Surogatul achizitiilor MApN. Drone si 4X4 de 5 miliarde ?

1

Dupa achizitia transportoarelor Piranha V si camioanelor IVECO, armata achizitioneaza pentru fortele terestre drone si autovehicule blindate usoare in valoare totala de 5 miliarde de lei. Impreuna, aceste achizitii trec de 10 miliarde de lei, in conditiile in care cind e vorba de a se fi gasit bani pentru achizitionarea de avioane cu performante comparabile cu cele ale Federatiei Ruse, declarata de Presedintele Iohannis “stat inamic”, oficialii romani, incepind cu Victor Ponta si Mircea Dusa si terminind cu Vasile Dincu, postuleaza, de la inaltimea dregatoriei acordate de votul cetatenilor romani, ca “nu sunt bani” si “atita ne putem permite”. Cu alte cuvinte, Piranha, IVECO, 4X4, UAS, fara acoperire aeriana, fara suportul blindatelor si artileriei, asa dupa cum vom vedea in continuare. Ciudata logica in ierarhizarea inzestrarii…

Aveau de toate fortele terestre. Si tancuri performante si vehicule de lupta ale infanteriei, IFV-uri, si tunuri autopropulsate, si sisteme de rachete de artilerie sau AA, cu perfomantele la nivelul produselor de referinta din ultima generatie. Nu niste surogate gen tancul TR-85 M, cu tun de 100 mm sau vehiculul de lupta al infanteriei cu blindaj usor MLI-84, sau sisteme cu performate depasite, unele chiar din momentul achizitie, cum a fost cazul sistemului HIMARS sau a sistemului Patriot.

“Atita ne putem permite”, declara, fara sa clipeasca, ca si atunci cind promitea 8 spitale regionale, in campania electorala din 2016, sociologul Vasile Dincu, ajuns prin prisma scaunului pe care-l ocupa, proaspat specialist in politica economica in domeniul inzestrarii cu tehnica militara, referindu-se la decizia achizitionarii a inca 32 de avioane F-16 A/B Block 15, din Norvegia. Si continua, domnul Dincu, “Avem atita securitate cit putem plati“, referindu-se oarecum tangent la capacitatile de lupta aeriana limitate ale versiunii acestor aeronave, considerate avioane de linia a doua si destinate indeplinirii misiunilor de CAS intr-un teatru de razboi modern, inca din perioada anilor 90.

“Este un aparat foarte bun. Atita ne putem permite.”

Nu domnule Dincu, avem atita securitate cit putem gindi ! Atita securitate cit suntem de competenti, onesti si integri. Pentru ca, nu in ultimul rind, din cauza unor ministri si politicieni habarnisti ca dvs., insa mult prea plini de ei, s-a ajuns la achiztionarea unor sisteme depasite moral din start, pentru a caror modernizare vor trebui platite alte miliarde de dolari, cu care s-ar fi putut achizitiona linistit aviaone performante. Afacerea Skoda a acestor ani nu a izbucnit inca doar pentru ca organele judiciare si justitia romana sunt total aservite politicului mai ales acum cind s-a facut marele blat PSD-PNL.

Si daca ar fi fost infiltrate, timp de 30 ani, de o intreaga retea de agenti GRU, conducerile succesive ale MApN nu ar fi luat decizii mai defavorabile Romanei, cheltuind pina acum peste 20 miliarde de dolari pe o inzestrare fie deja invechita, fie secundara din punctul de vedere al fortei de lovire, fie pe niste modernizari care au transformat niste produse lipsite de eficacitate intr-unele “mai bune” dar….tot lipsite de eficacitate. Iar atunci cind pui toate astea cap la cap si incerci sa dai contur la…ceva, o brigada, o divizie care sa poata apere un aliniament macar, citeva zile, nu dai de mai nimic. Sau altfel spus dai de o…butaforie.

“Cea mai buna strategie este intodeuana sa fii foarte puternic; in general si apoi la momentul decisiv…Nu exista o lege mai inalta sau mai simpla in strategie ca aceea a mentinerii fortelor concentrate.”

