Programul Air2030 : in ritm de cronometru elvetian.

Programul Air2030, de protectie si aparare al spatiului aerian al Federatiei Elvetiene, a trecut la termen prin toate fazele planificate pentru anul 2020.

In Septembrie un referendum la scara nationala a aprobat achizitia primei componente a programului, cea a noului avion de lupta, New Fighter Aircraft ( NFA) in care au ramas inscrise 4 firme, 2 americane, Boeing cu F-18 Super Hornet si LM cu F-35, si 2 europene, Dassault cu Rafale si Airbus cu Eurofighter.

Cistigatorul competitiei urmeaza sa inlocuisca nu chiar atit de vechiul F-18 C/D Hornet achizitionat la finele anilor 90 si care mai are inca o resursa ramasa destul de consitenta, Elvetia fiind printre ultimele tari care a achizitionat acest tip de avion.

Cealalta componenta a Programului Air2030, sistemul de aparare anti-aeriana sol-aer, pentru care au ramas in competitie firmele Raytheon cu sistemul Patriot PDB 08, si Eurosam cu sistemul SAM P/T, nu a fost supusa referendumului.

Strategie, planificare, executie

Conform calendarului strict anuntat de Ministerul Federal al Apararii, Protectiei Civile si Sportului, condus de consiliera Viola Amherd, in 18 Noiembrie 2020, cele 4 firme producatoare de avioane de lupta si cele 2 furnizoare de sisteme de aparare sol-aer au depus al doilea set de oferte.

Acest pas fost precedat de o faza de evaluare de cca un an si jumatate, inceputa in primavara anului 2019, mai intii de evaluare in simulator urmata de evaluare la sol si a zbor a celor 4 tipuri de aeronave.

In continuare, Armasuisse, Biroul federal pentru achizitii de tehnica militara, continua negocierile cu firmele angajate in competitie, urmind sa depuna un Raport de Evaluare pina la sfirsitul primului trimestru al anului 2021. Selectarea ofertelor cistigatoare de catre Consiliul Federal este planificata pentru trimestrul 2 al acestui an.

Offsetul conditie esentiala

Asa cum mentionam intr-un articol anterior, Elvetia are o politica foarte ferma si foarte stricta de aplicare a offsetului in programele de achizitii de tehnica militara. Acest program nu face exceptie de la aceasgta regula, desi datorita marimii neobisnuite, peste 8 mld. CHF, Consiliul Federal a fost nevoit sa reduca cota de offset de la 100 % la 60 % din valoarea contractului. (Ref. 8)

Si pentru ca atunci cind vine vorba de offset nu este niciodata prea mult sa reamintim citeva idei de baza, voi reda mai jos o traducere din prezentarea facuta de Per Magnus Larsson de la Armasuisse, referitoare la obiectivele offsetului.

“Obiectivul ( offsetului) este generarea unui volum de afaceri efectiv si sustinut si a transferului de know-how si tehnologie in favoarea Inudstriei Elvetiene in domenii relevante securitatii, productiei de armament si apararii nationale, de exemplu dezvoltarea de relatii economice cu alte tari, in particular de a genera contracte si un volum suplimentar de export, cit si de promovare a competitivitatii pe plan international a capacitatilor industriale elvetiene. Offsetul in Elvetia produce un beneficiu economic important si contribuie la mentinerea unei baze industriale dezvoltate tehnologic si a unor locuri de munca atractive.” -Per Magnuss Larson, Armasuisse

Pina acum se cunoaste destul de putin despre ofertele de offset depuse de cei patru participanti in cursa pentru NFA, desi firma Boeing pare sa fie cea mai bine pozitionata, noul Super Hornet urmind sa utilizeze cca 60 % din infrastructura existenta pentru Horneturile F-18 C/D, care urmeaza sa fi scoase din uz intre anii 2025-2030. In plus pe baza colaborarilor existente cu industria elvetiana, Boeing a angajat deja discutii cu cca 100 firme locale care pot fi incluse intr-un larg program de offset.

Dincolo de aceste aspecte concrete, retine insa atentie o declaratie facuta de reprezentantul LM, referitoare la oferta de a asambla 4 avioane F-35 pe plan local si care scoate in evidenta un mare adevar : “fabricarea” pe plan local a unui numar redus de produse, chiar si 40 cum ofera firma Airbus, urmeaza sa creasca costurile considerabil, nefiind un offset viabil asa cum a constatat si Spania cu multi ani in urma.

