NU Directivei 2009/81/EC. Belgia si Olanda mentin offset-ul.

1

Pozitia Uniunii Europene fata de Offset, in mod specific a tarilor exportatoare si in special a Germaniei si Frantei, este definita prin Directiva 2009/81/CE, prima Directiva cu caracter supra-national ( Ref.6). Am vazut deja cum Guvernele si Parlamentele din Danemarca si Elvetia au respins intentia Comisiei Europene, promovata prin intermediul Directivei 2009/81/EC, in mod specific prin procedurile de aplicare a acesteia, de excludere a offsetului din tranzactiile cu armament.

Ambele tari, in pofida faptului ca detin o baza industriala si tehologica de invidiat, avind un PIB pe cap de locuitor de 60,000 USD/an, Danemarca, respectiv 85,000 USD/an, Elvetia, la nivelul anului 2020, conform World Bank, ceea ce le situeaza pe locul 7 si respectiv 2 in ierarhia mondiala la acest indicator, au declarat in fata Consiliului European, la nivel de Prim Ministri, ca nu intentioneaza sa renunte la offset, pe care il considera ca fiind o politica economica esentiala pentru asigurarea mentinerii si dezvoltarii bazei tehnologice si industriale si a cresterii competitivitatii produselor propriii la export.

Asa cum spuneam la momentul prezentarii celor doua cazuri, ele nu au fost singulare, aceiasi pozitie fiind adoptata de alte 16 state membre, in cele ce urmeaza urmind a ma referi si a prezenta exemplele Belgiei si Olandei.

Belgia-Offsetul, politica industriala cu traditie

desi nu intotdeauna de succes, pentru ca asa cum am vazut intr-un articol anterior, offsetul nu este nici bun nici rau, exista insa pe linga aplicari bune si aplicari defectuoase ale acestuia, cum a fost cazul fabricarii sub licenta a celor 1039 de APC/AIFB M113 Bradley de catre firma belgiana Belgian Mechanical Fabrication care ulterior a si dat faliment.

Dar Belgia ofera si un exemplu de succes, tot din perioada anilor 70-80, cind, impreuna cu Olanda, Norvegia si Danemarca, a participat la programul comun de achizitie, alaturi de Guverul SUA, a primului lot de avioane F-16.Impreuna, cele 4 tari europene au achizitionat sub egida EPG-European Participating Governments, 348 de aeronave in timp ce guvernul SUA a achizitionat un prim lot de 650 de aeronave.

Contractul de achizitie al celor 348 aeronave in valoare de 2.8 miliarde de USD ( 1975) a fost acompaniat de un offset substantial, care a inclus coproductia a 40 % din valoarea avioanelor pentru statele EPG, 10 % pentru cele 650 avioane procurate de Guvernul SUA ( numai aceasta parte insemnind circa 850 milioane USD ( 65 avioane * 13 milioane USD valoarea F-16 in 1975 )) si 15 % pentru terte parti.

Valoarea offsetului aferent contractului F-16 realizat de tarile EPG . Credit : Ref. 1

Dintre cele 4 tari europene partenere, Belgia realiza la numai 5 ani de la semnarea contractului un offset de 72 % din valoarea acestuia. In Belgia a fost localizata una din cele doua linii de asamblare europene ( SABCA) cit si linia de asamblare si testare pentru motoarele F-100 ale firmei Pratt&Whitney, pentru toate cele 4 state participante, de catre firma BFN ( Belgian Fabrique National), ulterior TechSpace, din care au evoluat Patria Belgian Engine Center ( PBEC) si Safran Aero Boosters.

Evaluind valoarea si distributia offsetului se poate observa ca dincolo de o simpla “fabricare”/asamblare, care ar fi putut genera cel mult 8-10 % din valoarea produsului final, acesta a insemnat si un transfer de tehnologii consistent, pentru a ajunge la exportul unor subansable si componente reprezentind 15 % din valoarea acestuia, asigurindu-se astfel o conditie esentiala pentru dezvoltarea pe orizontala si “revarsarea” acestora in dezvoltarea de noi produse si participarea la noi programe.

Linia de asamblare F-16 de la fabrica SABCA din Gosselies. Credit f-16.net

Astfel, SABCA/SONACA, plecind de tranferul de tehnologie si profiturile realizate din programul F-16, a continuat sa se dezvolte si sa se diversifice devenind furnizoare la majoritatea programelor europene civile si militare. In prezent SABCA are o cifra de afaceri anuala de aproape 180 milioane de euro la cca 1000 angajati. In 2020 ca urmare a deciziei guvernului belgian de a achizitiona avionul F-35 de la firma Lockheed Martin, Dassault Aviation, devenita proprietarul a 99 % din actiuni, a vindut pentru 80 milioane de dolari actiunile detinute catre un fond de investitii belgian si Sabena. La scurt timp, SABCA a cistigat un nou contract pentru intretinerea pe 10 ani flotei de 80 aparate F-16 ale US Airforce in Europa, care se adauga la cele peste 1600 de revizii, reparatii si modernizari individuale executate pina in primavara anului 2021.