Karl Maria von Klausewitz, Arta Razboiului

Acuma, principiul concentrarii efortului, a fortelor si mijloacelor, “pe directia loviturii principale”, poate nu este cunoscut domnului Dincu, prea putin priceput in arta razboiului, desi degraba doritor de a exprima pareri in domeniu, insa ar fi trebuit sa fie familiar domnilor Ciuca, predecesorul domnului Dincu, si generalului Incicas, cel fara a carui semnatura nu se misca nimic in inzestrarea armatei.

Daca ar fi fost in cunostinta de cauza, ma indoiesc ca domnul Dincu ar mai fi dorit sa sustina achizitia avioanelor F-16, in acest mod, lipsit de logica, in contextul in care, in aceiasi perioada, MApN angajeaza cheltuieli totale de 1 miliard de euro pentru achizitia de vehicule usoare 4 x4 si de drone medii, clasa a IIa, al caror impact in cimpul tactic poate fi realizat atita timp cit detii deja o forta terestra capabila sa faca fata, pentru o periaoda limitata, unui stat agresor, declarat in mod deschis de presedintele Iohanis “inamic”.Care se adauga unor achizitii la fel de “esentiale” cum au fost cele de 1 milion de dolari pentru 200 Piranha 5 cu blindaj nespecificat, 2000 camioane IVECO ( ca asa suntem noi, ieftini la tancuri si scumpi la camioane, soldatul roman nu poate decit in camioane fabricate la Bolzano si a mult trimbitatului, asteptatului contract de corvete, redus, ca urmare a aplicarii procedurii competitive, cu 400 milioane de euro, cit sa iei si, iaca domnu Dincu, inca 32 de F-16 sau 4 F-35 sau…sa finantezi un program complex, cu offset, pentru avioane generatia 4+.

Si ar fi cerut probabil, subordonatilor din dotare si domnului Incicas, sa i se puna la dispozitie strategia de inzestrare, pe care acestia urmaresc sa o puna in practica, in loc sa se apuce sa invoce efectele unei Hotariri CSAT din…2012 !

Pentru ca pina si domnul Dincu, daca, repet, si-ar fi pus intrebarea, sunt sigur ca ar fi fost in stare sa priceapa ca, fara a fi in stare sa controlezi spatiul aerian, NU EXISTA ACTIUNI ale FORTELOR TERESTRE ! Asta in conditia in care ai avea forte terestre.

Infanteristii, VIP-urile armatei romane

Daca pentru atingerea unui obiectiv strategic, acela de control al spatiului aerian, “atita s-a putut”, niste avioane care urmau sa ia drumul folosite pe post de sparing partneri de alte aviatii, sa vedem ce efect va avea cheltuirea unei sume mai mult decit duble, pentru inzestrarea infanteriei cu vehicule tactice cu blindaj usor, 4×4.

3.5 miliarde de lei, este estimata de catre MApN, valoarea contractului celor 1059 vehicule blindate 4X4 ATBTU-Autovehicule tactice blindate de tip ușor. Circa 3.4 milioane lei,-776.000 USD-, valoarea medie pentru un autovehicul, pentru un numar de 8 configuratii.

The military plans to order 55,000 of the JLTVs, which come in these four configurations

Probabil, ca si in cazul transportoarelor Piranha, configuratiile imaginate de specialistii MApN, sunt unele cu totul speciale, de vreme ce Lituania a primit aprobarea de la Departamentul de stat, de a cumpara un numar de 500 de blindate JLTV ale firmei Oshkosh, in configuratia Heavy Guns Carrier, HCG, cu mai putin de jumatate din pretul mediu al celor 8 configuratii romanesti, la numai 340.000 USD/autovehicul.

