Una dintre concluziile studiului aferent programului de offset pentru Ungaria si Cehia al programului SAAB JAS-39 Gripen, publicat de cercetatorul ungar Zsolt Lazar, ref.1, este aceea ca : “Implemetarea ceheasca (a programului de offset) dovedeste ca atunci cind exista o viziune legata de capacitatile locale existente, programul poate influenta intr-un mod positiv economia. Din aceasta cauza industria lor de aparare a putut profita mai mult de pe urma proiectelor desfasurate si de aceea resultatul a fost mai relevant decit in cazul Ungariei.“
Afirmatia se bazeaza pe citiva factori, care contribuie la furnizara unei imagini de ansamblu, in masura sa demonstreze validitatea acesteia :
- numarul mare de firme locale participante ( 35) si diversitatea lor
- numarul relativ ridicat din total al firmelor din domeniul industriei de aparare ( 8) care au participat in offsetul direct ( desi ponderea a fost de max. 20% din total)
- alocare regionala echilibrata
- orientare puternica spre export si sustenabilitatea acestuia pe termen lung ( Fig.1)
Printre principalii beneficiari a fost firma AERO Vodochy a carei selectie pentru a deveni sursa principala pentru structurile elicopterului S-76 a facut parte inca din perioada programului de pre-offset al firmei SAAB. In total pina in 2012 cind programul de offset fusese indeplinit, se fabricasera peste 300 de structuri complete, echipate, cu o valoare de offset depasind 100 milioane de dolari. In continuare livrarile s-au derulat intr-un ritm mediu de 30 structuri pe an, reprezentind o parte semnificativa a cifrei de afaceri a firmei cehesti.
In 2011 programul S-76 a fost suplimentat cu programul UH-60M, de furnizare de cabine, similar cu cel polonez pentru S70i, care a fost insa stopat in 2018 ca urmare a deciziei administratiei americane de a repatria programele considerate “strategice”.
In plus programul de offset a inclus, e drept pentru o valoare mai mica, cca 20 milioane de dolari in 10 ani, fabricarea partii centrale ( wing box) a aripii avionului C-27 Spartan pentru care insa Aero Vodochy a ramas furnizor unic.
Un aspect important al acestui tip de program, pe linga contributia la crearea de locuri de munca si transferul de tehnologii a fost cea de “incubator” pentru programe similare, care sa asigurare o stabilitate financiare pe termen mediu si lung, permitind astfel continuarea dezvoltarii noilor produse L-39 NG si L-159 din gama programului avionului de scoala si antrenament in conceptie proprie. Experienta astfel acumulata a permis implicarea in programe de avioane de transport civil sau militar, merginad de la ansamble mari gen tronson de fuselaj la KC-390, bordurile de atac la Airbus 220 si KC-390 si portiuni mai mici de strucutra la A350.
Luat separat pare putin. Si e multa, multa munca. Insa un pic de colo, un pic de dincolo, asa au facut si cei de la Mitsubishi de pilda, care ani de-a rindul au fost furnizori Boeing si Bombardier, ca recent, in urma cu 10 ani, sa inceapa dezvoltarea unei serii de avioane regionale in “conceptie proprie”. Acolo unde au inceput practic de la zero…si acum sunt in perioada de certificare a unui nou avion comercial.
In ansamblul lor, aceste programe au asigurat insa stabilitatea financiara si resursele necesare, pentru ca firma sa continue dezvoltarea programelor din domeniul militar in conceptie proprie, asa cum am mentionat deja mai sus.
Aero Vodochy avea 1700 angajati la nivelul anului 2018, cind a avut loc primul zbor al noului L-39 NG remotorizat cu turbofanul FJ-44 Williams. In Iunie 2020, firma detinuta din anul 2006 de fondul de investitii PENTA, a fost vinduta unui joint venture ungaro-cehesc format de omul de afaceri Andras Tambor si firma OMNIPOL.
Este de asteptat ca, in urmatoarea perioada, firma sa traverseze o perioada mai dificila, la fel ca majoritatea firmelor din domeniu, acutizata insa de specificul lansarii pe piata a unui nou produs prevazut sa inceapa vinzarile in cursul acestui an, cind bugetele apararii sunt afectate de criza creata de pandemia COVID-19. La fel de asteptat insa este ca, odata criza trecuta, va veni si revirimentul sustinut de caracterul de intreprinzator al noilor proprietari cit si de pasiunea si experienta acumulata in domeniu in decursul ultimilor 10-15 ani.
Intre timp, in Romania, strategii fara cap si coada continua sa se impotmoleasca in meandrele concretului si sa convinga pe zi ce trece ca garniturile guvernamentale sunt lipsite de cunostinte si viziune. Caci o probabila comanda de bricolare a vechilor IAR-99, nu numai ca nu va aduce revirimentul trimbitat la cuvintarile din Mai si Iunie dar, va fi practic ultimul cui batut in cosciugul programului romanesc de avioane de antrenament si atac la sol.
Dupa care se poate cinta prohodul.
(1) Impact of the Gripen Offset Agreement on the Hungarian Economy, Zsolt Lazar, ISBN 9781483556611