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Este semnificativ de mentionat faptul ca, pe linga schimbari ale modulelor hardware, o mare parte din cistigul de performanta este estimat a fi furnizat de utilizarea unor noi algoritmi de detectie si identificare a tintelor, gen “multiple hyphotesis” sau “track-before-detect”.

Am mentionat acest lucru deorece el subliniaza importanta pe care o are cercetarea in dezvoltarea unei industrii de profil performante. Este un domeniu in care Romania ar putea excela si cind spun acest lucru ma gindesc la traditia si potentialul stiintific demonstrat de scoala romaneasca prin pozitionarea la olimpiadele internationale de matematica, fizica, chimie. Un potential care este irosit cu foarte mare usurinta si despre care nici macar nu se mai vorbeste si nu mai este luat in considerare de multi ani de zile.

Produs de export garantat-Cistigatorii Olimpiadei de matematica din 2012

Nu este de mirare, in acest context, ca, daca la nivelul anului 2012 Romania se situa pe un meritoriu loc 10 la nivel international, 6 ani mai tirziu sa cada pe locul 33 pentru a reveni apoi pe locul 17 in lume. De remarcat saltul facut de tari ca Ungaria sau Polonia in acest interval de timp, care au directionat offsetul catre partea de cercetare dezvoltare si nu numai catre activitati care necesita meserii cu calificare scazuta, cel mult medie, cum sunt cele din domeniul constructiilor navale, de lacatusi, mecanici, tinichigii, sudori, electricieni, instalatori.

Sisteme si armament : Racheta Meteor BVR ( Beyond Visual Range) si combinatia IRIS-T/HMCS pentru lupta aeriana.

Nu imi propun sa fac aici o analiza detaliata a performantelor celor doua tipuri de sisteme de lupta utilizate in modul aer-aer : Combinatia BVR Radar PS-05/A Mk4-racheta Meteor si cea pentru lupta aeriana, IRIS-T/HMCS.

Voi reaminti doar citeva din caracteristicile principale care le diferentiaza de vechiul tip de echipare existent si pe avioanele romanesti F-16 A/B Block 15 MLU, atit de depasite la nivelul performantelor de catre avioanele de lupta moderne din generatia 4+/4++ si chiar 4, cum am vazut in cazul Poloniei si prezentate intr-o analiza anterioara.

Racheta Meteor este o racheta cu raza medie/lunga de actiune, echipata cu un motor de tip ram-jet, care poate fi “modulat” via data-link, pentru a varia tractiunea de-a lungul traiectoriei. Aceasta caracteristica ii permite mentinerea unei rezerve de energie pentru faza terminala a traiectorieiceea ce conduce la marirea zonei de “no escape”. Spre deosebire de aceasta, rachetele actuale din aceasta clasa, ex. AMRAAM 120 C-5, C-7 ( Romania achizitionind si varianta mai veche C-5 care se potriveste cu raza mica de descoperire a radarului) sunt echipate cu motoare clasice care functioneaza doar in primele 10-20 secunde dupa lansare. Aceasta caracteristica conduce la o probabilitate mai mica de distrugere a tintei, care poate evada atunci cind racheta se apropie si nu mai are destula energie cinetica, pentru a-si mentine viteza in urma unor manevre foarte strinse.

In plus, fiind dotata cu data link, racheta Meteor la fel ca si cea AMRAAM 120 C-8/D beneficiaza si de alte avantaje, incluzind actualizarea datelor tintei la mijlocul traiectoriei sau transferul catre o alta platforma din grupul de avioane prietene.

Aceasta le permite nu numai o manevrabilitate mai buna si o raza crescuta de actiune, la peste 200 km, dar si mentinerea unei rezerve de combustibil pentru dezvoltarea unei viteze maxime in partea a doua a traiectoriei, marind asa zisa zona de “no escape” din faza terminala.