Pretul contractului lituanian, care include si product support, include turela M153 CROWS, care este instalata si pe vehiculele US Army, la un pret de 190.000 USD bucata, kit-uri pentru protectie balistica, kit-uri pentru protectie anti-explozivi, Systemul Boomerang de detectie al directiei focului, in retea, system GPS.

Turela CROWS are echipeaza configuratia HGC achzitionata de Lituania

Faceti singuri socoteala cit mai ramine costul unui vehicul, fara toate aceste echipamente, dupa care veti avea o viziune asupra costului armamentului si echiparii, care in cazul autovehiculelor romanesti reprezinta un supliment de 440.000 USD fata de cel al unui vehicul complet echipat, blindat cu kit-uri anti-mina, explozivi si protectie balistica si inarmat in varianta HGC.

An informational graphic by Raytheon depicting integration of the Boomerang shot detection programme with the US Army’s Android Team Awareness Kit. (Credit: Raytheon)
Sistemul de detectie al directiei focului-Boomerang-Credit : Raytheon

Apoi incercati un exercitiu de imaginatie, pentru a ajunge la preturi de 1 milion de dolari, acolo unde pare ca se vor situa unele dintre configuratiile imaginate de catre specialistii MApN, pretul mediu, dupa cum aratam mai sus, al vehiculeor armatei romane, urmind sa fie mai mult decit dublul celor lituaniene, din considerente care-mi scapa…

Sa mai notam ca, daca in Romania astfel de achizitii sunt trecute pe repede inainte prin tot procesul de negociere si semnare, in tari mult mai bogate cum este Marea Britanie de exemplu, achizitii similare treneaza si cite 4-5 ani. Chiar daca in cazul cererii aprobate inca din 2017 si inca nematerializate, pretul mediu al unuia din cele 2700 blindate usoare de tipul JLTV, evaluate la 1 mld de dolari de DSCA, de doar mai putin de 364.000 USD/bucata, a fost considerat de britanici ca fiind excesiv.

Nici o paguba insa, important este ca Romania sa cheltuie cei 2 %, nu are importanta pe ce si cu cit. Oricum din avionul DNA am vazut deja ca nu se vede…CUm sa vezi paguba daca preturile nu sunt cunoscute ? SI chiar daca e paguba ce mai conteaza ce spune legea, de vreme ce noi am inventat ca daca nu au existat foloase materiale pentru persoanele implicate, nu xista paguaba penala. Ca mai dispar zeci de milioane din conturile firmelor straine, asta nu exista de vreme ce controlam presa si justitia. Care si una si alta intorc spatele sau se fac ca fac.

Musai 278 vehicule pe an livrate

Ca sa nu mai fie nevoiti a recurge la argumentul, fals dealtfel, “interoperabilitatii”, si a comite o noua ilegalitate, ca in cazul Piranha V, care oricum nu ar fi fost sanctionata de Procuratura, in desemnarea candidatului unic, desi fostul titular al “portofelului” de la Aparare, generalul Ciuca, cu de la sine putere, a decis la ultima vizita in SUA achizitia a 130 de JLTV-uri pentru fortele speciale la pretul unitar de 423.000 USD/buc, “specialistii” MApN au introdus un criteriu bizar, cu caracter limitativ in documentatia de licitatie : candidatii trebuie sa se angajeze sa livreze un numar de 278 vehicule pe an. Nu 277, nu 276, fix 278, altfel, e de presupus, defensiva romaneasca nu va putea face fata unui eventual atac inamic.

Si bineinteles musai la pretul de 775.000 USD, pentru care, ca si in cazul Piranha, nu va exista nici o analiza, pentru ca, nu-i asa, preturile sunt…necunoscute, confirm expertilor si procurorilor DNA. Ca cere legea, e un fapt secundar, tertiar, in Romania nimeni nu-si mai pune problema respectarii legii.

Acuma ca s-a rezolvat cu dotarea aviatiei militare cu avioane moderne, armata are si tancuri capabile, IFV-uri ( MLI-uri) asisderea, are si necesarul de sisteme SHORAD si C4I, cu alte cuvinte armata romana poate concentra o forta de lovire, care sa poata opera sub acoperirea aeriana, nu ii mai trebuie decit fix 1059 de ATBTU, dar nu mai putin de 278/an, ca sa poata sa faca fata unei eventuale agresiuni. Oare ?

