Sikorski UH-60. Offsets, locuri de munca si exporturi, pentru Polonia si Turcia.

Sikorski UH-60 pentru Romania ?

Sikorski UH-60 porneste cu stingul in Romania.

“Romaero va întreprinde tot ce este necesar a asigura succesul acestui proiect cu acoperire din Turcia până în Polonia.” Remus Vulpescu, Vremelnic CEO ROMAERO

Declaratia facuta la ceremoniile de “tras in poza” prilejuite de semnarea unui acord de “partenariat industrial” care ar fi constat dintr-un “centru regional de echipare şi întreţinere a elicopterelor Black Hawk….singurul autorizat pentru Europa Centrala.” ( unde Romania urma sa fie…singurul operator in afara de Slovacia care incheiase deja achizitia a 8 elicoptere Sikorski UH-60)

Caprar, Andrusca si Vulpescu. Macheta insolventei. Credit photo : Ministerul Economiei Romania

In Martie 2018, o noua actiune de imagine politica, se consuma la Bucuresti. De data aceasta victima a fost compania Sikorski, parte a grupului Lockheed Martin. Stringeri de maini, poze, cuvintari, acorduri, machete, urmate ca si in majoritatea situatiilor similare din ultimii 30 ani de…nimic. Dar, cine stie, in Romania caile Domnului sunt nestiute, e posibil ca in ciuda oricarei ratiuni, americanii de la LM-Sikorski sa reuseasca prin perseverenta si rabdare acolo unde Bell Helicopters si Airbus au esuat. Nu pentru ca ar avea un program viabil, asa cum vom vedea ca este cazul in Polonia sau Turcia, cele pe care avocatul specializat in insolventa, Remus Vulpescu, declara ca vor fi acoperite de proiectul ROMAERO.

Polonia-PZL Mielec produce si exporta S-70i

In Iunie 2019 Ministerul Apararii din Filipine semna un contract pentru achizitia a 16 elicopetere S-70i fabricate la PZL Mielec. Contractul era in valoare de 240 milioane de USD si este in curs de derulare pina in anul 2021.

Exportul elicopeterelor S-70iTM, o varianta hibrid intre S-70 si UH-60 incepuse in anul 2010 cu exportul a 3 elicoptere in Arabia Saudita.

Acesta fusese urmat de exporturi in Brunei ( 12 buc.), Columbia ( 7buc), sau Chile ( 6 buc) . Pe linga elicopetere complete polonezii mai exportasera si cabine complete, la nivelul anului 2016 fiind exportate deja 300 bucati, fiind astfel integrati in lantul de furnizori pentru varianta militara UH-60M.

Cabina UH-60M fabricata la PZL Mielec. Credit photo : Defence24/J.Sabak

Achizitia, in valoare de 84 milioane USD a PZL Mielec, de catre firma Sikorski in 2007, pe atunci parte a grupului United Technologies, a fost o consecinta a acordurilor de offset semnate inca din anul 2002 pentru achizitia celor 48 F-16 C/D si a discutiilor legate de contractul elicopterelor de transport din anul 2006. Astazi PZL Mielec are 1700 angajati, de 10 ori mai multi decit IAR Brasov, o companie incremenita in anii 80…fiind alaturi de “sora” din Reszow, una din firmele “pilon” din “Aviation Valley” ,un cluster cu productie anuala de peste 2 miliarde de dolari si peste 25000 salariati.

La nivelul anului 2020, in Polonia erau doua companii cu productie in domeniul elicopterelor, PZL Swidnik, producatoarea elicopterului W-3 Sokol de conceptie proprie, fiind intr-un partenariat cu AGUSTA, furnizind componente pentru elicopterul AW-101.

Turcia-Amplu program de productie si offset pentru T-70TM

In 2017, PZL Mielec a livrat un elicopter S-70i pentru a fi folosit la integrarea avionicii de catre grupul local ASELSAN pentru viitorul elicopter T70 destinat intitutiilor din sistemul de aparare si securitate din Turcia.

