Miliarde platite IVECO si GDELS in avans ? Asa se pare. Saptamina trecuta, un titlu incitant al unei stiri propagate in spatiul public, prin “canalele de stiri militare”, atragea atentia prin citeva asocieri de cuvinte menite sa creeze acel buzz in rindul cititorilor on line; o suma neobisnuita de bani, 1.5 miliarde de lei era asociata in diverse formulari cu “economia nationala”, aceasta rana nevindecata, care devine tot mai adinca pentru majoritatea romanilor.
Titlurile acestor stiri aveau la baza o afirmatie dintr-o postare pe Facebook a ministrului Nicolae Ciuca, facuta in urma unei intilniri pe care o delegatie condusa de acesta o avusese cu colegul de guvern, Claudiu Nasui, la sediul Ministerului Economiei.
“Ministerul a efectuat plati directe catre operatorii din economia nationala in valoare de 1.5 miliarde lei.”
Atras de titluri am trecut apoi la continutul articolelor, dupa care am citit si comunicatul ministrului Ciuca, dar la sfirsit am ramas cu un mare semn de intrebare.
Ceva nu se lega, Erau prea multe ambiguitati in formularea ministrului, din care redau mai jos alte doua paragrafe, relevante pentru aceasta prima parte a analizei legate de platile efectuate de MApN, destinatia si beneficiarii reali ai acestora, urmind ca in partile urmatoare sa ma refer si la restul postarii de pe facebook :
- Ministerul Apararii Nationale doreste sa implice cit mai mult industria nationala de aparare in programele de inzestrare ale Romaniei” –
- In plus vom infiinta locuri de munca cu un grad ridicat de specializare, vom injecta capital in economia romaneasca si vom revigora industria de aparare.
Am mai citit de citeva ori, dar dupa fiecare citire simteam tot mai acut o disonanta a ideilor exprimate. Parea ca ministrul vrea convinga publicul, care citeste superficial in general, caci 80 % se opresc la titlu sau la primul pasaj al postarii, si din cei 20 % care citesc mai departe prea putini parcurg cu atentie si se straduiesc sa inteleaga, ceva de genul :
“Am platit 1.5 miliarde de lei cu dorinta de a implica cit mai mult industria nationala de aparare si in plus vom infiinta alocuri de munca, vom injecta capital si vom revigora industria de aparare”.
Nu eram deloc convins, si in afara de afirmatiie ministrului nu avem nici un indiciu ca acestea ar fi adevarate. In afara sumei mentionate. Mi-am spus atunci : Ori acest om minte de ingheata apele, si in acest caz am avea de-a face cu o dezinformare de proportii, ori este un erou national si trebuie recunoscut de noi toti si sarbatorit ca atare.
Insa pentru a putea face niste afirmatii era necesar sa revad datele publice existente si sa gasesc indiciile pe care sa poate sa se sprijine acestea. Sa determin catre ce entitati juridice, acei “operatori economici nationali”, s-au indreptat acei bani si in ce masura sprijina afirmatiile ministrului.
Din pacate in Romania aceste date nu sunt publice, democratia romaneasca se confrunta cu o lipsa de transparenta in toate domeniile vietii publice si acest lucru se resimte si mai acut in cel al apararii si securitatii nationale.
Ministrul Nasui, de exemplu, afirma de curind ” „Transparenţă 100%. Statul român nu este caracterizat prin transparenţă. Lucrul acesta trebuie să se schimbe.” insa nu este de asteptat o transparentizare a activitatii OCATS de exemplu, asa cum am vazut ca se intimpla in Canada, Danemarca, Norvegia, unde datele sunt publice si usor accesibile. Sa incercam totusi, nu se stie ce date vom descoperi in spatiul media.
Unde sunt “ciinii de paza ai democratiei” ?
Pe vremuri presa romaneasca avea o latura de investigatii puternica. Locul ei a fost luat de influenceri, pareristi, paralelologi, etc., etc., etc.
