Vremea UAV-urilor MQ-9 Reaper a trecut. Vin dronele de lupta ( UCAV) si Skyborgii.

Intentia ministrului Ciuca, de a cumpara dronele (UAV) MQ-9 Reaper, este inca una din achizitiile indreptate catre trecut si fara nici o valoare intr-un potential conflict in zona Marii Negre nefiind capabile sa indeplineasca niciuna dintre misiunile rezervate in prezent aviatiei de lupta sau sistemelor de racheta de croaziera sol-sol , de atac la sol-inclusiv misiuni de tip SEAD ( neutralizare a apararii antiaeriene), de interdictie sau superioritate aeriana.

Conflictul din Siria, unde UAV-urile firmei Astronics, MQ-9 Reaper au fost folosite intr-un mediu aerian “semi-permisiv”, a venit sa confirme nevoia unui nou tip de drona de lupta, UCAV care sa poata sa supravietuiasca si sa-si indeplineasca misiunea intr-un mediu aerian contestat. Un astfel de program fusese demarat de DARPA inca de la inceputul anilor 2000, insa la momentul conflictului din Siria, asa dupa cum vom vedea in continuare nici unul dintre cele doua programe aflate in competitie nu ajunsese sa se concretizeze intr-un produs acceptat de US Air Force sau US Navy.

Asa cum scriam intr-o scurta postare pe pagina personala de Facebook UAV-urile actuale sunt considerate nepotrivite, fara sansa de supravietuire, in cazul unor eventuale conflicte cu tari ca Rusia sau China, intr-un teatru de razboi complet diferit de cel din Afganistan, Somalia sau Yemen, unde nu aveau de facut fata unor sisteme de aparare antiaeriana de orice fel.

Intr-un asemenea tip de conflict, intr-un spatiu aerian contestat, UAV-urile actuale ar fi extrem de vulnerabile in fata unei aparari antiaeriene sofisticate cum este de exemplu cea a Federatiei Ruse.

Pentru a indeplini misiunile specifice dronelor de lupta UAV-urilor Reaper le lispeste echipamentul de avertizare la iluminare radar cit si echipamente de bruiaj pasiv de tipul chaff sau capcane termice. Cel mai important acestor drone le lipseste caracteristica stealth, avind o semnatura radar semnificativa datorata armamentului si podului de observare care “atirna” in afara fuselajului.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=157455745897995&id=115014060142164
UAV MQ-9 Reaper

Dupa ce doua drone de acest gen au fost pierdute in Yemen, fiind doborate de catre rachete sol aer “dezvoltate pe plan local”, s-a luat decizia brusca a terminarii acestui program, incepind cu anul 2020.

La un cost de 32-65 milioane de dolari, achizitia lor nu se mai putea justifica, avind in vedere beneficiile extrem de reduse dar mai ales incapacitatea operarii lor intr-un spatiu aerian contestat. Sa nu uitam ca un F-35 costa DoD 85 milioane dolari…

Decizia a cazut ca un trasnet pentru firma producatoare, General Atomics, prinsa complet nepregatita, nevoita acum sa-si gaseasca noi clienti.

Conform Vicepresedintelui pentru dezvoltare strategica, Chris Pehrson, oprirea productiei ar insemna concedieri si somaj, iar gasirea de noi clienti devine imperativa pentru a asigura mentinerea acestor locuri de munca in economia americana.

Generatia de drone lupta-UCAV

Inca nu exista…Ceea ce nu e o surpriza daca suntem cit de cit familiarizati cu modul in care “dezvoltarea strategica” se intilneste cu “planificarea strategica” in alocarile bugetare multianuale…

De semnalat totusi ca incercari au fost. Programul U-CAS ( Unmanned Combat Air System), drone stealth cu incarcatura utila de 1000 kg, dotate cu toata gama de sisteme de supravietuire si lupta, inclusiv radar propriu AESA, unul dintre cele doua programe in competitie fiind X-45 al firmei Boeing.