Ungurii cumpara si ei ATBTU

In Decembriie 2020 Fortele armate ungare primeau primele 10 Nurol Makina ABTBU, cunoscute in Ungaria sub denumirea de Gidran. In total armata ungara va mai primi 40 de vehicule din Turcia si inca 300 integrate pe plan local in cooperare cu Rheinmettal. Producția, cercetarea și dezvoltarea aferente programului se vor desfășura în cooperare germano-maghiară.

m.blog.hu/le/legiero/image/Magyar_szf/2020_magy...
Gidran 4X4 ATBTU

Urmarind insa procesul de achizitii din Ungaria in ultimii 10 ani, se poate observa ca acesta a avut la baza o strategie dar si o planificare a resurselor, pentru crearea unei forte de lovire de calibru, la nivelul unei brigazi de blindate, cu acoperire aeriana, care sa poata actiona competitiv si cu succes intr-un teatru de razboi din secolul XXI.

Astfel in Iulie 2020, Ungaria primea deja primele tancuri Leopard 2A7+ dintr-un lot de 44 contractate cu firmele Kraus-Maffei-Wegman si Rheinmettal impreuna cu 24 tunuri autopropulsate Pzh2000 pentru 565 mil Euro, cam cit va plati Romania pentru aceste 1059 ATBTU, care am vazut, costa mai mult decit dublu decit cele pentru US Army si cele lituaniene.

Fortele Armate Ungare-Brigada blindata cu acoperire aeriana

In August, acelasi an, Ungaria semneaza cu Rheinmettal cel mai mare contract din domeniul apararii, pentru achiztia a 214 IFV-uri Lynk KF41, echipate cu turela Lance 2 cu tunul WOTAN de 35 mm, prin care Rheinmettal se angaja sa creeze in Ungaria o capacitate de productie moderna de unde se vor livra 172 dintre acestea. Cum era de asteptat IFV-urile ungare vor fi protejate impotriva armamentului antitanc cu un sistem de protectie activ, tipul Strykeshield, produs de Rheinmettal.

Iar in Decembrie 2020, Ungaria mai semneaza un contract semnificativ, de aceasta data pentru achizitionarea sistemului NASAMS II, de la firma Kongsberg, finantat cu un credit pe 8 ani pentru 85 % din valoare contractului de 410 milioane Euro, cele doua baterii achizitionate urmind sa fie livrate in cursul anului 2023, pentru a inlocui sistemul rusesc Buk.

Costurile de finatare sunt scazute ( ca de aia cumparam Guvern la guvern-Nota mea), rambursarea este favorabila pentru profilul scadentei datoriei externe a Ungariei si creditul diversifica structura si managementul acesteia.

Ministrul de finante al Ungariei, referindu-se la creditul de 340 mil Euro luat de la Agentia de creditare a exporturilor norvegiana.

Pe linga transparenta pe care nu o vom vedea niciodata in demokratura-surogat de democratie-din statul esuat Romania, acestea nu sunt numai niste simple vorbe, politica economica a guvernului ungar, dupa cum am vazut, avind un efect pozitiv si asupra balantei comerciale a tarii vecine, care s-a mentinut in permanenta excedentara, in timp ce Romania ultimilor 7-8 ani a ajuns la un deficit comercial de peste 20 miliarde de dolari anual.

O contributie seminficativa la atingerea acestui deziderat a avut-o si aplicarea politicilor de offset, asa dupa cum am vazut ca a fost cazul contractului de achizitie al aeronavelor SAAB JAS-39 Gripen. In plus aceasta a permis, dupa incheierea primul ciclu de leasing, finantarea modernizarii la configuratia MS20, capabila sa asigure controlul unui spatiu aerian, contestat de avioanele rusesti, de tipul MiG-29 SMT sau SU-35.

