Sistemul HIMARS M142 se modernizeaza-Performantele cresc spectaculos

Citeva mii de rachete GMLRS au fost trase in Iraq si Afganistan de catre sistemul HIMARS M142 si cel MLRS 270A1/B2 din dotarea armatelor americana si britanica, 25% dintre acestea ca raspuns la situatiii de contact direct cu inamicul. Daca precizia acestora era deja demonstrata in activitatile de antrenament in poligon, puterea de foc i-a surprins si pe artileristii britanici asa cum se observa din scurtele decupaje video incluse in articolul Ref. 5, dovedind utilitatea acestui sistem in luptele terestre.

Insa, asa cum am vazut intr-un articol precedent, raza de bataie a sistemului M270A1/M142 echipat cu rachetele GMLRS si ATACMS trebuia imbunatatita semnificativ, pentru a fi in masura sa contracareze amenintarea sistemelor dezvoltate de Federatia Rusa si China.

GMLRS M31A1

In Aprilie 2019, firma Lockeheed Martin primea o prima comanda de la Pentagon, in valoare de 362 milioane de dolari, pentru modernizarea unui numar de 50 sisteme M270A0 la standardul M270A2.

Modernizarea consta in inlocuirea canistrelor, a instalarii unui nou mecanism de incarcare a acestora si a unui nou centru de comanda a focului, Common Fire Control System ( CFCS) inclusiv versiunea 8.2 SW, care va asigura compatibilitatea acestora cu tipurile de munitie existente.

In plus, cele 50 de sisteme M270 urmeaza sa primeasa si alte imbunatatiri, blindaj noui, transmisie noua, pentru a le permite sa ramina in servicu pina in anii 2050.

Insa scopul principal al modernizarii la standardul A2 ramine instalarea noilor tipuri de canistre si a noului Centru de Comanda a Focului, care sa poata sa acomodeze, pe linga tipurile de munitii existente, G-MLRS30/31A1 si ATACMS, pe cele care vor intra in exploatare in anii urmatori, rachetele ER G-MLRS30/31A2 si PrSM cu raza de bataie crescuta de la 70 la 150 km si de la 300 la 499 km pentru cea din urma.

Modernizarea primelor 50 de sisteme urmeaza sa se incheie in 2022, acestea urmind sa fie gata apoi sa primeasca noile tipuri de rachete ER GMLRS, planificate sa intre in serviciu in 2023.

Acest prim lot va fi urmat de altele asemenea, pina ce aproximativ 380 sisteme, 225 M270A1 si 160 M270A, vor fi aduse la standardul A2, o noua comanda, pentru inca 44 sisteme, fiind emisa in luna August 2020, pentru o valoare de 226 milioane de dolari.

In paralel in prima jumatate a anului 2018 a avut loc un prim test al noului tip de racheta, care a demonstrat o raza de bataie de circa 110 km ( 70 mile).In Noiembrie anul trecut erau planificate un set de 7 teste atit cu racheta ER GMLRS cit si cu PrSM care urmeaza sa fie completate in decursul anului 2021.

Este de asteptat ca in urmatorul interval de timp celelalte tari care utilizeaza varianta A1 a sistemelor MLRS si HIMARS sa plaseze comenzi pentru noile tipuri de lansatoare, de computere de comanda a focului si a kiturilor de modernizare pentru a trece la upgradarea sistemelor proprii.

Deja Finlanda a plasat o comanda in valoare de 91.2 milioane de dolari pentru un numar de 40 canistre ( pods) aferent celor 20 lansatoare M270A1 pentru a le aduce la varianta A2, care a fost aprobata in luna Februarie de Departamentul de Stat, cu doua zile inainte ca “primele elemente” ale sistemului HIMARS M142 varianta A1 sa intre in portul Constanta.

Este de asteptat ca modernizarea celor 54 sisteme/lansatoare varianta A1, cumparate de Romania,, cu noi poduri/canistre si computere de comanda a focului, inclusiv noul SW 8.2 sa coste inca aproximativ 200 milioane de dolari, in timp ce dotarea cu un numar similar de rachete A2 si PrSM cu cel existent, o salva de lansator, sa coste alte sute de milioane de dolari, dar asta nu este de asteptat mai devreme de orizontul anilor 2025-2026.