Rasfoind insa canalele media dedicate acestui domeniu, si care multiplica si transmit acest mesaj “publicului general”, am descoperit cu uimire cum sensul unei afirmatii simple, “am platit”, este distorsionat in directia amplificarii si justificarii afirmatiilor legate de o posibila revigorare a industriei/aconomiei din Romania, asa cum dealtfel se incearca a se induce prin formularea ambigua a ministrului Ciuca.
“Am platit” se metamorfozeaza in “a investit” ( nu ma indoiesc ca cei care au scris asta vor merge pina in pinzele able pentru a justifica ca de fapt reprezinta acelasi lucru pentru ei ) si asta “leaga” in mintea cititorului, mai ales cind se afirma hotarit ca “Nicolae Ciuca promite revigorarea industriei in Romania”, o falsa impresie, dupa cum vom vedea, ca acesti bani se duc efectiv in economia nationala si conduc la efectele mentionate in comunicat.
“Nicolae Ciucă promite revigorarea industriei din România. MApN a investit în 2020 1.5 miliarde de lei în economia națională.” ( Defense Romania)
“În 2020, MApN a investit peste 1,5 miliarde de lei în economia naţională” ( Valentin Bolocan-Adevarul)
In cel mai bun caz spusele acestuia fiind redate ad literam, fara insa a se intreprinde nici un fel de demers jurnalistic pentru informarea completa a cititorilor si eliminarea elementelor de confuzie pe care acestea le introduc si care pot fi usor interpretate gresit, asa cum s-a putut vedea deja mai sus :
“Ministerul Apărării Naționale a plătit 1,5 miliarde de lei către firmele din România, în cele 12 luni ale anului 2020.” ( Mihai Diac-Romania Libera)
Pe aceasta cale ii transmit domnului Diac, care scrie de vreo 20 ani la Romaia Libera, fiind “expertul” pe probleme de Aparare, ca este intr-o eroare grava cind afirma ca “in Uniunea Europeana este in vigoare reglementarea de offset pe baza careai orice comanda trebuie insotita, obligatoriu de comenzi compensatorii de cel putin 80 % din valoarea comenzii de tehnica militara”. Realitatea fiind exact opusul a ce afirma, Uniunea Europeana incercind sa reduca si sa intimideze statele membre pentru renuntarea la offset, prin Directiva 2009/81/CE, cerinta de 80 % fiind cea din legislatia nationala.
Intr-un articol aparut in Noiembrie 2020 in Monitorul Apararii, acolo unde scrie Florin Jipa, un fost purtator de cuvint al MApN, convertit la jurnalism, este citat acelasi ministru Ciuca care considera ca “MApN a ajutat economia nationala” cu nu mai putin de 4 miliarde de lei, citez :
“Ciucă a mai precizat că MApN a ajutat economia naţională, în acest an, cu aproape 4 miliarde de lei. Cei mai mulţi bani dintre aceştia, 2,3 miliarde lei, au fost cheltuiţi pe echipamente, materiale şi lucrări de infrastructură.”
Care se regaseste intr-o alta stire din luna Noiembrie anul trecut, publicata in ziarul Bursa sub semnatura lui George Marinescu, unde asistam la aceleasi piruete de limbaj cu care ne-a obisnuit deja ministrul Ciuca, care nu pot fi catalogate altfel decit “povesti de adormit copiii” :
“În acest moment, avem prima unitate care este dotată cu un astfel de echipament. Este important de subliniat că transportoarele au plecat de pe poarta Uzinii Mecanice Bucureşti, iar la finalizarea procesului de recepţie se va alimenta acreditivul pentru al doilea lot de transportoare, care în integralitatea lui va continua să fie preluat de UMB şi astfel industria românească de apărare va beneficia de transferul de tehnologie pentru producerea acestor vehicule de luptă”
Sa notam ca lotul urmator de transportoare urmeaza si el sa fie preluat si nu “produs” de UMB
Insa ce surprinde la acel articol este bombasticul din titlu unde este citat direct Ministrul Ciuca cu o afirmatie absolut uluitoare:
“Nicolae Ciuca, Ministrul Apararii Nationale, 3.9 miliarde lei investitiile directe si indirecte ale MApN in economia Nationala” George Marinescu-Bursa
Desi in acest caz nu este vorba insa de nici o distorsionare, caci parcurgind articolul ajungem si la acest pasaj care de data aceasta confirma pe deplin titlul acestuia:
“Investiţiile în economia naţională se ridică la 3,9 miliarde lei, bani întrebuinţaţi atât în investiţiile directe şi indirecte – offset – cât şi în cheltuielile cu bunuri şi servicii. Menţionez că toate aceste investiţii se fac pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi. “, a spus Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale.