O alta latura semnificativa a strategiei economice a apararii in tara vecina o constituie colaborarea bilaterala cu statul german, Germania, daca ne reamintim, preferind astfel de partenariate, offsetului. Prin acest tip de parteneriat, materializat prin investitii ca cele ale firmelor Mercedes sau Audi, s-au creat conditiile economice si financiare necesare pentru a putea pune in practica investitiii costisitoare si complexe ca cea cu firmele Rheinmettal si Kraus Maffei, mentionate mai sus.

Partenerii strategici, Polonia si Ukraina, cumpara drone Bayraktar TB2

O drona din clasa medie, Class II, careia ii apartin dronele Hermes 450 , Tactical T-Heron ( a nu se confunda cu sora mai mare cu cca 30 %, din care a fost derivata, Heron) sau Byaraktar TB2, produse in ordine de catre firmele israeliene Elbit Sistems, Israeli Aircraft Industries si firma turceasca Baykar, costa in medie cca 5 milioane de dolari cu alte 3-5 milioane de dolari pentru statia de control a misiunii.

Drona inarmata de tip Bayraktar

Drona fabricata de firma turceasca este insa creditata de specialisti ca avind un pret semnificativ mai mic decit al competitiei. Conform lui Ismail Demir presedintele Consortiului Industriei de aparare din Turcia, citat de Forbes, “daca o drona competitoare, din orice alta tara, ar avea aceleasi capabilitati cu ale noastre, PRETUL EI AR FI DUBLU”, ceea ce a confirmat estimarile aparute anterior in The Guardian privitor la pretul dronei Bayraktar estimat la 1-2 milioane de dolari.

Acest pret nu trebuie sa surprinda atita timp cit in ramasitele droneleor doborite in conflictul din Nagorno Karabah, de catre fortele armate ale Armeniei, au fost gasite componente “off-the-shelf” fabricate de Garmin ( navigatie) si Wescam ( camera video stabilizata), iar structura din compozit a dronei este accesibila la un pret de sub 100000 USD.

La licitatia organizata de MApN, firma turceasca nu s-a obosit sa participe, desi, observind pretul sistemelor la care au fost achizitioonate sistemele poloneze, aceasta fi fost mai mult ca sigur extrem de competitiva si atractiva.

Avind o industrie de aparare cu o productie anuala de 2 miliarde de dolari si exporturi de 250 milioane de dolari, dar si o industire de aviatie cu exporturi care incepind din 2016 au trecut de cifra de 1 miliard de dolari, polonezii si-au permis o mica excentricitate, achizitionind, din Turcia, 4 sisteme, fiecare cu cite 6 drone, in total 24 de drone, impreuna cu o cantitate neprecizata, dar, cunoscindu-i pe polonezi, semnificativa, mai mult decit probabil, de munitie inteligenta, gama MAM-C, MAM-L, produse de Roketsan, cu o raza de lovire de 8 pina la 14 km, pentru suma de 268 mil USD, conform Ministerului Apararii de la Varsovia.

In cazul Poloniei, care este deja angajata in programul Gryf, achizitia facuta in graba, pare sa fi fost mai mult justificata politic, caci eficacitatea folosirii acestora in izolare, fara a fi inca conectate la reteaua C4I, intr-un teatru de razboi simetric, intr-o eventuala confruntare cu sistemele ruseti Pantsir sau TOR, este inca disputata de catre specialisti.

“Turcia este cel mai puternic aliat al nostru in aceasta parte a lumii”-Andrez Duda, Presedintele Poloniei. Foto : Cancelaria Prezidentiala

Analistii de la Deutsche Welle au vazut in aceasta achizitie o incercare a Poloniei de a fisura relatiile dintre Ankara si Moscova si de a intari relatiile strategice ale Poloniei cu Turcia, profitind de un moment in care Ankara are nevoie de parteneri externi, pe fondul relatiilor incordate pe care aceasta le are cu Statele Unite dar si cu tarile UE, Franta si Germania, pentru care, pe linga impactul economic semnificativ a insemnat si o importanta lovitura de imagine.