Pe de alta parte, BFN cunsocuta si ca FN Herstal avind ca principal domeniu de activitate productia de armament usor de infanterie, a vindut divizia de motoare, dupa livrarea celor cca 600 F-100, firmei Techspace, din care au evoluat ulterior doua firme distincte.

Fabricatia de componente si activitatile de intretinere si reparatii pentru motoarele F-100 au ramas la Belgian Engine Center care, dupa un scurt stagiu la P&W, a fost achizitionat de firma finlandeza Patria. Sub noua denumire, Patria Belgian Engine Center-PBEC-va continua si in urmatorii 10 ani aceste activitati care au condus in cei peste 40 ani de existenta la peste 6000 de motoare si componente reparate.

Partea comerciala a firmei Techspace a fost achizitionata de conglomeratul francez Safran a carei filiala locala, Safran Aeroboosters, are in prezent 1400 de angajati in Liege si o cifra de afaceri anuala de peste 500 milioane de euro.

Programul belgian de offset aferent achizitiei avioanelor F-16 a insemnat intr-o masura insemnata si investitii semnificative din partea statului belgian. Acest lucru a fost inevitabil, dat fiind stadiul incipient sau chiar inexistent, daca e vorba sa ne gindim la fabricatia de motoare sau avionica ( radarul fiind si el fabricat in Belgia ), a ramurilor industriale implicate in acest program, ceea ce a facut sa creasca costul aeronavelor cu o valoare estimata de circa 30 % pentru aeronavele livrate fortelor aeriene belgiene.

Offsetul ca unica strategie pentru industria de aparare nationala

Este concluzia la care a ajuns si studiul prezentat in Ref.2.

Caci programul de offset pentru contractul F-16 s-a dovedit pentru toate tarile participante un succes. Desi costul pe aparat a fost mai mare decit costul unei achizitii directe, atit cantitatea cit si calitatea offsetului, in special transferul de tehnologii, au asigurat dezvoltarea si viabilitatea pe termen mediu si lung a capacitatilor industriale locale, beneficiile financiare si sociale ale programului depasind astfel cu mult costul aditional al achizitiei initiale.

Deloc surprinzator de aflat ( v. ref. 2) ca si dupa terminarea programului F-16 Belgia a continuat sa aplice offsetul in achizitiile militare, media acestuia situindu-se la 78 % in perioada 1983-2008.

Offset-ul practicat ad-hoc nu poate produce rezultate durabile

In lipsa unei strategii cuprinzatoare pentru industria de aparare off-set-ul practicat ad-hoc nu poate produce rezultate durabile. Desi a continuat, cum aratam mai sus, sa practice off-setul si in programele de achizitii care au urmat, rezultatele au fost mai degraba mediocre pentru industria belgiana, nefiind in masura sa genereze efecte durabile pe termen mediu si lung similar cu programul F-16.

Programe de achizitii anii 75-90 si offset-ul asociat. Credit Ref. 3

Lipsa unei strategii a fost dublata si de instabilitatea guvernamentala creata de divizarea politica la nivel regional intere cele doua regiuni, Flandra si Valonia. Aceasta din urma a creat terenul propice pentru manifestarea unor situatii de coruptie specifice sferei achizitiilor de tehnica militara.

In anii 90 Belgia a fost scena a doua mari scandaluri de coruptie in acest domeniu. Contractul de achizitie a 46 elicoptere Agusta A-109 a dus la demisia secretarului general NATO Willy Claes dar si la uciderea de catre un asasin platit a fostului ministru si fruntas al partidului socialist, Andre Cools. Investigatiile procuraturii au scos in evidenta comisioane in valoare de milioane de dolari, distribuite apoi unor politicieni de frunte ai partidului socialist, care au facut in mare graba contractul odata ajunsi la putere. Presedintele Agusta, Rafaello Teti, a fost arestat in Brazilia si extradat dupa 3 luni, murind la 10 zile dupa inceperea procesului. ( ref.4, 5)

Contractul pentru sistemul de contramasuri elecronice CARAPACE, pentru aeronavele F-16, a fost si el viciat de mita provenita din comisionele incasate de agentul local. Acuzat de secretarul Partidului Socialist Belgian ca i-ar fi remis suma de 2,8 milioane de dolari, patronul Serge Dassault a refuzat sa apara in fata unui judecator belgian, pe umele acestuia fiind emis un mandat de extradare. In 1995, dupa ce implicarea acestuia a devenit cunoscuta, fostul sef al Statului Major al Aviatiei Belgiene, Generalul locotenent Jacques Lefebvre s-a sinucis. ( ref. 4)