Nu se intelege, evident cit sunt “investitii in economia nationala” cit sunt “cheltuieli cu bunuri si servicii”, toate se trec la capitolul “investitii”.
Ce se ascunde in spatele sintagmei “operatori din economia nationala” ?
Cititorul mai mult sau mai putin avizat a observat pina acum si si-a pus probabil intrebarea, asa cum ar fi trebuit sa o fi facut si cei care fac “munca de canal”, atunci cind propaga acest gen de stiri pe piata, ca domnul Ciuca nu face nici o referire la ceea ce era indeobste cunoscut drept “industria nationala de aparare”, atunci cind se refera la platile facute, introducind in schimb sintagma de “operatori economici nationali”.
Un scurt test de rationalitate ( sanity check)
Sa incepem insa din alta directie, pentru a face mai intai un ceea ce se cheama “sanity check” si sa vedem in ce masura platile de 1.5 miliarde ( sau 2.3, sau 4 ?) se leaga de “revigorarea industriei de aparare”
Punctul de plecare al unui astfel de sanity check, nu poate sa fie in acest caz decit performanta financiara a companiilor din Industria Nationala de Aparare, definite de legea 232/2016 a caror lista este inclusa intr-o HG, probabil secreta,
In principal insa acestea sunt cele din ROMARM, la care se adauga companiile cu profil de aviatie care sunt furnizori semnificativi ai MApN, IAv Bacau, IAR GHimbav, Romaero si IAv Craiova, si alte societati mai mici care luate impreuna au contracte cu MApN de cca 150-175 milioane de lei/an cumulat, oricum aceleasi reparatii, nimic legat de o asa zisa “revigorare”, “injectie de capital” , “creare de locuri de munca specializate” ( la Brasov parca s-au angajat 4 mecanici fara pregatire parca…).
ROMARM, “operator economic national” ?
Stiind cit sunteti de ocupati si in speranta ca ati avut macar curiozitatea sa cititi pina aici, am ales citeva date relevante din raportul ROMARM de la mijlocul anului 2020:
Surprize, surprise, pina la mijlocul anului 2020, pe linga faptul ca exportul, cum era de asteptat de altfel, a scazut ametitor, comenzile MApN, catre cele 16 ( sasesprezece) companii ROMARM s-au mentinut, si nu se putea altfel in lipsa aplicarii unor programe de offset consistente, la ametitoarea suma de…tineti-va bine 6 ( sase) milioane de dolari, urmind sa ajunga probabil pina la sfirsitul anului la 12-15 milioane de dolari, asa cum se poate vedea si din graficul de mai jos.
Unii, ar putea spune, si pe buna dreptate, pai bine domnule nu vezi ca incepind cu 2016 vinzarile la intern au crescut de patru ori ? Au ajuns de la 4 ( patru !) milioane de dolari in 2016 la 16 milioane in 2019 si anul acesta daca se mentine trendul….
Insa ce te faci atunci cind exportul scade. Exportul care era de 25 ori mai mari decit vinzarile la intern se injumatateste si dupa cum arata cifrele are toate sansele sa ajunga la un sfert fata de ce era in 2016 ? SI nu numai ca scade, dar scade la valori derizorii, cind deja ar fi trebuit sa vedem macar efectele contractului Piranha, acolo unde s-a afirmat hotarit de catre MApN ca acesta a fost conditionat de un offset de 80 %.
Pentru ca daca si exportul ar fi crescut nu de 4 ori, dar macar de 2 ori, sa fi ajuns macar la un sfert din cel al bulgarilor, ar fi fost o indicatie ca ceva se misca in directia mentionata de ministru Ciuca si de predecesorii acestuia.