Boeing X-45 C. Raza de actiune : 2200 km

Cele doua prototipuri, dezvoltate in comun cu DARPA, au ajuns in 2006 la muzeu, iar firma Boeing a continuat dezvoltarea unui derivat , X-45 C Phantom Ray, cu incarcatura utila mai mare, din fonduri proprii, care insa nu a stirnit interesul celor de la Fortele Aeriene.

Programul dronei de atac dezvoltat de DARPA a fost cistigat de firma Northrop cu produsul X-47, dedicat Marinei Statelor Unite, program care a continuat sa progreseze cu viteza melcului. zborurile de incercare fiind terminate in 2015. A urmat o perioada de incertitudine, care continua si in prezent, cele doua prototipuri fiind insa salvate de a ajunge intr-un muzeu.

Dincolo de principalele motive invocate in aminarea acestui program printre care si natingerea performantelor de stealth asteptate, se pare ca principalul criteriu a fost lipsa fondurilor necesare si gradul crescut de prioritate pe care programele F-18 E/F Super Hornet si F-35C l-au avut in mentinerea capacitatii de lupta a Marinei.

Pina cind apele se vor mai limpezi si primele drone de lupta UCAV, vor fi operationalizate de catre actorii principali la nivel mondial, SUA, NATO, Rusia sau China, sa ne aruncam o privire la urmatorul pas in viitor.

Elon Musk : Timpul avioanelor de lupta a trecut. E vremea Skyborgilor.

Cind in urma cu 20 ani Elon Musk infiinta SpaceX, putini si-ar fi inchipuit ca intr-un interval de timp atit de scurt Falcon 9 va reusi sa plasese un echipaj uman pe Statia Spatiala Internationala.

Elon Musk a generat unele dintre cele mai profunde schimbari ale lumii actuale. Produsele sale dar mai ales modul de gindire vor contribui la o adevarata revolutie tehnologica pe care putini indraznim inca sa o percepem. Ea se desfasoara deja sub ochii nostri. Space X, Tesla sau Solar City isi vor continua odiseea chiar daca, ca orice asemenea proiecte, nu vor fi scutite de probleme.

Cin Elon Musk spune in fata unei audiente informate, educate, interesate ca “Timpul avioanelor de lupta a trecut…sunt ( vor fi ) dronele” , atunci e timpul sa iei aminte…

Timpul UAV-urilor a trecut. Vin dronele de lupta ( UCAV)

In stilu-i caracteristic Elon Musk nu facea decit sa ridice stacheta unui concept deja in lucru, cel al dronelor de lupta-UCAV, autonome, inteligente si “consumabile” ( attritable). In cadrul programului LCAAT ( Low Cost Attritable Aircraft Tecnology) un prim prototip al firmei Kratos, XQ-58A, se afla deja in faza de testari fiind un candidat pentru programul de inteligenta artificiala Skyborg.

In 24 Iunie 2020, Laboratorul de Cercetare al Fortelor Aeriene al SUA, a publicat pe youtube un scurt film in care descrie conceptul de folosire in lupta al viitoarelor UCAV ( Unmanned Combat Aerial Vehicle ), care ar urma sa dezvolta o platforma operationala de tipul “loyal wingman” pina in anul 2023. “Loyal wingman” catre realizarea unei platforme complet independente in care dronele vor fi capabile sa opereze in retea cu avioane traditionale cu echipaj uman.

Conceptul Skyborg . Retea, Autonom. Credit : AFRL film youtube

Drona care va inlocui F-16 A/B

Singurul mod in care F-16 A/B, care echipeaza RoAF, ar putea fi folosit in lupta, ar fi cu radarul stins, zburind la 150 km in fata unui avion din generatia 4+ sau 5, cu display-ul radar alimentat via Data Link 16 de la radarul acestora, cu conditia… sa fie invizibil. Insa avioanele romanesti nu sunt nici macar vopsite cu vopsea care sa absoarba undele radar…

Skyborgul supersonic stealth al firmei Boeing.

