LM poate cauta in curind furnizori, pentru programe ca F-16 sau C-130.
Conform presei elene, Hellenic Aerospace Industry ( HAI) trece prin dificultati serioase, in incercarea de a gasi personal calificat, pentru a putea fi in masura sa execute comenzile primite pentru programele la care este furnizoare pentru firma Lockheed Martin.
Ne aducem aminte, dintr-o analiza anterioara, ca Grecia este recunoscuta pentru practicarea offsetului in contractele de tip FMS, si ca acest lucru se astepta si la data la care s-a facut cererea formala pentru modernizarea celor 123 avioane F-16 din generatia Block 30/40/50 pe care Grecia le are in dotare.
Doar ca, Grecia se pare ca are o problema in a gasi forta de munca calificata, dar si una de management, in a executa comezile actuale pentru programele F-16, P-3 si C-3, la care este furnizor unic, in urma aplicarii offsetului la programele precedente.
Practic este vorba de o crestere a fortei de munca de la 350 la peste 600 specialisti, numai pentru aceste comenzi. Insa in plus este afecta chiar si programul de modernizare executat pe plan local pentru care s-a semnat deja un contract cu firme ca LM sau L-3.
In cazul in care Grecia nu va rezolva aceasta problema, este mai mult ca sigur ca LM se va orienta catre tari ca Bulgaria, Slovacia sau Marocul, care au plasat comenzi de avioane F-16 Block 70/72 in ultima perioada si care, dupa cum am vazut, toate au cerut offset legate de aceste achizitii.
Romania, desi, fata de Bulgaria si Slovacia, mai detine inca urme din ceea ce a fost cindva o industrie de aviatie, care detinea un know-how de exceptie, nu este inclusa in optiunile avute in vedere de LM.
Explicatia rezida in faptul ca, spre deosebire de aceste tari, Romania este recunoscuta ca un “partener model”, care si-a autointerzis offsetul in achizitiile FMS, regimul de la Bucuresti fiind specializat doar in ceremonii ale vorbelor goale, si alte actiuni de manipulare si dezinformare a societatii civile in privinta unor “cooperari” existente doar in discursuri ale conducatorilor institutiilor statului roman.
Este modul in care acesti conducatori au cautat sa-si cistige, in plan personal, un statut preferential in relatiile pe plan extern, dar care in final afecteaza grav capacitatea de aparare a statului roman prin efectul negativ pe care il are asupra gradului de rezilienta mult diminuat de slabirea economiei, a capacitatii financiare si a pierderii de resurse si personal calificat care vedem din acest caz cit este de importanta in tot acest ansamblu.
Referinte
(1) Joint projects with Lockheed Martin at risk-Octombrie 10, 2020, https://www.ekathimerini.com/257910/article/ekathimerini/news/joint-projects-with-lockheed-martin-at-risk