Un drum de 1000 mile incepe cu un prim pas
Sistemul Patriot polonez-WISZLA va incorpora imbunatatiri majore ale arhitecturii sistemului, menite sa acopere citeva lacune esentiale ale acestuia, pentru a putea face fata noilor tipuri de amenintari, reprezentate de o gama noua de rachete balistice, rachete de croaziera, deja intrate in serviciu, inclusiv celor viitoare, reprezentate de rachete hipersonice si drone sofisticate de atac :
- acoperirea sectoriala, 120 grade, a radarului, insuficienta pentru a asigura o acoperire necesara de 360 grade.
- integrarea, de tip “sensor fusion”, incepind de la nivel de baterie cu senzorii sistemelor SHORAD, THAAD sau cei imbarcati la bordul aeronavelor ( F-35)
Pe linga negocierea unui sistem cu performante considerabil imbunatatite, achizitia sistemului Patriot de catre Polonia demonstrează încă o dată că offsetul nu este restricționat de contractele de tip FMS si este posibil acolo unde există voință politică.
Caci la ora actuala Polonia are deja o reputatie formata, ca promotoare ferventa a politicilor de offset, atunci cind vine vorba de achizitii de tehnica militara. Am vazut deja ca un prim pas a fost facut odata cu achizitia celor 48 de F-16 CD Block 52+, cind offsetul negociat, de peste 100 %, ajunsese la un moment dat la peste 160 %. De atunci efectele acestuia s-au multiplicat permanent si continua sa se multiplice, asa dupa cum am vazut cu rezultate spectaculoase, pentru ca Polonia a inteles un lucru esential : Offsetul inseamna EXPORT si mai inseamna INVESTITII ale firmelor straine interesate sa-si vinda produsele, pe baza unei strategii de dezvoltare orientate catre sectoare cheie, cu nivel tehnologic ridicat.
Iar programele mari Wiszla-Patriot si Homar-HIMARS nu au facut exceptie de la aceasta regula.
Sistemul Patriot polonez-offset de 50 %
Negocierile polonezilor s-au desfasurat pe parcursul a citiva ani, pe baza unei strategii bine definite, pentru a obtine maximum de rezultate, atit in privinta specificatiei, a pretului, dar si a conditiilor de participare economica, care si in acest caz au fost de exceptie.
Inca din 2017, John Baird, vicepresedintele programului Patriot pentru Polonia ( WISZLA ), al firmei Raytheon, transmitea in mod public, dupa vizita la Varsovia a presedintelui american :
“We have carefully [designed] the technology transfer so that we can achieve the 50 percent share of the Polish industry,“
In Martie 2018, si INAINTEA semnarii contractului FMS, Ministerul Apararii din Polonia semna cu firma Raytheon Memorandumul de offset pentru faza 1 a programului, respectiv cumpararea a doar doua baterii, urmind ca la faza a doua sa se treaca la “polonizarea” sistemului la o scara crescuta.
Bineinteles ca negocierile nu au fost usoare si au durat, caci asa cum spuneam mai sus companiile exportatoare incearca pe cit posibil sa treneze pina la uitare implementarea acestor clauze ale contractului principal, cuprinse de obicei in contracte si nu memorandumuri separate.
Insa rezultatele nu au intirziat sa apara, in cele din urma Polonia obtinind acordul guvernelor american si israelian de a utiliza si fabrica pe plan local rachetele Skyceptor, mult mai ieftine, de circa 3-4 ori, decit PAC-3 SME, ceea ce va conduce la accesul partii poloneze catre tehnologii de virf in domeniul fabricarii motoarelelor de racheta si a capetelor de ghidare.
Pentru a accelera desfasurarea programului, Raytheon avea in plan la sfirsitul anului 2019 cresterea numarului de angajati ai biroului local la cca 40-50, iar recent Ministerul Apararii din Polonia a luat decizia infiintarii unui grup de lucru complex care sa finalizeze negocierile pentru a permite implementarea programuli de offset pina la inceperea fazei a 2-a a programului.
Aceste detalii, le-am adus la cunostinta la vremea respectiva atit MApN, in timpul consultarilor publice legate de legile de achizitie ale sistemelor Patriot si HIMARS, cit si prin memorii adresate Presedintiei si CSAT. Romania a mers insa inainte, cu legile in forma initiala, cu o configuratie invechita, fara offset si la fel si la semnarea contractului de achizitie, conducerea MApN aratind un total dezinteres, mergind pina la dispret, fata de modul in care se cheltuieste banul public.
Intr-unul din raspunsurile primite de la MApN mi s-a specificat ca acest lucru a fost facut “in interesul partenariatului strategic”. Presedintia mi-a raspuns ca “Presedintele si CSAT nu au atributii in acest domeniu”.
Sistemul Patriot polonez-performante radical imbunatatite
Dincolo de aspectul industrializarii ramine si diferenta de specificatie dintre cele doua sisteme, cel achizitionat de Romania urmind sa sufere de lacunele mentionate la inceput.
Comparativ, arhitectura sistemului polonez va include noul Centru Integrat de Comanda al luptei, IBCS-ul de la Northrop Gruman, cit si noul tip de radar cu acoperire de 360 grade, LTADMS, creditat de reprezentantii firmei Raytheon cu o raza de descoperire a tintelor mai mult decit dubla fata de varianta precedenta, aflata acum in productie si achizitionata de Romania.
IBCS-ul va permite integrarea in sistemul global de aparare antiaeriana atit cu sistemul AEGIS, cu bateriile SAM cu raza scurta de bataie-SHORAD, cit si cu sistemele THAAD atunci cind se va pune problema, capabilitate care lipseste sistemului vechi cumparat de Romania.
Si dupa cum vom vedea integrarea asigurata de IBCS cu sistemele SAM cu raza scurta de actiune va fi in masura sa asigure protectia impotriva rachetelor de croaziera care lipseste acum sistemului Patriot dar si o rata de succes marita in fata noilor tipuri de rachete balistice din gama Iskander, recunoscute pentru capacitatile de manevra la suprasarcini de 30-40 g.
In privinta offsetului negociat cu firma Raytheon merita mentionat ca PGZ, echivalentul polonez al ROMARM, se pregateste deja pentru omologarea productiei indigene de lansatoare M903 in urma unui acord semnat in anul 2019.
Despre celelate elemente ale acordurilor de offset aferente programului WISLA, care inseamna cca 2-3000 locuri de munca bine platite, cit si exporturi asigurate, in postarile viitoare.
In paralel voi face a comparatie intre sistemul polonez si cel achizitionat de Romania “off the shelf”, pentru a fi intelese mai bine diferentele esentiale intre cele doua sisteme, incepind de la IBCS C2/C4 control center, tipul de radar cu acoperire de 360, LTADMS, cit si “efectorul”, practic ce va insemna capabilitatea de a folosi racheta de productie israeliana SkyCeptor.
Un aspect aparte il va avea intelegerea tipului de amenintari, in principal al celor venite de la rachetele de croaziera Kalibr cit si a rachetelor balistice tactice de tip Iskander.
Sper ca aceasta comparatie sa clarifice confuzia care domneste in publicul din Romania, datorata in principal lipsei de transparenta aratata de institutiile statului, dar si a lipsei de interes venita din partea factorului politic si a societatii civile. La aceasta adaugindu-se o consistenta perdea de fum generata de postarile unor site-uri specializate in distribuirea de fake news care emana de la MApN.
Foto credit : Raytheon, Artist Impression of Wisla System using Skyceptor missile