Polonia are tancuri, tunuri autopropulsate, pentru trei brigazi blindate

In Noiembrie 2013, Polonia achizitiona din excedentul Bundeswehr, 119 tancuri Leopard 2, 105 versiunea A5 si 14 versiunea A4 in stare de functionare pentru o suma de 243 milioane de doalri ( cca 180 milioane de euro). In aceasta suma au mai fost incluse alte cca 200 de vehicule blindate, printre care camionae si vehicule de transport si recuperare.

Leopard 2 versiunea A4. Sute de tancuri din excedentul Bundesweher au fost oferite la export la preturi reduse.

Polonia nu a fost singura tara europeana care a optat pentru aceasta solutie. Finlanda, Danemarca, Austria, Spania , Norvegia, Portugalia sau Turcia au cumparat tancuri versiunea A4, la mina a doua, din excedentul Bundeswehr sau al Olandei, in timp ce in Suedia, Grecia, Elvetia si Olanda acesta a cistigat competitia in fata tancului american M1A Abrams si a celui francez Leclerc.

In 2020 armata poloneza a inceput sa primeasca primele tancuri din versiunea modernizata Leopard 2 PL, echivalentul versiunilor A5 si A6, a celor 128 tancuri primite de la guvernul Germaniei in 2002, odata cu aderarea la NATO. In total 142 tancuri vor fi modernizate pina in 2023 de firmele locale BUMAR si PGZ, impreuna cu Rheinmettal, pentru o suma de 220 milioane de Euro. La sfirsitul acestei modernizari Polonia va dispune in total de 261 tancuri Leopard 2, variantele A5 si A6 cu care va putea forma osatura a 3 brigazi de blindate.

Aproximativ in aceiasi perioada militarii polonezi vor mai primi cca 300 de tancuri T-72, modernizate de firma locala BUMAR, pentru o suma de cca 440 milioane de dolari, iar din anul 2022 este posibil sa primeasca un prim lot din cele 250 tancuri Abrams, odata ce Parlamentul polonez va aproba finantarea programului.

Tun autopropulsat 155 mm KRABS fabricat la Huta Stalowa Wola. Credit HSW

Lor li se adauga 96 tunuri autopropulsate KRABS, calibrul 155 mm, dintr-un contract de 1 miliard de Euro, primit de firma locala Huta Stalowa Wola in 2016 din oraselul de 65000 locuitori, similar Cugirului, aflat in Sudul Poloniei. In acest contract HSW a actionat in cooperare cu BAE systems, integrind pe sasiurile coreene K-9 fabricate pe plan local, turelele britanice Braveheart si sistemele locale de conducere a focului TOPAZ.

Strategia de inzestrare poloneza mai include si achizitionarea sistemelor AA SHORAD ce urmeaza a fi dezvoltate pe plan local in cadrul programului NAREW, acoperirea aeriana urmind a fi asigurata de cele 48 F-16 C/D Block 52 achizitionate in baza unui program complex in 2003, si 27 de Mig-29, acestora urmind sa li se alature si 32 avioane F-35.

Armata Romaniei incotro ?

Fortele terestre din Armata Romaniei sunt lipsite de un nucleu capabil, dispunind de o putere de foc si de distrugere semnificativa, cu o capacitate de manevra, capabila sa asigure mobilitatea necesara, pentru a contracara actiunile inamice pe vreuna din directiile de actiune principale, in cazul unei agresiuni. Macar pe una…

TR-85M1 Bizonul MBT
TR-85M Bizonul. Arata ca un tanc…

In prezent Fortele Terestre au o flota surogat de cca 300 tancuri TR-85 M, denumit “Bizonul”, al caror tun cu teava ghintuita de 100 mm nu are nici o sansa in a penetra armura tancurilor moderne de tipul T-72, T-80 sau T-14 Armata, in timp ce armura proprie de tip pasiv, conventional, este insuficienta pentru a putea face fata tunurilor de 120/125 mm de pe aceste tancuri.

