Romania isi permite doar norvegienele F-16 second hand ?

Noul Ministru al Apararii, sociologul Vasile Dincu, preia pe neve directia trasata inca in urma cu 9 ani de fostul sau sef de partid, Victor Ponta, care considera ca F-16 second hand este destinul Romaniei :

Singura soluţie care mi se pare realistă este să ne orientăm spre cumpărarea avioanelor aflate deja în uz. Două ţări sunt dispuse să ni le vândă în acest moment: Portugalia şi Olanda’’, indicind ca posibilitatea achizitionarii de avioane F-16 noi, impreuna cu Croatia si Bulgaria, pare “irealista”.”

In final Romania avea sa aleaga, pentru o suma enorma, care se apropie de 1 mld de dolari, cele 12 F-16 A/B Block 15, din Portugalia, cu o configuratie deprimant de invechita, M5.2, care, nici acum, dupa aproape 2 ani de cind am scris prima data despre ea, nu a devenit cit de cit familiara celor care inca mai sustin ca F-16 romanesc face si drege…

Mai e cazul sa mentionez ca F-16 olandeze, modernizate se pare la standardul M6.5, au fost contractate, dupa refuzul ROmaniei, cu o suma mult mai mica, de numai 75 milioane de euro, de catre Iordania ?

Daca scadem din contractul portughez, rachetele, bombele si cam atit, raminem cu a paguba, mare, mare de tot, dar care nu poate fi stabilita pentru ca…preturile sunt necunoscute, configuratiile nu sunt asemanatoare si decizia au luat-o politicienii, fiind prin urmare una…politica.

Ah, si inca ceva, echipele de “specialisti” ai MApN au fost si in Olanda si in Portugalia. Probabil ca or fi facut si ele vreun raport acolo, ceva ?

Revenind la domnul Vasile Dincu, cu aplombul care-l caracterizeaza, de pe vremea cind facea cite 8 spitale pe legislatura, cu numai 150 milioane de euro, acesta este si el de parere ca Romania nu-si permite mai mult decit aviaone second hand, referindu-se la planificata achzitie a celor 32 avioane F-16, tot A/B, si tot Block 15/20, chiar daca versiunea M6.5.

Vasile Dincu : “MiG-urile cadeau 1 cite 1 pentru ca erau avioane foarte vechi”

Acum, pe linga faptul ca pretul este exorbitant, comparativ cu dealul realizat de Ioardania cu avioanele din Olanda, acesta fiind mai mult decit dublu, 450 milioane de euro pentru 32 aeronave fata de 75 milionae de euro pentru 15 aeronave, am o veste pentru domnul Dincu cit si pentru cei care repeta obsesiv doua lucruri :

  • a) Romania din punct de vedere financiar atita isi permite
  • b) Romania nu are capacitatea umana necesara pentru a realiza programe de offset/industrializare locale

Domnule Dincu si dragi romani, Romania are inca puterea economica, financiara si resursa umana pentru a achizitiona un numar suficient, 18-24 avioane generatia 4+, de tip sa spunem Super Hornet Block III sau Gripen E/F MS20, capabile sa asigure controlul asupra spatiului aerian, intr-o eventuala confruntare cu un potential agresor. Dar numai in cazul in care se asociaza un program de offset de minim 120-130 %, similar cu cele ale Poloniei, Cehiei sau Ungariei, deja prezentate.

Proiectie financiara program achizitie in valoare de 3 mld USD cu 120 % offset

Am petrecut asadar mai putin decit timpul petrecut de domnul Dincu in studioul DIGI24, pentru a pune pe hirtie o proiectie financiara a unui program de achizitie de 3 mld de dolari, similara cu datele programelor mentionate anterior. Nu va voi plictisi cu detalii, doar un hint, dupa 15 ani, cam cum sunt polonezii acum dupa programul lor F-16, venitul net va deveni pozitiv, veniturile la buget cumulate intrecind costul programului. De notat ca in primii 3 ani se plateste numai dobinda la un credit de 3 miliarde, luat cu o dobinda de 3 %. Nu va speriati ca si sistemul Patriot este cumparat tot cu credite “de angajament”. MApN se angajeaza, Ministerul Finatelor vireaza.

Ramine fiecaruia dintre cititorii care au ajuns pina aici sa descifreze restul tabelul de mai sus. Si sa judece utilitatea timpului petrecut, comparativ, vizionarea videoului cu Ministrul Apararii, sau parcurgerea tabelului.

Sper insa sa se termine odata pentru totdeauna cu acceptarea unei limitari de gindire, care denota un amestec de incompetenta si rea vointa greu de inteles in rindul celor care fac aceste achizitii.

Pentru ca Romania, asa cum am aratat aici, si-ar fi permis mult mai mult inca de acum 20 ani, daca cei care s-au bagat in fata, fara deosebire de apartenenta politica, ar fi avut bunul simt sa recurga la macar 1 % din cei 15 mii de specialisti. Si ca atunci cind au comandat aceste contracte s-ar fin gindit la interesul Romaniei si nu la interesele proprii sau de grup.

Referinte

  • https://www.key.aero/article/f-16s-delivered-royal-jordanian-air-force
  • https://www.key.aero/article/ex-rnlaf-f-16s-delivered-jordan
  • https://www.economica.net/v-dancu-s-ar-putea-sa-mai-punem-150-de-milioane-de-euro-pentru-cele-trei-noi-spitale-regionale_120000.html
  • https://www.dcnews.ro/vasile-dancu-cluj-ia-i-i-craiova-primului-lot-de-trei-spitale-de-urgenta_499092.html
  • https://www.arenaconstruct.ro/spitalele-regionale-sprijin-ce-pentru-deblocarea-situatiei/?cn-reloaded=1
  • https://www.digi24.ro/video/vasile-dincu-un-avion-f-16-nu-este-ca-o-masina-second-hand-1767957

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Statul roman investeste in industria de aparare din Norvegia ?

Wed Jan 5 , 2022
"Nu avem ce face cu F-35"