Romania educata sau Romania inarmata ? 4 % pentru aparare ?

“Romania educata”, programul de tara al caporalului Iohannis, bate pasul pe loc de 5 ani. Timp in care bugetul apararii a cunoscut o crestere spectaculoasa, de la 1.5 % din PIB la aproape 4 % din PIB, desi printr-un artificiu de raportare el este mascat la 2 % din PIB.

Intr-un interviu cu Dragos Patraru, la Starea Natiei, la sfirsitul anului 2019, Ministrul de atunci al Educatiei, Monica Anisie, incerca sa argumenteze cum nu se pot consuma fonduri suplimentare la Ministerul Educatiei, in cazul in care acestea ar fi fost crescute brusc la 6 % din PIB, alocarea in 2019 fiind de circa 3 % PIB, una din cele mai mici din Europa.

Trecusera mai mult de 3 ani de la lansarea la Cotroceni a “proiectului de tara” Romania Educata de catre Presedintele Iohannis si lider de facto al partidului din care facea parte si doamna Anisie.

15 Februarie 2016. Lansare Romania Educata-Un proiect pas cu pas.

Si trecuse mai putin de un an de la prezentarea si lansarea, in Decembrie 2018, a Raportului prezidential, rezultat in urma a aproape doi ani de sterile,”dezbateri” pe aceasta tema.

Iata de ce ar fi fost de asteptat ca, in 2019, doamna Anisie sa fi aterizat la Ministerul Educatiei cu “toate rotile rotindu-se”, unde sa inceapa o reforma hotarita…Mai probabil insa este ca ea a sesizat faptul ca proiectul de tara al Presedintelui Iohannis se nascuse orfan, caci, spunea acesta, in 2018, la lasarea Raportului :

România educată nu este programul meu electoral. România educată este România noastră, a tuturor, pentru generațiile care vor veni”

Doar ca inainte sa rosteasca, in piesa lui Delavrancea, cunoscuta fraza “Moldova nu este a mea, nu este a voastra…”, Stefan cel Mare mai si luptase ceva batalii, fiind in acel moment ranit, chiar in una dintre ele…o tara neputind fi aparata numai cu discursuri.

Cert este ca la Ministerul Educatiei nu s-a intimplat nimic, si daca nu ar fi venit pandemia, tot nimic nu s-ar fi intimplat si in anii urmatori ca si pina in 2014. Veti fi de acord poate ca fara bani nu se poate pune in practica nici o strategie, nici un plan, nici un angajament. Iar in Legea bugetului pe 2021, evolutia bugetara a fondurilor alocate educatiei pe perioada 2020-2024 nu lasa nici un fel de dubii, la un PIB estimat de 1100 miliarde ROL in 2021, Educatiei i-a fost alocat mai putin de 3 % din PIB in anul 2021.

Bugetul Ministerului Educatiei, Anexa 3, Legea Bugetului 2021

Si ca un corolar, pentru a folosi un cuvint academic, bugetele atit cel nominal cit si cel real, prevazute pe 2022, 2023 urmau sa se reduca progresiv, corespunzator cresterii economice dar si inflatiei.

Educatia la pas. Apararea la galop.

Daca, in domeniul Educatiei, Presedintele a procedat metodic, mentinind timp de 5 ani reforma in sfera pur academica a dezbaterilor, studiilor si a evenimentelor protocolare, in domeniul Apararii el a fost extrem de determinat, chiar imperativ si cit se poate de pragmatic.

Ne reamintim ca inca din 2015 a fortat un “pact national” pentru cresterea IMEDIATA a bugetului apararii la 2 % din PIB, moment marcat de solemnitatea unei ceremonii de semnare a documentului care consfintea acest acord, de catre toate partidele politice.

In acest caz nu s-a mai pus problema ca structurile MApN nu aveau capacitatea de absorbi judicios fondurile suplimentare, lucru dovedit de esecul repetat al achizitionarii corvetelor sau de achizitionarea in graba a unor configuratii depasite ale sistemelor HIMARS si Patriot.