Insa tristetea mare este ca exporturile a scazut continuu incepind cu anul 2017. Cugirul, Mija, Sadu, Carfil, Tohan toate au cazut drastic. UMB, acolo unde din 2017 trebuia sa se impementeze un program de “offset”, nici nu exista ! Mi-as fi dorit sincer sa fi constatat la 3 ani de la semanrea contractului, ca am gresit in comentariile pe care le-am trimis la MApN referitoare la acest contract. Ca la UMB, sau poate este alt “operator economic national ?” firma GDELS a dezvoltat un program robust de offset care acum incepe sa-si arate roadele.
Notiunea de presa libera in Romania este la ora actuala o fictiune. Mai ales dupa ce, pretextind pandemia, guvernul a ajuns cel mai mare finantator al mass media. In plus exista media mogulilor aservita intereselor pecuniare si politice pe care acestia le sprijina.
In lipsa unui reporter de investigatie, iata-ma nevoit sa fac si munca de detectiv, si recunosc nu a reprezentat obiectivul meu cind m-am apucat de acest site acum aproape un an de zile. Insa din pacate, trebuie sa fac si acest lucru, altfel toata munca mea va fi fost in zadar, acoperita de un strat gros de dezinformare fara scrupule..
Industria de Aparare este “revigorata” periodic
In Noiembrie 2019, generalul Ionel Ciuca proaspat trecut in rezerva si devenit Ministru al Apararii are o intilnire similara cu Ministrul Economiei de atunci Virgil Popescu si cu premierul Orban. In urma intilnirii premierul Orban declara surprinzator ca neaplicarea offsetului si neoperationalizarea OCATS sunt datorate faptului ca “NU A EXISTAT O BAZA LEGALA FOARTE SERIOASA“, in timp ce Ministrul Virgil Popescu face o declaratie absolut stupefianta referitoare la Programul Piranha V confirmind ceea ce afirmasem intr-un articol precedent si anume faptul ca offsetul in contractul Piranha exista numai in declaratiile oficialilor statului roman nu si in realitate. desi conform declaratiilor de pina atunci, acesta urma sa fie insotit de un offset de 80 % conform legii. Va invit sa ascultati si sa judecati singuri in ce masura un joint venture constituit eventual peste citiva ani ( in faza a 3a) va reprezenta offset.
Intr-o intilnire “subsecventa” avuta cu sindicatele din Industria de Aparare, Ministrul Virgil Popescu atribuie situatia dezastruoasa in care se afla companiile din industria de aparare ca fiind generata de “precedentul mod de lucru defectuos dintre Ministerul Apararii Nationale si Ministerului Economiei”
In discutia avuta, Ministrul Economiei Virgil Popescu i-a informat pe sindicalisti despre rezultatul intilnirii :
“Referitor la industria de apărare, am hotărât să elaborăm un plan multianual de colaborare cu Armata Română, în urma căruia vom vedea cum poate să răspundă industria de apărare nevoilor forţelor terestre, aeriene şi navale. Este necesar să avem o planificare strategică a comenzilor ce se vor face către companiile din industria naţională de apărare”.
Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Noiembrie 2019
Ar fi fost de asteptat deci, firesc si normal, ca, un an mai tirziu, la intilnirea cu noul Ministru Nasui sa se discute stadiul implemetarii “planului multianual de colaborare”
Operatorii economici nationali
Sa venim la subiect asadar
De pe site-ul MApN aflam ca in Decembrie 2019 s-a semnat la sediul MApN primul contract subsecvent in valoare de….exact, suma comunicata de insusi ministrul Ciuca mentionata mai sus, si preluata de Monitorul Apararii ca ar fi “intrat in economia romaneasca” : 1.015.676.538,05 lei pentru 940 platforme ce urmeaza a fi livrate in urmatorii 4 ani.
In acest moment jocul de cuvinte devine ametitor. Carevasazica domnul Ciuca afirma ca acesti bani au intrat deja in “economia romaneasca”, desi durata contractului este de 4 ani, si mai apoi confirma ca a platit 1.5 miliarde unor “operatori economici nationali”, dintre care unul este reprezentant al firmei Iveco, INAINTE CA SA SE FI LIVRAT PRIMUL CAMION ?