In 2006, Guvernul Belgian a decis achizitionarea a 242 APC/IFV bazate pe platforma Piranha IIIC, pentru o suma de 850 mil USD-( 700 milioane dupa alte surse), in 9 variante de echipare. Intr-una dintre variante, 40 dintre acestea urmau sa fie echipate cu tunul Cockerill de 90 mm al firmei CMI Defence, destinate a inlocui tancurile Leopard 1 echipate cu tun de 105 mm….

Piranha IIIC belgiana cu tunul Cockerill de 90 mm

Angajamentul de compensare-offset, al firmei MOWAG, s-a situat la 100 % din valoarea contractului, fiind se pare complet indeplinit. Nu am gasit detalii despre esenta acestuia, insa este de sperat ca, pe linga incorporarea celor 40 de tunuri/turele de fabricatie locala, facilitatile oferite firmelor belgiene au fost benefice pentru acestea, spre deosebire de programul falimentar AIFV/M113 care, se poate afirma, nu a lasat nici un fel de urme in industria de profil belgiana.

Belgia continua aplicarea offsetului in pofida Directivei 81 a CE din 2009.

Experienta belgiana in domeiul offsetului pare mai degraba a fi una negativa. Cu exceptia offsetului asociat “programului secolului”, cum mai este cunoscut programul de achizitie F-16 al tarilor EPG, celelalte programe au suferit datorita instabilitatii si chiar rivalitatii politice si regionale, a schimbarilor frecvente de guverne si a coruptiei, ceea ce a condus la lipsa unei strategii si a unor proceduri unanim agreate, care sa faca din offset acea pirghie efectiva de obtinere a unor beneficii industriale cu impact pe termen lung, la fel ca in cazul Canadei, Elvetiei, o sa vedem Olandei si sa nu uit a Danemarcei, care in programul F-16 a intimpinat initial dificultati datorate lipsei de expertiza si a fortei de munca calificate.

In pofida acestor slabiciuni si dupa intrarea in vigoare in 2011 a Directivei 81 a Comisiei Europene, Belgia a mentinut aceleasi proceduri in domeniul offsetului si a respins alaturi de alte 16 state europene excluderea offsetului din achizitiile militare, iar in octombrie 2013 Consiliul de Ministri a decis ca, acolo unde art.346 al TFUE poate fi invocat si interesele esentiale de securitate pot fi dovedite, offsetul va ramine in vigoare. Acolo unde art.346 poate fi invocat offsetul devine un criteriu cu o pondere de maximum 15 % in procesul de evaluare al ofertelor. ( Ref. 6)

Va urma

Referinte

  • (1) Multinational Coproduction of Military Aerospace Systems-A Project Air Force Report prepared for the US Air Force-Michael Rich, William Stanley, John Birkler, Michael Hesse
  • (2) Defence Industrial Policy in Belgium and the Netherlands-Olivier de France, Research Director Iris.
  • (3) The Economics of Offsets-Edited by Stephen Martin, The Centre for Defence Economics, University of York, ISBN 3-7186-5782-1
  • (4) https://www.independent.co.uk/news/world/europe/craxi-linked-to-belgian-murder-case-1453867.html
  • (5) https://www.flightglobal.com/arrest-warrant-issued-for-serge-dassault/9486.article
  • (6) Furter, D. (2014) The Influence of Legislation and Government Policy on Patterns of International Defence Trade and Future Markets: The Case of Offset and Directive 2009/81/EC [online]. Doctoral thesis submitted to Brunel University United Kingdom, 2014. Available from: www.furterdefence.com

One thought on “NU Directivei 2009/81/EC. Belgia si Olanda mentin offset-ul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Piranha musca nemilos. Cum risipeste MApN banii contribuabilului roman.

Wed Sep 29 , 2021
Procedura de achizitie a celor 227 APC Piranha V, a fost afectata de numeroase vicii si potentiale incalcari ale legislatiei in vigoare, pe care le-am semnalat MApN in Octombrie 2017, in termenul legal de furnizare a comentariilor la proiectul de lege initiat de Minister. Ulterior, in 25 Ianuarie 2018, intrucit in afara de includerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 189/2002 privind operațiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziții pentru nevoi de apărare, ordine publică și siguranță națională, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 354/2003, in textul HG, MApN nu a considerat necesar sa intreprinda nici un fel de masuri pentru a remedia, limita si exclude orice […]

You May Like