In total 109 elicoptere vor fi produse, costul total al programuli fiind estimat la 3.5 miliarde de dolari care includ si costurile de cercetare dezvoltare, lecente pentru producerea pe plan local. Amploarea programului este similara cu cea a programului PUMA din anii 70, motoarele, trenul de aterizare, ansamblurile de transmisie urmaind a fi fabricate pe plan local. Tehnologia pentru integrarea avionicii, palele principale fiind un plus.

Frumusetea acestui contract consta in acordul de offset de tip “buy-back”. Pentru fiecare din cele 109 elicoptere fabricate pentru piata locala, Sikorski, azi parte a grupului Lockheed Martin, s-a angajat sa cumpere si sa exporte un elicopter pe piata internationala. Astfel ca in total in Turcia se vor fabrica 218 elicoptere T70, 109 pentru piata locala, 109 pentru piata internationala.

Cred ca putem fi de acord ca acesta este un adevarat acord de partenariat industrial, care de altfel a functionat si la programul PUMA in cadrul caruia primele 12 aparate au fost cumparate inapoi ( buy-back) de catre partea franceza si vindute pe piata internationala.

In loc de concluzii

Am vazut in cazurile Poloniei si Turciei cum este promovat interesul national si cum sunt sustinute cu fapte strategiile de securitate ale celor doua tari. Caci nu se poate vorbi de o securitate viabila in lipsa securitatii economice. In aceste conditii actiunea de imagine de la ROMAERO capata un aspect aproape rocambolesc. In conditiile in care Romania va avea nevoie de un numar considerabil de elicoptere, un evental contract urmind a fi de ordinul miliardelor, lipsa offsetului la fel ca in cazul transportoarelor sau corvetelor, il va face total neviabil nu numai in planul achizitiei propriu zise dar si al asigurarii logistice.

Fara a mai aduce in discutie planul social care apare numai declarativ in planurile si strategiile la nivel national. Atunci cind apare.

(1) Philippines orders 16 Sikorsky S-70i Black Hawk utility helicopters, Asia Pacific Defense Journal, Iunie 2019-https://www.adas.ph/2019/06/06/philippines-orders-16-sikorsky-s-70i-black-hawk-utility-helicopters-2/

(2) S-70i™ International BLACK HAWK Sales Launched With Purchase by Saudi Arabia’s Ministry of Interior, Vertical Mag, Iulie 2010

(3) Partenariat intre ROMAERO si Sikorski-Elicopeterele Black Hawk vor fi echpate la ROMAERO, https://www.bursa.ro/parteneriat-intre-romaero-si-sikorsky-parte-a-grupului-lockheed-martin-elicopterele-black-hawk-vor-fi-echipate-la-romaero-24852436

(4) Turkish Utility Helicopter Program – An Industrial Partnership Expected to Span at Least 3 Decades, https://www.defenceturkey.com/en/content/turkish-utility-helicopter-program-an-industrial-partnership-expected-to-span-at-least-3-decades-2726

Credit imagine coperta : Defence24/J. Sabak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

SAAB JAS-39 Gripen-Impactul pozitiv al offsetului in cazul Cehiei

Tue Jul 21 , 2020
Una dintre concluziile studiului aferent programului de offset pentru Ungaria si Cehia al programului SAAB JAS-39 Gripen, publicat de cercetatorul ungar Zsolt Lazar, ref.1, este aceea ca : “Implemetarea ceheasca (a programului de offset) dovedeste ca atunci cind exista o viziune legata de capacitatile locale existente, programul poate influenta intr-un mod positiv economia. Din aceasta cauza industria lor de aparare a putut profita mai mult de pe urma proiectelor desfasurate si de aceea resultatul a fost mai relevant decit in cazul Ungariei.“ Afirmatia se bazeaza pe citiva factori, care contribuie la furnizara unei imagini de ansamblu, in masura sa demonstreze validitatea acesteia : numarul mare de […]