In ce tara din lume mai plateste cineva inainte ? Si mai ales un contract pe 4 ani ? A auzit cumva de down payment ? De installments ? De finantare client, eventual ? Ce rost are sa platesti acum camioane care vor fi livrate in 2022, 2023, 2024 ?
Referitor la postarea ministrului Ciuca, trebuie remarcat ca si aceasta prin felul in care a fost formulata a condus in mod automat in media “influencerilor” la “stilizarea” unei stiri spectaculoase, de succes :
“Armata ROmana va fi dotata cu 1000 de camioane, majoritatea urmind a fi PRODUSE in Romania”-un anume Robert Lupitu de la o fituica “Calea Europeana”. Ce fel de producator va fi Romania vom vedea catre sfirsit.
Ori in cazul de fata, aflam chiar din gura representantului firmei italiene, domnul Bogdan Iuliade, ( si bineinteles nu dintr-un canal de comunicare mainstream media, fie ea televiziune fie “presa”, fie “canale militare”) ca nici vorba de asa ceva, in “fabrica” de la Petresti se vor executa doar operatiune de asamblare, completare, si o asa zisa fabricare a cabinei, PENTRU VEHICULELE AFERENTE ACESTUI CONTRACT :
„Se vor realiza cabinele blindate și neblindate aferente vehiculelor și integrarea lor cu toate dotările, în conformitate cu specificațiile tehnice ale contractului cu MApN. De asemenea, se vor realiza toate operațiile industriale aferente, de la completarea șasiului de bază și până la inspecția tehnică finală a întregului complet.” Bogdan Iuliade Reprezentant IVECO
Un detaliu mi-a retinut atentia. Contractul subsecvent nu s-a semnat cu Iveco Defence Vehicles SpA din Italia, ci cu “reprezentantul” acestei firme.
Nu am sa va mai plictisesc cu detaliile demersului investigational. Iveco Defence Vehicles care este parte a grupului CNH Industrial a creat in August 2020 o persoana juridica romana aceasta fiind cel mai probabil “operatorul economic din economia nationala” la care se referea ministrul Ciuca si care va beneficia de “ajutorul MApN”.
Intrucit statul roman este deficitar la capitolul transparenta, nu ne ramine decit sa asteptam confirmarea 100 % cit de curind atunci cind va fi public raportul financiar pe 2020 pentru noua entitate juridica creata de Iveco Defence in ROmania la fel ca si pentru entitatea deja existenta a GDELS Systems. Exista insa indicii suficiente la acest moment care arata ca suma de 1 miliard de lei a fost platita deja in avans cum spuneam acestei reprezentante.
Voi reveni in articolul urmator la urmator la afirmatiile legate de offset din comunicatul MApN, despre care insusi ministrul Ciuca a sustinut ca ESTE DE 80 % DIN VALOAREA CONTRACTULUI cit si la restul mesajului postat pe Facebook de Ministrul Apararii, Ionel Ciuca.
Caci in acest moment se pune o intrebare extrem de serioasa. Sunt 6 ani de la incheierea pactului pentru 2 %, cind Presedintele Iohannis afirmase ca Armata urmeaza sa fie si un furnizor de dezvoltare economica. ROMARM este in moarte clinica, offsetul exista numai in declaratii nu si in contracte si este evitata cu obstinatie aplicarea acestuia, iar banii sunt platiti in avans pentru produse care urmeaza sa fie livrate in peste citva ani.
Iar la recenta intilnire dintre ministrii Ciuca si Nasui, in loc sa se discute stadiul implementarii “programului de colaborare strategic” dintre cele doua ministere, s-a mai facut inca o prezentare a programelor MApN.
Va urma
Ref. 1 https://monitorulapararii.ro/mapn-va-achizitiona-250-de-dustere-militare-cu-32-milioane-de-lei-1-34052
One thought on “Miliardele platite de ministrul Ciuca ajuta economia nationala ?”