Prototip ATROM- tun 155 montat pe sasiu DAC

Parca de prisos sa mai adaug ca si in domeniul tunurilor autopropulsate situatia nu difera cu nimic, acelasi tip de “bricolaj”, programul ATROM, conceput la AEROSTAR Bacau, rezultat din mariajul tunului israelian ATMOS cu o caroserie de DAC, fiind abandonat dupa primele prototipuri, probabil pina la gasirea unui furnizor agreat.

Adaugind cele 100 de MLI-82 si intirziatele Piranha 5, se pot constitui probabil doua brigazi mecanizate, care insa lipsite de suport artileristic, in afara celor 54 de lansatoare LAROM, de acoperire aeriana si de o aviatie proprie dotata cu elicoptere cu capabilitati de lupta antitanc, nu va avea nici o sansa intr-un teatru de razboi modern.

Astfel ca, dupa ce bateriile Patriot, ramase intacte in urma loviturilor rachetelor de croaziera si a aviatiei de bombardament, isi vor fi epuizat rachetele GEM-T, si HIMARS-urile vor fi tras prima si unica salva, nu le va ramine ofiterilor de stat major, inghesuiti in buncarul din Dealul Mitropoliei, decit sa arunce in lupta cele 1000 de 4×4, sprijinte de dronele neinarmate, de infanteria imbarcata in cele 2000 camioane IVECO si cele 200 de transportoare Piranha. Caci corvetele, lipsite de acoperire aeriana, vor fi demult pe fundul Marii Negre…

Si sa dea ordin “aviatiei de vinatoare bombardament” sa decoleze….Dupa care sa se gindeasca cu “mintea de pe urma” : oare pe ce am irosit zecile alea de miliarde ?

Ca, de permis, ne-am fi permis domnule Dincu, dar fie nu ne-a dus, fie nu ne-a stat mintea, la interesul ala national si esential….