Intre timp se va putea spune ca Romania are si ea ceva, mai bine decit nimic, insa intrebarea de baza ramine : cum a fost stabilita prioritatea cheltuirii unei sume de 1.75 miliarde pentru un armament cu raza de bataie la 60 % din cea a sistemului Tornado-S, care a inceput sa fie introdus in artileria Federatiei Ruse, declarata de Romania drept “stat inamic”, inca din 2019 ? Atita timp cit Romania nu are o aparare antiaeriana, nu are o aviatie de lupta, practic, desi s-au cheltuit sume ametitoare, nu are si nu va avea nimic, inca ani buni de aici inainte.

Personal imi este greu sa-mi explic de unde graba decidentilor romani de la acea vreme, Ministrul Nicolae Dusa si Seful Statului Major General, Generalul Ciuca Nicolae, de a achizitiona din nou un sistem invechit, la fel ca si sistemul Patriot, cunoscut a fi in curs de modernizare si de testare a unor noi tipuri de efectori, care urmau sa intre in operare in perioada in care sistemul romanesc urma sa devina operational.

Este de apreciat pozitia rezervata a Poloniei, care a achiztionat o configuratie minimala, cu un numar redus de efectori, pentru o suma mai degraba modesta, de numai 414 milioane de dolari, daca e sa o comparam cu suma de 1.75 miliarde de dolari, cheltuite de Ministerul Apararii din Romania, in perioada in care domnul Nicolae Ionel Ciuca era conducator de facto al acestui minister.

Este de prisos sa mentionez ca, in timp ce in Romania datele referitoare la programele de inzestrare devin secret de serviciu, in Statele Unite ramin, deocamdata, de domeniul public.

Referinte

  1. https://www.armyrecognition.com/april_2019_global_defense_security_army_news_industry/u.s._army_to_upgrade_m270_mlrs_rocket_launchers_to_standard_m270a2.html
  2. https://www.militaryaerospace.com/computers/article/14178837/upgrade-artillery-fire-control
  3. https://www.dacis.com/budget/budget_pdf/FY19/RDTE/A/0603778A_181.pdf
  4. https://www.asdnews.com/news/defense/2020/06/30/lm-awarded-226-m-contract-recapitalize-multiple-launch-rocket-system-m270-launchers
  5. https://www.thinkdefence.co.uk/uk-complex-weapons/guided-multiple-launch-rocket-system-gmlrs/
  6. https://defence-blog.com/news/army/u-s-army-ratchets-up-range-requirement-for-a-next-generation-ballistic-missile.html
  7. https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/ausa/2020/10/13/army-lockheed-prep-for-first-extended-range-guided-rocket-test-firing/
  8. https://www.thedrive.com/the-war-zone/21708/army-plans-to-double-guided-artillery-rockets-range-by-putting-control-fins-on-its-tail
  9. https://www.defensenews.com/land/2018/03/01/romania-signs-off-on-deal-to-become-first-european-himars-customer/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Sistemul Patriot polonez-Sustenabil pe perioada ciclului de viata

Wed Mar 3 , 2021
Inca de la inceputul tratativelor pentru procurarea sistemului Wisla-Patriot, guvernantii polonezi, indiferent de culoarea politica, si-au fixat drept obiectiv un offset de 50 % din valoarea totala a contractului, axat pe trei trei directii de actiune esentiale, in vederea maximizarii transferului de tehnologie si a implicarii industriei poloneze : Tehnologie pentru sisteme radar Tehnologie pentru sisteme C2, C3, C4 Tehnologie si fabricatie a rachetelor Intr-un articol anterior m-am referit pe scurt la programul de offset care se concretizase intr-un memorandum semnat in 2018 intre firma Raytheon si partea poloneza. In prezent 14 companii din consortiul PGZ (echivalentul ROMARM) sunt in angajate in diverse faze de implementare […]