Insa, indiferent ce echipamente au decis “specialistii” MApN sa achizitioneze, in ipoteza ca intr-adevar in MApN exista un proces de evaluare, selectie si decizie si nu de impunere a unor solutii venite de la “centru”, buna intentie din spatele acestui demers a fost din start negata de anihilarea prin lege a offsetului, lucru apoi confirmat de neaplicarea acestuia la contractele Piranha, Iveco sau in legislatia de achizitionare a corvetelor.

Cu atit mai mult cu cit la ceremonia de semnare a “pactului national” Presedintele Iohannis declara :

“armata poate sa devina un furnizor de dezvoltare economica…investitii straine…locuri de munca pentru romani…un acord implicit pentru dezvoltarea industriei nationale de aparare”

Klaus Iohannis-15 Ianuarie 2015-Semnarea pactului national pentru cresterea la 2 % PIB…

Doar ca una spunem, alta facem. Una se afirma in discursul prezidential, altceva se pune in aplicare. Dupa indepartarea guvernului Ponta in toamna aceluiasi an, si aducerea guvernului tehnocrat, offsetul este amputat prin lege, printr-o modificare legislativa introdusa de guvernul tehnocrat si aprobata in CSAT, in “interesul asigurarii securitatii nationale si..al consolidarii Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii”.

Pas cu pas, galopul se inteteste, Presedintele trimite bugetul pe anul 2017 inapoi, cerind ritos si imperativ “vreau al meu 2 %”, si pohta ce-a pohtit i se satisface mintenas. La un PIB care in final de an avea sa creasca cu aproape 7 % in 2017, la 858 mld lei, bugetul Apararii, incluzind creditele de angajament, cca 0.5 % PIB a fost prevazut la 16.3 mld lei, cca 2 % PIB.

Odata aprobat, cavalcada cumparaturilor poate si incepe in forta, Fifor, Vladica, Ciolacu, nemaiprididind sa semneze contract dupa contract…

Si, cum pofta vine mincind, in timp “creditele de angajament” ( imprumuturi externe) se separa de “creditele bugetare” ( bugetul statului finantat din incasari si credite pentru acoperirea deficitului bugetar), ajungindu-se ca in anul 2021, bugetul real al MApN sa fie prevazut la aproape 4 % din PIB. Artificiul fiind ca se raporteaza doar bugetul finantat din bugetul de stat nu si “creditele de angajament”, care se poate observa sunt prevazute a fi finantate prin imprumuturi de maximum 17.8 mld lei. (cca 2% PIB).

Bigetul Apararii-Anexa 3, Legea Bugetului 2021

Ce se mai poate adauga ? Ca in perioada 2016-2021, deficitul balantei comerciale a crescut de la 1.5 mld dolari la cca 20 miliarde de dolari pe an ? Ca in pofida declaratiilor ministrului Ciuca, si a sumelor imense cheltuite pe achizitii, industria de aparare din Romania este in colaps, irosindu-se si aceasta ultima sansa de a restarta un domeniu care creaza locuri de munca cu valoare adaugata ridicata in masura sa atraga tinerii care acum emigreaza in masa ?

Referinte

(1) https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21559390-document-iohannis-nemultumit-bugetele-pentru-institutiile-din-domeniul-securitatii-nationale-scris-scrisoare-premierului-grindeanu.htm

(2) https://mfinante.gov.ro/buget-2021

Credit imagine coperta : AGERPRES/Indiscret de Oltenia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Reforma Ciuca si Nasui, zero trasparenta, zero beneficii industriale

Thu Sep 2 , 2021
Programul “Guvernului meu” in domeniul apararii, Reforma Ciuca si Nasui, a debutat cu un document straniu, un pas sontic dar sigur catre abisul tot mai aproape al prapastiei tehnologice care va separa in curind Romania sau ce va mai ramine din ea de restul Europei civilizate. In Monitorul Oficial, Partea I nr. 825 din 27 august 2021, este publicata Hotărârea nr. 912/2021 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului de înzestrare “Sistem UAS tactic-operativ clasa II“, care, asa cum ar afirma fostul primul ministru Ciolos, nu aproba de fapt achizitia, aceasta urmind a fi aprobata de Parlament, carevasazica guvernul Citu nu are nici o […]