In privinta combinatiei HMCS/IRIS-T sau JHMCS/Sidewinder AIM-9X cititorii acestui site sunt deja familiarizati atit cu performantele cit si cu semnificatia acestei combinatii, comparativ cu echiparea traditionala, radar fix si racheta Sidewinder-9L/M, ce echipeaza avioanele F-16 romanesti.

AIM-9X metode de angajare in lupta. Credit : donholloway.com

Voi reaminti doar ca multumita acestei combinatii, rachetele cu raza scurta de actiune din acesta clasa ( 15-30 km) pot fi acum directionate/lansate doar prin alinierea LOS ( Line of Sight) a castii pilotului cu directia in care se gaseste avionul inamic. In plus si acest tip de rachete sunt dotate cu capabilitate de transmisie a datelor, data link, ceea ce le permite sa faca lock-on dupa ce au fost lansate ( Lock-on-after-launch), fiind dirijate pina in apropierea tintei de catre senzorii instalati pe orice avion din formatie.

Se poate observa, din figura, ca aceasta duce atit la cresterea ariei de protectie, racheta putind sa-si schimbe directia cu 180 grade cit si la cresterea razei de actiune la 60-80 km, rachetele putind fi lobate catre un avion inamic aflat in afara razei de actiune a capului de cautare a rachetei si dirijate apoi prin datalink pina in preajma acestuia.

In varianta clasica, existenta pe avioanele romanesti, pilotul trebuie sa mentina tinta in reticul ( boresight) , pina ce aceasta este achizitionata, pentru a realiza lock-on, de catre capul de cautare al rachetei, inainte de a fi lansata de pe avion, timp in care este vulnerabil la a fi angajat si lovit printr-o simpla rotire a capului pilotului unui avion inamic.

SAAB JAS-39 Gripen-Investitii, transfer de tehnologie si exporturi de miliarde de euro

Ofertele de achizitie/leasing pentru cele doua tari ale grupului de la Visegrad au fost insotite, ca si in cazul Romaniei, de oferte consitente de offset. Pot sa certific a oferta facuta Romaniei avea o oferta de offset substantiala intrucit am fost una dintre primele, putinele persoane care au avut acces nemijlocit la ea inca din vara anului 2000 cind a fost prima data prezentata Guvernului si Primului Ministru de atunci al Romaniei.

Vom vedea in episodul urmator cum s-au concretizat cele doua programe de offset in Ungaria si Cehia si care a fost impactul financiar, economic si social al acestora. Desi diferite in continut si valoare, datorita circumstantelor si specificului economiei celor doua tari, rezultatele au fost subtantial diferite, totusi ambele cazuri constituie o noua lectie pentru Bucuresti, dupa “programul scoala” polonez de achizitie al celor 48 avioane F-16 C/D Block 52+.

Va urma

(1) Williams, Mel, ed. (2003). Superfighters: The Next Generation of Combat Aircraft. London: AIRtime. ISBN 1-880588-53-6.

(2) Keith A. Rigby, ed 2016.Aircraft Integration of Air-Launched Weapons.

(3) https://www.thedrive.com/the-war-zone/29158/the-aim-9x-sidewinder-may-finally-evolve-into-a-completely-new-and-longer-range-missile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Planul National de Investitii si Relansare Economica-Un atentat la securitatea nationala

Thu Jul 2 , 2020
Planul National de Investitii si Relansare Economica, lansat cu mare fast pe 1 Iulie 2020, este mai mult decit un nou moment ratat de readucere a Romaniei in aria tarilor care-si promoveaza interesul national cu staruinta si scrupulozitate. Caci citind sectiunea din document dedicata Industriei Nationale de aparare, daca ai un nivel de cunoasterea si de cunostinte in domeniu cit de cit, impresia lasata este fie a unei ignorante totale, fie a servirii unor interese straine statului roman, din partea celor care au conceput-o, ambele cazuri producind consecinte de nivelul unui atentat la siguranta nationala. Cei care ati venit in contact cu acest site pina acum, […]