“Fabricarea” pe plan local, respectiv asamblarea pentru piata interna este, asa cum am vazut in cazul programelor Piranha, Iveco sau Corveta multifunctionala, modalitatea simplista si reductionista sau mai bine spus subterfugiul pe care il folosesc autoritatile romane pentru a eluda offsetul si a lansa perdele de fum mediatice, menite sa acopere desconsiderarea laturii economice a acestor tipuri de contracte.

Berna nu crede in amenintarea rachetelor balistice ghidate

La sfirsitul lunii Septembrie 2020, presa internationala de profil a anuntat notificarea DSCA privind aprobarea unei potentiale ( possible) vinzari pentru 5 Unitati de Foc ( Fire Units) Patriot catre Elvetia de catre Departamentul de Stat American.

Examinind nomenclatorul echipamentelor din notificarea DSCA, specialistii familiarizati cu configuratia sistemelor Patriot ar fi fost surprinsi de lipsa rachetelor PAC-3 MSE, “hit to kill”, destinate interceptarii rachetelor balistice ghidate cu raza scurta si medie de actiune ( SRBM/MRBM).

Insa pentru cei care urmaresc constant ce se intimpla in acest domeniu, aceasta era doar o noua confirmare a unei decizii transante, luate de catre Ministerul Federal al Apararii, Protectiei Civile si Sportului, inca din faza de analiza si stabilire a cerintelor pentru noul sistem de aparare sol-aer.

Aceasta analiza prezinta, in Sectiunea 8 a unui Raport de 200 de pagini din anul 2017 (Ref.5) , argumentele pentru care expertii elvetieni au exclus din spectrul de amenintari atit rachetele balistice ghidate mentionate mai sus, cit si rachetele de croaziera. Mai jos am spicuit citeva dintre aceste argumente, insa pentru o intelegere mai aprofundata este necesara citirea acestui raport.

Excluderea capabilitatii de raspuns la amenintarea rachetelor balistice cu raza medie de actiune (MRBM)

In Sectiunea 8.3.10 a raportului se mentioneaza ptrintre altele :

  • Ballistische Lenkwaffen mit konventionellem Gefechtskopf, die mindestens eine mittlere Reichweite aufweisen, haben aufgrund der geringen Zielgenauigkeit nur eine beschränkte militärische Wirkung;
  • die Schweiz liegt zudem heute und in absehbarer Zukunft nicht in der Reichweite derartiger ballistischer Lenkwaffen
  • Der eigenständige Aufbau einer effektiven Abwehr gegen strategische ballistische Lenkwaffen liegt ausserhalb der Möglichkeiten eines Kleinstaates.
  • Rachetele balistice cu incarcatura conventionala, care au cel putin o raza medie de actiune ( 1000-3000 km , Nota mea) au un efect militar limitat datorita preciziei scazute ( estimate pina la 500 m in alta sectiune a documentului.)
  • Elvetia nu este in raza de actiune a unor astfel de rachete balistice astazi si in viitorul apropiat. ( Adevarat daca luam in considerare dispunerea rachetelor din gama Iskander-M, chiar si la o raza de actiune de 2000 km-Nota mea)
  • Stabilirea independenta a unei aparari eficiente inpotriva rachetelor balistice excede capabilitatile unui stat mic.

Am subliniat ultima dintre ideile selectate mai sus, intrucit acest tip de considerente de natura financiara dar si de fezabilitate tehnologica si sustenabilitate logistica, apar frecvent in raport, si vor aparea si in examinarea amenintarilor venite din partea rachetelor balistice cu raza scurta de actiune si a celor de croaziera.

Strict pe baza performantelor si a pretului, Eurosam are prima sansa in competitia din Tara Cantoanelor

Excluderea rachetelor cu raza scurta de actiune si a rachetelor de croaziera

Daca excluderea amenintarii venita din partea rachetelor balistice cu raza scurta de actiune ( 500-1000 km) a fost relativ usor de argumentat, Elvetia considerindu-se pe buna dreptate in afara razei de actiune a acestora, retine totusi dintre argumentele prezentate o afirmatie care confirma pe linga dificultatea interceptarii acestor tip de rachete si necesitatea unor tehnologiii care exced capabilitatile actuale ale versiunii PDB 08 a sistemului Patriot, achizitionata de Romania :

“Apararea impotriva rachetelor balistice cu raza scurta de actiune este extrem de dificila. Impotriva lor se poate lupta cu sisteme specializate sau cu sisteme optimizate sol-aer. Un astfel de system necesita o retea de senzori bazata pe radare exttrem de puternice si in cel mai bun caz pe sisteme satelit de avertizare timpurie.”