Si in timp ce la Bucuresti se fac in continuare planuri orientate catre trecut, Boeing anunta deja intrarea in cursa pentru dezvoltarea pina in 2023 a unei drone operationale, adecvate conceptului “loyal wingman” care va revolutiona conceptul de folosre in lupta a aviatiei atit in lupta aeriana cit si in misiunile de lupta electronica, atac la sol, cercetare.

Spre deosebire de avionele de lupta aflate acum in operare, Skyborgii vor avea avantajul unui cost semnificativ redus fata de cel al avioanelor care le va face “expendable” sau un cost moderat, de pina la 15 milioane de USD la o rata de atritie de 5 % ceea ce le va face mai efective decit sunt in prezent rachetele de croaziera.

Romania dispune de o baza umana de exceptie, cu un sistem de invatamint care inca produce generatii de olimpici, in pofida dezinteresului si lipsei unei baze materiale. O spun in cunostinta de cauza…lucrind intr-un domeniu constrins sa utilizeze limbaje de programare din generatia a 3a in timp ce produsele bazate pe AI ( Aritificial Intelligence) sunt bazate pe utilizarea limbajelor din generatia a 5-a gen LISP sau PROLOG. Unde Romania nu duce lipsa de programatori.

E timpul ca la Bucuresti cineva sa aiba curajul si sa inceapa sa “viseze”. E timpul ca offsetul sa fie utilizat pentru a integra cercetarea, dezvoltarea, invatamintul si baza umana din Romania in circuitul international. Dar aceasta gindire nu exista si nu va exista la nivelul MApN. E timpul ca achizitiile militare sa fie tratate cu maxima seriozitate, de un organism multidisciplinar care, pentru indeplinirea acestor obiective, sa fie abilitat prin lege sa le scoata de sub monopulul si secretomania militarilor la fel cum se intimpla in toate tarile democratice, Canada sau Danemarca fiind doar doua din aceste exemple.

Vremea Reaper-ului a trecut domnilor generali.

A venit vremea ca expertiza civila existenta in Romania in domeniul tehnologiilor sa fie cooptata intr-un proces bine structurat pentru revigorarea capacitatilor de cercetare si dezvoltare nationale, prin maximizarea folosirii resurselor umane si a fondurilor financiare irosite in prezent cu atita usurinta.

Referinte

  • https://www.c4isrnet.com/unmanned/uas/2016/10/04/can-the-mq-9-reaper-operate-in-contested-environments/
  • https://www.thedrive.com/the-war-zone/32379/abrupt-end-of-air-force-mq-9-reaper-buys-points-to-new-focus-on-survivable-drones
  • https://www.airforce-technology.com/projects/x-45-ucav/
  • https://www.naval-technology.com/projects/x-47b-unmanned-combat-air-system-carrier-ucas/
  • https://www.unmannedsystemstechnology.com/2019/03/darpa-successfully-tests-uav-swarming-technologies/

Poza coperta credit : William Rio Rosado

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Sikorski UH-60. Offsets, locuri de munca si exporturi, pentru Polonia si Turcia.

Thu Jul 16 , 2020
Sikorski UH-60 pentru Romania ? Sikorski UH-60 porneste cu stingul in Romania. “Romaero va întreprinde tot ce este necesar a asigura succesul acestui proiect cu acoperire din Turcia până în Polonia.” Remus Vulpescu, Vremelnic CEO ROMAERO Declaratia facuta la ceremoniile de “tras in poza” prilejuite de semnarea unui acord de “partenariat industrial” care ar fi constat dintr-un “centru regional de echipare şi întreţinere a elicopterelor Black Hawk….singurul autorizat pentru Europa Centrala.” ( unde Romania urma sa fie…singurul operator in afara de Slovacia care incheiase deja achizitia a 8 elicoptere Sikorski UH-60) In Martie 2018, o noua actiune de imagine politica, se consuma la Bucuresti. De data […]