Referinte

  • https://adevarul.ro/news/eveniment/cinci-producatori-straini-bat-furnizeze-masini-teren-mapn-modele-propun-producatorii-foto-1_6151dc615163ec4271b323d2/index.html
  • https://blacknews.ro/primele-zece-vehicule-blindate-gidran-produse-in-turcia-au-fost-prezentate-la-baza-militara-ungara-de-la-tata/
  • https://www.defensenews.com/global/europe/2020/08/10/oshkosh-is-tinkering-with-a-uniquely-british-jltv/
  • https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24626889-turele-blindate-elbit-magurele-fabricate-romania-piranha-5-jltv-oshkosh.htm
  • https://vpk.name/en/474002_hungary-buys-turkish-armored-vehicles-ejder-yaln.html
  • https://www.profit.ro/stiri/politic/document-armata-lanseaza-licitatie-de-miliarde-de-lei-pentru-peste-1-000-de-blindate-cu-discurs-explicit-despre-razboi-20499998
  • https://www.dote.osd.mil/Portals/97/pub/reports/FY2012/army/2012crows.pdf?ver=2019-08-22-111732-160
  • https://euro-sd.com/2020/12/articles/exclusive/20383/ejder-yalcin/
  • https://www.rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_defence/public_relations/news/archiv/2019/aktuellesdetailansicht_9_21504.php
  • https://defence24.com/hungarian-leopard-mbts-unveiled-what-was-the-cost-analysis
  • https://www.army-technology.com/news/rheinmetall-armament-contract-hungary/
  • https://www.army-technology.com/news/hungary-strikeshield-aps-lynx-ifv/
  • https://www.armyrecognition.com/germany_german_army_light_armoured_vehicle_uk/kf41_lynx_ifv_infantry_fighting_vehicle_tracked_armored_data.html
  • https://euro-sd.com/2020/11/articles/exclusive/20072/nasams-hungary/
  • https://www.defensenews.com/land/2017/11/01/indonesia-strikes-77m-deal-for-air-defense-system-by-norways-kongsberg/
  • https://defence24.com/lithuania-procures-nasams-anti-aircraft-system-for-more-than-usd-100-million
  • https://bbj.hu/economy/finance/trade/hungary-signs-financing-deal-with-norway-for-nasams-contract
  • https://en.monitorulapararii.ro/romania-s-fighter-jets-from-mig-21-to-f-16-1-22667
  • https://www.edrmagazine.eu/danish-army-receives-first-piranha-5-and-eagle-5-wheeled-armoured-vehicles
  • https://www.defensenews.com/land/2019/06/21/after-delay-army-clears-joint-light-tactical-vehicle-for-full-rate-production/
  • https://www.defenseromania.ro/s-a-tras-prima-linie-in-programul-dronelor-pentru-armata-romaniei-doar-doua-oferte-au-fost-depuse_613578.html
  • https://www.atlanticcouncil.org/blogs/natosource/poland-acquires-over-a-hundred-tanks-from-germany/
  • https://www.defenseworld.net/news/15415/Rheinmetall_To_Modernize_Polish_128_Leopard_2_MBTs_For_200_Million_Euro#.YcztpWjMI2w
  • https://euro-sd.com/2019/09/articles/14458/the-future-of-polish-land-forces-and-mbt-fleet/
  • http://fighting-vehicles.com/leopard-2a4-tank/
  • https://www.janes.com/defence-news/news-detail/poland-signs-bayraktar-tb2-contract-with-turkey
  • https://theaviationist.com/2021/05/23/poland-tb2-drones/
  • https://www.dw.com/en/poland-continues-to-draw-eu-nato-ire-over-turkish-drone-purchases/a-57775109
  • https://notesfrompoland.com/2021/05/25/polish-president-visits-turkey-to-seal-military-deals-with-strongest-ally-in-region/
  • https://defence-blog.com/poland-receives-first-upgraded-leopard-2pl-main-battle-tanks/
  • https://www.defenseworld.net/news/15415/Rheinmetall_To_Modernize_Polish_128_Leopard_2_MBTs_For_200_Million_Euro#.YeS2NGjMI2w
  • https://www.atlanticcouncil.org/blogs/natosource/poland-acquires-over-a-hundred-tanks-from-germany/
  • https://defence24.com/armed-forces/land-forces/what-main-battle-tanks-will-the-polish-army-get-in-2022
  • https://esut.de/en/2019/08/meldungen/ruestung2/14539/polen-modernisiert-t-72-kampfpanzer/
  • https://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/poland-elects-upgrade-t-72-tanks/
  • https://www.armyrecognition.com/armies_in_the_world_analysis_focus/a_total_of_96_krab_155mm_self-propelled_howitzers_are_now_in_service_with_polish_army.html

One thought on “Surogatul achizitiilor MApN. Drone si 4X4 de 5 miliarde ?

  1. de vreme ce noi am inventat ca daca nu au existat foloase materiale pentru persoanele implicate, nu exista paguaba penala.

    Noi, adică PSD – Dragnea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Criza din Ucraina ? 9 amenintari de securitate pentru Romania.

Mon Jan 31 , 2022
De ce apare Ukraina atit de frecvent in politica americana ? Intr-o analiza de politica externa, “Why is Ukraine coming up so much in American politics?”, publicata in reputatul cotidian Washington Post, sub semnatura lui Amber Phillips, jurnalista specializata in politica externa, este citata si Emily Holland, Profesor Asistent la Colegiul de Razboi Naval, in domeniul Studiilor Maritime privind Rusia. Aceasta este de parere ca, in domeniul politicii externe, Ukraina nu apare in partea de sus a listei Administratiei de la Washington, unde “a fost in cea mai mare parte ignorata”. In pofida acestui fapt, situatia din Ukraina, recunoscuta ca o tara eminamente corupta, va continua […]