In privinta rachetelor de croaziera, desi acest tip de amenintare este reunoscut si acceptat, se apreciaza totusi ca dezvoltarea unei aparari antiaeriene eficiente excede capabilitatile financiare ale statului elvetian :

“O aparare cuprinzatoare ( impotriva rachetelor de croaziera) ar necesita o retea foarte densa de senzori si un system de aparare antiaerian intr-o retea integrate multistrat. Acesta este un obiectiv coplesitor pentru resursele financiare ale Elvetiei.”

In loc de concluzii

Cititorii acestui site au avut ocazia sa se familiarizeze cu evolutia recenta si diversele configuratii ale sistemului Patriot. Vedem acum, in cazul Elvetiei, o varianta derivata din configuratia PDB 08 echipata doar cu efectori PAC-2 GEM-T destinati numai pentru interceptarea aviatiei inamice. Vedem deasemenea cum aceasta configuratie a rezultat in urma unui proces transparent si minutios si mai vedem cum pe linga cerinte foarte bine definite si argumentate mai exista si un buget clar cit si un proces foarte clar de evaluare a ofertelor in care offsetul este un criteriu seminificativ.

Din pacate asta ne aduce aminte de faptul ca, sistemul procurat de Romania, spre deosebire de cel procurat de Polonia, nu este in masura sa intercepteze cu sucess nici rachetele balistice cu raza scurta de actiune din gama Iskander-M ( 9M720/723) nici pe cele de croaziera Iskander-C (9M729) sau Kalibr, 3M14 , neavind, asa cum este mentionat si in raportul expertilor elvetieni, nici senzorii ( radarele) necesare, nici capacitatea de a functiona intr-o retea multilevel.

Sub bagheta generalului Ciuca, Ministerul Apararii din Romania, a presat institutiile Statului Roman, prezentind date false si incomplete, sa ia, intr-un timp record, mai putin de 9 luni, decizia de a achizitiona o configuratie aflata la “apus”, care asa cum am vazut va fi inlocuita cu o configuratie RADICAL schimbata-atentie nu este vorba de consmetizari-in afara de lansatoare si efectori vorbim de un sistem total diferit.

Iar aceasta configuratie, total nesatisfacatoare pentru gama de amenintari la care va trebui sa faca fata Romania pe flancul estic al Aliantei, a costat 4 miliarde de dolari, excluzind suportul logistic, care a fost pur si simplu…uitat.

  • 1) https://www.defensenews.com/global/europe/2020/11/29/aircraft-makers-sweeten-their-offers-in-high-stakes-swiss-warplane-race/
  • 2) https://nationalinterest.org/blog/buzz/europe-has-its-very-own-missile-defense-system-82486
  • 3) https://blogs.letemps.ch/pascal-kuemmerling/2019/09/18/air2030-leurosam-samp-t/
  • 4) https://www.fairobserver.com/region/europe/michael-unbehauen-switzerland-air-force-prcurement-air2030-program-defense-news-18881/
  • 5) THE FUTURE AIR DEFENSE-Expert group report-New Fighter Aircraft-Airspace Security for protection of Switzerland and its people
  • 6) RAND Corportation-Air Base Defense-Rethinking Army and Air FOrce Roles and Functions
  • 7) https://nationalinterest.org/blog/the-buzz/why-russias-enemies-fear-the-kalibr-cruise-missile-19129
  • 8) https://www.forbes.com/sites/erictegler/2020/12/10/switzerland-will-soon-select-a-new-fighter-to-replace-its-f-18s-the-f-35-would-be-a-peculiar-choice/?sh=4eb6352036bd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Iron Dome pentru protectia trupelor americane din zona Golfului

Mon Feb 1 , 2021
Iron Dome interceptind multiple rachete cu raza scurta de actiune